Àfrica Fanlo. «Laberint roig». Text de Ramon Besora. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Dani Torrent. «Tami, el maquinista». Text de Núria Parera. Editorial Babulinka Books. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Última actualització:
Ximo Abadía. «People Power». Text de Rebecca June. Editorial ZahoriBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Les coses no sempre són com ens agradaria que fossin, però la Rebecca June recorda que canviar-les està a l’abast de tothom i que, si tothom s'uneix, s'és més fort. Les reivindicacions pacífiques han servit per assolir millores socials i defensar els drets humans. Les històries del llibre posen en mans dels infants una eina tan invisible com poderosa: la consciència del poder de la gent.
Ximo Abadia. «La platja» i «La muntanya». Text de l'autor. Col·lecció Viatges Visuals. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
A la platja s'hi poden fer moltes coses. Es pot enterrar l’avi a la sorra, s'hi poden fer castells gegants,s'hi pot jugar a pales o amb el frisbi, anar en canoa, saltar des de les roques, fer paddle surf, buscar tresors o mirar la posta de sol. També a la muntanya s'hi poden fer excursions, acampada, escalada i a l'hivern tot canvia per poder-hi fer esquí o jugar amb la neu.
David Acevedo. «Benvingut, nou món». Text d'Anna Miracle. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
Un recorregut pels principals reptes ambientals i una exposició d'iniciatives i projectes que científics d’arreu del món han posat en marxa per vetllar
per la salut del planeta de manera creativa i innovadora. El llibre repassa les diferents problemàtiques actuals: l’energia, els oceans, els boscos, les ciutats, el menjar, els animals, l’economia, l’habitatge i el consum.
Ged Adamson. «Els detectius d'elefants». Text de l'autor. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿On és l'elefant de l'Alan? Ha desaparregut. Per sort, l'Edie és una experta detectiva d'elefants que té molt clar on ha de buscar. Junts recorreran els indrets més insospitats perquè els elefants, com els bons amics, no se sap mai on es poden trobar.
Emma Adbåge. «El sot». Text de l'autora. Traducció de Carolina Moreno Tena. Editorial EntreDos. Blanes, 2022. A partir de 5 anys.
El Sot és darrere el gimnàs. S'hi pots estar jugant tota l’estona que es vulgui i amb els jocs més divertits que s'inventin. A tothom li encanta el Sot, menys als grans. L’odien. Un àlbum de l'autora sueca per entrar en els jocs dels infants d'origen escandinau.
David Agrio. «Montserrat Roig». Text d'Uriol Gilibets. Assessorament històric: Carles Viñas. Col·lecció: Els Petits Tigres. Editorial Tigre de Paper. Manresa, 2021. A partir de 5 anys.
Montserrat Roig va ser una dona lliure que va canviar el país enfrontant-se a moltes dificultats per poder escriure el seu propi futur. En aquesta història els petits lectors coneixeran la vida d’una escriptora i periodista que tenia una passió immensa per fer realitat els seus somnis. I ho fa amb un company de viatge molt especial. Altres personatges de la col·lecció: Pere Casaldàliga, Maria-Mercè Marçal, Salvador Puig Antich, Neus Català...
Elisa Aguilé. «El lleó Kandinga». Text de Boniface Ofogo Nkama. Traducció d'Ignasi Centelles. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
La tribu africana del bantu narra la faula del lleó Kandinga per explicar que la crueltat i l'egoime porten la desgràcia a qui no comparteix el que té amb els altres.
Pati Aguilera. «Atles. El gran viatge il·lustrat». Text de Pascale Hédelin. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un homenatge a la diversitat del planeta. Un llibre il·lustrat amb detall, on no hi falten els vestits i instruments tradicionals, les banderes i les monedes nacionals, els transports típics i un recorregut per la fauna i la flora, els monuments i els objectes quotidians de cada continent. Conté un mapamundi a doble pàgina amb els països del món.
Aitch (Heliana Adalgiza). «Flors i violes. Un jardinet a casa». Text de Kirsten Bradley. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Cuidar d’un jardí i observar la natura és una cosa que tothom pot fer, fins i tot si només és té un petit pati, un balcó o tan sols una finestra. Una vintena d’idees i projectes relacionats amb la naturalesa per demostrar que, a vegades, fins i tot allò més complicat són flors i violes.
Alberto Albarrán. «Coses que semblen coses». Text de Mar Benegas. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Sovint les coses no són el que semblen. ¿Sembla un sol? ¿Sembla un gelat? Un llibre per jugar a endevinar imatges amb la descoberta darrere les làmines foradades.
Ana Albero. «Científics que salven el món». Text de Saskia Gwinn. Traducció de Gemma Brunat. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Científics que recorren l'espai, protegeixen el planeta, canten amb les balenes... i fins i tot estudien els viatges en el temps. No tots els científics treballen en un laboratori, prò tots fan una feina formidable. En el llibre es pot descobrir la seva labor i també els referents de científics que han fet grans contribucions a la seva àrea d'estudi.
Albertine. «Serafina. L'aniversari». Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 2 anys.
Per fi ha arribat el dia preferit de la Serafina: el seu aniversari. Desperta a la seva habitació, envoltada dels seus entranyables amics, i tots junts fan mans i mànigues per organitzar una festa inoblidable. En aquest dia tan especial res pot faltar: jocs, regals, menjar deliciós, decoració per a cada racó de la casa i, per descomptat, un suculent pastís.
Núria Albesa. «El gran viatge al Pol Nord». Col·lecció Günter el Petit Ós Bru. Text de l'autora. Editorial BindiBooks. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
En Günter té ganes de conèixer món. Fa temps que rumia emprendre un llarg viatge fins al Pol Nord i ja ha arribat el moment. La Flora, la seva millor amiga, l'acompanya en aquesta aventura.
Núria Albesa. «El secret del Roc». Text de l'autora. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El Roc és un lleó i la seva millor amiga és la Rut, una formiga. Al Roc li agrada anar amb bicicleta i fer magdalenes i li fan por la foscor i les abelles. Però no té amics, perquè és el rei de la sabana i els altres animals li tenen por. La Rut intenta solucionar el problema del seu amic.
Beatrice Alemagna. «La lluna de Kiiv». Text de Gianni Rodari. Traducció de Teresa Duran. Edició especial ¡Album! Barcelona, 2022.
L'Associació ¡Àlbum!, integrada per 25 editorials d'àlbum il·lustrat recupera el poema de Gianni Rodari, «La lluna de Kiiv», en traducció de Teresa Duran. El poema del 1955 s'ha convertit en un missatge de pau. La recaptació de l'edició, en català, espanyol, gallec i basc, es destina al fons d'emergències dels infants refugiats d'Ucraïna.
Beatrice Alemagna. «Ni somiar-ho!» Text de l'autora. Traducció de Bel Olid. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
S’alça el dia a casa de la Pasqualina, però avui no ha començat gaire bé. La Pasqualina és un petit ratpenat, té tres anys i ha d’anar a escola; com tothom, diuen els pares. Però no hi vol anar de cap manera. I crida tan fort que els pares s’encongeixen i es fan tan petits que se’ls pot posar sota l’ala. I ara sí que se’n va cap a escola.
Beatrice Alemagna. «Adeu, Blancaneu!». Text de l'autora. Traducció de Bel Olid. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Beatrice Alemagna presenta una interpretació molt personal del conte de la Blancaneu des del seu vessant més obscur, el de la reina malvada. En aquesta història, la reina manifesta el dolor que li causa la gelosia que sent per la Blancaneu i també deixa entreveure el seu desig de venjança. El final manté la cruesa del conte original. Làmines que són autèntiques creacions pictòriques de l'autora en un àlbum de luxe.
Beatrice Alemagna. «Gisela de vidre». Text de l'autora. Traducció de Palmira Freixas. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Gisela és una nena de vidre: lluminosa, fràgil i transparent de cap a peus. Els objectes del seu voltant es veuen a través d’ella, i canvia de tonalitat amb la llum de les estacions. És tan excepcional que ve gent d’arreu del món a veure-la. Però la petita Gisela té una altra peculiaritat: al seu front clar, els pensaments, bons i dolents, se li poden llegir com en un llibre obert. En créixer, aquesta particularitat es fa més difícil de portar. Algunes de les seves reflexions, sobretot quan està trista i abatuda, fan enfadar la gent i, fins i tot, n’hi ha que les troben insuportables. Recuperació d'una de les primeres obres de l'autora.
Deborah Allwright. «El maletí de la doctora Molly». Text de Miriam Moss. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula, Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
El maletí de la doctora Molly té tot el que cal per aconseguir que tothom es trobi millor. Els petits lectors poden ajudar-la a fer les cures dels seus amics. Àlbum amb peces mòbils, solapes i desplegables.
Eduard Altarriba. «Descobrim l'arquitectura» i «Descobrim l'energia». Text de Berta Bardí Milà. Traducció de Susana Tornero. Ediorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
En l’antiguitat els éssers humans construïen els seus refugis amb tot allò que tenien a mà, com branques, fulles o pells d’animals, o bé es refugiaven en coves. Amb el temps, aquests simples refugis es van transformar en cases, que al seu torn es van convertir en assentaments i poblats. Així, l’arquitectura es va convertir en alguna cosa que anava més enllà de l’espai familiar, va passar a ser un assumpte de la comunitat. De la casa es passa a les construccions comunes (temples, banys, teatres, etc.) i la necessitat de pensar i ordenar els espais públics (carrers, places, mercats, etc.). Un viatge a través de les formes en què les civilitzacions han abordat la construcció al llarg de la història. I també: l’energia és important, ¿però què és exactament? La calor del Sol, el moviment dels cossos, l’energia dels rius i oceans, la força del vent... tot mostra l’energia!
Eduard Altarriba. «Microbis». Text de Sheddad Kaid-Salah Ferrón. Col·lecció Àlbums Informatius. Andana Editorial. Algemesí, País Valencià, 2020. A partir de 8 anys.
En qualsevol lloc, el terra, una gota d'aigua, l'aire i fins i tot la pell, hi ha éssers vius massa petits com per poder ser vistos. Són els microbis, organismes vius individuals formats per una sola cèl·lula, imprescindibles per a la vida a la Terra. Capaços del millor i del pitjor, des d'aportar l'oxigen que es respira l'atmosfera fins a provocar epidèmies. El professor Darwin guia el lector pel minúscul món dels microorganismes.
Eduard Altarriba. «El meu primer llibre d'electromagnetisme». Text de Sheddad Kaid-Salah Ferrón. Col·lecció Com i Per què. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Què és en realitat l’electricitat? ¿Què té a veure amb els imants? ¿Què és el magnetisme? ¿I el més intrigant de tot: què té tot plegat a veure amb la llum? El Dr. Albert i l’Alice descobreixen el fascinant món de l’electricitat i el magnetisme. Una col·lecció per explicar qüestions aparentment complexes per als infants d'una manera fàcil i lúdica, centrant-se en l’ensenyament de la ciència.
Eduard Altarriba. «El meu primer llibre del Cosmos». Text de Text de Sheddad Kaid-Salah Ferrón. Col·lecció Com i Per què. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
Un llibre que esvela alguns dels misteris del Cosmos: com viuen i moren les estrelles, què és un exoplaneta, quantes galàxies hi ha, què és la matèria fosca, per què s’expandeix l’Univers, com podem viatjar a través d’un forat de cuc…, i moltíssimes coses més.
Marta Altès. «El llarg viatge de Joan Miró». Text de Gemma Gallardo. Fundació Joan Miró. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Si cada vida és un món, la de Joan Miró va ser un univers sencer. Un univers habitat per tota mena d’éssers fabulosos, de colors vius i formes peculiars. Una biografia il·lustrada que ressegueix la història d’un nen fascinat per l’art i la natura; un nen que des de ben petit va perseguir un somni amb tossuderia i va acabar convertint-se en un dels artistes més reconeguts d’arreu del món. Una aproximació única pel recorregut vital de Joan Miró i als processos creatius que van definir la seva trajectòria artística. La il·lustradora Marta Altès utilitza per primera vegada el guaix amb detalla, humor i un to poètic.
Marta Altès. «Faules d'Isop». Adaptació d'Elli Woollard. Traducció de Jaume C. Pons Alorda. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
Els contes i les lliçons d'Isop són un llegat universal, unes faules sempre vigents en una adaptació il·lustrada per als primers lectors. Un ós amistós, una tortuga que corre un niu, un babuí molt graciós i una guineu amb molta vista. També un pastoret bromista, un braó molt abrandat, una burra massa estufada
i una rata de ciutat.
Marta Altès. «Nou a la ciutat». Editorial Blackie Books. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
La història d’un gos ple d’il·lusió que arriba a una ciutat desconeguda. Està ansiós per trobar-hi casa seva. Però en aquesta gran ciutat tothom sembla estar molt enfeinat i ningú s’atura a ajudar-lo. Fins que de cop i volta troba una companya de viatge que també va a la recerca de casa seva. Una metàfora de la vida explicada amb un animal com a protagonista, un segell personal de l'autora.
Óscar Álvarez Pardo. «El ratolí Pataxof». Text de José Manuel Iglesias Ricou. Col·lecció Nandibú. Pagès Editors. Lleida, 2021. A partir de 5 anys.
En Pataxof ensenya a través de les seves aventures un univers quasi desconegut, en què la valentia, la iniciativa i l’enginy posen de manifest la capacitat del mamífer més petit que hi ha per sobreviure a les situacions més extravagants. El lector també descobreix com és la flora, la fauna i els insectes dels Pirineus.
Virginia Álvarez. «Vull pit». Text de l'autora. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Brcelona, 2021. A partir de 3 anys.
En Màrius és un nadó i li encanten els pits de la seva mare. No hi ha res millor que dormir entre ells. I li encanta la llet, al metro, al cinema, a tot arreu. En Màrius es molesta quan la gent diu que és massa gran, que fa servir la seva mare com un xumet, o que té mamitis.
Charlotte Ameling, Héléne Convert, Ilaria Falorsi, Camille Roy. «La granja». Text de Camille Babeau. Traducció de Mercè Rial. Col·lecció Biblioteca Per a Ments Curioses. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
Una petita enciclopèdia visual per descobrir tot el que envolta una granja: els animals, els conreus, les granges especialitzades. Profusió d'imatges i un índex alfabètic per localizar els centenars d'elements que s'hi representen.
Charlotte Ameling, Robert Barborini, Ninie, Deborah Pinto, Baptiste Amsallem, Benjamin Bécue, Heléne Convert, Julie Mercier, Pierre Caillou i Aurélie Vitali. «Rècord d'animals», «La Prehistòria» i «Atles del món». Textos d'Erell Guégue, Cécile Benoist i Pascale Hedelin. Col·lecció Biblioteca per a Ments Curioses. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
Vinyetes, imatges, quadres interrelacionats... amb una infografia il·lustrada en clau d'enciclopèdia per conèixer el món, els països, els paisatges, els animals, els costums, l'origen de la humanitat i les particularitats del bestiari que pobla el planeta. Tres volums adreçats als primers lectors amb curiositat per descobrir on viuen.
Fabiola Anchorena. «Esperant l'albada». Text de l'autora. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un al·legat contra els incendis devastadors que aniquilen els boscos, en la veu de les criatures que habiten l’Amazònia. XV Premi Internacional Compostela per a àlbums il·lustrats.
Lola Anglada. «El més petit de tots». Text de l'autora. Epílegs de Montserrat Castillo i Teresa Mañà. Libros del Zorro Rojo i Ajuntament de Barcelona. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Es reedita «El més petit de tots», de Lola Anglada (Barcelona, 1892 - Tiana, 1984), el conte il·lustrat que l'autora va fer a partir de l'encàrrec del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya el 1937. El relat és una mostra de la lluita antifeixista i el catalanisme popular per inculcar els infants de la guerra civil —es va publicar el 1937— els valors republicans, els beneficis de la pau davant la desolació de la guerra. L'edició compta amb dos epílegs sobre l'obra i la personalitat de Lola Anglada.
Mercè Anguera. «Demà fem... festa!». Text de l'autora. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El que més li agrada a l'Emma és celebrar les tradicions en família. I mira que la seva és una mica caòtica. No saps mai què pot passar, però sempre acaba bé. Sorgeixen imprevistos, i més imprevistos, però sempre troben el moment per divertir-se i fer festa grossa.
Joan Antoja. «M'endevines de nou? M'endevines un cop més?». Text d'Anna Maria Matas. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Aquest recull d'endevinalles pretén que l'infant aprengui vocabulari, frases fetes, refranys... tot estimulant l'atenció, la memòria i el raonament i potenciant la lectura. Les endevinalles s'agrupen en quatre blocs: bestials, juganeres, boníssimes i musicals.La mona Ramona és el personatge que orienta els infants i els ajuda a resoldre les endevinalles per mitjà d'originals i enginyoses pistes que també tenen un valuós contingut pedagògic.
Joan Antoja. «Natació» i «Bàsquet». Text d'Anna Maria Matas. Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Col·lecció per descobrir el món dels esports, les seves característiques més curioses, els jugadors que han destacat més... ¿Què es necessita per nedar? ¿Quins són els diferents estils de natació? ¿Com han de ser les piscines? ¿I a quina temperatura ha d'estar l'aigua? ¿Quants jugadors formen un equip? ¿Com s'anomena la posició que ocupa cada un? Una col·lecció per donar resposta a les preguntes relacionades amb la pràctica d'aquests esports i els beneficis que té per a la salut i el cos.
Steve Antony. «Chitty Chitty Bang Bang». Text d'Ian Fleming. Traducció de Montse Molist. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El clàssic d'Ian Fleming amb làmines tan clàssiques com la història. Quan el pare engega el motor se senten dos estossecs forts: Chitty, Chitty! i de seguida dues explosions: Bang, Bang! I el cotxe arrenca amb un brogit eixordador. A punt per acompanyar la família Pott en una aventura esbojarrada a bord del cotxe volador més famós del món.
Verònica Aranda. «Una carta». Text d'Irene Verdú. Bromera Edicions. Alzira, 2022. A partir de 5 anys.
Un dia, el vent va trobar una carta perduda. La pluja havia esborrat les lletres del sobre, però la carta deia unes paraules entranyables: «T'estimo». La carta troba el seu destí en el Sr. Gat, sempre malhumorat i tancat a casa. Però potser la força de les paraules li canviarà la vida.
Anna Aparicio Català. «El gat rumberu». Text de La Pegatina. Editorial Nanit. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Conte basat en la cançó homònima de La Pegatina. L'adaptació explica la història d'un gat, una mica entremaliat, que prova diferents oficis i al final decideix fer-se músic per fer ballar tot el món al so de la seva guitarra.
Anna Aparicio Català. «L'abecedari entremaliat». Text de l'autora. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Aquest abecedari il·lustrat ha tingut una idea genial: entre les imatges que corresponen a cada lletra n’ha posat una que no lliga. El lector ha de posar el seu enginy a prova i trobar la imatge intrusa. Una manera d’enriquir el vocabulari i aprendre a lletrejar, a més de familiaritzar-te amb el codi Morse i l’alfabet Braille.
Anna Aparicio Català. «El cargol, la princesa i el ganivet de cuina». Text de Jose Manuel Blanco Serrano. Publicacions Abadia de Montserrat. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
Aquesta és la curiosa història d’un cargol, una princesa i un ganivet de cuina, però també la història d’un príncep friqui, un mag murri i un cavaller massa perfecte. És la història de com uns personatges com aquests són capaços de girar com un mitjó els contes normals de prínceps, mags i princeses.
Gemma Armengol. «Fem teatre!». Il·lustracions d'Òscar Julve. Col·lecció Els Animals del Jardí. Edicions i Animallibres. Alzira i Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La marieta Antonieta i els seus amics descobreixen que divertit que és participar en una obra de teatre.
Mònica Armiño. «Arbres». Text de Salvador Comelles. Editorial Barcanova. Barcelona 2021. A partir de 7 anys.
Els arbres fan ombra, donen fruits, fan més amables els carrers i les ciutats... Els arbres s'arrelen a la terra i alhora creixen cap al cel. Assenyalen el pas del temps i el pas de les estacions. Cada arbre d'aquest àlbum parla de la seva vida i també de la vida de l'ésser humà. Una oportunitat de conèixer l'Arbre Viatger, l'Arbre Curiós o l'Abre Far, entre altres.
Albert Arrayás. «Un cirerer». Text d'Alejandro Palomas. Traducció d'Anna Llisterri. Editorial Flamboyant. Barcelna, 2022. A partir de 5 anys.
La Gea i en Yuki són veïns. A en Yuki li encanta mirar el firmament amb el telescopi i comptar les pigues de la cara de la Gea. Quan ella fa set anys, s’empassa un pinyol de cirera; el que podria haver estat un petit incident tindrà conseqüències inesperades per a les seves vides.
Amaia Arrazola. «Animals fantàstics». Editorial Flamboyant. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Llibre-joc amb pàgines dividides en cartró dur. A través dels animals i les seves combinacions impossibles sorgiran aventures i històries amb un mostrari d’animals que si se sacseja el llibre surten de les pàgines animals fantàstics: un gos-ovella, un gat-elefant, una guineu-unicorn... Adults i primers lectors poden fer las seva història amb cadascun d'ells.
Ingela P. Arrhenius. «El bosc». Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir d'1 any.
El llibre permet als nadons endinsar-s'hi i descobrir-hi cada element per relacionar-lo amb la resta, i observar. El pas de les estacions: un dia d'estiu, els animals en una nit nevada, els despertars d'una extraordinària primavera.
Ingela P. Arrhenius. «La sabana». Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir d'1 any.
El llibre convida els nadons a descobrir cada element, a relacionar-los amb els altres elements i a observar. Il·lustracions dels animals exòtics que viuen en aquest hàbitat: el lleó, la girafa, l'elefant, l'hipopòtam, l'antílop, els espectaculars ocells i al capvespre de la sabana.
Ingela P. Arrhenius. «Mentre dorms. Qui treballa de nit?». Text de Peter Arrhenius. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 2 anys.
Saps qui treballa a les nits? Des dels forners fins als metges, el maquinista del tren nocturn, els operaris de les obres, els pescadors i el vigilant del museu. En aquest llibre de tot cartró i de format gran, amb nombroses solapes a cada pàgina, hi descobriràs persones fantàstiques que treballen mentre dorms.
Ingela P. Arrhenius. «En Jeppo es troba amb els seus amics». Text de l'autora. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
En Jeppo està molt content perquè ha quedat amb els seus amics per jugar al parc, el seu lloc preferit. La Flora, en Larry i en Peg ja han arribat, però on és l’Odd? El busquen pertot arreu però no el troben. On es deu haver ficat? Alceu les solapes d’aquest llibre de tot cartró i ajudeu en Jeppo i els seus amics a trobar l’Odd!
Cinta Arribas. «Millors amigues (quasi sempre)». Text de Naomi Danis. Traducció de Gemma Garcia Parellada. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum per descobrir l’amistat sincera i els sentiments complexos que neixen entre les dues protagonistes: l’enveja, la rivalitat i el xantatge; o la dificultat, a vegades, per compartir. Perquè les millors amigues juguen, comparteixen secrets i galetes, riuen, es preocupen l’una per l’altra, però també s’enfaden, opinen diferent o, simplement, hi ha moments que no se suporten.
Aleksandra Artymowska. «La Molly i el misteri matemàtic». Text d'Eugenia Cheng. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum interactiu que estimula l'enginy. L'usuari ha de seguir les pistes per resoldre un sorprenent misteri matemàtic. Sempre acompanyant la Molly i superant plegats reptes de tota mena com l'escala impossible, el jardí de les figures ocultes, el vestíbul de les portes infinites o la biblioteca desordenada...
Albert Asensio. «Verstiari». Text de Pere Rovira. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
L'autor debuta amb aquest àlbum en la poesia per als primers lectors. Un cant a la natura i els animals que l'habiten.
Nila Aye. «La Caputxeta Vermella i els colors» i «La Ventafocs i els nombres». Text de Diversos autors. Traducció de Núria Riera Fernández. Col·lecció Clàssics Pop-Up. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Una primera aproximació als colors i als nombres a través dels contes clàssics amb pop-ups que amenitzen la lectura i faciliten l'aprenentatge.
Alba Azaola. «Una masia». Text d'Àlex Nogues. Col·lecció Akipoeta. Editorial Akiara Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una masia, gallines, aranyes, mussols, garses, oques... i dues gosses. I set cosins que construeixen dies i nius. Que coven ous. Que juguen, experimenten, observen, descobreixen, desperten al món, es deixen sorprendre.
Aaron Babley. «Mos el marranot». Text de l'autor. Traducció de Muntsa Fernández. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
El Mos no és tan sols el gos més egoista del món; és també el més marranot. Ja és hora que es banyi. Però, a veure qui li diu que ho faci. El Mos corre, s'amaga, saboteja els preparatius per al bany. ¿Acabarà perdent la batalla amb la neteja?
Nina Bach. «On és la són?». Text de Blanca Fageda. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 3 anys.
En Marcel no troba la son. S’ha amagat i no hi ha manera d’adormir-se. Deliciós conte sobre l’hora d’anar a dormir.
Gilles Bachelet. «El meu gat és molt bèstia». Text de l'autor. Traducció de Teresa Duran. Editorial EntreDos. Blanes, 2021. A partir de 5 anys.
L'autor explica la vida del seu gat i les seves peripècies que, curiosament, no figuren en cap enciclopèdia felina. Diferents nivells de lectura amb referències a conegudes obres d'art.
Peter Bailey. «Contes de fades». Antologia de contes tradicionals del món amb narracions de Hans Christian Andersen i els germans Grimm. Pròleg de Michael Morpurgo. Il·lustracions addicionals de Peter Bailey. Traducció de Jordi Vidal i Montse Molist. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 12 anys
Edició de luxe de Macmillan Children's Books que recull una àmplia antologia de contes que el prologuista, Michael Morpurgo, defineix com a contes, contes de fades, contes popularso contes tradicionals que es troben en diferents versions en les cultures d'arreu del món sense que se sàpiga ben bé com van viatjar d'un continent a un altre. En un volum de notables dimensions i més de 475 pàgines, els contes es presenten classificata temàticament: Prínceps, princeses, reis i reines; Contes d'animals; Viatges i aventures; Gegants, ogres i monstres; Bons i dolents; Esperits màgics, fades i elfs; Criatures mitològiques; Saviesa i innocència. Un índex onomàstic facilita la recerca tant dels contes com dels diversos il·lustradors.
Ella Bailey. «El meu monstre i jo». Text de Nadiya Hussain. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Un conte per vèncer les pors i sentir-se millor. Una història tranquil·litzadora mitjançant la qual l'autora convida a parlar de tot el que preocupa o espanta els primers lectors.
Didier Balicevic, Robert Barborini, Benjamin Bécue i Sylvie Bessard. «Els dinosaures». Text de Pascale Hédelin. Traducció de Mercè Rial. Col·lecció Biblioteca per a Ments Curioses. Editorial Baula, 2022. A partir de 5 anys.
Enciclopèdia tradicional il·lustrada perquè els primers lectors retrocedeixin en el temps fins al món dels dinosaures.
Anna Baquero. «Virus i bacteris». Text d'Estel Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 4 anys.
Un llibre per a infants que ajuda, d'una manera senzilla i clara, a conèixer algunes característiques de les bactèries i dels virus, ara que els més petits tenen tanta curiositat sobre malalties i contagis. ¿Quin aspecte tenen les bactèries? ¿I els virus? ¿Quina mena d'hàbits saludables cal fomentar per tenir cura de la salut? Per afavorir la lectura autònoma dels primers lectors, cada doble pàgina presenta el text d'una manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada.
Robert Barborini, Audrey Brien, Héléne Convert, Christian Guibbaud i Christian Turdera. «El cel i l'espai». Text de Virginie Loubier. Traducció de Mercè Rial. Col·lecció Biblioteca Per a Ments Curioses. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
Una petita enciclopèdia visual per descobrir tot el que envolta el misteri del cel i de l'espai. Profusió d'imatges i un índex alfabètic per localizar els centenars d'elements que s'hi representen.
Adrienne Barman. «Bestiari dels contraris». Text de l'autora. Traducció de Sara Díez. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Bestiari dels contraris
Tot i el que suggereix el títol, aquest no és només un llibre per aprendre contraris, sinó una petita enciclopèdia de zoologia que remet a la forma de vida dels animals, la seva alimentació o les relacions entre les espècies d’un mateix entorn natural.
Susan Batori. «La simfonia dels animals». Text de Dan Brown. Traducció de Lara Estany. Col·lecció Baobab. Editorial Estrella Polar - Grup 62. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El juganer Mestre Mouse, sempre batuta en mà, acompanya els petits lectors en les aventures d'un grup d'amics, des de guepards i cangurs fins a elefants i balenes blaves. Cada pàgina és una nova història amb un missatge positiu, faules per aprendre el valor de l'amistat. El llibre aborda temes com la compassió, la paciència, el respecte, o la confiança en un mateix. La història combina animals entranyables amb enigmes, pistes i endevinalles ocults entre les pàgines, perquè els més grans també puguin gaudir d'aquesta experiència interactiva compartida. El llibre té una aplicació mòbil associada mitjançant la qual es poden descarregar les peces musicals d'una manera molt senzilla. L'eina reprodueix instantàniament la simfonia apropiada a cada pàgina, quan la càmera d'un dispositiu mòbil s’hi col·loca a sobre.
Annabel Baxton. «Pop-up Terra». Creació dels pop-ups: Olivier Charbonnel. Text d'Anne Jankeliowitch. Traducció de Montse Molist. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Un àlbum amb làmines pop-up per endinsar-se en la bellesa del planeta i també els seus misteris. La creació de la Terra, els seus canvis i els actuals desafiaments del medi ambient des d'una perspectiva lúdica i original.
Pilarín Bayés. «Dues Lectures». Text adaptat de diversos autors clàssics. Editorial Mediterrània. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una nova col·lecció capicua perquè els més petits comencin a llegir de la mà d’una de la veterana il·lutradora Pilarín Bayés. Per una banda «La Caputxeta Vermella» i girant l'àlbum «En Patufet». Amb lletra de pal i lletra lligada per seguir l’evolució lectora dels primers lectors. Primers títols: «Els tres porquets / Les set cabretes i el llop», «El gat amb botes / La rateta que escombrava l'escaleta», «La Caputxeta Vermella / En Patufet» i «Jack i la mongetera / La princesa i el pèsol».
Duncan Beedie. «Tinc moltes ganes de fer pipí!». Text de Karl Newson. Traducció d'Abel Carretero. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El petit lèmur té moltes ganes de buidar la bufeta. ¿Però on hi haun vàter? Ha tingut molta paciència però ara ja és una emergència. Des d'ara es pensarà dues vegades sortir de casa sense haver passat abans pel vàter i quedar ben reposat.
Adam Beer. «L'Únic». Text de l'autor. Andana Editorial. Algemesí (Ribera Alta, País Valencià), 2022. A partir de 5 anys.
La història d'un gos anomenat Únic, que viu en una illa. Però un dia apareix un nou grup de gossos. A l ́Únic no li agrada gens i així ho fa saber. No vol compartir les seves coses i creu que la presència de tants gossos està provocant un caos, encara que sembla força divertit. Però quan tots se'n van de l'illa, l'Únic descobreix que els enyora i decideix recuperar-los.
Claudia Belinsky. «Ple, ple, ple d'objectes a casa». Text d'Alexandra Garibal. Traducció d'Abel Carretero. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
Unes tasses, un monopatí o un carretó. Els primers lectors poden entrar en aquest àlbum de considerables dimensions i làmines plastificades per trobar-hi més de dos-cents objectes repartits per tots els racons, prestatgeries, armaris i calaixos de la casa.
Fred Benaglia. «La meva vida amb un drac encès». Text de Didier Lévy. Traducció: E. B. del Castillo. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
No és fàcil cuidar d’un amic com en Drac. ¿Què fer quan es constipa o quan toca fer la revisió anual? ¿Algú pot imaginar per què sempre porta una bufanda de llums de Nadal, com actua davant d’un incendi o quina és la seva rutina abans d’anar a fer nones? Un altre llibre dels autors de «Com encendre un drac apagat».
Enrique Benítez Bellón. «Els monstres de casa». Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L'altra cara dels contes de monstres i els llibres sobre pors amb un toc intimista de superació i de normalització de la discapacitat d’un nen que es va haver de fer amic de les seves crosses.
Laia Berloso. «La ciutat que més m'estimo». Text de l'autora. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Lia viu a la granja dels seus pares, un lloc on és feliç i on cada nit es dedica a contemplar l'immens cel estrellat, un moment màgic per ella. Quan la seva família li anuncia que visitaran els seus tiets, la Lia s'emociona amb la perspectiva de conèixer la ciutat per primera vegada. El que no imaginava és que la ciutat és un lloc on tothom va amb presses, el soroll és constant i a la nit és impossible veure ni una estrella. Juntament amb el seu cosí Pau, la Lia comença una particular croada per aconseguir una ciutat sostenible, neta i on es respecti el medi ambient.
Rotraut Susanne Berner. «El llibre de l'hivern». Text de l'autora. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Arriba el fred. La neu cau en molts indrets i tothom es prepara per celebrar les festes de Nadal. Els petits lectors poden observar totes les escenes i buscar-hi animals, vehicles, plantes, objectes o joguines.
Rotraut Susanne Berner. «El llibre de la primavera». Disseny de l'autora. Ediorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Àlbum plastificat per buscar i trobar desenes de personatges, animals, plantes, vehicles o joguines en plena primavera quan els dies són més llargs, les plantes floreixen i tothom surt al carrer. Idoni per observar detingudament totes les escenes i aplicar-hi cadascuna de les paraules del vocabulari que hi ha al peu de cada làmina.
Rotraut Susanne Berner. «Bon dia!» i «Bona nit!». Text de l'autora. Col·lecció En Litus. Editorial Flamboyant, Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Recuperació de la sèrie de l'autora perquè els primers lectors aprenguin les rutines bàsiques i diversos conceptes d'aprenentatge. Cada matí passa el mateix. Quan és hora de llevar-se, la mare no troba mai en Litus. ¿On s’amaga? L’osset, el gos i el pingüí tampoc l’hi volen dir i només al final es descobrirà el secret. Cada vespre passa el mateix. En Litus no se’n vol anar a dormir. Una nit, el seu pare se l’emporta a fer un gran viatge, ple d’aventures.
Aina Bestard. «Què s'amaga al cel de nit?». Text de l'autora. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
La coneguda col·lecció de l'autora explora el cel nocturn en un llibre amb sorpresa: des de vuit indrets del món, s'obren les finestres i, darrere les solapes, s'hi veuen tot de constel·lacions. I a contrallum, s'hi dibuixa l'animal que dóna nom a la constel·lació. Làmines detallistes a dues tintes, blava i daurada.
Aina Bestard. «Paisatges perduts de la Terra». Text de l'autora. Col·laboració del Museu d'Història Natural de Barcelona. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2020. A partir de 12 anys.
La història de la formació de la Terra i la seva evolució, explicada a partir dels canvis en els paisatges del planeta. Conté pàgines vegetals amb il·lustracions de la fauna i la flora protagonistes del Paleozoic i del Mesozoic. Una línia de temps situa en tot moment al lector en el punt de la història de la Terra en què es troba. Amb solapes de cartó per interactuar amb les pàgines, tot descobrint els fòssils d’alguns animals que van existir fa milions d’anys.
Betowers. «Mia Fantasia». Text d'Elisenda Roca. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
La Mia és especial. És la més petita de la família Fantasia. Porta roba de colors i té un gat, un gos i un hàmster blau que parlen i també té una aranya que fa les teranyines més espectaculars del món. I és que la Mia no és només una nena: és una petita bruixa que està aprenent a fer servir els seus poders.
Julio Antonio Blasco. «Grans fugues de la història». Text de Soledad Romero Mariño. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Les fugues més espectaculars protagonitzades pels fugitius més enginyosos: el seductor Casanova, els pròfugs d’Alcatraz, l’esclau que es va autoenviar ben lluny de Virgínia en una caixa... Les peripècies d’aquells qui no van resignar-se a perdre la llibertat. S'hi explica la planificació de les escapades, amb infografies i plànols, els obstacles que van haver de superar els fugitius i si van ser enxampats o van aconseguir l’objectiu.
Julio Antonio Blasco. «Robatoris de llegenda: Des de l'assalt al tren de Glasgow al robatori de la Mona Lisa». Text de Soledad Romero Mariño. Editorial ZahoriBooks. Barcelona, 2020. A partir de 12 anys.
Set de diners, d'aventura i de desafiaments. Enginy, audàcia i esperit burleta. Els lladres més perspicaços de la història en un repàs dels grans robatoris dels darrers dos segles. Un llibre per descobrir els protagonistes de cops tan sonats com l'assalt al tren de Glasgow o els robatoris als bancs de Niça i Fortaleza.Làmines amb personatges, infografies i plànols dels llocs dels fets. Detalls sobre de com es van planificar i com es van portar a terme els robatoris i la posterior investigació policial. I tot amb un cert aire d'època.
Bluebirdy (Fatemeh Haghnejad). «Les fades». Text de Sébastien Perez. Traducció de Jordi Vidal. Col·lecció Enciclopèdia d'Éssers Màgics. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 10 anys.
Enamorades com la faca Dampaneta, malvades com la fada Carabosse, capaces de predir el futur com les tres Parques. De la mà de l'Alan, els lectors poden descobrir els usos i costums d'aquests éssers màgics. ¿Per què la fada verda fa embogir? ¿Com es pot reconèixer un kappa del Japó? ¿En què es transforma la víbria?
Irène Bonacina. «L'Òscar i el Rusca. Quin espectacle!». Text de Ludovic Lecomte. Traducció de Teresa Duran. Editorial EntreDos. Blanes (La Selva), 2022. A partir de 6 anys.
L’Òscar està de mal humor. Ja n’hi ha prou d’aquest desordre. Ens cal fer endreça. Deixa una nota al Rusca, el gosset, que encara dorm. Però el pot de confitura es vessa sobre la nota i el missatge canvia.
John Bond. «En Llorigó vol ajudar». Text de l'autor. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
La mare del petit Llorigó ha escrit una carta molt important. En Llorigó va a la bústia de correus per enviar la carta però hi va amb molt de compte, primer perquè no perdi l'autobús, després perquè no perdi la carta i encara perquè no perdi el temps i faci tard.
Linda Bondestam. «El dictador». Text d'Ulf Stark. Traducció del suec de Meritxell Salvany. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Els dictadors són aquelles persones que tota l’estona diuen «jo, jo, jo». Els dictadors ho decideixen tot i ho supervisen tot. Li diuen al Sol quan ha de sortir i ordenen a la Lluna que se’n vagi cap a casa. Als dictadors, no se’ls pot fer petons. Els dictadors estan sempre molt enfeinats: ocupar-se d’ells mateixos és la seva principal preocupació. Un àlbum revolucionari sobre un dictador molt petit.
Rocio Bonilla. «Arrepleguem!». Text de l'autora. Col·lecció Llibres de Cartró. Bromera Edicions, Alzira, 2022. A partir de 3 anys.
Babymoni s'hi ha passat d'allò més bé jugant, però ara toca arreplegar les joguines. I cal arreplegar-les totes sense que en quedi cap escampada.
Rocio Bonilla. «Tinc por!» i «A dinar!». Text de l'autora. Col·lecció Babymoni. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
La Baybimoni té por d'algunes coses: de les aranyes, dels trons, de la foscor. Tenir por és normal, però no passa res. I també: és l'hora de dinar i la Babymoni vol aprendre a parar taula. Ha de preparar els plats, els coberts, les estovalles. No hi pot faltar res.
Rocio Bonilla. «Avis, piranyes i altres històries». Text de l'autora. Editorial Animallibres, Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
En Nico i l’avi Roderic van a pescar plegats, comparteixen moments de lectura, parlen d’art, passegen amb bicicleta i fan els deures de matemàtiques. Tot això quan no fugen d’un munt de piranyes, esclar. Una mirada d’humor i tendresa sobre la relació entre néts i avis.
Rocio Bonilla. «Gràcies. Història d'un veïnat». Text de l'autora. Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
A causa d'una avaria a Internet, la vida del veïnat pateix un sotrac. Gràcies a la valentia i la curiositat, els veïns arribaran molt lluny. Inclou un joc de l'oca.
Rocio Bonilla. «La colla dels 11». Text de l'autora. Bromera Edicions. Alzira, 2022. A partir de 5 anys.
Quan en Benjamí es va convertir en el peix número 11 d'aquella colla, tot va canviar. Se sentia fort i respectat en companyia d'aquells nous amics. ¿Però els respectaven de debò o tan sols els tenien por?
Rocio Bonilla. «I si se'm menja una balena?». Text de Susanna Isern. Traducció d'Anna Llisterri. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Martí té una imaginació desbordant que de vegades li fa males passades. S’imagina que passaran coses catastròfiques i es preocupa tant que tremola com un flam. ¿I si exploten tots els globus a la festa? ¿I si es perd a l’excursió amb la classe? Però aleshores la seva mare decideix capgirar la situació... ¿I si només l’esperen coses bones?
Rocio Bonilla. «El gran llibre dels supertresors». Text de Susanna Isern. Traducció d'Anna Llisterri.
La família, els records, els mestres, la natura, els animals, els amics i amigues, els somnis… Les coses més importants no són les materials. Existeixen supertresors molt valuosos que fan la felicitat i que cal cuidar.
Rosalinde Bonnet. «Una fada sota el llit». Text de l'autora. Traducció de Guida Planes. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Sota el llit, hi viu una fada. No es troba gaire bé, aquesta nit i demana a la protagonista que la substitueixi. Però si no s'ha fet mai la feina de fada, no és tan senzill fer-ho.
Gilles Bonotaux. «Meravellosos veïns». Text d'Hélène Lasserre. Editorial BiraBiro. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El barri ha quedat petit per als meravellosos veïns i decideixen emprendre
un viatge a bord de l'Aspiranou que els portarà a fer la volta al món. Així descobriran llocs propers com Itàlia, mítics com Grècia o el Japó i sorprenents com el fons marí o el Pol Nord i ho explicaran amb el un particular sentit de l'humor i amb una habitual visió desenfadada de la realitat. Però el viatge és infinit perquè cada parada està plena de moltíssimes aventures, detalls i descobertes.
Fabiana Bocchi. «Bestiari de Frida». Text de Serenella Quarello. Tramuntana Editorial. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 7 anys.
La vida de la pintora mexicana Frida Kahlo discorre a través de la mirada dels animals que poblen els seus quadres i que en van ser els companys de tota la vida.
Anja Boretzki. «Què hi ha a la meva granja!» i «Què hi ha a casa meva!». Text de Hannah Cockayne, Nicola Friggens & Kylie Hamley. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2021. A partir de 2 anys.
Un llibre amb solapes i peces mòbils amb què els petits lectors adquireixen els seus primers conceptes.
Laura Borràs Dalmau. «A les fosques». Text de Halil Bárcena (adaptador del poeta sufí Rümï). Editorial AkiaraBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Versió del conte tradicionl d'Orient conegut com la llegenda dels cecs i l'elefant. Un elefant que els cinc protagonistes de la història, no exactament cecs en la versió actual, palpen a les fosques per descobrir que l'elefant potser no és un elefant. Les il·lustracions combinen l'oli, el guaix i la tinta xinesa per representar els colors i les textures d'un llogarret oriental on arriba un circ.
Laura Borràs. «50 escletxes i un raig de lluna». Text de Lola Casas. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2020. A partir de 5 anys.
Reflexions del dia a dia des de la vellesa. Un viatge on els poemes de l'autora recorren un trajecte vital, passant per diferents etapes de la vida, les seves estacions i tot allò que fa sentir, emocionar, pensar i viure.
Marc Bou. «Les faves del cel, miracles i fantasia». Text de Joaquim G. Caturla. Col·lecció La Bicicleta Negra. Tàndem Edicions - Bromera Edicions
Alzira, 2020. A partir de 7 anys.
Recull de rondalles fantàstiques que complementen la selecció que l'autor havia fet en anteriors títols com «La comare rabosa», «La flor del lliri blau» o «Les bacores del rei».
Empar Bou. «El pirata Pataxula». Text de Bertomeu. Bromera Edicions, Alzira, 2021. A partir de 5 anys.
El pirata Pataxula fa deu anys i entra a l'escola de pirateria. En aquesta escola s'aprèn a llegir mapes, a formar una tripulació i a navegar per la Llacuna del Samaruc o l'Albufera.
Marc Boutavant. «Somnis del bosc». Text de Karen Jameson. Traducció de Francesc Massana. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Tots els animals del bosc es preparen per anar a dormir, cadascun a la seva manera. ¿Com són i què fan? Des de la guineu que s’arrauleix al seu cau fins a la tortuga que s’amaga a la seva closca. I un cop que estiguin tothom estigui ben acotxat arriba l’hora de dir bona nit.
Marc Boutavant. «Escola de ratolins, d'excursió a la ciutat!». Text de Mathieu-Daudé. Traducció de Marina Espasa. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
És diumenge i se suposa que no hi ha classe, però a l’Escola de Ratolins les coses van d’una altra maner. Així que el primer diumenge després de vacances, el mussol Elvis té els seus tretze alumnes fent molt d’enrenou a l’aula i no sap què fer amb ells. ¿Com pot mantenir ocupats els tretze ratolinets més inquiets i trapelles que hagin existit mai durant tooot un diumenge? L’Emma, la mestra, diu que sap com fer-ho: sortiran d’excursió a la ciutat, a un pis d’humans.
Marc Boutavant. «Escola de ratolins». Text d'Agnès Mathieu-Daudé. Traducció de Marina Espasa. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El mussol Elvis, fart que els ratolins de la granja siguin tan sorollosos, busca una mica de pau. Així que decideix crear una escola per a ratolins de la qual ell serà el director. Tot i que el mussol Elvis reconeix que els seus veïns els ratolins són ben capaços d’alegrar-li el dia, també necessita temps per a ell, per llegir el diari, omplir l’herbari o dormir la migdiada. I és impossible, perquè aquests petitons no podrien ser més escandalosos. La solució, després de pensar-hi molt, la troba a les colònies humanes: allà els nens van a un lloc anomenat escola.
Marc Boutavant. «Gos Pudent a la granja». Text de Colas Gutman. Traducció d'Isabel Obiols. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
En Gos Pudent és un gos de ciutat, no ha anat mai al camp. I encara menys a una granja. Per això quan el conviden a passar uns dies en una granja, no pot estar més content. Una granja de debò! Amb animals i conreus! Però la vida al camp de vegades no és tan idíl·lica com ens la pinten, i Gos Pudent sembla que és un imant que atrau desastres.
Marc Boutavant. «Gos Pudent, bon Nadal!». Text de Colas Gutman. Traducció d'Isabel Obiols. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
En Gos Pudent no ha viscut mai un Nadal en famiília. Per a ell no hi ha cap altra celebració que la de la brossa acabada de llençar, ni més regals que les llaunes de conserves que pot escurar. Però un dia coneix la família Noel i pensa que les coses poden canviar.
Paula Bowles. «A la Wanda no li surten les paraules». Text de Lucy Rowland. Traducció de Montse Molist. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
La Wanda és una bruixa tan tímida, que gairebé no pot ni parlar. Però quan la Flo arriba a la seva classe, descobreix que per fer amistats les paraules no sempre són imprescindibles. El dia del concurs de màgia de l'escola les coses es compliquen de debò. I la Wanda necessita que li surti la veu per dir les paraules màgiques que han de salvar la Flo.
Jennie Bradley. «Anem a la granja». Composició d'Alice Luffman, Kerri-Ann Hulme, Penny Worms i Amy Oliver. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Llibre plastificat ple de solapes, amb el qual els primers lectors poden adquirir els primers coneixements sobre la granja i els seus animals; saber on viuen o què mengen, tot amb famílies i sons d'animals.
Mark Bradley. «Baliga i Tut i l'unicorn emocionat». Text de l'autor. Traducció d'Ada Guiteras.
Quan el Baliga i el Tut, aquests petits monstres de grans sentiments es trobin en perill i els rescati un unicorn, tindran la brillant idea de convertir-se en superherois. Els supermillors amics: a punt per salvar a tothom. Barregeu un unicorn molt entusiàstic, un osset de peluix perdut i un gatet gegant descontrolat i tindràs assegurat un gran caos.
Soledad Bravi. «Visca la vida, Gabi!». Traducció de Yannick Garcia. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una nena de set anys que sap gaudir de la vida. Li encanta córrer, jugar, dibuixar, grimpar i inventar-se històries amb el seu gat Kit Kat. També li encanta observar les abelles. Amb la Gabi els dies són plens de vida i riures. Tots voldriem tenir una amiga com la Gabi!
Justine Brax. «La princesa Tòtem». Text de Sébastien Perez. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 9 anys.
La June ha crescut aïllada del món real i educada amb un destí clar: convertir-se en la princesa Tòtem, unida per sempre al seu Animal. En descobrir el que s'espera d'ella, la June decidirà seguir la seva intuïció. Un missatge d'emancipació i llibertat de l'heroïna del tàndem autoral.
Andrea Bressan. «El drac de Montblanc / The Dragon of Montblanc». Text de Patrícia Cutillas Osuna. Editorial Peculiar Press. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Versió reinventada de la llegenda de Sant Jordi, en edició bilingüe català-anglès. El jove Jordi passa els dies entre roses i llibres mentre la princesa Laia viu preparada per a la batalla. Quan apareix un temible drac a Montblanc, els dos herois es proposen descobrir el significat del coratge, el valor de l’amistat i l’autèntic poder d’un bon llibre.
Ben Brooks. «La història impossible d’en Sebastian Cole». Traducció de Xavier Pàmies. Il·lustració coberta: George Ermos. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2020. A partir de 12 anys.
L’Oleg i l’Emma han estat jugant a un joc durant tot el curs: inventar-se un tercer amic. Així passen l’estona. Un dia s’inventen en Sebastian Cole, un nen capaç de fer milions de bogeries. Ningú no es creuria que existeix algú com ell. Però un dia en Sebastian Cole apareix al cau secret de l’Emma i l’Oleg a bord d’una nau espacial de cartró. I encara no saben que estan a punt de passar moltes més coses impossibles.
Anthony Browne. «Ernest l'elefant». Text de l'autor. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Cap altre habitant de la selva l'ajuda a tornar amb el seu ramat. Ni el més fort, ni el més ferotge, ni el més ràpid dels animals. Però el més petit de tots el sorprendrà.
Dick Bruna. «La Miffy va al museu», «La festa de la Miffy», «La Miffy i el bebè», «El jardí de la Miffy», «La Miffy i la Melanie», «Els avis de la Miffy». Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021 / 2022. A partir de 3 anys.
La mare de la Miffy vol anar al museu amb tota la família, però el seu pare té dubtes, potser encara és massa petita per entendre art. És l'aniversari de la Miffy i rep alguns dels millors regals: jugar amb els seus amics i amigues, i una caixa de pintures. Els seus avis sopen amb ella i li donen l'última sorpresa abans d'anar a dormir, un osset de peluix. La mare i el pare de la Miffy li diuen que aviat naixerà un nou membre a la família. Ella, emocionada, s’afanya a fer dibuixos per al bebè. El pare de la Miffy li proposa que creïn el seu primer jardí junts. La Miffy aprèn a preparar i cuidar la terra per poder sembrar llavors de pastanaga. La Miffy té una amiga que es diu Melanie i viu molt lluny. S’escriuen cartes sovint, malgrat que encara no han pogut passar temps juntes. Però un dia, la Melanie viatja en avió per visitar la Miffy. A la Miffy, li agrada molt anar a veure els avis. Li ensenyen a utilitzar les eines, l’avi li construeix un patinet i ella mateixa tricota per fer-li un xal preciós a la seva àvia. Recuperació d'aquesta nova col·lecció clàssica de l'autor Dick Bruna.
Lucie Brunellière. «Tresors de col·leccionistes». Traducció de Raquel Solà. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El filatèlic, lupa en mà, viu fascinat pel disseny dels segells; el micòfil gaudeix dels passejos a la tardor a la recerca de bolets; la lucanòfila perd el cap pels estels que ondegen al vent… Quinze personatges entusiastes conviden els lectors a observar les col·leccions que custodien amb afecte i cura mentre comparteixen petites anècdotes, detalls i curiositats que desperten l’entusiasme per la bellesa d’allò quotidià.
Mona Brunet. «El drac golafre». Text de Montse Ten. Col·lecció Àlbums Il·lustrats. Editorial La Galera. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Mentre la petita princesa Hermínia està concentrada llegint un conte, un drac enorme apareix decidit a menjar-se-la. Però la nena no està disposada a ser l'esmorzar d'aquest drac afamat i es proposa fer-lo canviar d'opinió.
Mona Brunet. «El país dels ocells sense ales». Text de Nadia Ghulam. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
«Aquest conte tan particular, diu l'autora d'origen afganès refugiada a Catalunya, parla de les persones que fugen per tenir una llar i un lloc a resguard. El va començar a escriure'l a Lesbos. La petita Bibí és una au sense ales que viu feliç amb la seva família a un país d'ocells sense ales. Però un dia apareixen al cel centenars d'ocells diferents, i la vida canvia per a tots els ocells sense ales i el seu país.
Cristina Bueno. «Dracs, fades i gegants». Text d'Oriol Canosa. Col·lecció Àlbum Il·lustrat. Editorial La Galera. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una guia de camp de la mitologia catalana per seguir el rastre de les criatures màgiques. Els boscos, les platges, els rius i les muntanyes són plens d'éssers fantàstics. Tot i que prefereixen pasar desapercebuts i no cridar gaire l'atenció, apareixen de tant en tant. Dracs, fades, gegants, follets de tota mena i monstres esgarrifosos viuen amagats en els seus caus. Amb els ulls ben oberts i sabent què mengen, on dormen o quins rastres deixen al seu pas, se'n pot sorprendre més d'un.
Esther Burgueño. «El gran llop ferotge». Text de l'autora. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
No fa pas gaire temps, quan el Petit Llop encara tenia els ullals de llet i era incapaç de dormir sense la seva manta preferida, va passar un fet extraordinari que el veïnat del barri de les Tres Brises encara recorda. El Petit Llop es va conertir aquell dia en el Gran Llop Ferotge.
Fatti Burke. «En Tom viatja en el temps». Text de Nosy Crow. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Àlbum editat en col·laboració amb The British Museum. Amb un guió lúdic, els lectors poden buscar en cadascuna de les làmines en Tom i el seu gat. Enginy i agudesa visual, buscar objectes i personatges, viatjar a la Xina de la dinastia Ming i descobrir l'origen d'aquest poble de l'antiguitat.
Miguel Bustos i Albert Vila. Guió d'Oriol Garcia Molsosa. «Sona el violí!». Text de l'autor. Col·lecció: A punt de solfa. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Tocar, mira, escoltar i descobrir tots els misteris que amaga el violí, un instrument extraordinari. ¿Quan es va inventar aquest instrument tan magnífic? ¿Amb el violí es pot interpretar tota mena de músiques? ¿Qui construeix els ¿violins? ¿I com són per dins? ¿Què hi ha dins d’un violí? Àlbum amb desplegables i solapes per fer la descoberta de l'instrument dels virtuosos.
Neus Caamaño. «Una petita llavor». Il·lustracions de Mar Benegas. Col·lecció Akipoeta. Editorial AkiaraBooks. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Llibre acordió desplegable en paper rugós per dues cares. «Una petita llavor« parteix dels poemes en vers lliure de Mar Benegas i les il·lustracions estilitzades de Neus Caamaño en col·laboració amb el procés editorial en un format artesà. Cada pàgina narra una història en quatre versos que es reprèn a la pàgina segënt. En una cara del desplegable predomina el color vermell càlid de terra i, a l'altra, el color blau celeste per remarcar el que passa al sòl i al subsòl. Ratolins, insectes, esquirols, ocells, aigua de pluja, escalfor del sol al servei de la llavor i el procés de la natura.
Neus Caamaño. «L'arbre de senyor Shaun». Text de Mireia Vidal. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El senyor Shaun tenia un arbre perfecte just al mig del seu jardí: ni massa alt, ni massa verd, ni massa frondós. Però un dia es va cansar de recollir tantes fulles i va decidir tallar-lo. I res no va ser igual.
Mariona Cabassa. «El cuquet de l'amor». Text d'Eva Aixalà. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un llibre-objecte que parla de l’amor i que es pot guardar com un tresor, però també és un llibre per compartir amb citacions. Conté dotze làmines que es poden treure i que són pensades perquè regalar, emmarcar o enviar.
Mariona Cabassa. «A l'altre costat». Text de Cristina Falcón Maldonado. Traducció d'Elena Martín Valls. AkiaraBooks. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
Un conte tendre, alegre i colpidor sobre un nen —que l’autora va conéixer personalment— que cada dia, per anar a l’escola, ha de creuar el riu pujat a una tirolina. Ell somia amb una vida més fàcil, somia despert perquè així pot somiar el que vol i no pas el que volen els somnis, la por o l’insomni. Una reflexió sobre la riquesa i la pobresa, la burla i la superació.
Mariona Cabassa. «Contraris». Text de Soledad Romero Mariño. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
Segon títol d’Els cicles màgics de l’Univers, la col·lecció iniciada amb «Infinit». Un viatge poètic que continua de la mà de les mateixes autores. Una finestra a les forces oposades i complementàries de l’Univers representada amb l’encuny circular de la coberta del llibre. Un recorregut per parelles de contraris presents a la vida quotidiana: la nit i el dia, la raó i l’emoció, la calma i la tempesta. Inclou citacions literàries breus d'autors universals.
Mariona Cabassa. «Blanc», «Verd» «Blau» i «Violeta». Text de Marta Ardite. Col·lecció Arc Iris. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Una poètica col·lecció de llibres que fa sentir els colors als més petits amb tots els sentits. Els colors es poden veure, però també es poden tocar, olorar, escoltar, assaborir i sobretot, imaginar.
Mariona Cabassa. «Infinit». Text de Soledad Romero Mariño. Traducció de Diana Novell. Col·lecció Cicles Màgics de l'Univers. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
Totes les coses que existeixen a l’univers quan arriben a la seva fi, comencen de nou. Res desapareix completament, tot es transforma una vegada i una altra.
Són els cicles màgics de l’univers, i aquest llibre en mostra alguns. Un viatge a través de l’infinit.
Marta Cabrol. «Emma, la petita dragona d'Orient». Text de Pep Molist. Col·lecció Nandibú. Pagès Editors, Lleida, 2022. A partir de 3 anys.
Com els dracs de les cultures orientals, l’Emma, la petita dragona d’Orient, és un ésser que aglutina i domina els quatre elements: té una boca per llançar foc, dues ales per volar per l’aire, quatre potes per caminar per terra,
i un munt d’escates per nedar per l’aigua.
Cachetejack (Nuria Bellver i Raquel Fanjul). «Quant de temps viu?». TExt de les autores. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
¿Quant temps fa que existeix la Terra? ¿I quants anys pot brillar al cel una estrella o quant viuen alguns animals i plantes? Una flor d’hibisc no arriba a viure ni un dia sencer; una balena, 200 anys, i algunes cloïsses, 400 anys. Un llibre per descobrir qui són els més longeus i qui són els més efímers.
Pierre Caillou, Hélène Convert, Christian Guibbaud i Nesk. «Les professions». Text d'Émilie Gorostis. Traducció de Mercè Rial. Col·lecció Biblioteca per a Ments Curioses. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Una enciclopèdia tradicional il·lustrada per conèixer a què es dediquen el que envolta els petits lectors i per saber també què poden arribar a ser en el futur.
Roser Calafell. «Fem teatre!». Text d'Àngels Bassas. Col·lecció Àlbums Il·lustrats. Editorial La Galera. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
En Martí ha convidat la seva amiga Clara a visitar el teatre on la seva mare actua com a protagonista. Mentre la Clara es prepara per substituir a una nena en un petit paper, va descobrint tots els secrets que s'amaguen darrere el teló i descobreix, malgrat el seu pànic escènic inicial, que el cuquet de l'actuació potser ja no l'abandonarà mai.
Miquel Calatayud. «Tatrebill en contes uns». Text de Miquel Obiols. Col·lecció Set Llegües. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Set viatges a través de la fantasia que conviden a llegir, mirar, jugar i imaginar de la mà de l'autor Miquel Obiols. Un cant a la llibertat creativa. Recuperació d'una de les publicacions emblemàtiques de la literatura catalana per a infants. En aquesta edició, l'il·lustrador Miquel Calatayud agafa el relleu de l'il·lustrador original, Ricard Castells (Publicacions Abadia de Montserrat, 1980).
Jérôme Camil. «Paf!». Text de l'autor. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 5 anys.
Una sèrie de crims inexplicables fa tremolar la ciutat. ¿Aconseguiran desemmascarar el culpable abans no causi més víctimes? Una història de suspens contundent per als més petits.
Jérôme Camil. «Un final inesperat». Text de l'autor. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guixols, 2020. A partir de 5 anys.
En tots els contes hi ha un dolent. Normalment sempre és el llop. I el pobre està molt cansat de ser sempre el malvat. ¿No es poden canviar els papers per una vegada?
Joaquín Camp. «La selfie». Text de Pilar Serrano. Traducció d'Anna Soler Horta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
El castor ho havia pensat tot. Volia que fos una excursió perfecta. Les vistes eren espectaculars. Va treure el mòbil per immortalitzar el moment amb una selfie, però semblava que tots els animals del bosc volien sortir a la foto. ¿Se’n sortirà, el castor? ¿Aconseguirà fer-se la selfie?
Viv Campbell. «A vegades em sento petita». Text de Vanesa Martínez. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum que pot fer descobrir als primers lectors que les petites coses acaben fent sentir grans. El llibre s'acompanya amb un pòster.
Canizales. «Monstre Verd». Col·lecció Descobrir el Món. Bromera Edicions / Animallibres. Alzira / Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
El Monstre Verd està ple dels fems que la gent llança al parc, i cada dia es fa més gran. Per això està terriblement trist. ¿És possible ajudar-lo? Tres criatures ho poden fer i, de sobte, tot canvia. Premi Internacional Enric Solbes d'àlbum il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna.
Rachel Cano. «Cor d'ocell». Text de Mar Benegas. Traducció d'Albert Jané. Col·lecció Akipoeta. Editorial AkiaraBooks. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
Primer volum de la nova col·lecció amb un conte sobre el naixement de la poesia i l'amor. Un univers poètic on tot és possible. La Nona neix en una illa. Allà aprèn a escoltar el diàleg dels còdols amb les onades i a col·leccionar petits tresors que guarda juntament amb les sensacions que en treu. La Nona viatja a la ciutat a la recerca de més poesia, però no els sap trobar. Sort que s'escriu amb en Martí, el fill del forner, que encara és a l'illa.
Gemma Capdevila. «Blau 52». Text de l'autora. Editorial Cossetània. Valls, 2022. A partir de 5 anys.
Les balenes són éssers extraordinaris. Canten i neden juntes a través de milers de quilòmetres d'aigua salada. Canter per viure. Canten per parlar. Canten per viatjar. Però entre totes les balenes n'hi ha una que viatja sola: la Blau 52. Una creació poètica sobre una balena única que canta a una freqüència molt més alta que la de qualsevol altra.
Olga Capdevila. «12 coses per viure abans de fer-te gran». Text de Teresa Franquesa. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
¿Has provat mai de fer volar un estel a la platja o dalt d’un turó? ¿T’agradaria construir una cabana al bosc? Surt de casa i gaudeix de la natura amb les 12 propostes d’aquest llibre. Inclou un pòster calendari i una carta adreçada als adults.
Laurent Cardons. «La unió fa l'èxit». Text de l'autor. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 5 anys.
Hi ha una gran agitació al galliner. Les gallines n’estan tipes de passar-se tot el dia covant els ous. I els galls no tenen cap intenció de permetre que canviïn d’hàbits!
Mónica Carretero. «Womagis». Text de Marta Villegas. Editorial Womagis, Madrid, 2021. A partir de 5 anys.
El mag Womagis ensenya a una nena, Olivia, a ser maga d’aquest món i de la seva pròpia vida. Li mostra el valor de les paraules i la seva capacitat per crear o destruir, per estimar o odiar. També incideix en la importància de fer-les servir bé i per a bé. Edició simultània en 18 llengües.
Mónica Carretero. «La botiga gegantina de la imaginació». Text de Bistra Georgieva. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 5 anys.
Temps era temps, hi havia un gegant que tenia una imaginació que mai no s’acabava, de manera que se li va ocórrer la idea d’obrir una botiga de la imaginació.
André Carrilho. «La nena dels ulls atrafegats». Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Amb els ulls només pel seu mòbil, la nena no fa cas dels gelats, ni dels gossos que troba al carrer, ni dels amics. Ni tan sols veu les girafes, els dofins, els pirates, els plats voladors ni les muntanyes russes allà per on passa. Fins que un dia es trenca el mòbil, aixeca el cap i descobreix el món que l’ha estat esperant.
Joana Casals. «Prrrrriiit». Text de Cristina Cubells. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2022. A partir de 4 anys.
Per als infants, des de ben petits, el so és fascinant. Forma part de les seves primeres experiències i els dóna molta informació sobre el món que els envolta. Aquest llibre proposa un exercici més enllà de la lectura. Convida els petits lectors a interpretar els sons de les imatges de cada doble pàgina, convertint-les en una partitura gràfica acolorida i intuïtiva.
Cathon. «Mimosa i Sam». Text de l'autora. Traducció de Xavier Beltrán. Editorial BindiBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
La Mimosa i en Sam són dos bons amics que viuen plàcidament al bell mig del jardí. Juts resolen misteris i donen un cop de mà als animals que hi viuen. Àlbum en clau de còmic.
Zuzanna Celej. «Els Iris». Text de Ramon Besora. Col·lecció L'Arca dels Contes. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Els iris són uns petits animals nocturns que habiten generalment en comunitat als afores dels pobles d’alta muntanya. El seu cos és allargat, cobert d’un pelatge dens i suau que ofereix distintes tonalitats segons l’edat. Però… ¿què són realment els iris? L'àlbum parteix d'un primer esbós de l'autor sobre el qual l'escriptor Miquel Obiol va escriure set històries que va il·lustrar Carme Solé Vendrell en un projecte que el 1992 va rebre el premi Critici in Erba a la Fira de Bolonya.
Marta Comín. «Petons». Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 2 anys.
Hi ha tota mena de petons al món, un per a cada ocasió: retrobaments, felicitacions, disculpes, petons de bona nit... Els peixos, les abelles i fins i tot les serps saben que els petons són una mostra d'afecte. ¿Però, com sonen aquests petons i aquests animals? Llibre per als més petits amb mecanismes i solapes.
Eunsil Cha. «Què està passant?» Text de l'autora. Traducció d'Amanda Berrocal. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Tots els animals corren cap a algun indret. ¿Què està passant? ¿Hi ha foc? Algú necessita ajuda. Una petita tortuga ha caigut en un sot de sorra quan es dirigia cap al mar, després de sortir de l’ou. Els animals volen ajudar la pobra tortuga: l’elefant, l’hipopòtam, el rinoceront, les girafes, els goril·les. I així, una llarga fila d’animals, llarguíssima, una trentena d’espècies diferents. Però la tortuga ho té clar perquè ho pot fer tota sola.
Mark Chambers. «Superratolí i l'amenaça del volcà». Text de M. N. Tahl. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El crim va en augment a Ratàpolis. Miris on miris, hi ha algun perill. Però el volcà Fondue està a punt d'entrar en erupció. ¿Podrà controlar la situació en Superratolí? ¿O potser serà massa per a un sol ratolí? En Superratolí necessita ajuda, ¿però qui l'ajudarà?. Una aventura amb làmines amb solapes.
Chris Chatterton. «Abraçasaure». Text de Rachel Bright. Traducció d'Abel Carretero. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un matí assolellat, l'Abraçasaure emprèn el seu camí tota sola per primera vegada. Quan fa nous amics, es posa molt contenta. Però al cap de poc temps, els altres petits dinosaures es comencen a barallar. ¿Podrà posar pau entre ells?
Chris Chatterton. «Preocupasaure». Text de Rachel Bright. Traducció d'Abel Carretero. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Fa molt bon dia i el Preocupasaure ha planificat menjar a l'aire lliure. Però aviat nota com si tingués la panxa plena de papallones. I això és perquè està preocupat. ¿I si no ha agafat prou menjar? ¿I si es perd? ¿I si ensopega i cau? ¿I si es posa a ploure? Un àlbum per aprendre a perdre la por.
Émile Chazerand. «El meu avi». Editorial Corimbo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El petit narrador d'aquesta història adora al seu avi. El troba valent, fort i molt intel·ligent. Però un dia vol anotar en un quadern tot el que el seu avi li ha ensenyat perquè té por d'oblidar-se'n. Llavors l'hi mostra a lavi, però a ell li costa desxifrar les paraules. El petit entèn aleshores que l'avi no sap llegir i decideix ensenyar-n'hi. Una història intergeneracional plena de complicitat.
Delphine Chedru. «99 tomàquets i 1 patata». Composició de l'autora. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir d'1 anys.
Un llibre joc dissenyat per aprendre a comptar fins a 99, entretenir-se mirant pàgines plenes d’objectes i de colors, fixant-se en tots els detalls i buscant l’intrús que fa 100.
Vikki Chu i Bec Winnel. «Bona nit, Conilleta». Text d'Amanda Wood. Traducció d'Anna Llisterri. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Conilleta pensa que per sortir del cau cal ser molt gran. ¿I si no està preparada? Un conte per abans d'agafar el son i per viure la primera aventura de la protagonista quan surt del cau.
Simona Ciraolo. «Si arriba l'hivern, digueu-li que no hi soc». Text de l'autora. Traducció de David Guinart. Andana Editorial, Algemesí, País Valencià, 2020. A partir de 5 anys.
L'estiu és insuperable. No hi ha res millor que passar el dia nedant, jugant i menjant gelats sense parar. Però la germana gran del protagonista d'aquesta història té una mala notícia: «Aprofita'l al màxim, perquè l'estiu acabarà aviat». I és que l'hivern s'acosta i, amb ell, el fred i la pluja. Les jornades d'aigua i sol donaran pas a llargues tardes de sofà, i els gelats trigaran a tornar. Il·lustracions amb paisatges de tardor, acollidores tardes de sofà i crispetes, emocionants jocs hivernals i postres dolços. L'hivern té la seva part positiva i cal aprofitar-la al màxim.
Marc Clamens. «El Ninus va a casa els avis». Text de Laurence Jammes. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Quina il·lusió poder abraçar els avis. Amb ells, el Ninus visita l’hort, el galliner i prepara un berenar boníssim. Estirant les llengüetes es pot jugar amb textures i mecanismes senzills, mentre s'acompanya el Ninus en la seva dolça trobada amb els avis.
Anna Clariana. «Jordi du els cabells llargs». Text de Paloma Muiña. Bromera Edicions, Alzira i Animallibres, Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El Jordi vol tenir els cabells llargs, com la princesa que llença la seva cua de cabellera per la finestra del castell. A la seva mare li sembla una bona idea per a la seva àvia no li fa gens de gràcia.
Ben Clanton. «Rot, el més valent del món!». Text de l'autor. Traducció de Manuel Manzano i Teresa Farran. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En aquesta nova aventura, en Rot troba una temptadora bassa de fang. Té moltes ganes de rebolcar-s’hi. Però el seu germà gran, en Moc, l’adverteix que a la bassa s’hi amaga el perillós Cucgròs. ¿Podrà en Rot vèncer les seves pors i capbussar-s’hi?
Montse Clotet. «Papa, aquesta nit veurem la Lluna?». Text d'Hector Anoro. Editorial La Galera. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Descobrir les fases de la Lluna. Un joc nocturn que podria succeir en qualsevol llar. Una filla i un pare i una pregunta: «¿Papa, si parlem amb la lluna totes les nits, un dia ens coneixerà?». A partir d'aquesta pregunta, comença el joc de contemplació de la Lluna. Cada nit surten a observar-la junts. I d'aquesta manera, mentre intenten fer-se'n amics, veuen com canvia de forma i com es mostra o s'amaga i com, al final, la lluna els envia un petó amb forma d'estel fugaç.
Xosé Cobas. «El pintor cec». Text de Xabier P. Docampo. Traducció de Teresa Duran. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
El rei va manar que vingués aquell pintor que tanta anomenada tenia en el seu reialme i en els del voltant. L’artista era molt lloat per la seva traça amb els retrats, perquè, pel que es deia, era capaç d’extreure dels retratats la seva autèntica essència. S’hi reflectia aquella bellesa o lletjor que mai ningú
havia advertit abans. un diàleg literari i artístic entre Xabier DoCampo i Xosé Cobas, que incorpora el quadre de «L’illa dels morts», d’Arnold Böcklin. Obra pòstuma de DoCampo, que transporta els lectors al castell d’un rei malvat amb una bella reina de la qual s’enamora el protagonista, arquetip de la bondat i la justícia.
Marta Comín. «Qui s'ha menjat les maduixes?» Text de l'autora. Col·lecció Clic-clac. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 2 anys.
Les maduixes han desaparegut. ¿Qui se les ha menjat? El llibre fa conèixer una galeria de personatges amb la boca ben oberta. Només cal estirar les llengüetes per descobrir-ho.
Marta Comín. «El pícnic». Text de l'autora. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Un àlbum ple de jocs visuals fets a partir d'encunys. A través de les obertures i amb enginy, l'autora explica una història senzilla i gràfica. El sol brilla. La fruita espera. Tot cantant, una nena passeja i omple el cistell amb productes de l'hort.
Joanna Concejo. «En gran i en petit». Text d'Henri Meunier. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
La Senyora i el Senyor donen a llum en Petit. Gairebé al mateix temps, en Gran apareix al seu jardí. Senyora i Senyor decideixen criar-los com a germans. Segons passa el temps, en Petit creix i en Gran minva i la seva relació canvia. Una faula poètica sobre la germanor, la complicitat i la solidaritat.
Clara Corman. «Fruita de temporada» i «Hortalisses de temporada». Text de l'autora. Editorial Entredos. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un parell d'àlbums per descobrir l’interior de moltes fruites i hortalisses i també per relacionar la fruita o hortalissa amb el seu arbre o la seva planta.
Bernat Cormand i Martí Cormand «Lluny». Editorial A Buen Paso. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Àlbum pòstum inacabat de l'escriptor, il·lustrador i crític literari Bernat Cormand (Barcelona, 1973 - 2021) que ha perfilat el seu germà Martí Cormand, artista contemporani amb obra reconeguda i establert a Nova York. La història de «Lluny» trascorre en una ciutat on tots els dies hi ha el llast de la contaminació acústica. Tot va molt de pressa. S'hi acumulen deixalles. El protagonista, Eloi, no s'hi troba a gust i somnia viure en un lloc “lluny” d'aquest paisatge. Decideix fer un viatge amb el seu millor amic, el gos Simó, cap a la natura salvatge. Eloi descobreix la majestuositat del bosc, dels seus rierols, dels seus arbres i de la comunitat de bestiari que agafa un valor simbòlic en la trama que és també un viatge iniciàtic del protagonista.
Clarissa Corradin. «10 idees per salvar el planeta» i «10 idees per superar el racisme». Text de Giuseppe D'Anna i Eleonora Fornasari. Col·lecció La Biblioteca dels Ratolins. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
Amb aquestes guies, els lectors incorporen als seus hàbits accions per frenar el canvi climàtic i tenir cura del medi ambient, i també per descobrir la diversitat que envolta la humanitat.
Paloma Corral. «La banyera». Text de Lisa Biggi. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
És l’hora del bany, una rutina diària que pot convertir-se en una autèntica aventura quan s'hi posa imaginació. ¿Si l’envàs del sabó recorda un ovni, l’esponja transporta al túnel de rentat de cotxes i l’escuma del xampú s’assembla molt a un iceberg, hi ha res millor que banyar-se per viure grans emocions? Sí, que la mare es banyi amb tu. Però és la mare o és una illa deserta?
Lydia Corry. «La gata Lluna i jo». Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
Canviar de casa i d’escola pot semblar una experiència inquietant, però la Lluna ajudarà l’Àgata a gaudir d’aquesta nova aventura. Una història sobre el poder de la imaginació i la superació. La presència tranquil∙litzadora de la Lluna anima l'Àgata a explorar la vibrant ciutat amb la seva mare i a afrontar el primer dia d'escola, on aviat descobreix que hi ha moltes coses a fer i molts amics a conèixer.
Laura Cortés. «Les formiguetes enfiladores». Text de Victoria García. Hércules de Ediciones, A Coruña, 2021. A partir de 3 anys.
Una colònia de formigues molt petites i porugues no gosen sortir del cau perquè els fa por que, en ser tan petites, algú les pugui trepitjar o, encara pitjor, se les mengi. Fins que un dia, fartes d’estar tancades, parlen amb les formigues més velles i aquestes els donen un consell: sortiu totes juntes, fent una filera molt llarga i així no es veurà que en realitat només sou una colla de formigues petites.
Jessica Courtney-Tickle. «La flauta màgica». Text de Katy Flint. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
Els lector poden acompanya el príncep Tamino en el seu viatge. Prement la nota musical que hi ha en cada pàgina, la música de Mozart dóna vida a la història.
Jessica Courtney-Tickle. «La bella dorment». Text de Katy Flint. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
La princesa Aurora acompanya el rei i la reina en la celebració del naixement de la seva filla. És un moment molt feliç, però quan tot d'una apareix una fada terrible a la festa i llança un malefici damunt la princesa, el regne ha€ de trobar algú molt especial per desfer l'encanteri.
Berta Cusó. «En Parallamps». Text d'Alba Dalmau. Editorial BindiBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Roy Sullivan va existir de veritat i, es cregui o no, al llarg de la seva vida li van caure set llamps. Aquesta és la història d'un guarda forestal de Virgínia que va aconseguir sobreviure a set llamps i que per això tothom l'anomenava Parallamps. Una història basada en fets reals.
Karine Daisay. «La Terra és amiga meva». Text de Maïa Brami. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Els protagonistes expliquen projectes inspiradors que eduquen els infants en el respecte del medi ambient i els estimulen la imaginació per a la cerca d’iniciatives pròpies. El llibre inclou un glossari amb el qual s’aprenen paraules en les llengües dels diferents països i es pot conèixer la seva la flora, la fauna, la gastronomia... Un nou viatge pels cinc continents, una immersió en la bellesa dels éssers vius i la riquesa de les cultures.
Antje Damm. «El llop i la mosca». Text de l'autora. Traducció d'Anna Soler Horta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
El llop té molta gana. En té tanta que es menjarà, una per una, totes les joguines del prestatge: la poma, el gat, el cotxe... La mosca la deixarà per a les postres, però quan se la cruspeixi, s’endurà un bon ensurt. Un joc d’observació i endevinalle.
Benji Davies. «El floc de neu». Text de l'autor. Traducció d'Anna Llisterri. Andana Editorial, Algemesí, País Valencià, 2020. A partir de 5 anys.
A la part alta d'un núvol es forma un petit floc de neu. Petit, esponjós, cristal·lí i blanc, dóna tombarelles i rebota dins del núvol. No obstant això, aviat comença a caure. Ell es resisteix al seu destí. Però el núvol li recorda que això és el que fan els flocs de neu. Molt lluny d'allà, la petita Noelle comença a preparar el seu particular arbre de Nadal. Quan ja el té decorat, decideix deixar-lo a la finestra a l'espera que la neu el cobreixi. Quan va a dormir té la sensació que al seu arbre li falta alguna cosa important, però no sap què és. Quan Noelle es desperta, el món sembla diferent.
Emilio del Peso. «Núvols i ferralla». Text de Julia Antúnez. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 5 anys.
«Ferralla? Sona divertit! Però no sé què és. En tinc tantes, de coses! Podria donar-te el que volguessis. ¿Tot i que... a canvi, em regalaries un dels teus núvols?»
Federico Delicado. «Terra de ningú». Text de María José Floriano. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una obra imprescindible, audaç i compromesa amb els exclosos de la societat a través de la mirada senzilla, dolça i creativa de la infància.
Federico Delicado. «La nit de les joguines». Text d'Antonio Ventura. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 3 anys.
Moltes nits, abans d'adormir-se, al petit Pau li sembla que se senten sorolls a la seva habitació. Al final, sempre el venç la son. És llavors que totes les joguines prenen vida i parlen entre elles.
Xavier Deneux. «Les emocions». Text de l'autor. Col·lecció El Calaix d'Imatges. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Un llibre sobre els sentiments amb il•lustracions poètiques de l'autor. Un acostament sensible a les emocions.
Xavier Deneux. «En Polzet». Text de l'autor. Col·lecció El Calaix de Contes. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Una nova manera d'interactuar amb els clàssics. Una proposta estètica i sensorial de formes en relleu.
Kasya Denisevich. «Veïns». Text de l'autora. Traducció de Teresa Farran. Editorial Joventut. Barcelna, 2021. A partir de 5 ays.
Els veïns sòn per tot arreu: al costat de l'habitació, al menjador o sota la cuina. El més freqüent és que siguin un misteri; una presència tan sols detectada per sorolls indesxifrables, passos o, potser, una porta tancada.
Una imaginació sobre la seva existència mentre són uns desconeguts. Esbrinar què po ser i prendre la valenta decisió de connectar-s'hi.
Cindy Derby. «Un bosc dins meu». Text de Deborah Underwood. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una nena passeja per un bosc. Observa els arbres, la natura. Un cop a casa, la llum de la posta de sol s’escola pels vidres. El bosc segueix allà, dins i fora, i vol jugar amb ella mentre dibuixa o es diverteix amb el seu gos… A l’hora del bany, del sopar, del descans i el somni, la natura aconsegueix esmunyir-se a l’interior de la llar per recordar-li, de forma subtil i màgica, que sempre és allà: a la cadira de fusta que ens sosté, a l’aroma del pa calent, als refilets i xiulets del vent i, fins i tot, al suau pes del nostre gat.
Marion Deuchars. «Juga amb l'Art!». Composició de l'autora. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un llibre ple d’idees estimulants per despertar la imaginació i perquè els usuaris puguin crear amb els colors noves combinacions dibuixant, pintant, retallant, combinant, enganxant i imprimint.
Marion Deuchars. «Art, crea animals». Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
En aquest nou llibre d'activitats, l'autora convida els usuaris a inventar les seves pròpies criatures usant diferents tècniques: desde dibuixar i pintar fins a fer collages i imprimir.
Raquel Díaz Reguera. «La rebel·lió de la princesa rosa». Text de l'autora. Col3lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
La princesa Carlota ha crescut, està a punt de fer dotze anys. Té un germà petit, a qui proclamen hereu per a la seva estupefacció. Les coses han canviat poc per a les madrastres, les bruixes, les fades i les poques conselleres de Consell Reial. I Carlota convoca tothom per canviar les coses.
Aron Dijkstra. «Jordi i el drac». Text de l'autor. Traducció de Maria Rosich. Col·lecció Àlbums Il·lustrats. Bromera Edicions, Alzira, 2020. A partir de 5 anys.
Una història diferent de cavallers i dracs que aposta per guanyar amics i no batalles. Així és com el Jordi es convertirà en un cavaller de llegenda, molt més estimat que temut.
Valeria Docampo. «La filadora de boira». Text d'Agnès de Lestrade. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 5 anys.
El país de la Rosa és cobert d’una boira que amaga tot allò que els seus habitants no volen veure. I, no obstant això, sota aquesta boira hi ha sempre la llum.
Valeria Docampo. «La gran fàbrica de les paraules». Text d'Agnès de Lestrade. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 5 anys.
Hi ha un país on la gent gairebé no parla. En aquest país s’han de comprar i empassar les paraules per poder pronunciar-les. L’Oriol necessita paraules per poder obrir el seu cor a la bonica Ariadna.
Thomas Docherty. «La pirata Guiomar». Text de Helen Docherty. Traducció de Marta Armengol Royo. Editorial Maeva Young. Madrid, 2022. A partir de 5 anys.
La Guiomar sempre porta el “Manual pirata” sota el braç. Se sap molt bé tots els secrets i trucs necessaris per navegar. I tot i que al capità Mastegot no li agraden els llibres, quan es complica la travessia el manual de la Guiomar els salva la vida. I si a més arriba un missatge en una ampolla amb el mapa del tresor més gran que s’hagi trobat mai, el conte es converteix en
una esdeveniment extraordinari.
Laia Domènech. «Faules poètiques». Text de Montse Homs. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un poemari que s’insereix en la tradició literària dels bestiaris antics i de les faules. Conté una cinquantena de poemes protagonitzats per animals, amb les seves característiques, reflexions i moltes referències artístiques i literàries. Il·lustracions fetes en collage.
Laia Domènech. «Sota les pedres». Text de Arianna Squilloni. Traducció de Dani Expresate. Col·lecció Akipoeta. Editorial AkiaraBooks. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys
Una mirada plena de sensibilitat als records que l'autora té del petit poble del nord d'Itàlia on passava les vacances amb els seus avis. Records de la natura que es reflecteixen en cadascun dels poemes, amb una mirada encara ingènua de la infància. La protagonista ho mira tot i s'esforça a entendre la natura amb la seva imaginació. Hi apareix el debat de les granotes, el sentit de l'orientació dels senglars, el banquet dels llimacs o la màgia de les cuques de llum.
Olivier Douzou. «Rínxols d'Or i els tres óssos». Text de l'autor. Traducció de Teresa Duran. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una versió moderna i innovadora del conte clàssic amb la mirada de l'autor Olivier Douzou.
Emily Dove. «El Planeta Blau II». Text de Leisa Stewart. Col·lecció Ecosfera. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Els oceans acullen els hàbitats més diversos de la Terra i, tanmateix, hi ha mapes més precisos de Mart que dels fons oceànics. En els oceans hi ha encara tanta vida per descobrir. Un viatge per conèixer els habitants de les profunditats i la ciutat dels coralls, però també la fragilitat d’aquests ecosistemes, que es troben amenaçats sobretot per la contaminació i el progrés de les ciutats. Pròleg del científic i divulgador naturalista britànic David Attenborough.
Flavia Z. Drago. «Gustau, el fantasma tímid». Text de l'autora. Traducció: Equip editorial. Editorial Baula, Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Gustau és un fantasma tímid que el que més desitja és tenir amics. Per això convida una colla de monstres a la festa del seu dia dels Morts.
Annelies Draus. «El tresor de la tardor». Text d'Angela Ferraro-anning. Col·lecció Petita Casa Rural. Editorial Mediterrània, Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un lliber per arremenar-se, endinsar-se a la natura i conèixer l’estil de vida autosuficient i ecològic de les cases rurals. ¿Què té d’especial la tardor? També per aprendre noves habilitats de cuina, jardineria i manualitats.
Hélène Druver. «El cel». Traducció de Marta Armengol. Il·lustracions de l'autora. Editorial Maeva Young. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
Des de l’antiguitat, els éssers humans han observat el cel per a estudiar-lo i interpretar-lo mentre somiaven explorar-lo. ¿Quins són els fenòmens meteorològics que pertorben el cel, els animals i les màquines voladores que el creuen, els astres que el guarneixen? Una manera de reconèixer els núvols, entendre la pol·linització, contemplar el vol dels ocells migradors, presenciar un tornado o un eclipsi, o recórrer les capes de l’atmosfera. Encunys fets amb làser i solapes.
Claude K. Dubois. Em dic Maryam». text de Maryam Madjidi. Traducció de Yannick garcia. Col·lecció Ossets. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
La Maryam se n’ha d’anar del país on viu. I hi deixa l’àvia i totes les seves joguines, així que no pot estar més trista. No entén que la gent se n’hagi d’anar de casa perquè, d’un dia per l’altre, deixi de ser un lloc segur. Però se’n va, i el lloc on arriba no s’assembla gens a la seva antiga llar: ni tan sols parlen el mateix idioma. Per això s’estima més callar. El menjar és tan diferent que és impossible que li agradi. Per això s’estima més no menjar. Se sent tan sola… Fins que un dia, a l’hora del pati, sent una veu darrere seu que li demana qui és.
Marianne Dubuc. «Nina i Milo». Text de l'autora. Traducció de Raquel Solà. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
A la Nina li agraden els pícnics, les galetes de la Iaia i passar-s’ho bé amb el seu amic Milo. A en Milo també li agraden els pícnics i les galetes de la Iaia. Té moltes ganes d’anar a pescar amb la Nina. Comencen a pescar i de cop i volta, en Milo surt volant! Un àlbum en què el lector tria la resta de la història com els llibres de Tria la teva aventura.
Marianne Dubuc. «L'os i el murmuri del vent». Text de l'autora. Traducció de Pau Joan Hernàndez. Col·lecció Un Milió d'Amics. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L’Ós tenia una casa bonica. Tenia bons amics i una vida dolça i tranquil·la. Tot això abans del gran canvi. Un dia, el murmuri dels arbres li diu que aquell ja no és el seu lloc i que és hora de marxar. L’Ós prepara el farcell amb les seves coses i emprèn un llarg viatge. L’Ós emprèn una aventura sense rumb per trobar-se ell mateix.
Marianne Dubuc. «Què vols, mosqueta?» Text de l'autora. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 3 anys.
Un gat es diverteix amb el seu estel quan trepitja una mosca que estava en el seu camí. Un conte amb humor.
Marianne Dubuc. «Casa teva, casa meva». Text de l'autora. Traducció de Raquel Solà. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Al carrer de les Galetes, número 3, estan preparant una festa. És l’aniversari del Conillet. Tots els veïns hi estan convidats. A casa dels Eriçons, de les Guineus, a totes les cases es preparen per passar un dia molt especial.
Els primers lectors poden seguir en aquest àlbum de gran format les seves activitats durant tot el dia en aquest amb mil detalls per descobrir.
Marianne Dubuc. «L'ombra d'en Petit Guepard». Text de l'autora. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 3 anys.
L’ombra d'en Petit Guepard ha marxat. S’ha cansat d’anar sempre darrere. Decideixen que ho han de parlar. Potser ha arribat el moment de deixar-la passar.
Agata Dudek i Malgorzata Nowak. «Vent». Text d'Anna Skowronska. Traducció d'Anna Gibert Montalà. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Amb l’ajuda del vent, les aus fan les migracions, les llavors es dispersen a centenars de quilòmetres, la pols del Sàhara pot arribar a altres continents i es genera electricitat en parcs eòlics. Hi ha molts tipus de vent i bufen a diferents llocs: monsó, tramuntana, llevant… ¿Però com es forma el vent?
Amélie Dufour. «Els tres porquets». Text de Philippe Lechermeier. Col·lecció Els Meus Contes Desplegables. Editorial Bindi Books. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Els contes de sempre, però amb interactivitat de l'usuari amb làmines desplegables que amaguen noves vinyetes i sorpreses dels personatges clàssics.
Polly Dunbar. «Com més llarga és l'espera, més forta és l'abraçada». Text d'Eloin McLaughlin. Traducció de Tina Vallès. Editorial Animallibres. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
L'Eriçó i la Tortuga són molt bons amics. Els agradaria molt fer-se una abraçada, però no tenen permís per tocar-se. Així que l'Eriçó saluda la Tortuga amb la mà i ella somriu; la Tortuga fa una ganyota i l’Eriçó esclata de riure; s'escriuen cartes, es fan dibuixos i s’empesquen mil maneres d’expressar la seva amistat.
Guillaume Duprat. «El llibre del temps». Mecanismes i solapes d'Olivier Charbonnel.Text de Guillaume Duprat. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Tothom corre darrere el temps. Una aventura per entendre i jugar amb el temps. En suport pop-up, el llibre inclou, entre altres elements, un rellotge solar de cartró que funciona amb la làmpada d'escriptori.
Tamara Durán. «El follet Pepet. En pau té un germanet». Text de Raquel Díez. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guixols, 2020. A partir de 5 anys.
En Pau està empipadot. El seu germanet es passa el dia cridant, fent caca i llançant el xumet a terra. En Pau pensa que li ha robat la mare, però un follet li farà veure que no és així.
Sophie Escabasse. «Les bruixes de Brooklyn». Col·lecció Còmic. Editorial Edebé. Barcelona, 2022. A partir de 10 anys.
L’Effie ha perdut la seva mare i la seva llar i ara ha de viure amb unes tietes molt estranyes que mai abans havia conegut. Però la seva vida fa un gir curiós a mesura que aprèn més coses sobre la seva família i sobre ella mateixa. Amb nous amics que faran tot el possible per donar-li suport, una maleïda estrella del pop i la seva nova família inclinada cap a la màgia, la vida de l’Effie està a punt de tornar-se interessant.
Rosie Eve. «Quan la selva desapareix». Text de l'autora. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Una petita elefanta emprèn una aventura èpica per lluitar contra la desforestació i retrobar la seva família. Un relat emocionant que empeny, de la mà dels animals de la selva, a passar a l’acció per salvar els boscos tropicals i a canviar el rumb que està seguint la nostra civilització. Conté una doble pàgina final amb informació visual sobre els boscos tropicals.
Víctor Escandell i Ana Gallo. «Enigmes de la ciència». Textos dels autors. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
Un àlbum amb enigmes per resoldre i per posar a prova la capacitat de cadascú per resoldre misteris, a partir de 25 enigmes de la ciència. Cada enigma respon a una teoria o principi científic.
Klas Fahlén. «Tramesa urgent». Text de Polly Faber. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El viatge d'un llibre al voltant del món. Des dels treballadors de la impremta, els conductors de tren, els capitans de vaixell, fins als llibreters. Aquest llibre ha recorregut un llarg trajecte perquè el protagonista de la història i els primers lectors descobreixin totes les persones i vehicles que intervenen perquè es pugui lliurar a temps un regal. Informació addicional sobre el transport.
Un poemari lluminós i tendre amb poemes sobre la natura, el món que ens envolta i els seus múltiples matisos: els sons, els perfums, els colors... S'hi afegeix la partitura de la peça «L'oreneta», amb música de Rosabel Bofarull (piano) i veu de Pol Berlinches, que es pot escoltar escanejant un QR.
Adilson Farias. «L'abracadabrant enciclopèdia de bruixes i bruixots». Text de Bernard Villiot. Traducció d'Aurora Grayén. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 8 anys.
Enciclopèdia que presenta un catàleg de bruixes i bruixots inoblidables i sorprenents: la Cocacara, la Guinyoleta, el Mestre Sagú, les germanes Pòstules, en Coctèlius, entre molts altres.
Marcos Farina. «100 conceptes sobre art». Text de Susie Hodge. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir 5 anys.
Materials, tècniques, estils, dissenys, artistes del passat i del present i diferents mètodes d’expressió artística resumits en 100 conceptes. Susie Hodge mostra la seva gran capacitat de transmetre en poques paraules tot el que cal saber sobre l’art, en un llibre que inclou activitats atractives, suggeriments i preguntes per reflexionar, inspirar, practicar i crear.
Jules Feiffer. «Borda, George!». Text de l'autor. Traducció de Carlos Mayor. Editorial EntreDos. Blanes, 2021. A partir de 3 anys.
Quan la mare del George li demana que bordi, ell miola o gruny. Això no pot ser perquè el George és un gos. ¿Què li passa? Un àlbum interactiu per parlar d’emocions.
Juan Feliu Sastre. «No m'agraden les moneiotes!». Traducció de Txell Freixinet i Juan Feliu Sastre. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En aquestes cinc noves aventures l’Esteisi es vol convertir en youtuber, però les seves germanes, que també en són, se’n riuen perquè no té seguidors; la Shanon se'n burla perquè no ha passat la covid i s’ha de fer una prova de PCR; va amb en Pimiento a visitar la seva família i gairebé no la deixen dormir; es fa el seu propi banyador de sirena —a la piscina totes van vestides de sirena—, i presencia una inspecció en el menjador de l’escola, on les noies han de parlar dels seus menjars preferits.
Juan Feliu Sastre. «Les aventures de n'Esteisi i en Pimento». Text de l'autor. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Les aventures de n’Esteisi i Pimiento reflecteixen amb humor les petites grans tragèdies i els grans moments de felicitat dels quals es nodreix el dia a dia dels més petits, instants que depenen de si se senten tractats injustament o han aconseguit el que volien. N’Esteisi s'ha d’enfrontar a les burles de les seves germanes i de les nenes dolentes de la classe. L’autor es deixa dur per la imaginació desbordant de n’Esteisi, una nena de sis anys que amb les seves idees genials i el suport del seu fidel amic Pimiento, un poni que parla, duu fins el límit aquella frase feta que diu «a grans mals, grans remeis».
Federico Fernández. «Cabres cabretes». Text d'Olalla González. Traducció d'Ariadna Martín. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Hi havia una vegada tres cabretes que vivien dalt d’una muntanya: una cabra cabreta petita, una cabra cabreta mitjana i una cabra cabreta gran. Un dia van veure herba molt verda que creixia a l’altra banda del riu. Però, per arribar-hi, s’havia de travessar un pont. Sota el pont vivia un ogre terrible que no deixava passar a ningú. Així doncs, la cabra cabreta petita, la cabra cabreta mitjana i la cabra cabreta gran van haver de buscar la manera d’ensarronar-lo. Una història que demostra que la intel·ligència i l’enginy poden més que la força física.
Elena Ferrándiz. «Viatge a l'alegria». Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un llibre de delicades il·lustracions sobre com sanar, com creure, com aprendre del fracàs, com superar les adversitats i aixecar-se de nou. Sobre els somnis, els somriures, l’agraïment.
Jim Field. «La carta de l'avi». Text de Michael Morpurgo. Traducció: David Guinart. Revisió: Inca Vallès. Andana Editorial. Picassent (Hora Sud, País Valencià), 2022. A partir de 5 anys.
Cada Nadal, la Mia i la família llegeixen una carta que li escriu el seu avi. Aquesta carta és un desig càlid, apassionat i sincer d'un món millor. L'avi recorda amb afecte els moments que van passar junts al jardí buscant granotes i plantant llavors. Però a l'avi li preocupa que totes les coses que estima tant estiguin en perill si no es té cura del medi ambient.
Jim Field. «La balena que no en tenia mai prou». Text de Rachel Bright. Traducció de Montse Molist. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El catxalot Harry és una balena que vaga per l'oceà acaparant tots els tresors submarins que troba. Però encara que acumuli molts objectes no està mai satisfet. ¿I si resulta que el que necessita per ser feliç no són possessions materials, sinó descobrir el valor de l'amistat? Una història de descoberta interior i de generositat sobre el que la humanitat té més a prop.
Anne Fine. «Diari d'un gat assassí. El retorn». Traducció d'Isabel Obiols. Il·lustrador de la coberta: Alexandre Reverdin. Editorial BlackieBoks. Barcelona, 2021. A partir de 9 anys.
En Tuffy està entusiasmat perquè la seva família se’n va de vacances. I això vol dir que no els haurà d’aguanttar durant tota una setmana. Tot sembla idíl·lic fins que la senyora Tanner, la seva cangur habitual, diu que aquest cop no se’n pot ocupar. Quan en Tuffy s’assabenta que qui el cuidarà durant aquesta setmana serà mossèn Barnham, s’imagina el pitjor. Un capellà? Cuidant un gat? On s’és vist! Però en Tuffy sap espavilar-se la mar de bé. O això creu ell.
Hans Fischer. «Pitschi». Text de l'autor. Traducció de Marina Bornas. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Ha nascut una ventrada de gatets, i entre ells hi ha la Pitschi, una petita inconformista que es nega a ser com la resta: ella no vol jugar amb un cabdell de llana, ella vol ser un gall. Així que segueix el pare gall per aprendre’n, però la cosa no acaba com ella esperava… Després vol ser una cabra. I un ànec. I un conill. La Pitschi, la gateta rebel, vol ser mil coses perquè encara no sap qui és. I és que saber qui ets demana temps. Sort que la Pitschi té tot el temps del món. Això, i moltes ganes d’aventura.
James Flora. «Els contes de fantasmes de l’avi». Traducció de Yannick Garcia. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Plou, fa fred, el vent xiula i tomba els arbres, els llamps trenquen el cel… Fa una nit fantàstica. Si més no per quedar-se a casa i que l’avi expliqui històries terrorífiques. Que fan por. Molta por. Tanca la porta, puja al balancí i escolta. Silenci: esquelets que surten de sacs, bruixes amb berrugues, aranyes enormes amb boques gegantines, fantasmes sense mans, homes llop que tenen molta gana. Per sort hi ha l’avi i, a més, els fantasmes no existeixen…
Benjamin Flouw. «A la recerca de la flor milesclats daurada». Text de l'autor. Traducció de Mireia Alegre. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
En Guillot és un enamorat de la natura. Li agrada molt passar l’estona entre plantes i llibres de botànica. Un dia descobreix una flor misteriosa: la milesclats daurada, una planta tan poc comuna que gairebé ningú l’ha vista.
Per fi es presenta la gran aventura que esperava. En Guillot ho té clar: l’endemà, l’anirà a buscar.
Anna Font. «Nas de pallasso». Text de Miquel Desclot. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
L'autor endinsa els lectors en el màgic món del circ a través d’un poemari amb una estructura formada per 38 poemes de mètrica variada i molt de ritme que comencen a l’exterior de l’envelat i arriben fins a la pista central, tot passant per poemes dedicats a figures claus de la cultura popular fins a una recreació final del circ de Calder. Poemari d'homenatge a l’univers circense en una obra plena de referències artístiques. Poemes que recorden figures com Tortell Poltrona, Josep Bou o la pallassa Pepa, entre altres.
Anna Font. «La cabra Serafina». Text de Blai Senabre. Bromera Edicions / Animallibres. Alzira / Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
Això era i no era una mare que tenia tres filles. Un dia els va dir que no baixessin al soterrani, però la seva curiositat va ser més forta. I, nyam!, van descobrir que hi havia una cabra que, sense preguntar res, se les menjava sense mastegar. Versió actualitzada del conte. Finalista del Premi Internacional Enric Solbes d'àlbum il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna
Anna Font. «Quan la tecnologia em va segrestar la família». Text de Pilar Serrano. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 5 anys.
A la protagonista d’aquest conte no l’atreuen les noves tecnologies, però als membres de la seva família els encanten.
Matthew Forsythe. «La Poko i el timbal». Text de l'autor. Traducció d'Anna Llisterri. Andana Editorial, Picassent (Horta Sud, País Valencià), 2020. A partir de 5 anys.
L’error més gran dels pares de la Poko va ser regalar-li un timbal. Ja havien comés altres errors..., però el timbal va ser el més gran. Una història sobre la descoberta de l’instint artístic i la força de la música com a lligam col·lectiu. Animada, pel seu pare, Poko surt amb el seu timbal al bosc. Hi ha tant de silenci que comença a repicar per fer-se companyia. I ràpidament se li uneixen diversos habitants del bosc amb un grapat d'instruments. La simfonia arriba a les oïdes dels pares de Poko i se'm munta una de ben grossa.
Mari Fouz. «T'estimo fins a l'horitzó». Text de Roc Casagran. Editorial Amsterdam. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un viatge per descobrir què s’amaga al final de l’horitzó: una aventura que, passa a passa, va omplint la motxilla vital de la protagonista, i també la dels petits lectors, de valors com l’amistat i la solidaritat. L’horitzó com a somni del que es vol fer realitat. L’Aran vol saber què s’hi amaga, a l’horitzó, i inicia un llarg viatge. Amb la complicitat del seu avi i la companyia d’una bona colla de nous amics, viu aventures impensables i coneixer el valor de l’autèntica solidaritat.
Deborah Freedman. «La Carlota i el sentit de la vida». Text de l'autora. Traducció de Borja Folch. Editorial EntreDos. Blanes, 2021. A partir de 5 anys.
La Carlota és un cuc de terra. Passa els dies excavant i obrint túnels alegrement, tot convertint la terra en sòl fèrtil, fins que un bon dia, quan un ratolí de camp li pregunta per què el fa no sap què dir. De manera que deixa d’obrir túnels i se’n va a buscar la resposta, preguntant a un animal rere l’altre. Durant el viatge, descobreix que les bestioles més menudes tenen una funció important en aquest món.
Tom Froese. «Qui viu al castell?» Text de Rebecca Colby. Traducció d'Abel Carretero. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Diuen que al castell hi viu un rei però que no hi viu sol. També hi habiten persones amb oficis ben diversos i tots estan convençuts que el seu ofici és el millor. Però ben mirat, entre tots ho fan tot.
Julian Frost. «Ahhh! Hi ha un esquelet dins teu!». Text d'Idan Ben-Barak. Traducció de l'anglès de Roser Rimbau. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
La Quog i l’Oort anaven a la festa d’aniversari d’en Kevin però, malauradament, la seva nau espacial s’ha estavellat a la Terra. Una mà exterior obrirà la porta i els ajudarà a reparar la nau. ¿Què ho fa, que les mans es puguin moure i tinguin força i sensibilitat? Un llibre sobre anatomia funcional per descobrir l’interior del cos i aprendre com funciona.
Julian Frost. «No llepis aquest llibre!» Text d'Idan Ben Barak. Traducció de Roser Rimbau. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Mina és un bacteri i viu en un llibre. El lector descobreix com en són d’estranyes, les dents, si les mires de molt a prop. ¿I el melic? ¿I la samarreta? ¿Què passaria si li fessis una foto i ampliessis la imatge 300 o 1000 vegades? Unes fotografies fetes amb un microscopi electrònic donen una visió completament nova i sorprenent d’aquests llocs aparentment tan coneguts.
Una manera de conèixer alguns dels microbis amb els quals convivim diàriament.
Katia Gaigalova. «El gran llibre dels contraris». Text de Magda Garguláková. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 4 anys.
¿Hi ha curiositat per saber quines coses són fràgils, ràpides o sorolloses? ¿Una bola de gelat és molt o poc? ¿Què són els contraris?
Mercè Galí. «El cau al desert». Text de Carmela Trujillo. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Som dins d’un cau. Un cau al desert. ¿I qui hi viu, en aquest cau? Un llibre per recórrer el joc de pistes i conèixer un animal molt especial del desert.
Mercè Galí. «Poemes de sol i mosques». Text de Núria Albertí. Col·lecció Olívia. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2021. A partir de 3 anys.
Poesia il·lustrada al voltant de l’estiu. Completa la col·lecció de les quatre estacions de l’any: poesia, música i color. Llibre amb cantons arrodonits, perquè els més petits el puguin manipular sense cap risc.
Mercè Galí. «Petits poemes». Text de Joan Brossa. Col·lecció Olívia. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2022. A partir de 5 anys.
Traspassar la lletra A, la porta d’entrada al coneixement, i volar, caminar i nedar pels versos de Joan Brossa (1919-1998). Un univers poètic en què les paraules són màgia, i la màgia, llibertat.
Toni Galmés. «Petits contes amb grans valors». Text de Gemma Lienas. Editorial B de Blok - Penguin Random House. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una desena de contes amb valors per a tota la família perquè hi ha aprenentatges que només s'adquireixen gràcies a l'exemple de la que ara s'anomena “bombolla” tot i que així de vegades és necessari que el Follet Blau recordi. Els deu contes ensenyen a reconèixer valors com la gratitud, el respecte, la paciència, el compromís, la responsabilitat o l'empatia en situacions quotidianes.
Ester Garay. «Tres monstres a l'escola». Text de Begoña Oro. Traducció de Núria Riera. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 4 anys.
Tres monstruoses històries, amb molt d'humor. El petit esquelet, la petita fantasma i la nena zombi van a l'escola. Amb l'ajuda de la mestra i dels seus companys i companyes descobriran com és de divertit.
Ana García Martín. «El meu papa». Text de l'autora. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
«El pare se sap tots els noms dels arbres del parc. Li encanta viatjar al tren amb mi. Li encanta que juguem a fet i amagar, a construir edificis… De vegades no ens calen joguines. M’ensenya a volar i a treballar dur, és el millor mag i coneix els millors contes i cançons de bressol, m’ensenya els mons infinits
dels estels i els mons petits de les formigues.»
Chema García. «Els pollets al Kilimanjaro». Text de l'autora. Traducció de Núria Riera. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Els grangers Tomàs i Margarida han tornat d'unes vacances a l'Àfrica, han estat a la muntanya més alta del continent, al Kilimanjaro. Els pollets, molt il·lusionats, no paren de mirar-se fotografies d'aquest viatge, i de seguida fan volar la imaginació i pensen que ells mateixos es troben allà, entre lleons i elefants. ¿Podran arribar al cim?
Ester García. «Qui soc? Cries d'animals Amèrica» i «Qui soc? Cries d'animals Austràlia». Text de Tándem Seceda. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Ós rentador, jaguar, armadillo… les cries d’aquesta sèrie es presenten i donen pistes per endevinar a quina espècie pertanyen. Les il·lustracions, realistes i de gran detallisme i expressivitat, acompanyen aquest joc per acostar els infants a la fauna salvatge del continent americà. I el coala, el cangur, l'ornitorrinc… per conèixer la fauna del territori australià presentada per les mateixes cries de les principals espècies.
Ester García. «El llenguatge secret de les pedres». Text de Victoria Pérez Escrivá. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Tot té un cantó bo i un altre de dolent. No sempre la vida deixa veure’ls tots dos. A vegades, de les coses dolentes es treuen coses bones. Però també passa al revés, de les coses bones es treuen coses dolentes. La vida pot ser tan críptica com una pedra. A vegades ensopegar amb una pedra et pot salvar la vida. Aquest és el llenguatge secret de les pedres.
Eli Gardíaz. «El sistema solar». Text d'Irene Noguer Pérez. Cossetània Edicions, Valls, 2022. A partir de 7 anys.
Un llibre en acordió per descobrir els planetes i altres cossos celestes. Una proposta interactiva per acostar l'astronomia als petits lectors que sentin curiositat per l'espai, que miren sovint el cel i imaginen què hi ha allà dalt. Un viatge per a futurs astronautes.
Magda N. Garguláková i Vítezslav Mecner. «Mà». Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 9 anys.
No hi ha dues mans iguals. Les mans poden tenir diverses formes, mides i colors, i els dits formar corbes variades. Totes tenen moltíssimes línies sinuoses, algunes més grans, altres més petites, algunes rectes, algunes serpentejants. Conegudes com a línies papil·lars, són molt importants, ja que fan que cada mà sigui única.
Martí Garrancho. «Com fer una cabana». Text de Ton Lloret. Col·lecció Els Meus Manuals. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
¿A qui no li agrada jugar a fer cabanes? I és que a tothom li encanta fer cabanes. En aquest manual es veuen diferents tipus de cabanes que es fan arreu del món i s'hi descobreix quin són els passos per construir-ne una.
Patricia Geis. «Els volcans». Text de l'autora. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Cada setmana entren en erupció quatre o cinc volcans en algun indret de la Terra. En un dia qualsevol, un dels més de mil guèisers que hi ha al món pot fer emergir cap al cel aigua bullent. Cada dia, centenars de petits terratrèmols fan tremolar la Terra i, una vegada al mes, es produeix en algun lloc un gran terratrèmol.
Patricia Geis. «Pipa i Otto al camp», «Pipa i Otto a la sabana». Composició de l'autora. Traducció: Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Els diferents hàbitats dels animals a través dels viatges dels protagonistes. Elements en format pop-up i textos rimats. La Pipa viatja per tot el món per capturar amb la seva càmera la bellesa dels animals a la natura i l’Otto, el seu amic inseparable, l’acompanya.
Patricia Geis. «Mira què menges!». Text de l'autora. Col·lecció Ecosfera. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
¿Pot una poma explicar de quina manera l’alimentació afecta la nostra salut i el planeta? El llibre ho va desvelant: l’origen dels nutrients i què aporten a l’organisme; els grups d’aliments i la importància de menjar d’una forma variada, així com la necessitat de viure en un sistema equilibrat perquè tothom tingui accés als aliments. El llibre també inclou dotze missions i aprenentatges per menjar tenint en compte tant la nostra salut com la del planeta.
Marina Gibert. «Selva». Text de l'autora. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El protagonista d’aquesta acolorida història s’endinsa en la selva i farà volar la imaginació dels primers lectors.
Juan Carlos Gil. «Història d'un llapis». Text de Rosana Andreu. Editorial Babidi-Bu. Sevilla, 2022. A partir de 5 anys.
Història d'un llapis que es fabrica a Nuremberg i de la papereria va a parar a casa d'una família. Tothom el farà servir en una o altra ocasió, cadascú a la seva manera, i amb cada línia s'anirà fent més i més petit fins que un dia...
Regina Gimenez. «Geo-Gràfics». Text de l'autora. Editorial ZahoríBooks, Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
¿Per què els estels tenen colors diferents? ¿A quina grandària es veu el Sol des d’altres planetes? L’univers i la Terra estan farcits de secrets i de curiositats sorprenents. El llibre n’explica un bon grapat mitjançant extraordinaris gràfics geomètrics i plens de colors que faciliten la comparació i que porten l’art a la geografia. Un atles atípic on els planetes, els continents, les illes, els deserts… es transformen en cercles, polígons, línies i espirals que expliquen el món.
Seta Gimeno. «Què t'ha passat?». Text de Josep Gregori. Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
En Martí és un nen molt alegre, però últimament no va tan content a escola. ¿Què li deu passar? Gràcies a l'àvia, la família s'adona del que passa i parla amb l'escola per posar-hi solució. Una història sobre l'asssetjament escolar.
Seta Gimeno. «L'embolic». Text de Lídia Alcázar i Noemí Fernández. Editorial Bindi Books. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Tothom té pensaments que els acompanyen. Com a la protagonista d'aquest relat, que li agraden. Però una nit que no ha dormit bé després d'un dia tampoc no gaire bo, els seus pensaments s'han convertit en angoixants i se li han acumulat tota la nit. I el pitjor és que durant el dia tampoc no mi marxen del cap i no troba la manera de desfer-se'n. Una història per ajudat a desfer l'embolic dels pensaments.
Pere Ginard. «Jocs d'ahir per gaudir avui». Text i edició d'Estrella Borrego. Traducció d'Ariadna Pons. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
¿Com es divertien a casa les criatures de la dècada dels cinquanta i els seixanta quan no hi havia mòbils i ni tan sols televisió? ¿Què es pot fer amb un mocador, un ou i una cullera, una corda, un tros de paper, una pastilla de sabó o una llanterna? En aquests temps, en què la tecnologia ho domina tot, és difícil imaginar-se com jugaven els infants d’abans. El llibre recupera alguns d’aquells jocs: jocs de taula, jocs amb paper, endevinalles, manualitats amb objectes reciclats, exercicis de dibuix, il·lusions òptiques i moltes propostes d’entreteniment. Proposta gràfica mitjançant el collage, combinant retalls de revistes antigues amb catàlegs i manuals de l’època, acolorits a base de textures i veladures, un efecte que recorda el pas del blanc i negre al technicolor, o l’acolorit de cel·luloide del primer cinema.
Philip Giordan. «Al cel». Text de Giovanna Zoboli. Livros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Al cel, el món es transforma: surt el sol, brunzeix la vespa, brilla l’arc de Sant Martí, caça el ratpenat… ¿I al mar? Esdevenen altres fenòmens meravellosos: flota una medusa, es desperta un volcà, brilla un corall, juga una balena... Un conte amb un reguitzell de descobriments, personatges i accions que els primers lectors poden recitar en veu alta.
Maria Girón. «La gent de la meva escala». Text de Roser Ros. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un veïnat imaginari protagonitza aquests versos urbans. Cinc plantes on darrera de cadascuna de les portes hi habita gent poèticament curiosa. Des del carrer fins al terrat, passant per cada replà.
Maria Girón. «Braços oberts». Text d'Antonio Rubio. Adaptació de Miquel Desclot. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
La diversitat des dels ulls de la infància en un dia d’escola, on els infants de diferents procedències conviuen feliços i en harmonia. Un cant a l’esperança d’un món fratern i igualitari.
Maria Girón. «La meva Guia, el meu Capità». Text de Gonzalo Moure. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandra. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
Emoció i bellesa, el profund amor entre un pare i una filla, o la capacitat per veure més enllà de les limitacions visuals són presents en aquest relat, ple de fantasia i de color.
Magia Girón. «Paraules de caramel». Text de Gonzalo Moure. Traducció de Pau Joan Hernàndez. Col·lecció Set Llegües. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un relat sensible i imprescindible, protagonitzat per en Kori, un nen sahrauí de vuit anys. Edició recuperada amb noves il·lustracions de Maria Girón i traduït per primera vegada al català.
Montse Gisbert. «Les menudes (i grans) emocions de la vida». Text de l'autora. Editorial Tàndem. Alzira, 2021. A partir de 5 anys.
Un llibre que ensenya a viure i a comprendre a través dels sentiments que s'experimenten i les emocions que es viuen com la timidesa, la por, l'alegria, l'exclusió, l'orgull, l'amistat...
Giselfust. «No en sé, no puc, no em surt!». Text de Pilar Serrano. Tramuntana Editorial. Sant Feliu de Guiíxols, 2022
Dit així, tot seguit i de memòria. ¿Quantes vegades ho hem sentit? Aprendre a confíar en les pròpies capacitats és molt important. I moltes vegades costa tan poc com donar un bon consell. I és que la manera com parlem i ens parlen els altres és molt important per creure en nosaltres mateixos.
Geneviève Godbout. «De mala lluna». Text de Charlotte Zolotow. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 5 anys.
És un matí plujós i gris, però a en Charlot, el gos, tant li fa que plogui.
Ana Gómez. «Neneta i xicotot». Text de Pilar Serrano. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 3 anys.
Al Nil li agrada una activitat que la gent diu que és de nena. A la Sara li agrada un esport que la gent diu que és de nen. La gent diu, la gent opina, ¿però qui és «la gent»? ¿Cal fer cas del que diguin els altres? ¿S'ha de permetre que les opinions dels altres afectin? La Sara i el Nil ho tenen clar.
Taro Gomi. «Gargots». Text de l'autor. Traducció de Hisako Eguchi. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
L'autor japonès Taro Gomi, nascut a Tòqui el 1945 i amb més de 350 títols en el seu catàleg, proposa en aquest llibre comparar aspectes vitals i culturals del món que ens envolta amb el seu habitual llenguatge espontani i ingenu apte per a tots els públics.
David González. «Valor, Maria!». Text de Joan Borja. Andana Editorial. Picassent, País Valencià, 2021. A partir de 6 anys.
La Maria no té por, torna a viure una nova aventura. En aquesta ocasió el seu destí és el País Valorià de la Fantasia. En aquest món fantàstic haurà de salvar als Valorians, les persones que estimen el valor de les paraules i de la imaginació, del perill del Grimepans, uns monstres malfactors de la fantasia i enemics de l’alegria. La Maria tindrà l’ajuda del llibre de les Criatures Fantàstiques. Un recull dels personatges de rondalla, com el Mig Pollastret, la Mare dels Peixos o les mares dels vents, entre d’altres.
Germán González. «Verme». Text de Federico Fernández. Col·lecció Llibres Interactius. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Llibre interactiu en format acordió que presenta un nou dispositiu mecànic dirigit per uns operaris, amb el qual és possible viatjar al centre de la Terra.
Gökçe Gökçeer. «No em miris així!». Text de Pelin Turgut. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), 2022. A partir de 5 anys.
El crit comú de qualsevol infant que vol que l’estimin, gras o prim, amb ulleres o pigues, dormilega o belluguet... L'autora dedica l'àlbum a tots els infants que han descobert la seva diferència i a tots els seus amics adults que van ser oprimits, exclosos, humiliats, marginats, deixats sols en la seva infància per la seva orientació sexual, vestimenta, colors, parla, to de veu i altres prejudicis.
Aya Gordon-Noy. «Tal com volia!». Text d'Elinoar Keller i Naama Peleg Segal. Editorial BiraBiro. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
Una jove està decidida a fer el dibuix perfecte. Però no sortir de la línea és difícil de fer. Quan s’equivoca, es planteja estripar el dibuix i començar de nou, però finalment decideix utilitzar el gargot per crear alguna cosa nova. Aviat la seva imaginació la porta a una esbojarrada aventura mentre omple el dibuix amb cavalls salvatges, atrevits pilots, deliciosos dolços i vaixells pirates voladors.
Katerina Gorelik. «Detectiu Samsó». Text de l'autora. Traducció de Marta Salvadó. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Samsó és el detectiu més famós de la ciutat. Avui necessitarà Tota la seva energia i les seves capacitats d'investigador per trobar les pertinences i els familiars que els seus clients han perdut. Sota terra, sota l'aigua, bosc endins o muntanya amunt.
Katerina Gorelik. «Mira per la finestra!». Text de l'autora. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum amb làmines amb finestres per espiar dins de les cases del llop que llegeix, l'àvia que cou el menjar a l'estufa, el drac de Sant Jordi que torra l'esmorzar... i un grapat de personatges que mostren la seva segona cara.
Pietro Gottuso. «Des de 1880». Text de l'autor. Editorial Kalandraka. Barelona, 2020. A parrtir de 6 anys.
Una narració gràfica que mostra el pas del temps durant més de 140 anys a través dels esdeveniments històrics, l'evolució tecnològica i les transformacions socials, amb una llibreria com a testimoni dels canvis.
Nicolas Gouny. «Spiderelefant». Text de Laurie Cohen. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 3 anys.
Quan s'ha despertat, en Joan l’elefant ha descobert una criatura peluda, amb moltes potes i uns ulls grans darrere del seu cap. És una aranya. ¿Se'l vol menjar? ¿Posarà els ous al seu cap?
Abner Graboff. «La cabra golafre». Text d'Alan Mills. Traducció de Francesc Massana. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
¿Què pot cabre a l’estómac d’una cabra? Aquest conte acumulatiu, inspirat en una antiga cançó folk canadenca (en la seva versió anglesa), narra la història rocambolesca d’una cabra amb una fam voraç. La protagonista d’aquest clàssic del nonsense és capaç de menjar-se tot el que troba al seu camí: saques de farina, sabates velles, claus oxidats, galledes, paelles, fins i tot filferro ben filat.
Nono Granero. «Cames». Text de l'autor. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿De què s'és capaç per amor? ¿Què es faria per estar a l’alçada
d’un amor inassolible? ¿Es podria fins i tot crear un invent per
convertir-se en una celebritat? L'autor es també fundador de la companyia de titelles, L'Asombrajo.
Elise Gravel. «L'Olga viatja a l'espai exterior ( o no)». Text de l'autora. Traducció de Hara Kraan. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2022. A partir de 8 anys.
«Estic gairebé segura que la Meh ve de l’espai. I ho he decidit: un dia la Meh i jo abandonarem la Terra. Perdrem de vista aquests humans tan molestos i buscarem el planeta on va néixer la Meh. M’estic preparant per ser astronauta!» Però, de sobte, aquests últims dies, la Meh es comporta d’una manera molt estranya. ¿Què li passa? Una altra història de la nena científica que estima els animals perquè diu que són els millors.
Alice Gravier. «Dies com aquest». Text d'Oriana Smith. Traducció d'Òscar Vendrell. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un llibre d’imatges en el qual dues veus diferents, un nen i un esquirol, van relatant la seva experiència en el transcurs d’un dia: «No tots els dies veus com surt el sol. No tots els dies vas a parar al peu d’una muntanya o aconsegueixes arribar al cim més alt. A vegades ets com un gegant. I, de sobte, tots són gegants al teu voltant». Cada veu ofereix una perspectiva diferent del que observa al seu voltant: els pics i les valls de la vida quotidiana, que són els mateixos i, tot i això, no ho són. Perquè tot, des del més mínim detall o el moment més fugaç, es pot veure des de molts angles.
Rosie Greening. «El monstre de les abraçades». Text de l'autora. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
El monstre de les abraçades és un dels monstres devoraports, uns monstres peluts que es mengen les pors dels nens perquè puguin ser feliços. Aquest nou personatge és expert a fabricar abraçades a distància, perquè els nens puguin superar la seva por d'estar lluny de les persones a les quals volen.
Olivier Grossman. «Anomals». Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Imatges que naveguen entre la realitat i la ficció perquè cada lector es faci la seva visió del món i potenciï la creativitat. Muntatges fotogràfics. Poesia visual per a totes les edats amb animals molt “anomals”.
Valentí Gubianas. «Alí i Ramboline». Text de l'autor. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un dia, el govern de Dinamarca va decidir adquirir animals de circ per donar-los una vida més digna. La idea era començar alliberant els quatre elefants d'un circ: Ramboline, Djunga, Lara i Jenny. Però, de sobte, un fet inesperat va donar també protagonisme al camell Alí. La majoria de mitjans del món es van fer aleshores ressò d'una curiosa notícia d'amistat condicional.
Valentí Gubianas. «Els gegants». Text de Quim Crusellas. Publicacions Abadia de Montserrat. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Els gegants, com els dinosaures, ara ja no existeixen. Tothom se'ls estimava molt, però eren tan grossos que sovint causaven problemes. De gegants, com de nens i nenes, n'hi havia de tota mena. Alguns eren dormilegues, d'altres vergonyosos, uns només festejaven, els altres només cantaven... Un àlbum per descobrir alguns dels gegants més desconeguts fins ara.
Guridi. «Tu i jo germans». Text d'Elisenda Roca. Editorial Combel. Barcelona. 2020. A partir de 3 anys.
Tenir una germà o una germana és fantàstic menys quan es barallen. El conte parla d'això amb làmines en primers plans i imatges dels protagonistes molt expressives fins al punt que necessiten molt poc text per explicar-se.
Guridi. «Tu i jo. La família creix». Text d'Elisenda Roca. Editorial Combel. Barcelona. A partir de 3 anys.
Eren dos germans més o menys ben avinguts, però de cop els va arribar a casa una bessonada. Si sent-ne dos ja era complicat, ara que en són quatre encara ho és més. I ara ja no saben viure sense els seus nous germans. Una història sobre les peripècies d’una família nombrosa.
Guridi. «La capitana Budell-buit i el mariner Ulls-de-falcó». Textd'Oriol Garcia Molsolsa. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Una història de pirates: un vaixell, un mapa del tresor i una tripulació disposada a viure aventures. L'àlbum s'inspira en els jocs simbòlics de les criatures amb notes d'humor.
Guridi. «Un pèl a la sopa». Text d'Àlex Nogués. Editorial Flamboyant. Barcelna, 2020. A partir de 5 anys.
Un pèl no és el més estrany que pot aparèixer en una sopa. Una mosca no és el més estrany que pot aparèixer en una sopa. ¿Què és el que seria més estrany que aparegués en una sopa?
Raúl Guridi. «Prohibit prohibir». Text de José Carlos Andrés. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2020. A partir de 3 anys.
¿Per què...? ¿Per què...? ¿Per què...? ¿Per què...? ¿Per quèèè... ? Els infants tenen tanta necessitat d’aprendre, de jugar i de riure. I de crear un món millor.
Marta R. Gustems. «Maria, la tremenrinaire». Text de Dolors Salvador. Edicions Sidillà. Besalú, Garrotxa, 2021. A partir de 5 anys.
L’àvia de la Maria és trementinaire. La seva mare també. Com que l’àvia ja és gran, aquest any la mare demana a la Maria si la vol acompanyar a vendre les plantes i els remeis que han preparat durant l’any. S’estaran uns dies voltant pel país, carregades d’herbes, d’ungüents, d’olis guaridors, de tintures i de xarops. La Maria aprendrà a fer-ne i es farà una farmaciola amb les plantes remeieres més necessàries.
Gusti. «Cadascú és com és». Text de Jaume Copons. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
Sovint quedem enlluernats per com són els altres o per les coses que tenen o que fan. I, aleshores, pensem que voldríem ser com ells. ¿Però ens agradaria ser com una altra persona?
Mo Gutiérrez Serna. «Feliça». Text de l'autora. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Em dic Feliça i encara sóc petita, però algun dia creixeré. Em donen molts consells, em diuen que aprengui a esforçar-me per aconseguir els meus somnis, per això demano les coses cent vegades a la meva mare, a superar les dificultats, per això quan trenco un gerro o un mirall demano cola, a ser sempre amable i dir la veritat, per això a la meva amiga li dic que m’encanten les dents de conill.
Mo Gutiérrez Serna. «Receptes de les petiteses salvatges». Text d'Eva Manzano. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Una nova tanda de surrealistes receptes sensibles, sensitives i sentimentals, emotives, afectives i anímiques que completen el primer llibre. Ara, en aquest segon, les dues autores donen la la fórmula de la tendresa, la frustració, el riure, la pèrdua, l’amor, la generositat i com fomentar-les o evitar-les.
Mo Gutiérrez Serna. «Cultivador d'estels». Text d'Eva Manzano. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Els inventors d’oficis són viatgers, passejants i conversadors. Per inventar oficis has de reunir dues qualitats: saber el que passa i tenir imaginació. Així van sorgir els cultivadors d’estels, els intèrprets d’arbres, els atrapa-malsons, els belluga-ments, els nyam-nyadors o els guies d’ecosistemes voladors.
Susie Hammer. «Pim Pam Paraules». Text de l'autora. Traducció d'Anna Gibert. Editorial Coco Books. Barcelona, 2021. A partir de 2 anys.
Els lectors han de descobrir els objectes que s’amaguen entre les imatges. Aquesta cerca de paraules i elements es converteix en un joc que permet desenvolupar la imaginació i aprendre a reconèixer i anomenar objectes, observar el lloc on poder trobar-los o imitar sons. Lulú apareix a primera pàgina i els acompanya en totes les escenes, a l’habitació, al bany, a l’armari, a la cuina, al parc, a l’hort, al forn de pa... tot i que a ella li agrada molt amagar-se.
Susie Hammer. «Mossegades i queixalades». Text de Mar Benegas. Col·lecció: Marsupiflap. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
¿Què li ha passat a aquest llibre? ¿Qui ha rondat per les pàgines? ¿I aquestes marques de dents de qui deuen ser? Un llibre perquè grans i petits juguin a endevinar quin animal ha rosegat cada pàgina.
Renee Hao. «Les matemàtiques de l'univers». Text de Soledad Romero. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
Esferes, pentàgons, hexàgons, espirals, fractals... es disfressen d’animals, galàxies, planetes o flors a la immensitat de l’univers. La natura amaga nombroses formes matemàtiques entre les seves meravelles: a les teranyines, als caragols de mar, a les pinyes o al bròquil romanesco i a moltes altres de les seves criatures i objectes inerts. L'àlbum descobreix les geometries i els números màgics del món.
Freya Hartas. «Si avui véns al bosc...». Text de Rachel Piercey. Traducció d'Aina Olivé. Edicions Cossetània. Valls (Alt Camp), 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum per viure la meravella del dia a dia de la natura amb el primer llibre de poesia que explora l'any màgic del bosc. Amb poemes de l'escriptora Rachel Piercey en un viatge de primavera i hivern amb amics per conèixer llocs, explorar els racons i també trobar sorpreses al llarg del camí.
Freya Hartas. «La granota Gregori i la banda de Raucadors». Text de Rachel Piercey. Traducció d'Aina Olivé. Edicions Cossetània. Valls (Alt Camp), 2022. A partir de 5 anys.
Les tres granotes rauquen, els ocells piulen, els grills carrisquen i els ànecs claquen. Pel que sembla, a la bassa, tothom té una cançó pròpia. Tothom menys la granota Gregori.
Freya Hartas. «Amb calma». Text de Rachel Williams. Traducció de Maria Cabrera. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Cinquanta històries naturals que es descriuen a poc a poc per poder veure com tenen lloc. Després, el lector potden sortir a l’aire lliure i fixar-se en tot el que es pot arribar a descobrir si es prenen les coses amb prou calma.
Mike Henson. «En Ratolinet i en Ratolet aprenen les formes» i «En Ratolinet i en Ratolet aprenen els colors». Diversos autors. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
En Ratolinet ha preparat una festa sorpresa per a en Ratolet i té un regal molt especial. Llibre interactiu per aprendre les formes i els colors.
Gosia Herba. «Carrer del Xiclet, 5». Text de Mikolaj Pasinski. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
A la comunitat de veïns del carrer del Xiclet, 5 hi passen moltes coses. Sonen instruments musicals entre roncs eixordadors. A l’escala flaira l’aroma de pastís acabat de fer, se senten cops, grinyols i enrenou. Cada veí té el seu món propi i diferents aficions, no es molesten mai i viuen en harmonia. Un llibre que convida a conèixe'ls.
Gosia Herba. «Van Dog». Text de Mikolaj Pasinski. Traducció de Xavier Farré Vidal. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Van Dog és pintor, i surt de bon matí al camp per a pintar un paisatge. De mica en mica, el prat cobra vida: les formigues van a treballar, els nens juguen a futbol, un llangardaix gegant va de viatge a Tòquio, arriben alienígenes… Cada cop hi ha més soroll i confusió. És difícil treballar, però Van Dog pinta incansablement.
Ryan T. Higgins. «La mudança d'en Bruce». Traducció de Muntsa Fernández. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Un cop passats els esdeveniments de l'Hotel Bruce, l'ós rondinaire comparteix la seva llar no solament amb les quatre oques, sinó també amb tres ratolins molt sorollosos. Com que no hi ha manera de fer-los fora de casa, en Bruce decideix posar-se en marxa per buscar una nova llar on poder viure. Però, com sempre passa, res no surt tal com en Bruce havia planificat.
Carine Hinder. «Martí i les pantalles». Text de Till the Cat. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
En Martí té quatre anys i mig. Li agraden els caramels, els dinosaures, construir castells de coixins i els videojocs. Té una germana petita, la Zoe, i un gos. El seu pare és professor i li encanta cuinar per a la família, i la seva mare treballa moltes hores a una gran empresa mediambiental. En Martí s'interessa per tot el que l'envolta i fa moltes preguntes. I està molt content d'ensenyar tot el que aprèn al seu conillet de peluix.
Kate Hindley. «La iac més petita». Text de Lu Fraser. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Al capdamunt d'un cim nevat, on el vent bufa gèlid, glaçat, en un ramat de iacs hi habita la Greta, la iac més petita de tota la contrada. Ser la més petita pot semblar un inconvenient. Però... ¿ho és realment?
Kate Hindley. «No em diguis Cutxi-Cutxi». Text de Sean Taylor. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
Un pot ser petit, però no és un quisso babau. El gos de la història vol ser normal, autèntic, dels que juguen als bassals i cacen bastons. Però sobretot no vol que li diguin Cutxi-Cutxi.
Kate Hindley. «Cabòries al vent». Text de Pamela Butxhart. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
En Jeremy és patidor de mena. Tot el fa patir: alguns animals, alguns aliments, alguns jocs... i, sobretot, el vent. Un dia, coneix la Maggie. Ella no té por de res. Quan la Maggie vol jugar a fora tot el vent que bufa en Jeremy intenta evitar-ho, però se l'endu la ventada. Aleshores en Jeremy es veu arrossegat a viure tota mena d'aventures que li faran vèncer la por.
Marie-Noëlle Horvath. «Disfresses». Text de l'autora. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola- Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Àlbum plastificat per a primeríssims lectors amb làmines amb roda giratòria incorporada per crear disfresses de cadascun dels personatges. Peces mòbils i vocabulari il·lustrat per desenvolupar l'observació, la imaginació, la motricitat i aprendre paraules noves.
Ina Hristova. «Per què els ocells no tenen rei?». Text de David Acera. Traducció de Roser Rimbau. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Els ocells són els animals més eixerits i lliures del món. Però... ¿Ha sigut sempre així? Fa molts anys això va estar a punt de canviar. Un dia el Sol, tip de la cridòria dels seus cants matinals, va decidir que els ocells necessitaven un rei, algú que posés una mica d’ordre. ¿Però qui havia de ser l’elegit? «Aquell que aixequi el vol i arribi més a la vora meu serà coronat monarca», va dir el Sol. Una història irreverent amb un final imprevist, inspirada en una faula d’Isop.
Ginnie Hsu. «Ballets màgics». Text de l'autora. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
Com si estigués a la primera fila d'un teatre, en aquest àlbum musical els primers lectors poden escoltar melodies dels nou ballets més famosos de la història. En prémer el dibuix de la nota en cada doble pàgina s'activa un fragment musical de deu segons i comença un viatge ple d'aventures amb les il·lustracions i històries que van inspirar cada obra, detalls sobre els passos de ballet més importants i informació i curiositats sobre diversos instruments musicals.
Pieràngela Humet. «El ganxo del capità Garfi». Text del Col·lectiu Vivim del Cuentu. Col·lecció Contes Desexplicats. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
És el 22è àlbum de la col·lecció Contes Desexplicats que capgira personatges i relats clàssics amb arguments plens de sorpreses com el d'aquesta històris que té com a protagonista un peculiar capità Garfi.
Christian Inaraja. «Espècies extraordinàries». Text de Salvador Comelles. Editorial BiraBiro. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Les lletres són trapelles i sovint van amunt i avall, al seu aire, cosa que pot provocar un petit desgavell, perquè el pi roig pot convertir-se en un «pi boig»;
la cuca de llum, en una sorprenent «cuca de fum»; les meduses, en suculents «maduixes»... i així es pot acabar trobant moltes espècies extraordinàries. Un joc de paraules enginyós que fa volar la imaginació i convida els petits lectors a transformar el que els envolta.
Christian Inaraja. «Si et pica un mosquit». Text de Jordi Gastó. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Un divertiment que, a partir d’un petit accident quotidià, convida els prelectors i primers lectors a provar un remei atípic contra les molèsties d’una picadura. Saltar, fer ganyotes, jugar i compartir bons moments en bona companyia
són algunes de les contrastades recomanacions.
Susanna Isern. «Ja soc gran». Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El Petit Elefant ja és gran, i té una missió importantíssima: anar sol a comprar els últims preparatius per a la festa de la Tortuga centenària. ¿Què pot sortir malament? Només ha de comprar espelmes, xocolata, globus. I sap on trobar-ho tot. Però, sense saber com, comencen a haver-hi petits problemes: s'equivoca amb les quantitats, es menja tota la xocolata, fa tard als llocs, s'entreté a ajudar un suricata que s'ha perdut. I la missió és un autèntic desastre.
Isol. «Petit, el monstre». Text de la mateixa autora, Marisol Misenta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Petit és un nen que fa coses bones i coses dolentes, sovint, sense voler. Es pensa que és una mena de nen bo-dolent, tot alhora. Però a en Petit li sembla que aquesta conjuntura és molt estranya i a la seva mare, també. Per això en Petit voldria tenir un manual d’instruccions que l’ajudés a orientar-se pel món.
Un conte filosòfic sense moralismes, on tothom pot reconèixer dubtes íntims i dilemes contradictoris.
Hannah Jacobs. «Dinosaures enamorats». Text de Fenn Rosenthal. Traducció de Gemma Garcia Parellada. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Àlbum basat en la cançó «Dinosaurs in Love» que Fenn Rosenthal va escriure amb només tres anys i mig. Una història captivadora i tendra, plena de saviesa, que es va escampar gràcies al tuit que Tom Rosenthal —pare de la Fenn— va publicar a la xarxa. El tuit anava acompanyat de la cançó. Una oportunitat per conèixer la lletra d'aquesta compositora precoç i també per cantar-la, si es vol.
Sarah Jacoby. «El conill i la moto». Text de Kate Hoefler. Traducció de Maria Cabrera. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El conill del conte viu en un camp de blat molt tranquil, i no se n’ha mogut mai, tot i que cada nit somia que ho fa. El gos, en canvi, s’ha passat mitja vida recorrent el país en moto. Li agrada moltíssim parlar amb el conill i explicar-li històries sobre els llocs on s’ha sentit més viu. Però arriba un dia que el gos se’n va i no pot explicar més històries al conill.
Oliver Jeffers. «Hi ha un fantasma en aquesta casa». Text de l'autor. Andana Editorial. Picassent (Horta Sud, País Valencià), 2022. A partir de 5 anys.
Hi havia una vegada una nena que vivia en una casa encantada, però que mai havia vist un fantasma. Els primers lectors poden descobrir-ne algun en les pàgines transparents, darrere del sofà o sota el llit. Il·lustracions combinades amb fotografies.
Oliver Jeffers. «Què construirem. Plans per un futur junts». Text de l'autor. Traducció d'Anna Llisterri. Andana Editorial, Algemesí, País Valencià, 2020. A partir de 5 anys.
Una història sobre l'amor sense límits, la importància dels somnis i el poder de la imaginació, els millors ingredients per construir un futur brillant. Un pare i una filla decideixen crear les bases de la seva vida junts. Utilitzant les seves pròpies eines especials es posen a treballar: construeixen els records que guardaran per sempre, una llar on poder estar segurs i un amor que els mantindrà units tota la vida.
Jo Jodge. «Anem a dormir, Panda!», «Anem a menjar, mona!», «Anem a passejar, elefant!» i «Anem a jugar, guepard!». Col·lecció Ulls Juganers. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir d'1 any.
Col·lecció de petits llibres plastificats per a primeríssims lectors. Ideal per a bebès. Per tocar i manipular. I per aprendre les primeres paraules. Sempre acompanyats del personatge en Panda.
Joëlle Jolivet. «Miss Cat. El cas del canari». Text de Jean-Luc Fromental. Traducció de Marta Marfany. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 8 anys.
«Miss Cat deixa fer el seu instint. El nas se li arromanga, les pupil·les s’estrenyen, les orelles se li alcen, a l’aguait del sorollet d’un ratolí.» ¿Qui no ha somiat mai en resoldre grans misteris? La jove Miss Cat no necessita fantasiejar, ella té la seva pròpia agència de detectius. Sigil·losa i àgil, cap enigma escapa de la seva intuïció felina.
Richard Jones. «Petit, el gosset perdut». Text de Jim Helmore. Traducció d'Anna Llisterri. Andana Editorial, Picassent (Horta Sud, País Valencià), 2020. A partir de 5 anys.
Petit és un gosset perdut i no té res més que un vell mocador vermell al coll. En el seu viatge solitari del camp a la ciutat a la recerca d'una llar, Petit es troba amb la fredor de l'asfalt, l'anar i venir de la gent, els sorolls i grans espais plens de perills. Entre la por i l'angoixa, finalment troba la persona que, sense saber-ho, havia estat pendent d'ell tot aquest temps.
Véronique Joffre. «Primeres alegries». Text de l'autora. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
La vida d’un nadó està plena de moments únics, de descobriments, de primeres alegries, jocs i petits plaers, i això és tant per als bebès humans com per a les cries animals: alletar-se, anar a fer una passejada, rebre carícies, imitar els adults, abraçar el primer amic o arraulir-se en un niu acollidor.
Crockett Johnson. «La platja màgica». Text de l'autor. Editorial Corimbo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un nen i una nena descobreixen el poder de les paraules en escriure-les sobre la sorra en una platja encantada. Només han d'escriure una paraula a la sorra i l'objecte apareix davant ells, fent un joc intrigant sobre la idea de textos escrits i màgia. Just quan la marea puja, els textos escrits a la sorra s'esborren. Els originals d'aquest àlbum es van trobar, per atzar, a la Smithsonian Istitution el 2005.
Lluïsa Jover. «Voliaina i els fils de llum». Text de Paola Ancilotto. Traducció de Miquel Desclot. Editorial ClarBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una narració poètica sobre la trobada entre en Francesc, un nen cec que passeja amb la seva mare pel bosc, i una intrèpida papallona, que està tafanejant al seu voltant, estranyada que no la persegueixi com fan els altres nens. Després de preguntar a la resta d’insectes sobre com captar la seva atenció, la papallona escolta el consell d’un savi escarabat, que li diu que hi ha altres formes de veure, amb uns ulls diferents. Música inspirada en el text de Benedetto Guidotti, narrada per l'actriu Paula Malia.
+Oscar Julve. «Naveguem junts!». Text de Gemma Armengol. Col·lecció Els Animals de Jardí. Bromera Edicions, Alzira, 2022. A partir de 3 anys.
La colla de la marieta ha anat de pícnic a la vora del riu. S'hi està tan bé que se'ls acut sortir a navegar. La vella i sàvia aranya sap fer un caiac, però la marieta diu que no li cal cap ajuda.
Òscar Julve. «El virus blau». Text de Gemma Armengol. Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una manera perfecta de conscienciar els més petits perquè es rentin les mans i mantinguin la distància de seguretat.
Òscar Julve. «Els Garcia i el mur». Text de Jaume Copons. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
La Duna i en Lluc Garcia tenen el mateix cognom, però no són germans ni cosins. Són veïns i amics, tot i que no sempre ha estat així. Quan es van conèixer, en Lluc no volia ser amic de la Duna. Fins i tot va aixecar un mur de caixes al jardí per no haver de veure-la. Però de vegades, amb una mica de paciència i humor, l’amistat esclata.
Òscar Julve. «Quant mesura?» Text de Mireia Trius.
Els nens sovint tenen dificultats per entendre conceptes associats a les mesures. Aquest llibre els ajuda a visualitzar les magnituds comparant unitats o objectes o situacions de la vida real que coneixen i que els són familiars.
¿Quant són 50 kg?: el pes d'un gran danès, cinc bulldogs o dos dàlmates. ¿I 1 mil·límetre quadrat?: una estrella vista des de la Terra o la taca d'una marieta.
Òscar Julve. «M'agrada tenir 6 anys i fer un món millor». Tex del col·lectiu Vivim del Cuentu. Editorial Baula, Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
Un conte ple de bones intencions, esperit ecologista i moralitat d'acord amb l'època de la generació que es trobarà amb el planeta del segle XXI a les portes d'esgotar els recursos naturals.
Mona K. «Contes de la natura en 5 minuts». Text de Gabby Dawnay. Editorial La Galera. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Escrits per la científica i poeta Gabby Dawnay, es pot llegir cada dia un conte en veu alta en cinc minuts, a la vegada que se celebra els miracle que ocorre tots els dies al bosc.
Sandrine Kao. «La carícia del vent». Text de l'autora. Traducció de Francesc Massana. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Durant la infància, el món és un descobriment continu, un aprenentatge diari carregat de sorpreses. Així ho viu el protagonista d’aquest àlbum de vinyetes, una espècie de conillet o petit rosegador, que mira, es pregunta i avança entre aventures vinculades amb la naturalesa i l’amistat: despertar, la cursa, la tempesta, petjades, el color de les estacions.
Guilherme Karsten. «El faraó Tutankamon ho explica tot!». Text de Chris Naunton. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Per fi el famós faraó explica en primera persona el que de debò va passar a l'antic Egipte. ¿La seva mort va ser a conseqüència d'una ferida al genoll? ¿La seva mòmia estava maleïda? ¿El va descobrir el 1922 Howard Carver tot i que ell ja tenia claríssim qui era i on era des de feia segles? Un àlbum enciclopèdic per no fer cas de les notícies falses sobre Tutankamon.
Guilherme Karsten. «Autoestop». Text de l'autor. Traducció d'Àlex Tarradellas. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Un conte rimat i acumulatiu que va sobre rodes. Unes rodes que no són prou robustes per suportar el pes de tants i tan desbaratats companys de viatge.
Brendan Kearney. «Penèlope Strudel a la recerca del tresor d'aniversari». Text de l'autor. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
És l'aniversari de la Penèlope, la meva neboda de Derek Crema, que té la missió de trobar el regal que he amagat en algun racó de casa meva. Els lectors poden ajudar a desxifrar les pistes que Derek ha anat escampant per diverses sales, resoldre els enigmes i descodificar missatges abans que els frarets, aquells entremaliats dimoniets amb ales que acostumen a resoldre-ho tot, siguin els primers a trobar la sorpresa.
Minu Kim. «Cargol». Text de l'autor. Traducció d'Amanda B. Bradbury. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Seguir el germà gran i els seus amics, quan la bicicleta no té pedals, però les dels altres sí, no sembla que pugui acabar amb èxit. Segurament es va massa… lent. ¿I això és un problema? En absolut! Un àlbum per aturar-se en el temps i mirar tot el que ens envolta.
Shinya Komatsu. «Dents de cocodril». Text de Shōichi Nejime. Traducció d'Eugenia García Munín. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Com li rentaries les dents a un cocodril? Aquesta és la història d’un petit heroi que cada dia raspalla les dents a un cocodril gegant que viu a sota de casa seva. L’escriptor Shōichi Nejime i l’il·lustrador Shinya Komatsu han creat un àlbum que combina ritme i emoció per fascinar els prelectors, que repassaran de la mà d’aquest personatge entranyable tots els bons hàbits d’higiene dental.
Ole Könnecke. «Desperado». Text de l'autor. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El Roy va cada dia a l'escola damunt del seu cavall, el Desperado. Un matí, quan hi arriben, es troben que el Black Bart i la seva banda de lladres han segrestat la Heidi, la mestra. El Roy i el Desperado decideixen salvar-la.
Magdalena Konecna. «Els colors de la natura». Text de Jana Sedlácková i Stepanka Sekaninová. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
Una obra per conèixer les diverses tonalitats de cada color en relació amb la natura on abunden colors increïbles. ¿Però quin gust o olor podrien fer els colors? ¿O com sonarien? ¿O quin tacte tindrien en tocar-los? Un conjunt de colors que ajuden a posar nom a tots els matisos de les plantes, els animals i els minerals en un àlbum de gran format que, al final, el lector pot experimentar pintant amb les indicacions que fan les autores.
Majda Koren. «L'inspector Joe». Il·lustracions de Damijan Stepancic. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
Cap i Pota viuen noves aventures i les coses no els surten mai com volen i sovint acaben entre barrots. Àlbum en clau de còmic.
Kenneth Kraegel. «Mel de Lluna». Text de l'autor. Traducció de Yannick Garcia. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2022. A partir de 9 anys.
El darrer dia de gener, a última hora de la tarda i en la profunditat del bosc, la Mare Musaranya s’amoïna pel seu petit Hugo, que està malalt. No sap què li passa, però sap que haurà de viatjar lluny, molt lluny, per aconseguir un remei. A la lluna, com a mínim. És un viatge molt perillós. Però ¿se’n sortirà, la Mare Musaranya, de totes les amenaces que l’assetgen en la foscor per tornar a temps i curar el seu petit Hugo?
Gosia Kulik. «Pandèmies». Text de Tomek Zarnecki. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
¿De debò «vacuna» ve de «vaca»? ¿Qui va fer servir per primera vegada les armes biològiques? ¿Pot salvar-te la vida un poll? ¿Per què li diuen «grip espanyola» si va començar als Estats Units? ¿Un pulmó d’acer és una peça robòtica? El llibre respon a aquestes i moltes altres preguntes amb un viatge en el temps on es coneixen els moments clau de la lluita contra les malalties més temibles, des de la pesta fins a la grip, la sida o la covid-19. Una obra divulgativa, amb anècdotes, referències literàries, reflexions i fets històrics sorprenents.
Daniela Kulot. «On ho fan els animals si no tenen orinals?». Text de l'autora. Traducció de Pere Martí i Bertran. Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
¿On ho fan el peix, el gat, la vaca i altres animals? La Tina ho vol saber i la mare l'hi explica. Una manera de descobrir com anar al lavabo i fer servir l'orinal.
Eva Künzel. «Prohibit fer-se petons?». Text d'Anne Hassel. Traducció de l'alemany d'Anna Soler Horta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
El senyor Tigre fa petons a la senyora Tigressa i la senyora Hipopòtam fa petons al senyor Hipopòtam. A tothom li sembla normal. Però... ¿què passa si el senyor Tortuga fa petons al senyor Tortuga? O si la senyora Oca fa petons a la senyora Oca? Hi ha animals que pensen que això no pot ser. I ara. I tant que pot ser. Quan ens estimem, ens fem petons. Així de senzill.
José Ángel Labari. «Una acampada de por». Text de Teresa Blanch. Col·lecció Els Atrapafantasmes. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
Una ornitòloga ha desaparegut. Segons declaracions del guardaboscos de Fantville, en el sòl de la cabanya on vivia la dona hi havia uns fils enganxosos molt rars. ¿El responsable és un fantasma?
Benjamin Lacombe. «Les bruixes». Text de Cécile Roumiguiére. Traducció d'Andrea Puig. Col·lecció Enciclopèdia d'Éssers Màgics. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 10 anys.
Acompanyats de la Lana, una nena amb ulls d'ocell, els lectors descobreixen el món fascinant d'unes dones tan increïbles com les bruixes. Són poderoses com Lilit, seductores com Circe, rebels com Cécile Fatiman... Amb elles es pot saber com s'elabora un filtre d'amor o com seran les bruixes del futur.
Marie Lafrance. «Els llibres de la senyora Jella». Text de Kathy Stinson. Traducció de Susana Tornero. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
La guerra havia canviat per sempre les vides d’Anneliese i el seu germà petit, en Peter. Un dia, vagarejant pels carrers en runes, es van topar amb una exposició. Una sala enorme plena de llibres. En aquell lloc, l’Anneliese i en Peter van conèixer una dona que va influir en les seves vides més del mai haurien imaginat. Conte basar en la història real de Jella Lepman, alemanya d'origen jueu que va fugir del nazisme i que un cop derrotat va fundar la Biblioteca Internacional de la Joventut de Munic i també l'Organització Internacional del Llibre Juvenil.
Lisa Landwehr. «L'abella Flora i el prat de les cinc flors». Text de Marta Busquets. ING Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L'abella Flora viu a tocar d'un prat ple de flors. Li encanta visitar-les i recol·lectar el seu nèctar i pol·len. Un dia, un terrible incendi destrueix el rusc. La Flora i les seves companyes han de fugir i construir una casa nova molt lluny, al costat d'un prat on només hi ha cinc flors. Però, a mesura que la Flora comenci a visitar-les cada dia, alguna cosa canviarà i el prat s'omplirà lentament de vida. Un homenatge a les abelles i el seu paper clau per a la vida. El llibre i nclou un annex de ciències naturals.
Giles Laroche. «Ciutats perdudes». Text de l'autor. Traducció de Susana Tornero. Col·lecció Com i Per què. Editorial Joventut. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Als cims més alts o en illes llunyanes, vora deserts, rius o mars…, temps enrere van prosperar antigues ciutats. Algunes formaven part de grans imperis; d’altres eren petites i independents. Moltes van perdurar durant segles, fins i tot mil·lennis, i van experimentar grans canvis fins que van acabar desapareixent. Però a les ruïnes dels seus edificis i monuments podem trobar pistes sobre el seu passat.
Xuan Le. «El bosc adormit». Text de Patricia Hegarty. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 2 anys.
Àlbum ple de textures, formes i colors, especialment dissenyat per compartir el petit lector i l'adult. Cadascuna de les activitats que inclou estimula els sentits de l'infant i el convida a interactuar amb les pàgines, amb l'adult i amb el món que l'envolta.
Claire Lebourg. «Bones vacances, Mus!». Text de l'autora. Traducció de Yannick Garcia. Col·lecció Ossets. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
En Mus ha tornat. Però torna un pèl trist, perquè el mal temps ha fet que la platja es buidés. ¿On s’ha posat tothom? Al sud, diuen. Hi deu fer un temps esplèndid, pensa en Mus, i una mica de sol no li aniria pas malament per recuperar els ànims. I tampoc no li aniria gens malament la companyia del seu amic Bitxo. Tot va de primera fins que un tercer integrant se suma al grup: en Fèlix, un animal força trapella i ansiós per conèixer gent. A en Mus no li agraden els canvis de plans. En Mus té por que les seves vacances se’n vagin en orris. Però aviat entendrà que la vida, com el mar, sempre et porta sorpreses, i que no ens hem de refiar sempre de la primera impressió, perquè podríem perdre un amic.
Claire Lebourg. «Els tresors d'en Mus». Traducció de Yannick Garcia. Col·lecció Ossets. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Mus té una convidada molt especial: la seva neboda Pistatxeta es quedarà uns dies amb ell. Vol que tot vagi perfecte: va a comprar, li munta una petita biblioteca amb els seus llibres preferits i li prepara un raconet per pintar. Però aviat descobreix que a la seva neboda l’únic que li interessa és banyar-se a la platja una vegada i una altra. ¿Però és que no li interessa res més, a la Pistatxeta? Doncs, sí, participar als encants que se celebren just aquells dies. Llavors és quan en Mus li mostra un lloc secret molt especial: les golfes.
Esperanza León. «Camí de casa meva». Text d'Ana Tortosa. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un colpidor relat de l’exili. Com se sent una nena quan ha d’abandonar
casa seva. La destrucció s’ha emportat els bancs, les bústies, els parcs,
les escoles, els arbres, les fonts, les case La guerra ha acabat amb tot,
incomprensiblement.
Marjolaine Leray. «Una caputxeta vermella». Text de l'autora. Traducció de Teresa Duran. Editorial EntreDos. Blanes, 2021. A partir de 5 anys.
Un petit llibre amb traços de llapis negre i vermell que fa reviure el conte clàssic d’una manera inesperada. Permet treballar diverses temàtiques des de l'abús de poder, la por, l'humor, l'astúcia fins als rols de gènere.
Maud Lienard. «A la recerca del drac vermell». Text de Frédéric Bagéres. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guixols, 2021. A partir de 6 anys.
El Drac Vermell vol trobar l’amor. Per fer-ho, ha d’abandonar el seu confortable castell i els seus amics fidels, la princesa i el cavaller. Amb la seva motxilla, un mapa del món i el seu bon humor.
Eduarda Lima. «La protesta». Text de l'autora. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Brcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Els ocells van deixar de cantar. Els gats ja no miolaven. I les vaques es negaven a donar llet. Semblava que els animals havien iniciat una vaga.
Leo Lionni. «Un color propi». Text de l'autor. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Faula contemporània que narra l’aventura d’un camaleó a la recerca de la seva identitat. Perquè el que és important no és deixar de canviar de color, sinó poder compartir-ho amb algú.
David Litchfield. «Un refugi per a la tristesa». Text d'Anne Booth. Traducció: David Guinart. Andana Editorial. Picassent, Horta Sud, País Valencià, 2021. A partir de 5 anys.
¿Què fer amb la tristesa? Una història inspirada en les paraules d'Etty Hillesum, una dona jueva, víctima de l'Holocaust, que va escriure: «Atorga a la teva pena tot l'espai i el refugi que mereix dins teu (...) I si li has donat a la pena l'espai que requereix, llavors podràs dir amb veritat: la vida és bella i molt rica». Un àlbum qu és també un refugi sobre com superar la tristesa.
Anna Llenas. «La joia interior». Text de l'autora. Editorial Lumen - Penguin Random House. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
De petits, tots naixem amb una joya al nostre interior. És la nostra verdadera essència, que conté la nostra autoestima. Però a mesura que anem creixent, anem perdent-la pel camí. Aquest llibre és un cant a cuidar, preservar i recuperar la nostra essència, en pro d'una infància més sana i connectada a les seves vertaderes necessitats, fent així una societat més justa, més conscient, més empàtica i més feliç.
Anna Llenas. «El Monstre de Colors va a l'escola». Text de l'autora. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
El Monstre de Colors s’enfronta al seu primer dia d’escola. Per començar, no sap ni què és. Està una mica nerviós. Però l'esperen molts amics. Els primers lectors l'acompanyen per descobrir els racons de l'escola i conèixer els companys de classe.
Giulia Lombardo. «Meravelles del món». Text de Daniela Celli. Col·lecció La Biblioteca dels Ratolins. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un recorregut pels cinc continents i per totes les èpoques. Castells, torres, palaus, temples, piràmides, ponts... Des del Machu Picchu fins a la Sagrada Família. Un viatge ple de secrets, curiositats, llegendes i aventures.
Arnold Lobel. «El príncep Climent i el dolent». Text de l'autor. Traducció de Jordi Ainaud i Escudero. Editorial EntreDos, Blanes, 2020. A partir de 5 anys.
Un dia va néixer un príncep. Al regne, tothom estava emocionat i orgullós. Però el príncep Climent no era gens assenyat. Trencava totes les joguines, posava aranyes a la sopa i arrencava les roses del jardí reial. Fins al dia que una bruixa li llança un encanteri per la seva mala conducta. ¿Aprendrà en Climent a ser bon noi i acabarà per trencar la maledicció?
Arnold Lobel. «En Gripau i en Gripere són amics». Text de l'autor. Traducció de Jordi Ainaud Escudero. Editorial EntreDos. Blanes, 2020. A partir de 5 anys.
En Gripau i en Gripere són dos amics molt amics i viuen moltes aventures junts. Celebren l arribada de la primavera, busquen junts un botó perdut, s'expliquen contes i s'escriuen cartes per sentir-se millor.
Arnold Lobel. «Els dies passen amb en Gripau i en Gripere». Text de l'autor. Traducció de Jordi Ainaud Escudero. Editorial EntreDos. Blanes, 2022. A partir de 6 anys.
En Gripau i en Gripere s'ho passen d'allò més bé plegats. Fan volar estels, celebren l'aniversari d'en Gripau i s'espanten amb les històries de por d'en Gripere. Sobretot, es diverteixen junts, tots i cadascun dels dies de l'any.
Silvia Long. «Un niu és sorollós». Text de Dianna Hutts. Traducció de Susana Tornero. Editorial EntreDos. Blanes, 2022. A partir de 5 anys.
Àlbum de coneixements sobre la gran varietat de nius, des dels diminuts dels colibrís fins als dels orangutans de les capçades dels arbres de la selva tropical.
Sylvia Long. «Un ou és silenciós» i «Una llavor dorm». Text de Dianna Hutts Aston. Text de Susanna Tornero. Editorial Entredos. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El primer àlbum apropa els petits lectors al meravellós món de les aus a través dels ous. ¿Com són els ous i per què són com són? ¿Què hi ha a l’interior d’un ou? El segon revela que les llavors són imprescindibles per assegurar el cicle vital de les plantes.
Cristina Losantos. «La Mia es fa gran». Text de Mònica Peitx. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Una nova edició revisada i ampliada amb noves alternatives sobre la menstruació i consells alimentaris que inclouen les dietes vegetariana i vegana. Un àlbum premiat en el seu moment que recupera el personatge de la Mia, que té nou anys, i explica l’extraordinària aventura de fer-se gran i la descoberta dels canvis del cos d'una nena durant la pubertat.
Cristina Losantos. »La Mia i en Bru creixen sans». Text de Mònica Peitx. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
En Bru té 7 anys i està trist perquè a l’escola li han dit “vaca”. Tot i que menja semblant als altres, se li està acumulant greix a la panxa, i això li molesta perquè fa que es cansi més quan corre al pati. La pediatra li diu que té obesitat. Però seguint els consells que li dona la doctora, en poc temps està més content: només li queda una mica de sobrepès. A casa seva tots mengen millor i es belluguen més, són una família saludable,
Cristina Losantos. «La meva escola» i «El menjador». Text de Xavier Blanch, Laura Espot i Amparo Sena. Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Tot el que es pot fer a la biblioteca i al menjador amb l'Oriol, la Irene, en Pau i la Mireia. Al final de cada llibre es troba una pàgina doble retallable per completar i crear el propi llibre.
Cristina Losantos. «Això no es diu!». Text d'Elisenda Roca. Col·lecció: Endavant! Editorial Bambú. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
Recomanacions en vers, que entren més bé, per aprendre a no dir paraulotes. Una sèrie, que ha estat traduïda a una dotzena de llengües, que tracta els primers conflictes de la infància: l'ús de les noves tecnologies, les baralles entre germans, les mentides, donar les gràcies, demanar per favor, i també fer front a la por, la foscor, els malsons o la higiene diària.
Cristina Losantos. «Tots som parents / Tots som diferents». Text de Cristina Junyent. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
Una guia visual per conèixer l’origen de l’Univers i el sistema solar, l’inici de la vida al planeta i les seves formes tan diverses, els primats, l’origen africà dels humans i el seu desplaçament pels continents. Un llibre que descobreix la història dels humans al planeta.
Luciano Lozano. «Tancho». Text de l'autor. Traducció d'Elena Martín Valls. AkiaraBooks. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
Amb un text breu i unes il·lustracions delicades amb traç negre i colors hivernals, s'explica la història de Yoshitaka Ito, l’home que fa poc més de mig segle que va començar a alimentar les grues de corona vermella quan estaven a punt d’extingir-se al Japó. En els aiguamolls de Hokkaido es viu el creixement de Tancho i a la meravellosa dansa de les grues que visiten l’illa cada hivern. Un àlbum de ficció i també coneixements.
Gareth Lucas. «Mare granota», «Mare arànega» i «Mare ossa». Text de Mar Benegas. Col·lecció Mares. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir d'1 any.
Una col·lecció de llibres que mostra històries de mares amoroses i els seus petits. Aquests llibres rimats ajuden els primeríssims lectors a mirar, jugar i enfortir el vincle i l’afecte que permet a mares i pares interactuar amb les seves criatures d’una forma dolça i atenta.
Luziano Lozano. «Temps de haikus». Text de J.N. Santaeulàlia. Col·lecció Akipoeta. Editorial Akiara. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Els haikus estan agrupats segons les quatre estacions (començant a la tardor), de manera que recreen un recorregut pels colors i les sensacions de tot l’any. Alguns dels poemes procedeixen del recull «La llum dins l'aigua», del 1997.
Jenny Lucander. «Som lleons!». Text de Jens Mattson. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 3 anys.
Són germans i són lleons. I el més important de tot: quan un d’ells cau malalt, els altres lleons del grup li fan costat. Perquè… ¿què és, un lleó, sense la seva bandada?
Gareth Lucas. «Mare ossa», «Msre ànega» i «Mare granota». Text de Mar Benegas. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Una col·lecció de mares amoroses i els seus petits. Per mirar, jugar i reforçar el vincle i l'afecte amb el remei de la tendresa que ho cura tot.
Rebeca Luciani. «A pas de tortuga». Text de Boniface Ofogo. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Brcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Conte tradicional africà adaptat pel narrador d'«El lleó Kandinga». Una faula protagonitzada per l’animal més vell i savi, que va aconseguir salvar el regne animal de la fam i la mort.
Stuart Lynch. «Perill! No miris a dins!», «Vols tocar un unicorn pòpit?», «Vols tocar un dinosaure pòpit?». Text de Rosie Greening. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
En els diferents mitjans de transport s'han amagat animals eixelebrats i revoltosos. Els unicorns pòpit tenen un munt de bombolles de colors a la panxa Aixecant les solapes es descobreixen i toquen els seus pèls regirats.
Lyona. «Fins a les estrelles!». Text de Marta Zubiría. Col·lecció Kitsune Kids. Editorial Kitsunebooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Candela està trista perquè ha depassar les vacances al poble dels seus avis, on no hi ha altres nens amb qui jugar. Però una nit passa una cosa extraordinària: cau una estrella al seu jardí. La Cometa és una estrella que ha perdut la llum i necessita ajuda per tornar a volar. A partir d’aquest moment, la Candela fa tot el que pot per ajudar la seva nova amiga i descobreix com n’és d’important aprendre a brillar amb llum pròpia.
Rebeca Luciani. «T'estimo bastant». Text de Rikki Arjuna. Col·lecció Tresors. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2020. A partir de 5 anys.
La Martina, la protagonista de la història, té un estimòmetre que mesura el grau d’amor de les persones i les seves relacions. Mentre creix i les relacions es tornen més complexes, l’estimòmetre deixa de funcionar. Finalment, la Martina entén que l’amor és una emoció més complexa o diferent del que ens expliquen les pel·lícules i alguns missatges de la societat. Basat en la cançó homònima del grup Xiula.
Marta Ludwiszewska. «L'ou o la gallina». Text de Przemyslaw Wechterowicz. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions, Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Què va ser primer: l’ou o la gallina? L’ou, esclar. La primera gallina va haver de sortir d’un ou. ¿Però, d’on va sortir el primer ou? Abans el va haver de pondre una gallina. Aleshores la gallina va ser primer... ¿Però, d’on va sortir la primera gallina?
Corinna Luyken. «Mosaic». Text de Matt de la Peña. Editorial Corimbo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un àlbum per a tots els infants “perduts”, aquells que encara no s'han trobat o per a aquells que han aconseguit ignorar la pressió a la qual els adults els sotmeten. Totes les vides encaixen en el mosaic de la humanitat on ningú és més important ni més digne que un altre.
Grégoire Mabire. «L'amanida de la bruixa». Text d'Isabelle Wlodarczyk. Traducció de Gustau Raluy. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 4 anys.
A la bruixa Baba no li agrada gaire la verdura. S’estima més coure criatu- res com a ingredient principal de la seva amanida. Per això, de bon matí, decideix anar a buscar la seva presa on sap de ben segur que en trobarà, camí de l’escola. Però aquesta vegada ensopegarà amb una nena descarada, astuta, capritxosa i geniüda, que li farà passar per sempre les ganes de menjar infants.
Dawn Machell. «Abraçam! T'estimo molt!» i «Abraça'm, bona nit!». Text de Samantha Sweeney. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Llibre ple d'abraçades, perquè els més petits descobreixin el poder de l'afecte. Protagonitzats per animals, recullen diversos moments de la vida quotidiana dels petits amb els seus pares i porten incorporats uns braços suaus amb els quals poden jugar.
Dawn Machell. «Gira el dau! Jocs per viatjar i comptar». Diversos autors. Traducció de Núria Riera.
Diverteix-te amb aquests cinc emocionants jocs de taula! Ideals per jugar en familia o amb els amics, dins i fora de casa i de viatge! Als nens i les nenes els encantarà viure aventures increïbles!
Katarína Macurová. «Com és que no fas flors?» Text de l'autora. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 3 anys.
«Que n’és, de bonica!», exclama l’osset amb alegria quan veu una planta nova al jardí. La rega cada dia, la protegeix amb un para-sol i mai no es descuida de donar-li la bona nit abans d’anar-se’n a dormir.
Katarina Macurová. «Així mengen els animals». Text de Petra Bartíková. Traducció de Francesc Massana. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
Sembla ben bé una barreja d'un castor, un ànec i una llúdriga; i, a més a més, no té estómac. Pobre ornitorrinc! ¿Què deu menjar? Sigui el que sigui, no consumeix tant —ni de lluny!— com l'elefant, que pot arribar a endrapar fins a tres-cents quilos de menajr en un dia. ¿Quant deu pesar una cria d'elefant quan neix? ¿I quant deu menjar? El món de la manduca dels animals és, de debò, una cosa ben extraordinària. ¿Com mengen i què mengen els animals? Làmines amb tipografia de bestiari amb totes les respostes.
Douglas MacPherson. «Ara em dic Joana». Text de Jessica Walton. Editorial Tàndem. Alzira, 2021. A partir de 5 anys.
Una història tendra per als primers lectors que tracta la identitat sexual i la diversitat de gènere d'una manera oberta i senzilla.
Marc Majewski. «Molts pintats». Text d'Emmanuel Lecaye. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Petit àlbum de cartró, sensible i poètic, que introdueix els primers lectors en la representació visual d’accions quotidianes: d’una banda una paraula, de l’altra belles i artístiques il·lustracions que mostren suggeridores escenes protagonitzades per animals.
Marc Majewski i Nadja Belhadj. «El retorn dels llops». Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
Una faula poètica en format d'acordió inspirada en un dels casos de renaturalització més emblemàtics del món, el del llop al parc de Yellowstone. Un exemple mundialment conegut del retorn de la biodiversitat. La renaturalització dels llops al parc portarà la transformació del paisatge. La falta de depredadors ha portat a una natura seca i deserta on els cérvols s’ho mengen tot al seu pas. Amb l’arribada d’una manada de llops, tot torna a la vida: els arbres creixen, els ocells recuperen el seu espai, els rius s’estabilitzen, el medi aquàtic reneix i apareixen petits mamífers, així com óssos que pesquen truites a la vora de la cascada.
Oriol Malet. «El polsim màgic». Text de Jordi Cuixart. Editorial Comanegra amb la col·laboració d'Òmnium Cultural. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
Fa molts i molts anys, hi havia una noia que es deia Iakun. Vivia a pagès, en un llogarret anomenat Eneka. A les nits, de camí cap a casa, es quedava embadalida mirant els estels. De gran, la Iakun volia ser astronauta. S'embarca en una expedició internacional al planeta Neoludes per mirar de trobar-hi vida. Allà descobreix que una societat pot viure en pau, amb cura i amb respecte, i tot gràcies a un polsim màgic. Un conte de Jordi Cuixart, el quart que escriu i publica des del seu empresonament, a partir dels dibuixos de la Sala de Convivència on ha tingut els vis-a-vis cada quinze dies amb els seus fills Amat, el petit Camí i la seva parella, Txell.
Marina Martín. «La Rínxols dels llaços blaus». Text de Vivim del Cuentu. Col·lecció Contes Desexplicats. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El col·lectiu de contacontes continua amb la ja extensa sèrie de contes populars, però passats pel seu sedàs de la “desexplicació” ambels personatges i els realts clàssics capgirats com un mitjó i sempre amb una dosi d'humor.
Rocío Martínez. «El gat Guim i els monstres». Text de l'autora. Traducció d'Eulàlia Planas. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
El gat Guim estava jugant a la seva habitació. De sobte va sentir un soroll estrany. Es va espantar molt i se’n va anar corrent. Un conte sobre la por on el protagnista és incapaç de quedar-se tot sol jugant perquè li aterren els sorolls estranys: l’aire que entra per la finestra, la rentadora, l’ascensor, la cisterna que goteja. Qualsevol soroll aliè es converteix —en la seva imaginació—
en un monstre que el vol atacar i corre a buscar la protecció de la mare.
Sígrid Martínez. «El bosc meravellós». Text d'Anna Fité. Editorial Bindi Books. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
La granota Lota i els seus amics donen la benvinguda als lectors al seu bosc meravellós i els conviden a conèixer la història del su nou amic: en Nic, l'ànec de coll verd. El llibre, però, té un caràcter divulgatiu sobre les estacions de l'any i un grapat de propostes: endevinalles, activitats, cançons i làmines per pintar.
Sigrid Martínez. «Sota la teva ombra». Text de Teresa Franquesa. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Quan mires un arbre pots veure-hi la llar d'animals i plantes, l'aliment de molts éssers vius, un productor de fruita i llavors... Làmines ampliables amb una solapa gegant que amaguen sempre una sorpresa.
Sara Masià. «El ball de la petita matrioxca». Text d'Elisabet Contreras. Meraki Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una història inspirada en contes tradicionals on la protagonista, la petita de 5 germanes matrioxques d’una sala de joguines, somia convertir-se en una de les ballarines de la capsa de música, on voldria passar tot el temps ballant al ritme d’un vals, però per aconseguir-ho haurà de pagar un preu massa alt.
David Maynar. «Què en saps de Barcelona?». Text de Marià Veloy. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
El Bartomeu i l'Ona han viscut tota la vida a Barcelona. I estan molt contents perquè podran ensenyar la seva ciutat als seus amics, la Cèlia i l'Alim. A mesura que passegen per Barcelona, els vénen al cap moltes preguntes. ¿Cap a on assenyala el dit de l'estàtua de Colom? ¿Quants carrers hi ha a la ciutat? ¿Qui va ser el Floquet de Neu? ¿Què és la mansana de la discòrdia? La curiositat d'aquests quatre amics, els descobrirà que Barcelona és molt més divertida del que es pensaven. Guia per a turisme de proximitat.
Xavier McPherson. «Et necessitem». Text de José Luis Gallego. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Onze espècies amenaçades d'extinció indiquen com pot col·laborar la humanitat en el dia a dia per evitar la seva desaparició. Les poblacions mundials d'animals salvatges s'han reduït a la meitat en l'últim mig segle. Els éssers humans s'estan quedant sols al planeta. El comportament humà envers la natura està provocant una extinció massiva d'animals. Una reflexió en clau de bestiari sobre el canvi climàtic, l'oli de palma, els incendis, les carreteres, les espècies invasores, els plàstics al mar, la repulsió social, la contaminació urbana, el col·leccionisme, la contaminació fluvial o el tràfic d'ivori.
David Melling. «Rufus i l'abric vermell» i «Rufus i els gatets». Text de l'autor. Traducció d'Irene Noguer. Editorial Baula. Barcelona, 2021/2022. A partir de 3 anys.
Al gos Rufus no li agrada el seu abric nou. Però quan en Rufus haurà de sortir a jugar amb la seva millor amiga, la Ruby, potser s'adonarà que, ben mirat, portar l'abric no està tan malament. Tampoc no li agraden els gats i no vol compartir res amb ells, ni el menjar, ni el coixí, ni l'os de rosegar, ni la pilota, ni el pas, ni la manta blava.
Louise Mèzel. «Roland l'elefant es presenta» i «Roland, l'elefant». Text de l'autora. Editorial BiraBiro. Barcelona, 2020 / 2022. A partir de 4 anys.
En Roland no és un elefant com els altres. No és gaire gros, fins i tot cap dins de casa. En Roland és un petit elefant encantador, curiós i somiador. No és contorsionista, però sap enrotllar la seva trompa i posar-s’hi a sobre, també sap torçar la cua o doblegar les orelles i fer-se nusos per no sentir els trons. Li fan molta por! Li agrada fer moltes coses: regar les plantes, llegir llibres, prendre banys d’escuma, fer bombolles i menjar cereals. Però el que més li agrada és explicar històries. Li encanta llegir. A la seva biblioteca hi ha tot tipus de llibres. Però els seus preferits són les enciclopèdies i els diccionaris. Li agraden molt els diccionaris!
Vivian Miniker. «La vida secreta dels arbres». Text de Moira Bullerfield. Editorial Cossetània. Valls, 2021. A partir de 5 anys.
Velles rondalles de Cor de Roure el Valent, l'arbre més vell i savi del bosc per descobrir tots els secrets que amaguen els arbres. Els arbres poden parlar entre ells. L'ésser viu més vell de món és un arbre. Un llibre per escoltar històries d'arbres d'arreu del món i per aprendre tot el que un es pugui imaginar. També per saber com creixen i perquè són tan importants per a la humanitat. Una guia de natura lúdica.
Marcin Minor. «L'estrella del cel». Text de Przemylaw Wechtterowicz. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
«—Mireu —va xiuxiuejar la Rata Dormidora, i tots van seguir amb la mirada on assenyalava amb la pota. De sobte, alguna cosa va brillar en la superfície del llac, d’un negre blavós; i van veure el reflex d’una estrella que, arran d’una ondulació en l’aigua, va brillar com una pedra preciosa. A cada moment n’apareixien de noves, fins que al final tot el llac va lluir com en una faula bella i misteriosa.
Eva Miquel. «Des de l'aigua». Text de l'autora. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
Sovint, quan es parla sobre migració o persones refugiades, es fan servir conceptes abstractes com “fronteres” o “economia”, i s'oblida que són vides humanes, amb les seves històries particulars, les que estan en joc.
Des de l'aigua, envoltats de mar i onades, un grup de joves migrants narren les seves pròpies experiències viatjant d'Àfrica a Europa.
Paco Mir. «100 exercicis de teatre en cerca d'alumne». Text de Mercè Puy i Carme Felius. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. a partir de 5 anys.
Aquest manual combina els autors i les obres més importants de la història del teatre, juntament amb 100 exercicis enfocats a la representació d’una funció, per tal que pugui servir, bé com a activitat extraescolar de teatre, o bé com a assignatura del projecte curricular del centre educatiu. L’art dramàtic permet desplegar les tècniques de veu, dicció, expressió oral i corporal, necessàries per expressar-se en públic. Eines que també són importants per al desenvolupament de la personalitat i el caràcter, ja que ajuden a exercitar la memòria, l’atenció, la concentració, el treball en equip i la imaginació. El text compta amb les vinyetes del director Paco Mir, un dels tres membres del Tricicle.
Bernd Mölck-Tassel. «Nosaltres, les persones». Text de Dieter Böge. Traducció de Clara Jubete. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Qui som en realitat? Els autors es fan la gran pregunta que ens fan humans a través d’un llibre per a tots els públics. Parteixen d'una evidència: tots som diferents, però també tenim molt en comú. Algunes persones escalen muntanyes altes, algunes temen les aranyes i altres no poden dormir a la nit. De vegades poden ser cruels i mesquines, d’altres, també curioses; els fa feliços albirar la bellesa en les coses petites, volen una llar… Un llibre per dialogar sobre el que uneix els humans i el que els separa.
Catherine Mollica. «Missió al voltant del món» i «Pànic al castell». Diversos autors. Traducció de Margarita Gómez Borràs. Col·lecció Descobreix el Misteri. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
L'Hug, la Mia i el gos Péplum segueixen el rastre del seu oncle Rupert, un explorador que va desaparèixer mentre buscava una misteriosa criatura fantàstica. Gràcies a un talismà màgic, s'han transportat a l'altre cap del món. Els encanta explorar el magatzem del Museu del Planeta que dirigeix el seu pare, el professor Arxiu. Un dia, a dintre d'un bagul molt vell, descobreixen un talismà màgic i de sobte es veuen transportats a un castell de l'edat mitjana. Aventures interacties amb més de quaranta enigmes.
Eva Montanari. «Un dia al parc». Text de l'autora. Traducció de Teresa Farran. Col·lecció Els Meus Primers Llibres. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
El petit Cocodril passa un dia meravellós al parc amb els seus avis, descobrint nous sons. El parc és ple de llocs per explorar, jocs per jugar, i sempre s'hi poden fer nous amics. Amb codi QR per escoltar la versió narrada.
Eva Montanari. «Un dia ple de sons». Text de l'autora. Traducció de Teresa Farran. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
El despertador fa riiing-riing. Els cereals fan scrontx. El cotxe fa rum-rum. L’elefant diu “bon dia!”. ¿Però què fa el petit Cocodril quan la seva mare el deixa per primera vegada a la llar d’infants?: Ueee Ueee, per descomptat.
Daniel Montero Galán. «La nota». Text de Pilar Serrano Burgos. Traducció de Tina Vallès. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Tot anant de mà en mà, un missatge misteriós va estenent-se per tot el barri. Una emocionant història en format desplegable, repleta de possibilitats creatives.
Carolina Monterrubio. «En un segon». Text de Soledad Romero. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En un segon l’univers és capaç de crear 4.000 estrelles noves. De vegades, però, passa el contrari: la natura canvia el ritme trepidant per una pacient lentitud, i una llavor pot necessitar anys per convertir-se en un arbre. Un àlbum per descobrir les diferents velocitats de l’univers.
Albert Monteys. «Conspiració a l'obra». Text d'El Hematocritico. Traducció de Mercè Estéves. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
Marisa no entén perquè tots els seus companys es passen la mitja hora del pati jugant amb el Chinki plonkis. Decideix passar l'estona sola, fins que al pati de l'escola apareixen uns homes ben estranys que passen de llarg. Marisa decideix seguir-los a un lloc amagat on descobrirà un secret ocult d'abast internacional.
Pep Montserrat. «Les Bruixes d'Arlet». Text de Bel Olid. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Set, eren set, les Bruixes d'Arlet. Fins que es van trobar un ou misteriós. ¿Què en farien? ¿Una poció? ¿Un ou ferrat? ¿O bullit amb llimacs? Ah! aquell ou misteriós, quantes possibilitats. «Volaren les set, Rosa Pudenta, Safrana Fulgenta, Llimosa Roenta, Maragda Llisquenta, Sirena Insurgenta, Mariola Amarganta i Liliana Furienta, anaren amb l'escombra a la sala de dins de la casa del bosc, a obrir l'aparador, a estirar el calaix i trobar-se, caram!, l'ou ben esquerdat.»
Pep Montserrat. «Salvatges a la ciutat». Text de Teresa Franquesa. Col·lecció Ecosfera. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Quan es parla dels animals de la ciutat, sovint es pensa en gats i gossos, però hi ha un bon nombre d’espècies silvestres que viuen en ambients urbans. Aquest llibre permet descobrir els animals que tenim més a la vora i potser no ho sabem.
Alberto Montt. «Plantes domesticades i altres mutants». Text d'Iban Eduardo Muñoz. Traducció de Maria Cabrera Callís. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
¿Sempre han estat comestibles les espècies que es consumeixen avui dia? ¿Si es planta un plàtan de les Canàries a Pequín, és un plàtan de les Canàries o de Pequín? ¿Per què es volen síndries sense llavors? ¿I d’on surten, les llavors que permeten plantar noves síndries sense llavors? Una manera d’entendre com, per exemple, han anat canviant les espècies al llarg del temps. Una manera de satisfer la curiositat dels més petits a través de l’humor i amb explicacions accessibles per comprendre i assimilar coneixements complexos.
Inga Moore. «El bibliobús de l'Ant». Text de l'autora. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Làmines amables i càlides per explicar com explica un conte l'Ant fins que un dia, a la vora del foc, no se li acut ni un conte per explicar a la família. Per això necessita un llibre amb més històries o potser millor una biblioteca que els faci companyia.
Cecilia Moreno. «On és la Caputxeta?» Text de l'autora. Adatació d'Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Avui el llop s’ha llevat ben d’hora al matí perquè havia d’encarregar-se d’un assumpte important: ha de trobar la Caputxeta. Els infants l’hauran de buscar amb la lupa màgica que trobaran dins el llibre, i al final el llop s’endurà una bona sorpresa.
Tristan Mory. «Endevina-ho!» Composició de l'autor. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir d'1 any.
Un llibre per jugar a estirar les llengüetes i endevinar què hi passa. ¿Qui tira amoretes? ¿Qui s’ha quedat el barret? ¿Qui és el rei de les endevinalles?
Erwin Moser. «El cotxe banyera». Col·lecció El Gat Boris. Text de l'autor. Traducció de Núria Albesa. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 4 anys.
Des de conduir una banyera fins a fingir ser un espantaocells, el dia a dia d’en Boris està ple d’aventures. Però, de tant en tant, hi ha alguna cosa que no surt com s’esperava. Històries plenes d’humor i tendresa per a primers lectors.
Hildegard Müller. «El gran petit lleó». Text de l'autor. Traducció d'Anna Soler Horta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
L’hipopòtam, el lleopard i el cocodril sempre fan befa del petit lleó. Li diuen que és molt menut i que els veritables lleons són molt més grossos. Són tan grossos que poden tocar la lluna amb la pota. «Lleó, lleó, ets tan petit, xic i es- quifit com un mosquit!», li canten cada dos per tres. El petit lleó se sent cada vegada més minúscul i frustrat. Per sort el corb, que és molt llest, se n’empesca una per ajudar el seu amic.
Maite Mutuberria. «Bèsties, poemes i altres bitxos». Text de Leire Bilbao. Adaptació de Jaume Subirana. Editorial Kalandraka Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Després de «Bitxopoemes», aquesta és la segona part protagonitzada per més criatures que volen, neden, repten i rugeixen al ritme dels versos.
Tony Neal. «No ve d'una». Text de Tracey Corderoy. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
Vilabonica és un poble encantador... fins que en Rino va tirar a terra un embolcall de caramel pensant que només era un paper i que les papereres i són per fer bonic.
Joan Negrescolor. «Jo, Alfonsina». Text de l'autor. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Alfonsina Strada, des de petita, sentia passió per anar amb bicicleta, tant que es va fer ciclista. Va haver de marxar de casa, es va haver de vestir com un noi i lluitar contra les convencions socials per competir, però va aconseguir ser la primera dona ciclista a participar al Giro d’Itàlia (1924). Coneguda com la Reina del Pedal, avui és un símbol de lluita i resistència.
Yukiko Noritake. «El bosc dels germans». Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
Dos germans hereten un bosc. Cadascun d’ells interpreta la seva manera d’entendre la natura i relacionar-s’hi. El primer s’hi instal·la, li agrada i gaudeix de l’espai tal com és. El segon vol fer espai al bosc per dur a terme un projecte somiat. Dues visions diferents que mostren maneres de viure la natura, admirar- la, mostrar-la, apropar-s’hi, adaptar-s’hi i entendre-la.
Fabien Öckto Lambert. «Hola! El cos». Text de l'autor. Traducció de Jesús Cortés. Col·lecció Descobrint el Món. Bromera Edicions i Animallibres. Alzira i Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Una manera de descobrir un bon grapat de curiositats sobre el cos humà. Llibre amb solapes i roda per conéixer, fent-la girar, més dades interessants sobre el cos humà, com funciona o per què de tant en tant es posa malalt.
Avi Ofer. «Atrapamirades». Text de Marina Nuñez. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Avui la Vera s’ha llevat animada, disposada a trobar una solució d’una vegada per totes. Ja fa temps que està preocupada i aquest matí, per fi, ha decidit sortir a atrapar mirades. Es creua amb molta gent, però... ¿i mirades? No en troba cap.
Alex Omist. «Pin-o-txo vol tenir ànima» i «Pin-o-txo vol tenir amics». Text d'Álvaro Colomer. Editorial Edebé. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Col·lecció per viure les aventures d’en Pin-o-txo, obstinat cada dia a ser més humà. Els primers lectors poden jugar amb ell i els seus amics, el dDoctor Phil Ibert o Salsitxa.
Mayumi Oono. «La meva petita pastisseria», «El meu petit taller de moda», «El meu petit restaurant» i «El meu petit jardí». Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Una col·lecció que endinsa els més petits en algunes de les professions més creatives i universals dels adults. Làmines de pastissos perquè es puguin decorar amb més de 200 enganxines. Cireres, flors, nata muntada o figuretes de sucre. I també a l'obrador es poden barrejar i canviar colors i estampats d’una pila de peces de roba i complements i dissenyar els propis conjunts.I encara com treballar l'hort.
Ferran Orta. «Els rumors sobre en Barbablava». Text de Vivim del Cuentu. Col·lecció Contes Desexplicats. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Ja en són vint. Una col·lecció amb personatges i relats clàssics capgirats amb arguments plens de sorpreses i molt d'humor que estimulen la imaginació. La col·lecció neix de les exposicions «Nenes, bruixes i princeses» i «Prínceps, herois i valents», coordinades per l'il·lustrador Ignasi Blanch.
Gabriel Pacheco. «Els quatre amics». Text de Jacob & Wilhelm Grimm. Traducció de Susana Tornero. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Brams, lladrucs, miols i càntics avícoles ressonen en les pàgines d’aquest clàssic. Un quartet de músics, des de Bremen per a la resta del món.
Dani Padrón. «Què et passa, bebè?» Text de l'autor. Col·lecció Llibres de Cartó. Bromera Edicions, Alzira, 2022. A partir de 3 anys.
La protagonista té cura de la seva germana petita que no para de plorar. ¿Potser perquè té tros i núvols al cap?
Dani Padrón. «Quan esclata la tronada». Text de Bea Taboada. Bromera Edicions. Alzira i Animallibres, Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
A vegades una tespesta d'emocions emboita el cap de la protagonista. La mare li diu que aquestes tempestes arriben de sobte i poden portar núvols, pluja i trons. Sembla impossible frenar-les. Però la mare, que a vegades també té el cap ple de trons, sap molt bé com se sent i què pot fer.
Dany Padrón. «A vegades la mare té el cap ple de trons». Text de Bea Taboada. Editorial Animallibres. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
“De vegades, la mare té trons al cap: parla molt alt i amb les dents juntetes. De vegades, té núvols al cap: se li oblida l’esmorzar i arribem tard als aniversaris. Altres, té un arc de Sant Martí al cap: canta al cotxe i em fa molts petons. És possible que jo també tingui trons, núvols i arcs de Sant Martí al cap?”
Daniel Páez Fernández. «Adolescent». Text de Núria Parera. Col·lecció Fora d'Òrbita. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un llibre que retrata la complexa relació entre els mons d’una mare i de la seva filla adolescent quan aquesta comença a ser independent, amb els seus dubtes, errors i anhels.
Elisa Paganelli. «Què sents?» Text de Stephanie Stansbie. Traducció de Núria Riera i Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Els primers lectors —i els veterans també— poden acompanyar els dos germans protagonistes mentre naveguen pels bons i els mals moments d'un dia qualsevol. Amb il·lustracions i textos plens de pistes per ajudar a gestionar les emocions.
Laura Pal Ordeig. «La Quima i les Homilies d'Organyà». Text de Núria Oliva Prim. Pagès Editors, Lleida, 2022. A partir de 8 anys.
En Pol i en Lluc tenen nou anys, són molt amics i els encanta jugar a la Sala Museu de les Homilies a Organyà. Un dia, la seva tranquil·la tarda de joc es veurà alterada per un sorprenent imprevist, ple de màgia, que els portarà a fer un viatge a través del temps i a conèixer en persona el cèlebre historiador Joaquim Miret i Sans. Junts faran la gran troballa de les Homilies, un dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana, un esdeveniment que forma part de la història i de la cultura del Pirineu.
Laia Pàmpols. «Mites i ciència». Text de Pere Estupinyà i Blanca Torres. Editorial La Galera. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
¿Pot la ciència explicar els mites? Fa segles no hi havia mitjans per donar respostes reals, es fantasiejaven i es creaven mites, contes amb protagonistes que han deixat la seva petjada. Els protagonistes d'aquesta història són dos joves amb ment de científics que s'emocionen escoltant els mites de la seva época, però en desitgen saber més i conéixer com és realment el món.
Tomie de Paola. «L'àvia de dalt i l'àvia de baix». Text de l'autor. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un clàssic contemporani, tendre i emotiu, que acosta els petits lectors a qüestions fonamentals de la vida, com l’estima, la família i la pèrdua dels éssers estimats.
Tomie de Paola. «Oliver Button és una nena». Text de l'autor. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
A l’Oliver Button li deien que era una nena. No li agradava fer les coses que se suposa que han de fer els nens. A ell li agradava passejar pel bosc i saltar a la corda. Li agradava llegir llibres i pintar. L’Oliver és diferent: gaudeix de la natura i la lectura, juga amb nines retallables i li encanta disfressar-se per cantar i, sobretot, per ballar. Al seu pare li agradaria que practiqués esports però, la seva manca d’habilitats per a l’exercici físic fa que els altres nens de l’escola el marginin, se’n riguin d’ell i l’intimidin.
Arianna Papini. «Què t'agradaria ser?». Text de l'autora. Traducció de Teresa Duran. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
La Rebecca somnia ser un peix, al peix li agradaria ser una òliba, aquesta admira les qualitats del cocodril. I això mateix passa a molts altres animals que desitgen ser diferents d’allò que són. Un joc encadenat per desenvolupar la imaginació.
Santo Pappalopardo. «Com gat i gos». Text de Teresa Porcella. Traducció d'Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Qui diu que els gats i els gossos no se suporten? A la casa de l'àlbum s'hi han trobat alguns objectes destrossats. ¿Es pot saber què ha passat? Només cal que els petits lectors aixequin les solapes per descobrir qui són els responsables de la trencadissa.
Berta Pàramo. «Robotland». Text i disseny de l'autora. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 10 anys.
Una guia a través de la història dels robots. Els robots han format part de la vida quotidiana vides des de fa molt de temps. El seu origen és fruit de l’etern impuls de l’ésser humà de crear vida artificial per treballar, mesurar el temps, observar l’univers o crear música, entre d’altres coses, i la seva evolució és contínua i cada cop més ràpida. Al llarg d’aquest viatge es coneixen tots els robots residents de Robotland, tant els seus habitants més moderns com els seus avantpassats més primitius o, fins i tot, els que pertanyen al món de la ficció.
Guy Parker-Rees. «Amor». Text de Giles Andreae. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Una manera de celebrar la festa de l'amor amb la girafa Groga i els seus amics. La millor manera de dir "T'estimo" el dia de l'amor i també la resta de l'any.
Annelore Parot. «El jardí d'en Julivert». Text de Sébastien Perez. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Col·lecció sobre el protagonista, en Julivert, a qui agrada molt jugar al jardí i amb l'ajuda de l'àvia Pastanaga descobreix molts secrets de la natura. Gràcies a les seves explicacions entén com funciona la pol·linització o com creixen els arbres.
Fran Parreño. «On va aquesta gent?» Text de Gonçal López-Pampló. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 8 anys.
Un àlbum combatiu construït a partir del popular poema atribuït falsament a Bertrolt Brecht sobre la persecució nazi. L'àlbum s'acompanya d'un desplegable per a la seqüència del llibre. «Quan van venir per mi, ja no hi havia ningú que pogués protestar». Aquest és l'últim vers del poema que en realitat pertany al pastor luterà alemany Martin Niemöller. Una al·legoria sobre la fragilitat de la llibertat i la vulnerabilitat de la democràcia. La interpretació de les il·lustracions és metafòrica: algú torna de la feina cap a casa. En direcció contrària, camina la resta de la gent. Sembla que fugen. Al cel, se senten remors d'avions. Pels carrers, es veuen soldats. Però hi ha algú que continua, com si la cosa no anés amb ell. No mira enrere ni es fa preguntes. Fins que a casa l'esperen totes les respostes.
David Partington. «Petit Dinos. Hola, Triceratops!», «Petit Dinos. Hola, Stegosaurus». Diversos autors. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Una manera de descobrir el món dels dinosaures amb un suport atractiu per als primeríssims lectors.
María Pascual de la Torre. «La Maya i el Selou. El Selou i la Maya». Text de Lara Meana. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una nena i un nen veïns comparteixen les mateixes activitats quotidianes: despertar, menjar, jugar, banyar-se i escoltar contes. Malgrat això, a partir del mateix dia a dia, cadascú crea universos molt diferents. Mentre el Selou s’imagina galopant sobre el seu cavall a la sabana o espantant els cocodrils al riu, la Maya vol recórrer l’Índia a lloms d’un elefant vermell o nedar a les fonts del Nil.
Marco Paschetta. «Floc». Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Floc és una entranyable criatura que mai ha sortit del seu bosc fins que una inundació i el seu curiós amic Grill el convencen per emprendre una aventura a la recerca del mar. Així coneixerà món i gent amb intencions bones i dolentes que el guiaran i finalment el transformaran.
Anne Passchier i Martina Hogan. «Segueix-me arreu del món». Text d'Aimée Chapman, Robyn Newton i Kylie Hamley. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Els primers lectors poden acompanyar la Guineu en el seu viatge arreu del món seguint amb el dit els traços fins al forat que porta a la pàgina següent. A mesura que el llibre avança, es van descobrint personatges nous que ajuden a exercitar la capacitat d'observació i la memòria.
Anne Passchier i Martina Hogan. «Mira, toca, sent. Crea». Composició de Ellie Boultwood, Emily Bornoff, Hannah Cockayne, Natalie Munday i Kylie Hamley. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir d'1 any.
Llibre ple de textures, formes i colors, especialment dissenyat per compartir el bebè i l'adult. Cadascuna de les activitats que inclou estimula els sentits de l'infant i convida a interactuar amb les pàgines, amb l'adult i amb el món que l'envolta. També inclou propostes per fomentar la creativitat i la dels més petits.
Maria-Paz. «Jo sí que vull saber de veritat què és la mort», «Jo sí que sé de veritat com es fan les criatures», «Jo sí que puc dir de veritat que no a l'assetjament!». Text de Monsieur Mouch. Traducció del francès: Pere Comellas. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L’Emma, quan veu que el gat d’en Juli ha caçat un ocellet, es fa moltes preguntes sobre la mort i l’existència del més enllà. La seva mare l’hi ha explicat, amb dibuixos i tot a la seva llibreta com es fan les criatures. En Marcel ha estat rient-se d'ella perquè no li va voler fer un petó. ¿Ha pogut dir que no a l’assetjament de què ha sigut víctima?
Tom Percival. «Els invisibles». Text de l'autor. Traducció d'Anna Llisterri. Andana Editorial. Picassent, País Valencià, 2021. A partir de 5 anys.
Hi ha moltes coses que la família de la Isabel no es pot permetre, però intenta no preocupar-se per les coses que no tenen. Però un dia, passar que no hi ha prou diners per pagar el lloguer i totes les factures. Això els obliga a deixar la casa plena de records feliços i mudar-se a l'altre costat de la ciutat. Un lloc on s'és invisible.
Fernando Pérez Hernando. «L'escala vermella». Text de l'autor. Traducció d'Helena García. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Hi havia una vegada un ocell que sempre duia una escala. La feia servir per pujar a les teulades i per pujar als arbres. Volia arribar amunt i més amunt, però en comptes de moure les ales, pujava una vegada darrere l'altra per l'escala.
Jayde Perkin. «El jersei de la mare». Text de l'autora. Traducció de Maria Bertran. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Quan la mare se'n va anar, tot va canviar per sempre. ¿Com podrem tirar endavant ara que ja no hi és? La trobem a faltar. És com tenir un núvol negre a sobre que et segueix a tot arreu, o com nedar cap a una riba i no arribar-hi mai. Però els records t'ajuden i s'assemblen al jersei de la mare, perquè te'ls pots posar i notar la seva abraçada. Potser tenir el jersei de la mare és una manera de tenir-la a la vora sempre. Una història per acompanyar el procés de dol.
Arancha Perpiñán. «Menjar de conte». Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 2 anys.
¿Què els agrada menjar a Hansel i Gretel? ¿Què cuina Rinxols d'Or? Una col·lecció adreçada als petits dels més petits, pensada per aprendre conceptes bàsics i despertar la imaginació.
Guillaume Perreault. «El brou de llumins». Text de Patrice Michaud. Editorial Biro Biro. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Aparentment, Lolo és un noi molt normal. Però se li ha encomanat una missió crucial: Salvar el món. I aleshores es troba amb un drac que ja no pot treure foc. Lolo no s’aturarà davant de res per ajudar el seu nou amic a trobar el seu famós alè. Debut en la literatura per a infants del cantant i compositor canadenc Patrice Michaud.
Clotilde Perrin. «I tu amb qui vas?» Text de l'autora. Traducció de Mata Armengol Royo. Editorial Maeva Young. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
¿Qui diu que s'hagi de triar entre anar amb els dolents o amb els valents? Un estoig permet tenir-los tots guardats per llegir i jugar-hi. Un llop, un ogre i una bruixa són els protagonistes de la història per entrar a la gola del llop, el cau de l'ogre o la casa de la bruixa.
Clotilde Perrin. «De pressa, de pressa!». Text de l'autora. Traducció de Pau Joan Hernàndez. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Llevar-se d’un salt, vestir-se a correcuita, sortir de casa a tota velocitat, atrapar primer l’autobús, després la llanxa i no perdre l’avió ultrasònic. Però és tan agradable prendre’s el dia amb calma, mirar com cauen les fulles, escoltar el xipolleig de l’aigua o assaborir tranquil·lament una bona torrada. La història d’un nen que comença el dia amb una cursa frenètica amb els seus amics per mirar d’agafar un avió ultrasònic. Finalment, tots aconsegueixen arribar a l’avió abans no s’envoli, tret d'ell. Però gràcies a això es pot aturar i descobrir totes les petites coses que no havia pogut veure en la seva cursa frenètica.
Valeria Petrone. «El carnaval dels animals». Text d'Elisabetta Garilli. Traducció d'Anna Casassas. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 4 anys.
Un carnaval alegre i divertit. Amb un text rimat amb una adaptació i unes il·lustracions inspirades en la música d’El carnaval dels animals, de Camille Saint-Saëns. De la mà del Lleó, els lectors faran un recorregut per tots els personatges de la suite a través de la música, el text i les imatges. A més, el llibre inclou un codi QR amb els fragments musicals de l’obra.
Farren Phillips. «Un BON gos». Traducció de Carlos Mayor. Col·lecció Minimini. Editorial BabulinkaBooks. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
Si es considera que està bé que un humà defequi dins de casa, ¿per què es considera dolent que ho faci un gos? ¿Qui decideix el que és bo i el que no ho és? ¿Qui té aquest poder? Pensar per créixer, pensar per ser més lliures. Pensar sobre el bé i el mal, però amb humor. Conte gràfic en vinyetes.
Dow Phumiruk. «Compta amb la Khaterine. Com la Katherine Johnson va salvar l'Apollo 13». Text d'Helaine Becker. Traducció de Raquel Solà. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L’extraordinària història de la Katherine Johnson, l’audaç matemàtica que va calcular la ruta de vol per al primer aterratge a la Lluna. Des dels inicis de la Katherine com a estudiant talentosa fins a les fites com a destacada matemàtica a la NASA, La història d’una innovadora dona afroamericana que no només va calcular allunatges, sinó que al mateix temps va salvar vides i va contribuir enormement a la història.
Pablo Pino. «La fuga». Text de Cristina Oleby. Bromera Edicions, Alzira i Animallibres, Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Durant 1.825 dies seguits, Narcís ha repetit el mateix número de circ i ja n'està tip. Ha decidit espapar-se però els plans per aconseguir-ho no sembla que li surtin bé. El que li falta és només una mica d'autoestima.
Pablo Pino. «Sóc ferotge». Text d'Anya Damiron. Editorial Animallibres - Bromera Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
En Milo, un petit llop entremaliat i aventurer, creix pensant que un dia, de sobte, es convertirà en un llop ferotge. Quan descobreix que això no passarà per art de màgia, en Milo es pregunta si ha de deixar de ser com és per ser ferotge.
Camilla Pintonato. «Gallinari. L'enciclopèdia definitiva». Text de Barbara Sandri i Francesco Giubbilini. Traducció: David Guinart. Andana Editorial. Picassent, Horta Sud, País Valencià, 2021. A partir de 5 anys.
¿Sabíeu que les gallines tenen una oïda excel·lent i que els encanta la música? Algunes, fins i tot, toquen el piano! ¿I sabíeu que gràcies a la seva visió monocular, poden mirar a direccions diferents a un mateix temps? ¿Sabíeu com coneixen com festegen els galls a les gallines? Una “enciclopèdia” per conèixer el món de les gallines, la seva varietat, la seva anatomia i evolució, la convivència amb l'ésser humà i un manual per qui en vulgui criar al corral de casa.
David Pintor. «No a totes les nenes els agrada el rosa». Traducció de Núria Riera. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 6 anys.
L'artista David Pintor, a través d'un diàleg molt amb la seva filla, relata algunes de les moltes i estrafolàries aficions que poden fer somiar les nenes. Àlbum sobre idees i imatges preconcebudes que fan referència als estereotips de gènere.
Francesca Pirrone. «El petit manual de l'amabilitat». Text de l'autora. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
És fàcil ser amable. Només cal donar les gràcies, regalar un somriure, oferir ajuda. Quan un és amable, els altres també ho són. L’amabilitat és una qualitat preciosa que tothom posseeix. Es pot practicar a qualsevol lloc i amb qualsevol persona, no demana compromís, estudi o sacrifici, i fa sentir bé els qui la practiquen i els qui la reben.
Amandine Piu. «Supercol3lega». Text de Michaël Escoffier. Editorial Tramuntana. Sant Feliu de Guíxols, 2021. A partir de 5 anys.
Si algú s’avorreix com una ostra, si té un germà pesat o si els companys de classe se'n riuen per portar jerseis de quadres, hi ha una solució. en Supercol·lega pot ser el millor amic.
Arnaud Plumeri. «Les noves històries dels dinosaures». Il·lustracions de Bloz. Col·lecció Descobrint el Món. Bromera Edicions, Alzira i Animallibres, Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
En aquesta ocasió, el paleontòleg Indino Jones explora els diferents jaciments e la península Ibèrica i el sud de França. Un còmic ple de dinosaures i d'humor.
Luca Poli. «Pescadors de plàstics i altres oficis del futur». Text de Sofia Erica Rossi i Carlo Canepa. Col·lecció La Biblioteca dels Ratolins. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Un llibre per despertar la vocació científica. ¿Què vols ser quan siguis gran? Un viatge ple d'imaginació sobre com seran les feines del futur que s'inspira en la biologia, la robòtica o la física.
Emmanuelle Ponty. «Un llibre». Sense paraules. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2021. A partir de 4 anys.
Una història sense paraules, accessible per als més petits, sobre el descobriment de la lectura i de tot el que comporta: un món de grisos i negres que, amb l'arribada d'un llibre, s'omple de color. L'enquadernació en format plegat, tipus acordió, permet als més petits moure'l fàcilment i resseguir la història.
Sara Porras. «El rap de la Rapunzel». Text del col·lectiu Vivim del Cuentu. Col·lecció Contes Desexplicats. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Acostant-se a la vintena de contes, el col·lectiu Vivim del Cuentu s'endinsa en el clàssic de la Rapunzel i la bruixa que la va tancar en una torre amb pany i forrelat per enveja de la cabellera llarga i rossa que tenia. Una trena tan llarga que quan la deixava anar per la finestra de la torre hauria servit perquè un pres d'escapés de la cel·la o un enamorat hi pugés a fer de Cyrano.
Vanessa Port. «Crea el teu unicorn màgic». Text de Nancy Dickmann. Traducció de Núria Riera. Editorial Bruño. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un llibre ple de curiositats sobre els éssers màgics anomenats unicorns.Tot el que en cal saber i, a més, un complement per construir un unicorn en miniatura.
Sergi Portela. «On és?». Text de Raimon Portell. Editorial Cruïlla. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La petita guineu ha perdut el seu conill. El busca per tota la casa, però no és enlloc. La mare li diu que potser ha anat a casa d'un veí i la guineu surt a l'escala i pregunta pis per pis. Però ningú no l'ha vist. ¿On es deu haver amagat el conill?
Eva Prada. «Un món de dones extraordinàries». Text de l'autora. Editorial Tàndem. Alzira, 2021. A partir de 5 anys.
Viatja pels cinc continents a través de les diferents èpoques de la humanitat per descobrir les biografies de dones que han marcat la història. S'acompanya de mapes i cronologies.
Hugo Prades. «El Timbaler del Bruc». Text de Roger Roig. Col·lecció En Patufet i les Tradicions Catalanes. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
En aquest conte, el Patufet, un gran expert en tradicions catalanes però també en llegendes, explica la del Timbaler del Bruc. Enmig de combats ferotges, un noiet va demostrar la seva valentia i va derrotar l'exèrcit francèsamb l'ajuda del seu timbal.
Hugo Prades. «El Patufet». Text de Roger Roig. Col·lecció En Patufet Per Als Més Petits. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
De la mà del personatge més petit de l'imaginari tradicional els lectors hi retrobaran algunes de les rondalles del costumari català i també la veritable història del Patufet.
Hugo Prades. «La Mulassa». Text de Roger Roig. Col·lecció En Patufet Per Als Més Petits. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
La festa major ha arribat de nou i el Patufet es disposa a viure intensament tots els actes. I entre aquests, espera la ballada de la Mulassa, que amb el seu posat alegre i senyorial encomana les ganes de fer gresca. Però sembla que enguany la bèstia no es troba en condicions de saltar i ballar. El Patufet, que té recursos per a tot, ho vol solucionar.
Hugo Prades. «Barcelona». Text de Roger Roig. Col·lecció En Patufet Per Als Més Petits. Cossetània Edicions. Valls, 2020. A partir de 5 anys.
La col·lecció En Patufet Per Als Més Petits presenta un llibre en cartoné amb un nou format de làmines dures perquè els primers lectors juguin i aprenguin allò més important de la ciutat de Barcelona i la seva cultura. En Patufet, com un Wally a la catalana, s'ha amagat per racons de la ciutat com la Rambla, les Fonts de Montjuïc, Santa Maria del Mar, la Sagrada Família o l'Estadi Olímpic. El lector l'ha de trobar i ha de vigilar perquè no està sol: hi ha també la Patufeta, el Patufot i el Patuf. Uf!
Pere Prats Sobrepere. «Quin groc t'ha picat?». Disseny del mateix autor. Text de Lena Paüls. Arola Editors. Tarragona, 2021. A partir de 5 anys.
Una reina prohibeix una absurditat: fora el groc! Els soldats, a les ordres de la reina, persegueixen i reprimeixen el poble. La prohibició arriba al Sol. Però el Sol surt cada sense fer-ne cas. La gent del poble perd el respecte a la reina i en una assemblea ciutadana decideixen vestir-se de color groc. Tothom ho celebra. La reina està cada dia més sola. Se'n va a la selva per no veure el sol. Però s'enamora d'un guacamai groc. ¿Cal obeir una llei injusta? El conte ajuda a reflexionar-hi i a trobar solucions. Té com a protagonista una reina dèspota, que un bon dia prohibeix el color groc. Reprimeix violentament els que no acaten l'ordre. Finalment, la ciutadania pren les regnes del seu destí i desobeeix l'ordre. Un àlbum il·lustrat que fa possible en un mateix nivell: entreteniment, aprenentatge, plaer artístic i pensament crític davant l'abús de poder.
Enrique Quevedo. «No perdis de vista el llop». Text de Juan Arjona. Editorial Combel. A partir de 4 anys.
La Caputxeta, ben contenta, arriba a casa de la seva àvia amb un cistell amb el berenar; les set cabretes juguen ben lliures pel bosc, i els tres porquets construeixen les seves cases tranquil·lament. ¿Però algú sap on és el llop?
Ivan R. «Cuc i conill». Text de Ramón D. Veiga. Traducció de Roser Rimbau. Editorial Takatuka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
El cuc de terra es troba amb el conill i li diu que si pot ser la seva mascota. A Conill la idea no li fa massa el pes, però la insistència i el sentit de l‛humor de Cuc i una bona afartada de mores acabaran per fer-lo canviar d‛idea. Una història amb final feliç, perquè l‛amistat està per damunt de les diferències... gairebé sempre.
Claudia Ranucci. «Tanca els ulls». Text de Victoria Pérez Escrivá. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Dos germans fan una descripció diferent de les coses. Un fa servir la vista, l’altre, la resta dels sentits, i comprenem que el seu món és molt més ric.
Thibaut Rassat. «L'arquitecte i l'arbre». Text de l'autor. Traducció de Mireia Alegre. Editorial CocoBooks. Barcelona, 2021. A partir de 6 anys.
L’Òscar és arquitecte. Té devoció per la bellesa de les línies rectes, tot ha d’estar quadrat, classificat, ordenat i organitzat. Fins al punt que hi ha qui pensa que potser està una mica tocat del bolet: tot ha d’estar sota control!
Però un bon dia, arriba a la feina i es troba que ha passat un desastre. Un arbre ha caigut al mig de la sala d’estar de la tercera planta de l’edifici en construcció. L’Òscar perd el món de vista davant d’un dilema tan inesperat: ¿haurà de tallar aquest arbre immens i problema resolt o bé haurà de refer tots els plànols i càlculs originals per incorporar dins de l’edifici un arbre tort?
Kate Read. «Buu! Un misteri marí». Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
A la profunditat del mar blau, un peix rosa llança una pregunta: «¿Algú vol jugar?». Els peixos, desprevinguts, afirmen haver sentit un crit horripilant, que ha fet que s’escampi la por sota les ones. Tothom està espantat: el pop vermell, la tortuga verda, l’anguila groga i fins i tot els taurons grisos fugen a patolls en mig d’un remolí de bombolles de colors.
Nathan Reed. «Puça busca». Text de Will Mabbitt. Traducció d'Abel Carretero. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una puça està avorrida de viure sempre al mateix gos i s'ha decidit a buscar-ne un altre per fixar-hi la seva llar, però cap dels que troba l'acaba de convèncer. ¿Serà capaç de trobar el seu gos ideal? Una història amb rima sobre la importància de valorar el que es té.
Ariadna Reyes. «Terra de dracs». Text d'Estel Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva. Col·lecció El Bosc de Colors. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 4 anys.
Catalunya és terra de dracs. Amb aquest llibre els més petits tindran l'oportunitat de conèixer alguns dels dracs més singulars. Hi ha dracs amb ales i dracs sense. Hi ha dracs amb la cua cargolada i d'altres que la duen desplegada. N'hi ha que porten faldilles i d'altres que ensenyen les potes... Per afavorir la lectura autònoma dels primers lectors, cada doble pàgina presenta el text d'una manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada.
Chris Riddell. «Alícia al País de les Meravelles». Text de Lewis Carroll. Traducció de Pau Joan Hernàndez i Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 10 anys
Nova versió catalana del clàssic de Lewis Carroll en una edició de luxe amb les il·lustracions originals de Chris Riddell. «Se m'han adreçat tantes vegades preguntant si seria possible imagianr una resposta a l'Endevinalla del Barretaire que trobo convenient posar aquí per escrit el que em sembla que pot ser una resposta escaient: “Perquè emetre algunes notes, malgrat desafinar; i mai es posa a l'irevés!” Esclar que això no és més que una ocurrència posterior. L'Endevillana, tal com es va inventar originalment, no tenia resposta.» Del pròleg de 1896 de Lewis Carroll.
Chris Riddell. «A través del mirall i allò que l'Alícia hi va trobar». Text de Lewis Carroll. Traducció de Martina Beascoa Graells. Traducció del prefaci i el pròleg: Maria Bertran i Mar Viayna. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 10 anys
Edició de luxe de la seqüela d'«Alícia al país de les meravelles», que es va publicar el 1871. A banda de la lectura, 316 pàgines, és imprescindible fer un passeig visual per les il·lustracions de Chris Riddell, que és qui diu que aquesta seqüela és plena de dobles sentits i de dobles jocs.
Christian Robinson. «Ets important». Text de l'autor. Traducció de Nàdia Anglada. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Aquest àlbum explora moltes perspectives diferents, tant per entendre el món com per acceptar i respectar els altres amb les seves diferències. En el seu missatge ressona una esperança de canvi que transcendeix totes les fronteres i totes les edats.
Christian Robinson. «En Milo imagina el món». Text de Matt de la Peña. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un cop al mes, en Milo ha de fer un llarg trajecte en metro amb la seva germana per veure la seva mare. Per no pensar en aquelles papallones que sent a la panxa, barreja d’emoció i de nervis, observa les cares de la gent i dibuixa les seves vides a un quadern. Al vagó hi viatja un home sense afaitar, un altre que sembla absent i solitari, i una dona que vesteix un vestit de núvia. Potser ella i el seu marit viatjaran en globus després de les noces, pensa en Milo. Potser el nen que acaba d’entrar, el de corbata i sabatilles lluents, viu a un castell… En Milo també es pregunta com el veuen els altres.
Gianni Rodari. «El llibre de Gianni Rodari. Versos, contes i vida». Il·lustracions de Marta Altés. Edició a cura d'Alice Incontrada i Jorge de Cascante. Traducció de Yannick Garcia. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2020. A partir de 10 anys.
Una antologia de l'obra de Gianni Rodari, amb poemes i contes extrets dels seus llibres més reconeguts. Relats biogràfics. Textos literaris. Extractes d'entrevistes i assaigs. El discurs d'acceptació del Premi Hans Christian Andersen. Fotografies inèdites. Una antologia amb un apartat especial que analitza els conceptes clau de l'autor: la fantasia, l'escola, l'educació o la lectura. Edició de luxe per a tots els públics.
André Rodrigues, Larissa Ribeiro, Paula Desgualdo i Pedro Markun. «Aquí qui mana?». Text dels mateixos autors. Editorial Takatuka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un llibre sobre política fet amb criatures i per a les criatures. Des de la infància de l'imaginari està poblat d’històries de reis i reines, mestres i aprenentes. En el dia a dia, de formes d’organització política n’hi ha per tot arreu, des de la direcció de l’escola a la capitana de l’equip. Però al capdavall, ¿què és el que fa que un rei sigui rei? ¿Per què hi ha persones que manen i d’altres que obeeixen, tant als contes de fades com a la nostra vida?
Béatrice Rodriguez. «En Bernabé viatja a la fi del món» i «En Bernabé cura el planeta». Text de Gilles Bizouerne. Traducció d'Irene Noguer. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
En Bernabé ha decidit viatjar a la fi del món. Pel camí coneix dues amigues valentes, la Constança i la Clara, amb qui comparteix aquesta aventura. I també està disposat a curar el planeta de la seva malaltia. Les seves amigues l'ajudaran a salvar-lo.
Martín Rodríguez. «Missió Jade». Text de Fabián Plaza. Col·lecció La Biblioteca dels Ratolins. Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Al voltant de la primera dinastia imperial de la Xina i la tomba del seu emperador, Quin Shi Huang, creix un important misteri. Només un viatge en el temps pot ajudar a trobar les respostes que arqueòlegs i investigadors necessiten per explicar què està passant. Els lectors poden decidir el final de la història.
Pedro Rodríguez. «La vida secreta de les formigues». Text de Lali BeGood. Editorial Bindi Books. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
La petita Lali arriba a la conclusió que, petits o grans, no s'han de fer mal perquè tots vénen de les estrelles. Descobreix el minúscul món de les formigues per entendre que, més enllà de la mida, no hi ha gaires diferències amb els humans perquè tots tenen una vida. Conte basat en la cançó homònima de l'autora.
Kristin Roskifte. «Tots comptem». Text de l'autora. Ediorial Maeva Young. Madrid, 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum per comptar persones, seguir-les, viure les seves experiències i veure com les seves vides s'entrellacen amb petits i grans secrets per descobrir a través d'un QR.
Tony Ross. «La promesa del capgròs». Text de Jeanne Willis. Traducció de Clara Jubete. Editoria EntreDos. Blanes, 2022.
El cicle de la vida, de l'amor i del pas del temps. Un final inesperat es desmarca dels «happy end» dels contes tradicionals. El format de l'àlbum permet una lectura en vertical on s'amplien el món de l'eruga i el del capgròs.
Carol Rossetti. «Estima el teu cos». Text de Jessica Sanders. Traducció de Bel Olid. Editorial BindiBooks. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
Un àlbum encoratjador, adreçat principalment a les nenes, per estimar el propi cos per totes les coses increïbles que pot fer i per ajudar-les també a veure que són molt més que el seu cos. La llibertat és estimar el cos amb totes les seves “imperfeccions” i ser una perfecte imperfecta. La il·lustradora brasilera el 2014 va iniciar un projecte personal anomenat on va retratar una varietat de dones amb cossos molt diversos amb l’objectiu de trencar estereotips. L'autora del text forma part de diverses organitzacions per la promoció dels drets de les dones, l’ajuda a infants maltractats i es dedica a la formació a les escoles per promoure el respecte entre iguals.
Cristine Roussey. «Penèlope, detectiva». Text de Pamela Butchart. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
La Penèlope és la millor investigadora de tot el món. I ara ha de resoldre el seu cas més difícil. La seva joguina preferida, una serp mitjó que es diu Sissí, ha desaparegut. I no la troba enlloc.
Christine Roussey. «Anem a dormir». Text de Jo Witek. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Quan el sol ja està cansat, badalla i es retira fins l'endemà, és hora que tothom també se'n vagi a dormir.
Jérôme Ruillier. «Ubú». Text de l'autor. Traducció de Teresa Farran. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
L’Ubú s’ha menjat el rei i ara el rei és ell, un rei golafre que devora tothom. Al final, quan no queda ningú, l’Ubú rebenta, tots tornen al seu lloc i tot torna a la normalitat. Tothom s’oblida, del rei golafre. Tots menys el contaire que els recorda la història de l’Ubú i el perill de callar i mirar cap un altre lloc mentre qui té el poder abusa d’ell perjudicant els altres. Un àlbum sobre el poder, l’individualisme i la importància de la memòria històrica.
Mariana Ruiz Johnson. «La granota Damiana busca tota la setmana». Text de Mar Benegas. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
La recerca del didal de la Damiana, dia rere dia, porta rere porta, aixecant les solapes de les cases dels seus veïns. Una història d'amistat i cooperació.
Mariana Ruiz Johnson. «El llibre que en Kibo havia escrit». Text de l'autora. Traducció de Txell Freixinet Raspall. Editorial Takatuka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Cada nit en Kibo, el rinoceront, s’asseu a escriure sobre el cel vermell de la sabana; sobre com en són de fresques, les ombres; sobre les danses blanquinegres de les zebres, i sobre moltes vivències més. Gràcies a la garsa Naki, el diari d’en Kibo es converteix en un llibre que portarà l’escalfor de la sabana fins al Pol Nord.
Lucy Ruth. «Truman». Text de Jean Reidy. Traducció d'Helena Navarrete. Editorial EntreDos. Blanes, 2020. A partir de 3 anys.
La història d’una tortuga que viu una vida molt tranquil·la fins al dia que la nena que la té com a mascota carrega amb una maleta a l’esquena i se’n va a l’escola. Un àlbum sobre el primer dia d’escola, des del punt de vista de qui es queda a casa.
Lorenzo Sagió. «La desastrosa aventura d'una pela de plàtan». Text d'Alicia Acosta. Traducció de Marta Breu. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un àlbum pels que potser han trepitjat alguna vegada una pela de plàtan. I també per als que potser han vist com queia algú per haver-ho fet. Original història d’una pela de plàtan que acaba on no toca, a terra, i provoca el caos a la ciutat.
Suriya Sajnani. «Qui viu al mar?» i «Qui està a l'aigua?» Text de l'autora. Traducció de Teresa Farran. Col·lecció Dona'm Color. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Llibres de bany dissenyats per oferir hores d’entreteniment als bebès. Les il·lustracions en blanc i negre agafen vida quan se submergeixen o es pinten amb un pinzell mullat amb aigua i revelen els colors brillants dels diferents animals de cada llibre.
Carme Sala. «La llegenda de Hua Mulan». Text d'Estel Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva. Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
La protagonista d'aquesta llegenda xinesa, és la Hua Mulan, una noia que es disfressa de guerrera per ajudar el seu pare. Valenta i amb molta resiliència, supera les adversitats de la seva aventura amb una actitud positiva i encoratjadora. Per afavorir la lectura autònoma dels lectors, cada doble pàgina presenta el text d'una manera breu i escrit amb dues tipologies textuals.
Eloi Sala i Vila. «La bruixa que volava en una barra de pa». Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
La Fargolina és una petita bruixa que viu al cim d'una muntanya. Quan la mare li pregunta si vol anar a comprar, no s'ho pensa dues vegades: li encanta volar amb una escombra màgica. Però quan torna, té un contratemps inesperat: l'escombra és massa vella i se li trenca per la meitat. Aleshores la Fargolina té una idea d'allò més extravagant: convertir la barra de pa en una barra voladora.
Felicita Sala. «Sigues un arbre!». Text de Maria Gianferrari. Traducció de Montse Molist. Editorial Baula, 2022. A partir de 5 anys.
Sigues un arbre. Estira els braços cap al sol, tal com un arbre hi estira les branques. Fes arrels. Que s'enfonsin bé a la terra perquè puguis créixer fort. Mira't: ets un arbre. Ara mira al teu voltant. No estàs sol. Ets un entre molts arbres. Junts som un bosc.
Bruno Salamone. «Com educar el monstre de l'armari». Text d'Antoine Dole. Traducció de Teresa Broseta. Col·lecció Àlbums Il·lustrats. Bromera Edicions, Alzira, 2020. A partir de 5 anys.
Si el monstre de l'armari no existís, el protagonista d'aquesta història creuria els pares. Però ensenyar un monstre a rentar-se les dents o a pentinar-se o a fer moltes altres coses és molta feina. Per això no té temps per escoltar el pare i la mare.
Carmen Saldaña. «Nyam. Sobre allò que mengem». Text de Diana Oliver. Col·lecció Àlbums Informatius. Andana Editorial, Picassent, Horta Sud, País Valencia, 2020. A partir de 7 anys.
Dades útils sobre la importància de l'alimentació, per ajudar els joves lectors, i a les famílies a prendre consciència sobre el que es menja per poder escollir amb arguments. Menjar sa és aconseguir tots els nutrients que es necessiten a partir de la quantitat necessària d'aliments saludables. Menjar sa garanteix una vida millor i més feliç.
Xavier Salomó. «Mixifú i la llavor màgica», «Mixifú i el sorral», «Mixifú i la banyera». Text de Meritxell Martí. Col·lecció Mixifú. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 2 anys.
Un passeig pel bosc és una bona ocasió per observar l’entorn i meravellar-se. En Mixifú és un gat juganer que mira el món amb curiositat. Els jocs del sorral són els més divertits i, a més, sempre s’hi pot fer alguna amiga. L’hora del bany pot amagar sorpreses inesperades. En Mixifú és un gat juganer que mira el món amb curiositat.. Un llibre amb mecanismes mòbils que ens descobreix la màgia dels petits moments.
Xavier Salomó. «La meravellosa i horripilant casa de la iaia». Text de Meritxell Martí. Editorial Combel. Barcelona. A partir de 4 anys.
La casa de la iaia amaga sorpreses, està plena de detalls i també d'algun ensurt. Un llibre de solapes que conta una història adient per a temps de la castanyada.
Xavier Salomó. «Quasi ho sé fer!». Text de Meritxell Martí. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
La vida és un constant «quasi ho sé fer» i créixer pot ser tot un repte: seure a taula és un aprenentatge necessari, però sovint difícil, per als més petits. La col·lecció presenta amb humor i tendresa les rutines diàries des de dos punts de vista: en una cara del llibre hi ha l'intent del protagonista per fer-ho bé i a l'altra, la versió de les rutines diàries ja apreses.
Xavier Salomó. «Un regal de por». Text de Meritxell Martí. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Seqüela del celebrat àlbum «Un sopar de por». Vuit horripilants monstres són citats a celebrar la Nit Mundial de la Por. I tots rebran un regal. La bruixa, entre d’altres, una Thermowitch, la cassola que fa el sopar tota sola. El llop, una motxilla pulmonar per bufar amb la força d’un cicló i tombar les cases de maó. Però hi ha un últim paquet a nom de tots els monstres. ¿I si fos una trampa? Un àlbum amb referències literàries clàssiques.
Bruno Salomone. «Quin tràfec amb el monstre de l'armari!» Text d'Antoine Dole. Bromera Edicions. Alzira, 2022. A partir de 5 anys.
El monstre de l'armari està envaint el fons del petit armari on s'ha instal·lat i és hora que es mogui. Tercer àlbum de la sèrie que parla als infants del seu paper de “petit monstre”. Ni que el monstre sigui enorme, no té ni un gram de ferocitat.
Iris Samartzi. «A la cua de l'arca». Text d'Antoni Papatheodoulou. Traducció de Susana Tornero. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un homenatge al teatre que juga amb els dobles sentits. Un àlbum amb pàgines desplegables i un format atractiu per als lectors.
Lorenzo Sangiò. «La desastrosa aventura d'una pela de plàtan». Text d'Alicia Acosta. Traducció de Marta Breu. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Heu trepitjat mai una pela de plàtan? ¿Heu vist mai caure algú per haver-ho fet? Aquesta història tracta d’això, d’una pela de plàtan que acaba on no toca, a terra... i provoca el caos a la ciutat.
Marc Sardà. «El Nan i la nena que volia ser el drac». Text de Susana Peix. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
A la Martina i el Guillem els encanta jugar als contes. Primer de tot trien un conte, el llegeixen i, després, busquen dins el bagul una disfressa... i comencen a fer veure que són els protagonistes de les històries. Però, de vegades, no es posen d'acord. Un dia que estaven enfadats perquè tots dos volien la mateixa peça de roba, l'avi arriba amb un llibre a les mans: «La llegenda de Sant Jordi». Cal posar-se d'acord per jugar. ¿Qui farà de cavaller? ¿Qui farà de drac? ¿I qui farà de princesa? Grans làmines amb primers plans dels dos protagonistes i les seves expressions.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i el pont dels castors». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
A la vall dels follets hi ve a viure una família nova; són els nebots del Farinetes, el pastisser del poble. El follet Oriol i la Xènia van a buscar els nouvinguts al pont que travessa el riu, però fa temps que no s'utilitza i està força malmès. Hauran d'anar amb molt de compte si no volen tenir un accident de conseqüències greus.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i un rescat extraordinari». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El poble dels follets rep una notícia inquietant: a les illes Nedes, el volcà de l'illa Petita ha entrat en erupció. Els seus habitats volen fugir, però, sense ajuda, no ho podran fer. El follet Oriol, la Nora, la Clàudia i el savi Pinatell organitzen la missió de rescat. Però arribar a l'illa Petita amb les barques, per salvar els seus habitants no serà gens fàcil i, a més, el volcà llança foc i cendra, muntanya avall.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i el misteri de les dents». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un vespre, el follet Oriol rep la visita inesperada de l'Ona. Tota esverada, li explica que li han robat, de sota el coixí, la dent que li havia caigut. No hi ha temps a perdre i el follet Oriol, amb l'ajuda de la cuca de llum i el ratolí Pérez, comença una arriscada i perillosa aventura per descobrir qui s'amaga darrere el misteri de la desaparició de la dent de l'Ona. Els tres amics s'hauran d'endinsar en una profunda cova, submergir-se en les aigües gèlides d'un estany i fer front a un ogre malvat.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i el cim de l'àguila». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El follet Oriol ha de pujar al cim més alt de la comarca per trobar uns bolets màgics amb els quals s'ha de curar el fill de la fornera. Al cim trobarà una àguila que vol protegir el seu niu, i el follet haurà de fer servir l'enginy per convèncer-la que el deixi marxar amb uns quants bolets. Però potser no serà tan fàcil aconseguir algun d'quests bolets.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i el regne perdut». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El follet Oriol troba un personatge estrany estirat al mig d'una clariana del bosc. Sembla estar ferit i està tot moll. ¿Qui deu ser? ¿D'on ha vingut? L'Oriol descobreix que el personatge es diu Argus, que és un habitant del regne aquàtic perdut i que no sap com ha arribat fins allà. El follet l'ajudarà a tornar a casa però haurà de lluitar contra un monstre ferotge per aconseguir-ho.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i l'illa de plàstic». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 4 anys.
El follet Oriol i els seus amics reben una notícia molt preocupant: l'illa llunyana de Tomuku, on viuen els buscadors de perles, està envoltada de deixalles de plàstic. La brutícia del mar no permet bussejar als tomukis, posa en perill la supervivència de les tortugues i deixa atrapats els peixos en el fons marí. La vida dels habitants de l'illa i la de les espècies animals que hi viuen està en perill. Per això demanen ajuda. Els envasos, les ampolles i les bosses de plàstic que no es reciclen, van a parar al mar, de manera que poden posar fi a la vida del planeta! Sense dubtar-ho ni un moment, el follet Oriol, l'Anxoveta i la Nora emprenen un arriscat viatge per ajudar els tomukis.
Òscar Sardà. «El follet Oriol i l'aventura de la mel». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 4 anys.
És primavera i als camps de la vall dels follets no hi ha flors. El follet Oriol descobreix el motiu: les abelles no han visitat la vall. Molt amoïnat, l'Oriol decideix anar a veure el savi Romaní; necessita els seus consells i coneixements per fer tornar les abelles a la vall. Però, abans de trobar-se amb el savi, el follet Oriol i el seu amic drac, aniran al cim de la mel, d'on hauran de sortir esperitats.
Òscar Sardà. «El follet Oriol a la vall dels dinosaures». Text de l'autor. Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Mentre el follet Oriol busca bolets, descobreix un estrany animaló amb el coll llarg intentant empènyer un ou. És un cadell de dinosaure amb el seu germà petit. El dinosaure petit, trist i preocupat, té dificultats per tornar a casa. Sense perdre temps, el follet Oriol i el dinosaure trobaran el camí junts i superen amb valentia i enginy perills inimaginables.
Tom Schamp. «On és tothom?». Text de l'autor. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Un llibre tot cartró amb solapes que farà volar la imaginació dels més petits mentre juguen a endevinar quin animal s’ha amagat a cada pàgina. Obrint les solapes es descobreix on s’ha posat tothom.
Kathrin Schärer. «Pèl i plomes». Text de Lorenz Pauli. Traducció d'Anna Soler Horta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
El gos i la gallina actuen plegats per primera vegada. Representaran la seva pròpia història. La cosa va així: la gallina somia trobar un tresor pirata i al gos li agradaria tenir un amic alt i fort. Els dos animals s’han trobat per casualitat i sembla que s’hauran de separar, però decideixen ajudar-se. En el teatre, com a la vida, no hi ha res impossible. I com que això el públic ho
sap, els dedica un gran aplaudiment. Conte basat en una òpera infantil homònima
realitzada pels mateixos autors.
Axel Scheffler. «L'home pal i altres contes» i «El Grúfal i altres contes». Text de Julia Donaldson. Traducció de Núria Riera. Editorial Bruño- Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Dos reculls amb quatre i vuit contes dels coneguts autors d'El grúfal: «L'home pal», «SuperCuc», «El gran casament dels espantaocells» i «Zog i els doctors voladors» i altres històries d'entre les més conegudes.
Axel Scheffler. «Els dolentots». Text de Julia Donaldson. Traducció de Núria Riera. Col·lecció El Grúfal. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una nova aventura dels famosos autors d'El grúfal. Vet aquí una vegada un trol, un fantasma i una bruixa. Eren tan, tan dolents i redolents que al bosc tothom els deia els Dolentots. Un dia van voler saber qui era el més dolent de tots tres, però ningú no es podia imaginar les sorpreses que els esperaven, i encara menys com acabaria la història.
Axel Scheffler. «La banda del Teixó». Text de Julia Donaldson. Traducció de Teresa Farran Vert. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Benvinguts al Bosc de la Gla, on el Teixó vol formar una banda. ¿Qui s’hi apuntarà? Els lectors poden aixecar les solapes i descobrir-ho.
Axel Scheffler. «Les ulleres del Talp». Text de Julia Donaldson. Traducció de Teresa Farran Vert. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Benvingut al Bosc de la Gla, on el Talp ha perdut les ulleres. Els petits lectors el poden ajudar aixecant les solapes i mirant darrere.
Axel Scheffler. «Cartes de l'esquirol a la formiga». Text de Toon Tellegen. Traducció de Ferran Bach. Col·lecció Blackie Little. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
En aquesta vida poques coses fan més il·lusió que rebre la carta d’un amic. Obrir-la, llegir-ne les primeres paraules, sentir que l’altre, en algun lloc, ha pensat en nosaltres i ha decidit enviar-nos unes ratlles. Un relat ple de cartes curioses, tan tendres com desbaratades. S'hi troba la correspondència entre un esquirol i la seva estimada amiga, la formiga. I una carta escrita al sol. I una carta escrita a la panxa d’un elefant. Cartes que viatgen pels aires i que s’escolen per sota les portes per arribar al seu destí i fer feliços a qui les reben.
Axel Scheffler. «En Zog i els doctors voladors». Text de Julia Donaldson. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola . Bruño. Barcelona, 2021. a partir de 3 anys.
Els doctors voladors solquen el cel per curar sirenes, lleons i unicorns ferits. Però quan el rei cau malalt, ¿li podran salvar la vida?
Axel Scheffler. «El grúfal». Text de Julia Donaldson. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola . Bruño. Barcelona, 2020. a partir de 3 anys.
Llibre carrusel per acompanyar el ratolí del conte en un passeig pel bosc i trobar-se amb la guineu, el mussol, la serp i també el grúfal. Inclou, a més del conte, tres escenaris en 3D que reprodueixen escenes del conte i nou figures móbils dels personatges per jugar-hi.
Ana Seixas. «Entre màquines intel·ligents». Text del col·lectiu CosiCosa. Traducció: Gemma Brunat. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022.
Cotxes autònoms, mòbils, joguines que parlen, aspiradores… Les màquines considerades intel·ligents són a tot arreu.. ¿Què tenen d’humà les màquines i què tenim de màquina les persones? Un àlbum per saber com funcionen les màquines intel·ligents, quin impacte tenen en la vida de les persones i els reptes ètics que plantegen.
Ana Sender. «Per què tenim por?». Text de Fran Pintadera. Editorial AkiaraBooks. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Poètic àlbum il·lustrat que recorda als lectors que la por els acompanya des de sempre i que ha de ser expressada. Els posa en alerta i els brinda una oportunitat per arribar al seu interior. «Pare, tu has tingut mai por?», pregunta en Max. I el pare li parla d'ombres, de laberints, de cops, de somnis i d'armadures.
Sebastià Serra. «Els dies de la setmana». Text de Dàmaris Gelabert. Adaptació del text: Montserrat Balada i Jonathan Gelabert. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2021. A partir de 5 anys.
Set són els dies de la setmana, cinc a escola i dos a casa. A través de la lletra de la cançó, els primers lectors descobreixen quins són els set dies de la setmana i què fan cada dia.
Lucía Serrano. «Com és la teva energia» i «Escombraries i més escombraries». Text de l'autora. Traducció de Maria Mercè Estévez. Col·lecció Missió Planeta. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
¿D'on ve l'energia necessària per tenir llum a casa, per fabricar uns pantalons o per utilitzar el mòbil? Si l'energia es pot aconseguir d'una manera neta o d'una manera que contamini menys, ¿quines conseqüències té la manera de consumir-la? I també: ¿Què passa amb tot el que llencem a les escombraries? ¿Per què és important consumir de manera responsable? Tothom pot fer coses per cuidar el planeta, la casa on viu i intentar deteriorar-lo el mínim possible.
Lucía Serrano. «Què mengem» i «Salvem els oceans». Text de l'autora. Traducció de Maria Mercè Estévez. Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
La malnutrició afecta moltes persones al món. ¿Per què hi ha gent que passa fam? ¿I per què hi ha aliments de mala qualitat que no proporcionen els nutrients necessaris? És important saber d'on provenen els productes que es mengen. I també: els oceans ocupen tres quartes parts de la superfície del planeta i són fonamentals perquè la Terra sigui habitable. Idees per alimentar-te de manera sana i sostenible.
Lucia Serrano. «El meu avi». Text de Raimon Portell. Editorial Bindi Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Hi ha avis de tota mena. N'hi ha de riallers i de rabiüts, alts, baixos i panxuts, desmemoriats i atletes, científics i poetes, però tots es desviuen pel mateix. Un àlbum que retrata la relació entre avis i néts amb delicadesa i que acosta la vellesa als infants, però amb amor i humor.
Toni Serrano. «L'entrellat dels estanys encantats». Text de Montse Subirana. Edotorial Arola, Tarragona, 2021. A partir de 5 anys.
Quan la Pirene arriba al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici amb la seva família i amics, un fet totalment imprevisible els impedeix visitar el Parc. Alhora que un equip d'experts intenta resoldre l'entrellat dels estanys encantats, un joc inesperat porta els protagonistes a descobrir la màgia dels seus racons, la flora i la fauna excepcional. Edició en català, anglès, espanyol i francès.
Mathias Sielfeld. «Manual per a espies». Text de Daniel Nesquens. Traducció de Gemma Brunat. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
Per ser espia no és necessari ser rus, vestir gavardina, lluir un bigoti anglès, conèixer Viena, saber trucs de màgia, portar un maletí de pell de búfal o derrapar als revolts. Només cal ser una persona normal i corrent (i una mica instintiva, potser) que estigui disposada a llegir-se aquest manual de dalt a baix.
Jessie Sima. «Soc un narval?» Text de l'autora. Traducció de Maria Bertran. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Es diu Quelp. Al Quelp no li importa ser una mica diferent dels altres narvals. Fins que un dia un fort corrent d'aigua se l'endu i es troba amb unes criatures misterioses i lluents que faran que pensi que potser no és un narval.
Pedro Simón. «El concert més animal». Text d'Anna Fité. Editorial La Galera. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Si ets una gallina i el masover et vol posar dins el brou del sopar, la teva única opció és córrer cames ajudeu-me sense mirar enrere. I així ho fa la gallina Fina, que s'escapa del corral amb els seus tres ous acabats de pondre sota el braç. Però l'atzar la separa dels seus ouets, que quedaran abandonats al bosc sense la seva mare. 1r Premi Emili Teixidor.
Nicola Slater. «En Charly tria». Text de Lou Peacock. Traducció d'Irene Noguer. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
A en Charly no li agrada haver de triar. No sap mai què ha de menjar, quina roba s'ha de posar, si ha de deixar el llum encès o apagat quan arriba l'hora d'anar a dormir... Ara ha de fer la tria més difícil de totes: escollir el seu regal d'aniversari.
Liesbet Slegers. «El gran llibre dels dinosaures d'en Pol». Text de l'autora. Traducció de Jordi Vidal. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
A en Pol li agraden molt els dinosaures. Visita el museu de donosaures amb la mare i el pare. Hi ha tantes coses per veure. Després jugarà amb els seus millors amics, la Laura i l'Alí, a ser autèntics dinosaures. Un llibre que descobreix als més petits el fascinant món dels dinosaures.
Sydney Smith. «Parlo com el riu». Text de Jordan Scott. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
«El pare em va portar al riu perquè no em sentís tan sol. Quan me’l va assenyalar, em va donar la imatge i el llenguatge que necessitava per parlar d’una cosa tan personal i dolorosa. En fer-ho, va connectar el meu quequeig amb els moviments de la natura i em va agradar molt veure la meva boca movent-se fora de mi.»
Sydney Smith. «Pedut a la ciutat». Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
En un dia de neu, un nen salta d’un bus i camina entre edificis altíssims, parcs i carrers plens de gom a gom. No sabem cap a on es dirigeix ni per què. Caminar sol per la gran ciutat pot ser aterridor si ets petit. Per això, a mesura que recorre el barri, el protagonista observa atentament el que l’envolta i es dedica a donar amables consells a un amic que no veiem, però que intuïm.
Carme Solé Vendrell. «FAB El monstre groc». Text de l'autora. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Ni rentant-se la cara, ni fent exercici, ni posant-se a l’ombra, ni tampoc amb altres remeis —cadascú més insòlit i divertit— aconsegueixen curar-li el mal de cap a en Fab. Entranyable i una mica despistat, el monstre groc que protagonitza aquest clàssic de l'autora demostra ser bondadós i solidari quan descobreix que un amic està en perill; les seves preocupacions desapareixen per ajudar
a resoldre urgències majors.
Carme Solé Vendrell. «L'orgue de gats». Text de les lletres de La Trinca. Editorial Satélite K. Barcelona, 2021. A partir de 7 anys.
Un àlbum llibre-disc il·lustrat per compartir amb la família i descobrir algunes de les cançons populars catalanes interpretades i recuperades per La Trinca. Edició basada en la publicació original de l’any 1971 en suport de disc de vinil i reeditat ara en suport de llibre il·lustrat, acompanyat d’un CD i d’un codi de descàrrega digital. S'hi troben cançons com «La Gata i el Gos», «El Poll i la Puça», «El General Bum Bum», «La Lluna , la pruna» o «La cabreta», fins a un recull de catorze cançons.
Marco Somà. «El venedor de felicitat». Text de Davide Calì. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
En aquesta faula contemporània sobre la felicitat no falten ni moralitats ni humor. L'àlbum retorna el lector a la pregunta: ¿es pot comprar la felicitat? Les il·lustracions recreen una arquitectura de cases niu en una ciutat d’ocells.
Julia Spiers. «Museu animal». Text de Nadja Bekhadj. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un museu únic al món on es troben ullals d'un metre de llarg, closques multicolors, majestuoses banyes en espiral, ous blaus i brillants i, fins i tot, excrements quadrats. Un joc de preguntes per endevinar a quin animal pertanyen les llengües, els ulls, les dents o les petjades i per descobrir les 88 espècies amagades, aixecant les solapes i observant la silueta dibuixada.
Katja Spitzer. «Ei, ei, ei, taxi!». Text de Saša Stanišić. Traducció de l'alemany d'Anna Soler Horta. Editorial Takatuka. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Per a les criatures, un taxi és un vehicle màgic. Una escombra de bruixa de quatre rodes. S'hi puja i el taxi fa realitat els desitjos viatgers. ¿Què passaria si la màgia anés més enllà? ¿Si dels taxis en sortissin històries fantàstiques i absurdes, històries divertides plenes de persones, d’animals, de gegants i pirates guarnits amb quatre barrets de pirata?
Emma Lidia Squilari. «Dins l'ou». Text de l'autora. Traducció de Teresa Duran. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Dotze criatures que han sortit tot just de la closca protagonitzen aquesta història que transcorre amb intriga fins a una inesperada sorpresa final. Un text breu i enigmàtic acompanya els animals: l’ànec, la tortuga, el cocodril…
Vanina Starkoff. «Gràcies, Mare Terra!». Text tradicional indígena. Traducció d'inês Castel-Branco. Col·lecció Akipoeta. Editorial Akiara Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Un desplegable il·lustrat de gran format. És la primera vegada que es publica el “Thanksgiving Address” dels pobles iroquesos fora del continent americà. Un cant de salutació i agraïment a tots els éssers vius, recitat col·lectivament al matí, des de fa segles, en un territori que abraça part del que avui són els EUA i el Canadà. L'autora, a partir d’un procés exhaustiu de documentació, ha reproduït la fauna, la flora, la roba i els símbols del territori.
Erin E. Stead. «Un dia diferent per al senyor Amos McGee». Text de Philip C. Stead. Traducció de Carlos Mayor. Editorial EntreDos. Blanes, 2021. A partir de 5 anys.
L’Amos McGee és un senyor molt amable que treballa de vigilant al zoo i que sempre té temps per anar a veure els seus amics: l’elefant, la tortuga, el pingüí, el rinoceront i el mussol, però un dia es lleva refredat i esternudant. Tot i que no pot anar al zoo a treballar, tindrà unes visites inesperades.
Erin E. Stead. «El senyor Amos McGee perd l'autobús». Text de Philip C. Stead. Traducció de Carlos Mayor. Editorial EntreDos. Blanes, 2022. A partir de 5 anys.
Amos McGee, el vigilant del zoo, sempre arriba a l’hora. Una nit, però, es queda despert fins tard preparant una excursió amb els seus amics i l’endemà les coses es compliquen. Per sort, rebrà ajut quan menys s’ho esperi.
Frédéric Stehr. «El dia d'abraçar». Text de l'autor. Traducció de Susana Tornero. Editorial Kalandraka. Barcelona 2021. A partir de 5 anys.
L’amistat i la complicitat entre aquestes petites aus transporta els lectors a la tendresa de la primera infància, l’afecte cap als seus peluixos i l’autenticitat dels sentiments.
Frédéric Stehr. «Xim Bam Bum». Text de l'autor. Traducció de Susana Tornero. Editorial Kalandraka. Barceloa, 2021. A partir de 5 anys.
Els ocells experimenten els seus dots musicals amb allò que troben al voltant. Una sorollosa i entranyable orquestra domèstica.
William Steig. «Shrek!». Text de l'autor. Traducció de Yannick Garcia. Col·lecció Grans Àlbums. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Shrek, un ogre lleig i malhumorat, però amb un gran cor, recorre el món a la recerca d’aventures i es troba amb ases, bruixes, cavallers, dracs, i finalment amb una princesa tan horrible i adorable com ell. El personatge d’aquesta faula moderna va donar origen a la saga d’èxit «Shrek (Dreamworks)», la primera pel·lícula de la qual va guanyar l’Oscar al millor film d’animació.
Greer Stothers. «Calidoscopi d'animals». Text de Cath Ard. Libros del Rojo. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Aquest llibre reuneix les criatures més acolorides i fascinants dels cinc continents. Una classificació, tan lúdica com interessant, que posa l’èmfasi en els increïbles embolcalls i aparences del món animal. ¿Per què alguns animals opten per una capa d’un únic color, mentre que d’altres prefereixen un gresol de tonalitats? ¿Quina funció tenen les taques i les ratlles? ¿Per què algunes cries són tan diferents dels seus pares?
Annaliese Stoney. «Isaac Newton i la gravetat» i «Marie Curie i la radioactivitat». Textos d'Alex Woolf i Ian Graham. Traducció de Josep Franco. Col·lecció Descobrint el Món. Bromera Edicions i Animallibres. Alzira i Barcelona, 2020. A partir de 10 anys.
Llibres il·lustrats per descobrir algunes de les figures científiques que han passat a la història pels seus descobriments.
Annaliese Stoney. «La ciència de l'acne i les berrugues» i «La ciència de les roques i els minerals». Text d'Alex Woolf. Traducció de Josep Franco. Col·lecció Descobrint el Món. Bromera Edicions i Animallibres. Alzira i Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
¿Per què ens surten erupcions? ¿Què són les piguetes? ¿Per què fan pudor els peus? ¿Què és el cicle de les roques? ¿Com ajuden a comptar el temps els cristalls? ¿És cert que l'or ve de l'espai? Una col·lecció de guies que dóna moltes respostes a totes aquestes i altres preguntes.
Annaliese Stoney. «Marie Curie i la radioactivitat». Text d'Ian Graham. Traducció de Josep Franco Martínez.
Marie Curie va descobrir la radioactivitat i va utilitzar els seus estudis per salvar vides durant la Primera Guerra Mundial i per aprendre els secrets del món natural. Relat divulgatiu amb tires còmiques i requadres amb dades curioses.
Anastasia Strocková. «El món dels verins». Text de Sárka Fenyková. Traducció de Susana Tornero. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
¿Què és un verí, com es produeix o d’on ve i què fa? Sens dubte: hem d’anar molt amb compte amb els verins. Però administrats en petites dosis alguns poden alleujar el dolor. Hi ha animals a qui els cal verí per protegir-se en entorns hostils. Si no fossin verinosos, el seu temps a la Terra seria realment molt breu. ¿I per què fan servir el verí les plantes? Una proposta divulgativa amb pàgines desplegables i una manera de descobrir la història, els usos i anècdotes del verí.
Sualzo. «El Nou». Text de Silvia Vecchini. Traducció de Pau Vidal. Editorial Barcanova. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Les joguines estan molt amoïnades. El Nou està a punt d'arribar i tenen por que el Vailet els deixi de banda. Però no cal patir: la sorpresa que els espera és molt i molt grossa.Una història per preparar els infants per acollir un nou germà a la família.
Subi. «El viatge». Text de l'autor. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una invitació per als primers lectors perquè s'ho passin bé coneixent països, llocs i mons que formen part del llegat de la literatura universal. Mitjançant textos breus i escenes suggerents i optimistes, l'autor porta els lectors a mons de fantasia on es troben personatges cèlebres com Phileas Fogg, Anna de Teules Verdes, Tom Sawyer o Robinson Crusoe.
Subi. «La sopa d'en Tomàs». Text de l'autor. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un àlbum, premi Enric Solbes, sobre el poder del treball en equip. En vers i fàcil de recordar, retrata una colla simpàtica de personatges i animals que persegueixen un objectiu compartit.
Subi. «Qui farà riure a la princesa?» Text d'Olga Cercós. Col·lecció Tresors. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2020. A partir de 5 anys.
Els pares de la protagonista estan ben preocupats i convoquen a palau a personatges habituals de l'univers dels contes medievals. ¿Qui farà riure la princesa? El conte està protagonitzat per reis, reines, princeses i personatges fantàstics: fades, follets, bruixes, nans i bruixots.
Anna Süßbauer. «Tinc una fam de drac!». Text de Mar Benegas. Col·lecció Marsupiflap. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
Un conte encadenat, acumulatiu, rimat i amb mecanismes pop-up, on s'explica la història que l'animal més gros es menja el més petit.
Marianna Sztyma. «Dòn vinc?». Text d'Agnieszka Kacprzy. Thule Edicions. Barcelna, 2021. A partir de 3 anys.
De ben petits els nens fan preguntes sobre el cos, el sexe i el naixement.
El llibre dóna peu a contestar-les de la manera més natural i adequada, sense tabús i de manera comprensiva.
Marc Taeger. «Aqui·les el puntet». Text de Guia Risari. Traducció de Joan Barahona. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Al principi, al bell mig d'un full en blan sense dibuixos ni marques, hi havia un puntet. Era clar, gairebé transparent. El sol el travessava com un mirall d'aigua. A poc a poc va anar agafant color... i va créixer.
Olivier Tallec. «És el meu arbre». Text de l'autor. Editorial BiraBiro. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
«M’encanta aquest arbre. Aquest és el meu arbre», diu la bonica esquirol vermella. «M’encanta menjar les meves pinyes a l’ombra del meu arbre. És el meu arbre i són les meves pinyes. Tothom hauria de saber que són les meves pinyes i que és el meu arbre.» ¿Què cal fer per protegir-lo dels altres?
Olivier Tallec. «Cinc minuts». Text de Liz Garton i Audrey Vernick. Traducció de Núria Riera Fernández. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Cinc minuts és molt poc temps quan t'ho estàs passant genial, però quan toca fer coses superavorrides, cinc minuts es fan llarguíssims.
Olivier Tallec. «Que mal educat!». Text de Clare Helen Welsh. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
La Noa ha convidat en Coac-coac a berenar a casa seva, però en Coac-cac s'està comportant com un mal educat i la Noa s'enfada cada vegada més. Un àlbum que remarca l'important que és ser educats si es volen tenir amics.
Oliver Tallec. «La vida dels miniherois». Text de l'autor. Editorial Tàndem. Alzira, 2021. A partir de 5 anys.
Els miniherois tenen una vida apassionant plena de desafiaments, però no tot és sempre genial. També s'avorreixen, tenen por o se'ls presenten missions especials que voldrien rebutjar com endreçar l'habitació.
Bretta Teckentrup. «L'arbre de l'amistat». Text de l'autora. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un àlbum per descobrir que l'amistat és com un arbre màgic que només creix si es rega amb afecte i amibilitat cap als altres. El troquelat de cada làmina va fent que l'arbre creixi i creï l'efecte òptic i metafòric del creixement de l'amistat.
Bretta Teckentrup. «Què puc esperar? El llibre de les preguntes». Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
Fer-se preguntes és un dels reptes més grans d’una societat mediatitzada i global ja que contribueix a desenvolupar capacitats com la intuïció i la imaginació. Aquest llibre inclou gairebé un centenar de preguntes, plantejades d’una manera espontània, sense seguir un guió, sense retòrica i abraçant tots els àmbits de la vida de l’ésser humà, des d’allò quotidià i familiar fins als trets de caràcter més existencialista.
Montse Tobella. «Uuuh! Un fantasma!». Text de Ricardo Alcántara. Col·lecció Berta i Blai. Bromera Edicions, Alzira, 2022. A partir de 3 anys.
Una nova aventura dels germans Berta i Blai a qui els primers lectors poden acompanyar per viure-la plegats... si no els fan por els fantasmes, esclar.
Montse Tobella. «Quin regal!» i «El llop ferotge». Text de Ricardo Alcántara. Col·lecció La Berta i en Blai. Bromera Edicions i Editorial Animallibres. Barcelona, 2021. A partir de 3 anys.
¿El llop és tan ferotge com diuen ara que n'hi ha una altra vegada per les muntanyes altes? ¿En Blai aconseguirà patinar tot sol amb els patins nous? Dos germans, la Berta i en Blai, amb reptes comuns.
Mariona Tolosa Sisteré. «Un passeig per la ciutat». Text de l'autora. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Una ciutat és enrenou, les persones que hi habiten, els canvis als edificis, els animals que hi corren, l’olor del pa acabat de fer. Un passeig per la ciutat en família, la ciutat on es viu, però que passa desapercebuda cada dia. A més, s'hi expliquen normes bàsiques de seguritat vial.
Mariona Tolosa Sisteré. «La mama se'n va a l'Antàrtida». Text d'Anna Cabré Albós. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
L’Anna Cabré és física del clima, doctorada en cosmologia i l’única catalana que ha viatjat a l’Antàrtida per estudiar els efectes del canvi climàtic amb l’expedició Homeward Bound. Però també és mare, i sentia la necessitat d’explicar als seus dos fills quina es la seva feina quan no és a casa: a bord d’un vaixell taronja, ajuda els icebergs, les balenes i les foques a salvar el pol sud. El relat narra l’expedició Homeward Bound a l’Antàrtida, en la que 100 dones viatgen al pol sud per lluitar a favor d’un planeta més sostenible i, a la vegada, reclamar més lideratge femení per debatre sobre la interacció amb el nostre planeta.
Mariona Tolosa Sisteré. «La vida de les dents». Text de l'autora. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Les dents són tot un misteri: ¿per què primer se'n tenen unes de llet i després unes de grans? ¿Com és que diuen que un ratolí porta un regal quan cauen? ¿Per què cal rentar-les tan sovint? ¿Per què fan mal quan es menja un gelat? L'esmalt de les dents és el material més dur del cos, més resistent que ossos. Les dents es comencen a formar quan el bebè és a la panxa de la mare. Aquestes i altres respostes als misteris de les dents.
Mariona Tolosa Sisteré. «La vida secreta de les pupes». Text de l'autora. Editorial Zahorí Books. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Els petits accidents poden passar quan menys s'esperen: al pati, anant d'excursió o durant les vacances. Un tall, un morat o un nyanyo, una mica de sang... El cos actua. Cal lluitar contra possibles infeccions.
Mariona Tolosa Sisteré. «La vida secreta dels virus». Text del col·lectiu Ellas Educan. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
¿Què és un virus? ¿Quants n’hi ha al nostre voltant? ¿On viuen? ¿Són tots dolents? ¿Com es reprodueixen? ¿Quins són els mecanismes de defensa del nostre cos? ¿Per què calen les vacunes?
Mariona Tolosa Sisteré. «M'estimo». Text de Susanna Isern. Col·lecció Grans Eines per a Petits Guerrers. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Vuit contes amb reflexions i activitats que ajuden a millorar l’autoestima. Amb les eines adequades i una mica de pràctica, tothom es pot estimar més i més bé.
En Tami és el maquinista més impecable de la xarxa ferroviària. Fins que un dia, dissortadament —o no—, el seu tren descarrila. ¿I si altres camins fossin possibles? ¿Quina vida i quins paisatges descobrirà aixecant la mirada per sobre de les vies? Una història que parla del dret que tothom té a sortir del rumb establert i trobar camins alternatius que permetin viure amb plenitud sense prejudicis ni fronteres ètniques.
Sophia Touliatou. «Corneli i Garcia». Text de Ricardo Alcántara. Traducció d'Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Quan el petit elefant Corneli coneix en Garcia, el jove ratolí, en comptes de fugir vol jugar amb ell. A partir de llavors, Corneli i Garcia caminen sempre junts encara que no ho facin al mateix pas ni estiguin d’acord en tot. Això sí, els diverteixen les mateixes coses, els entusiasmen els mateixos jocs i sempre estan disposats a viure noves aventures.
Joan Turu. «Benvingut, senyor malestar». Text de Míriam Tirado. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2020. A partir de 3 anys.
Un llibre sobre criança conscient, respectuosa i amb afecció, que se centra en la gelosia quan apareix un germà. El protagonista és el senyor Malestar, un follet amb barret i maletí. El Max estava estrany des que havia tingut la seva germana, no sabia què li passava, i s’enfadava molt sovint amb els seus pares. Però la seva mare també. Se sentia confosa, això de tenir dos fills era nou per a ella. El follet es presenta a la família per ajudar a detectar què els passa i com tornar a connectar.
Joan Turu. «Els homes plorem». Text de l'autor. Col·lecció Tresors. Editorial El Cep i la Nansa. Vilanova i la Geltrú, 2021. A partir de 5 anys.
El Nil està confós. Nota que s’està fent gran i sap que els nens quan creixen es converteixen en homes. Però… ¿com és ser un home? Mira al seu voltant, observa la família, els homes de la televisió, del carrer… I ja se sent preparat. El Nil es presenta a l’escola fet tot un home.
Andrea Ucini. «El viatge de les paraules». Text d'Andrea Marcolongo. Editorial ZahoríBooks. Barcelona, 2022. A partir de 8 anys.
Andrea Marcolongo convida els lectors a una aventura a cavall de 25 paraules. Es retrocedeix en el temps fins a l’origen de mots com Escola, Xocolata, Llengua o Animal: cada paraula amaga un periple llarg, una història que explica quan i on va sorgir, com n’ha evolucionat el significat i quines altres paraules n’han derivat. Aquestes etimologies porten a descobriments sorprenents i regalen una mirada àmplia de com es construeix el llenguatge.
Toni Ungerer. «Això i allò». Text de l'autor. Traducció d'Helena García. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Un joc de contrastos sorprenents que estimula la intel·ligència i la creativitat des de l'humor i el sentit lúdic de les paraules. L'obra definitiva d'un autor que mai va perdre el nen que un dia va ser.
Emilio Urberuaga. «El conductor de síndries». Text d'Antonio Rubio. Traducció de Miquel Desclot. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
¿I si se somniés en un lloc on la contaminació i les presses deixessin pas a la naturalesa i l’alegria? Tot és possible amb la mirada fresca, espontània i creativa de la infància.
Emilio Urberuaga. «Tot el que sé quan m'enfado». Text de Jaume Copons. Editorial Combel. Barcelona, 2020. A partir de 4 anys.
Poc o molt, tothom s’enfada. Quan un s'enfada, diu coses que no es volen dir i fa coses que no es volen fer, però... ¿es pot evitar?.
Elena Val. «Núvols al cap». Text de l'autora. Editorial AkiaraBooks. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
L'àvia té núvols al cap o almenys això és el que pensa el protagonista d'aquesta història que tracta sobre la demència amb un to poètic. Les il·lustracions de l'autora, que utilitza sovint les metàfores en el text, alternen el llapis quan vol representar el món confús de l'àvia i el guaix de colors quan en el món fantasiós del petit protagonista.
Ignasi Valios i Buñuel. «La lluna». Traducció de Núria Riera. Editorial Barcanova. Barcelna, 2022. A partir de 5 anys.
Llibre amb llanterna per llegir a les fosques. Algunes il·lustracions s'il·luminen de manera misteriosa. El més petits descobreixen, a partir d'elements de l'imaginari popular, com és de fascinant la lluna.
Peter Van den Ende. «Travessia». Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 8 anys.
Un vaixell de paper navega enmig de l’oceà. Durant el seu llarg viatge es troba amb els éssers més estranys, passa entre manglars i s’enfronta a una tempesta devastadora. Solca, impassible, el mar, veu aurores boreals, timoneja al davant d’una enorme plataforma petroliera, juga amb foques, se salva de l’enfonsament d’un submarí i acaba a una ciutat. Finalment, l’únic passatger del vaixell baixa a un embarcador. Novel·la gràfica.
Sebastiaan Van Doninck. «Microbos monstruosos». Text de Geert Bouckaert, amb la col·laboració de Marc Van Ranst. Traducció de Gustau Raluy. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
A la natura hi ha quatre tipus de microbis: els bacteris, els virus, els paràsits i els fongs. Sovint es diu que els bacteris i els virus són com petits monstres que poden fer que emmalaltim. És veritat que hi ha bacteris que et poden provocar mal de coll o d’oïda i que un virus pot fer que agafis la grip o, el que és encara pitjor, la varicel·la o la poliomielitis. Però la major part dels bacteris i els virus no fan cap mal: al revés, hi ha molts bacteris que són molt útils. Alguns ajuden a fer la digestió, i n’hi ha un que fins i tot permet eliminar el petroli de la platja. El mateix podem dir de molts fongs. Sense aquests microorganismes, el cicle de la vida a la Terra no seria possible.
Alicia Varela. «Rastellera de colors». Text de Pep Molist. Editorial Babulinka Books. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un recull de poemes sobre els colors. Un poema per a cada tonalitat fins a 44 poemes que descobreixen l'origen i el nom dels colors, a més de persoantges i les seves històries.
Cecilia Varela. «La gàbia». Text de Germán Machado. Traducció equip editorial Andana Editorial. Picassent, Horta Sud, País Valencià, 2020. I també a Editorial Takatuka, Barcelona, 2020. Traducció d'Anna Llisterri. A partir de 5 anys.
Una gàbia buida, un nen que la vol omplir costi el que costi, un desig concedit i molta responsabilitat. La gàbia conta la història del Nil, un nen que troba una gàbia al traster i demana als seus pares un hàmster. Els pares s'hi neguen rotundament perquè no els agraden les bèsties engabiades, però gràcies al seu avi, el Nil n'aconsegueix un. La gàbia és una al·legoria sobre la llibertat i els seus límits.
Sofia Venzel. «Entre bastidors». Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La mare de la petita protagonista és actriu de teatre. Va amb ella tots els dissabtes a l’actuació. Mentre la mare actua a l’escenari, ella es queda entre bastidors per viatjar entre llunes, ciutats submergides i palaus, i així és reina i directora d’orquestra i maga fins que s’acaba la funció.
Luisa Vera. «Perdut al museu». Guió i text de l'autora. Traducció d'Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Un passeig imaginari per un museu d'art modern. Els lectors poden acompanyar el protagonista en el seu recorregut per les sales i els passadissos del museu, pot ajudar a resoldre els laberints, obrir les solapes gegants de les làmines i descobrir els principals moviments i artistes de l'art modern.
Luisa Vera. «Perdut al museu». Text de l'autora. Traducció d'Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
El protagonista recorre les sales d’un museu imaginari en un homenatge a Matisse, Mondrian, Picasso, Delaunay, Monet, Van Gogh, Miró… En cada doble pàgina es desplega una solapa que conté un text breu i senzill sobre un moviment pictòric; en el dors, s’hi pot trobar un joc de laberint inspirat en un dels artistes.
Luisa Vera. «Amb aquesta línia». Text de l'autora. Traducció d'Aurora Ballester. Editorial Combel. Barcleona, 2022. A partir de 5 anys.
Els primers lectors poden seguir la línia que recorre les pàgines d’aquesta història, obrir les solapes i comptar els objectes que s’amaguen en aquesta troca tan embolicada. Sense separar-se del paper, la línia dibuixarà una habitació, un jardí, una ciutat..., fins a tornar a l’habitació de la protagonista. Un passatemps inspirat en l’obra de dos grans mestres d’aquesta tècnica: Paul Klee i Saul Steinberg.
Cinta Vidal. «Capgirat». Text d'Alba Dalmau. Editorial BindiBooks. Barcelona, 2020. A partir de 6 anys.
Un dia el món va començar a trontollar i tot va volar pels aires. Quan el món va parar de tremolar, tot estava descol·locat i la gata Caliua havia desaparegut... La protagonista busca la seva gata preguntant a veïns, amics i familiars i viatja per mons rodons i capgirats on tothom ha perdut algú. Finalment seran els propis gats qui li donaran la resposta, l’hi ensenyaran que el món sempre ha estat rodó i que només cal mirar-lo des d’una perspectiva diferent per trobar allò que un busca.
Valerio Vidali. «L'elefant a l'ombra». Text de Nadine Robert. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L’elefant està trist. S’ha quedat a l’ombra, i no parla ni es relaciona amb ningú. Els altres animals l'intenten animar: el mico, que sap explicar acudits; les germanes estruç, que són excel·lents ballarines, i fins i tot el cocodril. Però l’elefant no somriu, ni es mou, només sospira i s'està a l’ombra. Llavors, un petit ratolí se li acosta gairebé sense alè i se li asseu al costat. Només vol reposar. Els dos callen. Més tard, el ratolí li explica la seva història, ploren i, finalment, més alleujats, marxen cap a casa del ratolí.
Noemí Villamuza. «Maquinaigües». Autoria: La Tresca i la Verdesca. Andana Editorial. Picassent, Horta Sud, País Valencià, 2021. A partir de 5 anys.
¿Fa més de cent anys, com va ser possible que l'aigua arribés a les llars per primera vegada? Aquest àlbum introdueix els petits lectors en la història de la tecnologia de l'aigua. A partir de la versió musical i lírica de La Tresca i la Verdesca, els lectors poden seguir el camí de l'aigua dolça i coneixer com són els mecanismes que fan possible que es produeixi el miracle quotidià de poder beure aigua quan s'obre una aixeta.
Noemí Villamuza. «Tres llàgrimes». Text de Ricardo Alcántara. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
L'àvia Amanda em va dir: «Si estàs trist, plora, però només tres llàgrimes». «Per què només tres?», li vaig preguntar. «Perquè amb llàgrimes als ulls tan sols veus les coses lletges. Quan deixem de plorar, podem veure les boniques», em va explicar.
Noemí Villamuza. «Ella sí que m'entén». Text de Ricardo Alcántara. Editorial Baula. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
L'àlbum explica com un nen se sent incomprès i l'únic que l'entén es la Lluna, la seva gata. La mare, l'avi, l'àvia, el padrí, els seus amics, la seva germana... ningú no l'entén i sempre el renyen. Pero, quan arriba la nit, la Lluna sempre el ve a visitar i el nen se sent invencible i sense por, comprès per la gata que l'acompanya cada nit. Un relat que es pot dir “biogràfic”, sobretot per la gata Lluna.
Noemí Villamuza. «El conte de l'altre dia». Text de Roberto Aliaga. Traducció de Tina Vallès. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Aquell moment màgic familiar abans d’anar a dormir condensa l’amor incondicional i el plaer compartit de deixar volar la imaginació. Un vincle a través de la paraula, que calma i sana: la clau d’accés a somnis feliços.
Anna Villegas. «Animals de conte». Editorial Barcanova. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Un primer llibre per descobrir els animals protagonistes dels contes clàssics: ¿què fan les set cabretes, la rateta presumida o el gat amb botes? Una col·lecció adreçada als més petits pensada per a aprendre conceptes bàsics i despertar la imaginació.
Noemi Vola. «La malaurada vida dels cucs». Text de l'autora. Traducció de Francesc Massana. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 7 anys.
«Això dels cucs no acaba d’interessar gairebé a ningú. Els llibres sobre els cucs són d’allò més avorrits per a la majoria de lectors.» Així comença aquest breu tractat d’història natural que introdueix al fascinant i gens avorrit món dels cucs, uns éssers en aparença insignificants, ignorats per la ciència, la cultura, i fins i tot per la societat.
Noemí Vola. «Fi? Això no s'acaba així». Text de l'autora. Meraki Edicions. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Una història on finalment es fa justícia a tots els llibres que han tingut un final dolent, ja que el narrador es proposa ser un reparador de finals, perquè com diu al principi: «Les històries sovint acaben en el millor moment o catastròficament, i a vegades tenen finals massa incomprensibles o injustos».
Christian Voltz. «Un pastís per berenar». Text de l'autor. Traducció de Teresa Duran. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Fer «Un pastís per berenar» no és tan fàcil com sembla, ni quan ho expliquen els receptaris tradicionals, ni els dispositius mòbils actuals. I si no, que li diguin al pobre senyor Amadeu, desesperat davant la imminent arribada de la seva convidada. El dolç que està preparant no té gaire bona pinta, però sort d’uns amics simpàtics que l’ajudaran.
F.K. Waechter. «Tres són companyia». Text de l'autor. Traducció de Marina Bornas. Editorial Blackie Books. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Què tenen en comú un peixet, una porqueta i un ocellet? Que s’avorreixen, que s’avorreixen com ostres. Voldrien tenir un amic de la seva edat, algú amb qui jugar, i no sentir-se tan sols cadascun al seu llac, la seva granja i el seu arbre. Però ¿i si el destí els té preparada una amistat casual, sincera, per jugar i aprendre junts? Els petits Harald, Inge i Philip estan a punt de descobrir que tres poden ser, tot i venir de mons ben diferents, la millor companyia. I que tenir un amic vol dir no tornar-se a sentir mai sols.
Kevin Waldron. «El Sr. Rondó i el malentès al zoo». Text de l'autor. Traducció d'Abel Ramón Vidal. Editorial Flamboyant. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
¿Quantes vegades s'interpreten malament segons quines paraules o situacions? El Sr. Rondó comença malament el dia: per error, es posa la jaqueta del seu fill i fa la ronda al zoo tot airejant les seves inseguretats i parla en veu alta. Sense que ell ho sàpiga, els animals es pensen que parla d’ells! Una història divertida, original i amb unes il·lustracions meravelloses.
Kasia Walentynowicz. «Ahir i demà». Text d'Anna Paszkiewicz. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En una rellotgeria, el tic-tac dels rellotges no és l’únic so que se sent. De vegades, hi tenen lloc converses insòlites, com quan Ahir i Demà discuteixen sobre quin dels dos és més important i per què. Un dia, de sobte, apareix algú més.
Kasia Walentynowicz. «Alguna cosa i res». Text d'Anna Paszkiewicz. Col·lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Res no tenia res que fos seu. No vivia enlloc i no significava res per a ningú. A més, era petit, esprimatxat i quasi transparent del tot. Alguna cosa era molt diferent. Ella sí que era important. Rodona, gran i molt satisfeta de si mateixa, sempre era al centre dels esdeveniments i creava expectatives.
Anke Weckmann. «Marie Curie». Col·lecció Petits Relats de Grans Històries. Text d'Isabel Thomas. Editorial Blume. Barcelona, 2020. A partir de 7 anys.
¿Per què va ser Marie Curie una superestrella de la ciència? Des d’artistes i aviadors fins a científics i personatges revolucionaris, la col·lecció «Petits relats de grans històries» és una nova sèrie de guies de petit format que presenta les figures més inspiradores de la història d’una manera accessible explicant la vida de les persones més destacades de la història.
Magnus Weightman. «Riu avall». Text de l'autor. Traducció de Marta Salvadó. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
La Cori Conill ha perdut la seva anegueta de goma. Ell i els seus germans pugen a la barca i salpen riu avall per mirar de trobar-la. El lector els acompanya en aquest viatge des del cim de les muntanyes fins a mar obert on descobreix un grapat d'aventures al llarg del camí i pot participar també en la recerca de l'anegueta.
Brendan Wenzel. «La vida». Text de Cynthia Rylant. Traducció: Equip Baula. Editorial Baula. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys
La vida, quan comença, és petita, però de seguida creix. I, encara que de vegades no ho sembli, sempre hi ha vida per estimar i nous camins per recórrer. Un homenatge a la natura.
Teagan White. «La rateta patinadora». Text d'Annie Silvestro. Traducció d'Isabel Obiols. Editorial BlackieBooks. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Durant els freds mesos d'hivern, la majoria dels ratolins de camp es posen en lloc segur en els seus caus, calentets i còmodes. Però la Lucy no. A la Lucy li encanta com li cruix la neu sota les potetes, i posar–se la seva gorra de llana preferida. I per damunt de tot, la Lucy adora patinar sobre el gel. Però li sap greu que els seus amics es perdin tanta diversió. ¿Aconseguirà convèncer els altres ratolins perquè surtin a l'aire lliure i descobreixin com de meravellós pot ser l'hivern i l'emoció de patinar sobre gel?
Gareth Williams. «El meu petit llibre puzle. Paraules i Colors». Diversos autors. Traducció de Núria Riera.
Llibre puzle amb el qual l'infant aprèn les seves primeres paraules de manera dinàmica. També desenvolupa la seva capacitat psicomotriu potenciant l'observació, l'associació i la manipulació. També per aprendre els colors.
Alex Willmore. «He vist un mamut». Text de l'autor. Traducció de Marta Salvadó. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
Benvinguts a l'Antàrtida on una colla d'intrèpids exploradors porten a terme un estudi sobre els pingüins. Però un jove explorador ha descobert alguna cosa diferent. ¿Se'l creurà algú?
Sonja Wimmer. «Paula i la Lluna». Text d'Alberto Sánchez Argüello. Traducció de Txell Freixinet Raspall. Editorial Takatuka. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Paula sempre ha volgut anar a la Lluna. Per arribar-hi ho ha intentat tot: des d’enfilar-se a les espatlles del pare fins a construir el seu propi coet, impulsat per bombolles de sabó i estels. La Paula somia i somia que un dia podrà volar a la Lluna. Cada nit pensa que, quan sigui gran, aprendrà a vèncer la llei de la gravetat.
Jeanette Winter. «Greta». Text de l'autora. Traducció de Susana Tornero. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
La Greta Thunberg tenia quinze anys quan va faltar a escola per primera vegada per a fer vaga pel clima davant del Parlament suec d’Estocolm. La seva solitària crida a l’acció va generar un moviment estudiantil que va iniciar les vagues dels «divendres pel clima» a molts països fins a convertir-se en una mobilització mundial. La història de Greta, la jove activista climàtica que exigeix accions als líders mundials que es neguen a abordar el canvi climàtic.
Louise Wright. «Segueix-me fins a la meva parella». Text d'Aimée Chapman, Robyn Newton, Natalie Munday i Kylie Hamley. Traducció de Núria Riera Fernández. Ediorial Brúixola - Bruño. Barcelona, 2020. A partir de 3 anys.
Els primers lectors ajuden l'osseta Tina a trobar la parella de cada un dels seus amics. Per això, han de seguir amb el dit els traços fins al forat que porta a la pàgina següent. Pel camí descobreixen diferents animals i hàbitats i cal que busquin moltes parelles.
Ylla (Camila Koffler). «Dos ossets». Text de l'autora. Traducció de Maria Lucchetti. Editorial Kalandraka. Barcelona, 2021. A partir de 5 anys.
Unes fotografies espectaculars protagonitzades per dos ossets que es perden en el bosc, on descobreixen nous mons i altres animals fins que finalment la mare els troba.
Emma Yarlett. «Bona nit Nyac-Nyac». Text de l'autora. Traducció de Núria Riera. Editorial Brúixola. Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Un àlbum ple de solapes i sorpreses per divertir-se i tenir somnis feliços amb el Nyac-nyac, el monstre menjallibres més entremaliat.
Shinsuke Yoshitake. «Com serà el més enllà?». Text de l'autor. Traducció de Verònica Calafell. Editorial Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
En Kenta descobreix un quadern ple de dibuixos i apunts del seu avi sobre «l’altre món», concretament, els seus plans per a després de morir. Aquesta llibreta reuneix un pla de viatge, l’equip imprescindible per gaudir del paradís, les coses en què li agradaria reencarnar-se, com imagina els déus i deesses, i fins i tot els seus models de tombes preferits. Un llibre sense tabús, respectuós amb totes les idees sobre la mort, o sobre allò que ve després, ja sigui l’altre món, l’altra vida, o el més enllà, el paradís o l’altre barri.
Shinsuke Yoshitake. «No soc un monstre!». Text de l'autor. Traducció d'Eugenia García Munín. Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
L'autor aprofundeix en sentiments com la ira i l’enuig en un àlbum estil «còmic», amb frescor i enginy. Amb un aire caricaturesc, una paleta de colors simples i un traç net, l’il·lustrador aconsegueix tractar un tema complex mitjançant els seus particulars girs carregats d’humor.
Shinsuke Yoshitake. «Aquest robot soc jo». Libros del Zorro Rojo. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
Fer els deures, ordenar l’habitació i fer-se càrrec de moltes altres feines pot ser avorridíssim. Per solucionar-ho, a en Kenta se li acut un pla magistral: invertir tots els estalvis en un robot perquè es converteixi en el seu altre jo. Però abans, el seu amic necessitarà saber-ne alguna cosa. Una aventura que porta el protagonista a reflexionar sobre tot allò que el caracteritza: ¿potser la cicatriu al seu genoll?, ¿les seves mans enganxifoses?, ¿o bé l’amor que sent per les glans i per la seva àvia?.
Veronica Zacharová. «Com ser tan polit com un drac!». Text d'Stepanka Sekaninova. Col·lecció Descobrint el Món. Bromera Edicions, Alzira i Animallibres, Barcelona, 2022. A partir de 3 anys.
Una manera d'aprendre a rentar-se les mans, menjar saludablement, fer esport o raspallar-se les dents amb el drac més polit de tot el regne. Llibre de cartó per consolidar rutines quotidianes com més aviat millor.
Cristina Zafra. «Toc-Toc». Text de Sergi Oms. Col·lecció Alta Delta. Editorial Baula. Barcelona, 2022. A partir de 4 anys.
Conte visual amb personatges que acompanyen els primers lectors a l'hora d'anar a dormir. Se sent a la porta un toc-toc. ¿Qui deu ser? La mara s'hi acosta per veure qui ve. Potser és un pirata, potser és un follet, potser és un coala, potser és una bruixa, potser és un pingüi, potser és una fada, potser és un elefant... ¿Qui ve a dir bona nit?
Yuval Zommer. «El gran llibre de la Mare Terra». Text de l'autor. Traducció de Susana Tornero. Col·lecció Com i Per què. Editorial Joventut. Barcelona, 2022. A partir de 5 anys.
¿Sabíeu que les llúdrigues s’agafen de la mà com les persones? ¿O que els bernats ermitans tenen casa? ¿I que les papallones tenen una hora d’anar a dormir? El gran llibre de la Mare Terra és una forma de celebrar les meravelloses connexions entre els humans i la natura.
Yuval Zommer. «El gran llibre de les flors». Text de l'autor. Traducció de Susana Tornero. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
¿Què mengen les plantes carnívores? ¿Quant de pes poden aguantar les fulles del nenúfar gegant? ¿Els cactus floreixen? Totes les respostes a aquestes preguntes tan espinoses i a moltes més a l’interior. També es pot jugar a buscar i trobar en les imatges un bulb especial.
Zosienka. «El guardalluna». Text de l'autora. Traducció de Raquel Solà. Editorial Joventut. Barcelona, 2020. A partir de 5 anys.
L’Emili té una nova tasca com a Guardalluna: vetllar per la Lluna i perquè la seva llum arribi a tots els animals nocturns. ¿Però què passa quan la Lluna comença a minvar a poc a poc, fins a desaparèixer? La història d'un ós polar dolç i sensible.
Ana Zurita. «Números de conte». Editorial Barcanova. Barcelona, 2021. A partir de 2 anys.
¿Quants són els porquets juganers? ¿I els nans revoltosos? Una manera de descobrir els números amb els personatges de conte. Una col·lecció adreçada als petits dels més petits pensada per aprendre conceptes bàsics i despertar la imaginació.