Tornar a la secció Enviar article Imprimir Versió en PDF

Cap a Frankfurt Roser Capdevila

"El llibre és una possessió molt important"

Com va començar la història de Les Tres Bessones?
El 1983, amb els llibres de Som les bessones, uns llibres sobre l'entorn dels nens que publicava Planeta. La introducció del personatge de la bruixa ens va permetre entrar amb la fantasia dins els contes clàssics. Els contes clàssics són molt cruels, les bessones en canvien els finals i actualitzen les històries.
Per què eren tan cruels els contes clàssics?
No eren contes per a nens. Eren rondalles que s'explicaven oralment a través dels rondallaires i als mercats. Eren més aviat moralistes perquè les noies es mantinguessin pures. Autors com els Grimm i l'Andersen les van adaptar. Eren una manera de fer arribar uns principis.
Els principis de les bessones són ben diferents...
Hem cuidat molt els continguts. Hem volgut que els nens normalitzessin el rol pare i mare, per exemple. Els contes clàssics tenen una base molt rica i els tractem amb ironia.
Com van arribar les bessones al dibuix animat?
Quan havien sortit els 9 llibres de Planeta, Cromosoma em va animar a participar en la creació dels dibuixos animats. Vam arribar a crear 104 episodis, i d'aquests episodis després en van sortir més llibres. En el treball per als dibuixos animats, l'equip ha estat importantíssim. Gràcies a l'equip d'il·lustradors, guionistes i animadors he après a treballar en equip i amb ordinador.
És un exemple clar de bona convivència entre literatura i audiovisual.
Sí. Els primers llibres ja havien tingut èxit. De seguida es van traduir a molts idiomes, com ara el turc i el japonès. Però el que realment fa que donis el salt és la televisió. I en aquest cas penso que el producte escrit s'ha beneficial de l'èxit dels dibuixos animats.
L'èxit també pot fer que el producte es cremi més aviat?
En el nostre cas, crec que les bessones s'han convertit una mica en un clàssic modern.
Com ha aconseguit convèncer editorials d'arreu del món i crear històries i personatges per ells?
Sempre ha estat a través de les fires, sobretot la de Bolonya. Allà he conegut els editors japonesos, per exemple. Per al Japó vaig fer una col·lecció de 10 títols sobre la Girafa Palmira, una girafa del zoo de Barcelona. A França, he treballat per a Hachette. Vaig crear La Gatinette que després va inspirar la gallina KoKi. I he treballat molt per Pomme d'Api.
Creu que els nens llegeixen prou?
Penso que els nens veuen molts contes, en tenen molts i exigeixen que se'ls llegeixi un conte cada nit. El llibre és un objecte que els agrada. El poden guardar, tornar a mirar i fixar-se en els detalls. La imatge de la televisió és molt ràpida i desapareix. El llibre és una possessió molt important. Vull creure que això tindrà continuïtat. Dependrà molt de l'escola. D'entrada els nens adoren els llibres. Tots els nens volen llibres.

La mare de Les Tres Bessones està convençuda que els nens adoren els llibres i en volen molts l Noemí Bibolas


Entrevista

L'any 1979 Roser Capdevila va quedar finalista del premi Apel·les Mestres amb el conte La cosidora. Va ser l'inici d'una carrera que la portaria a treballar per a revistes i editorials de tot el món. Va col·laborar durant més de quinze anys en l'edició francesa de la revista Cuca Fera i per l'editorial Hachette va crear el personatge de La gatinette, que acabà inspirant la gallina Koki. Per a una editorial japonesa va dibuixar i donar veu a la Palmira, una girafa del zoo de Barcelona protagonista de 10 títols plens de referències de Barcelona. Per a editorials catalanes ha treballat en col·leccions com ara Mirem (La Galera) i Ara parlem de... (Destino). El 1983, inspirant-se en les seves filles Teresa, Anna i Helena, Roser Capdevila crea Les Tres Bessones, uns personatges que s'han convertit en un clàssic de la literatura: els llibres han estat traduïts a 35 llengües i la sèrie de dibuixos animats es pot veure en 158 països. Si els primers llibres de seguida es van traduir a molts idiomes, amb el salt del paper a la pantalla l'èxit es va multiplicar. S'han fet 104 episodis per a televisió i d'aquests episodis n'han nascut molts més llibres. Un exemple de bona convivència entre literatura i televisió. Ara, Capdevila viu força més retirada del que voldria per culpa d'un accident que li impedeix dibuixar. Les seves darreres creacions han estat els personatges de les bessones bebès. L'equip de Cromossoma, la productora que s'ocupa de tota la producció sobre Les Tres Bessones, continua treballant a partir dels seus dibuixos originals.

Botons