Tornar a la secció Enviar article Imprimir Versió en PDF
Anterior Següent

la lluita pel control

de l'obra de c.s. lewis

La batalla per Nàrnia

Encara que el genial C.S. Lewis tanqués el cicle de Les cròniques de Nàrnia amb el setè volum, titulat La darrera batalla, som nosaltres, els seus lectors devots, que estem assistint a l'esperpèntic espectacle de la lluita aferrissada entre estudis cinematogràfics, editors, hereus, crítics, competidors literaris i grups de pressió per mirar de fomentar o neutralitzar l'efecte comercial de la pel·lícula basada en el primer llibre de la sèrie, El lleó, la bruixa i l'armari.

Des dels 16 anys C.S. Lewis havia dut al cap una imatge insòlita d'un faune que portava un paraigua i uns paquets, però no va ser fins al 1939, quan va acollir unes refugiades a casa seva a Oxford, que va començar a escriure la primera "crònica" de Nàrnia. L'autor sentia una necessitat imperiosa de plasmar en paraules la famosa imatge que no l'abandonava des del 1914, per veure exactament què donava de si. La guerra va interrompre el procés de creació i Lewis no va acabar el llibre fins al 1948. Es va publicar el 1950 i després van arribar els altres sis en ràpida successió entre el 1951 i el 1956.

La recepció crítica de la sèrie va ser més aviat lenta i desigual. El món acadèmic contemplava amb menyspreu el fet que un distingit professor de literatura medieval i renaixentista es dediqués a escriure per a nens. Els crítics escèptics van denunciar els elements cristians. Els crítics especialitzats van denunciar l'antipatia de certs personatges i la crueltat excessiva de certs episodis. Però amb el pas dels anys l'obra ha anat guanyant terreny i ja fa temps que es considera una indiscutible obra mestra de la literatura de tots els temps.

I ara, amb l'estrena de la versió filmada del primer llibre de la sèrie, tenim l'autèntica "darrera batalla" de Nàrnia, per mirar de treure el màxim profit possible de l'autor i l'obra. El mateix fillastre de Lewis, Douglas Gresham, que ja s'havia venut la seva participació en els drets d'autor l'any 1998 perquè representaven massa feina, ha ressuscitat com a membre de l'equip de producció de la pel·lícula! I curiosament ara, coincidint amb la pel·lícula, ha publicat una biografia del seu pare adoptiu: Jack's Life. L'altre marmessor, Walter Hooper, per la seva banda, no para de reciclar articles, assaigs, pròlegs, conferències i altres escrits de Lewis sota títols diferents per tal d'aprofitar l'avinentesa.

La productora mateixa, Disney, està intentant acaparar els espectadors a base de desbancar El senyor dels anells i Harry Potter, quan en realitat les tres obres són absolutament complementàries, perquè Lewis és per a nens, Rowling és per a lectors joves i Tolkien és per a adults, tot i que les edats i les obres es poden intercanviar tranquil·lament.

De fet, però, Lewis no creia en la literatura regimentada per edats. Estava plenament convençut que l'escriptor escrivia sobretot per a ell mateix i utilitzava la forma més idònia per dir allò que volia dir. En el cas de Nàrnia es va sentir atret pel món del conte de fantasia perquè el gènere exigia brevetat, manca de descripcions extenses i precisió expressiva.

Fins i tot han arribat a falsejar la veritat de les relacions humanes i literàries entre Tolkien i Lewis, amics i col·legues durant més de trenta anys, a base de difondre la mentida que Tolkien odiava Les cròniques de Nàrnia. Tolkien tenia una sola objecció sobre l'obra de Lewis: la barreja de mitologia clàssica, artúrica i judeo-cristiana. I autors com el gran Philip Pullman han criticat devastadorament l'obra de Lewis per intentar guanyar alguns lectors per a la seva pròpia obra.

Ara bé, els pitjors de bon tros són els grups de fonamentalistes cristians, ajudats pels editors de Lewis, Harper/Collins. L'editor, amb el permís dels hereus, ha publicat edicions especials per al públic evangèlic més de dretes. Als Estats Units la coalició Mission America està utilitzant la pel·lícula directament per evangelitzar per tot el país. El governador de Florida, Jeb Bush, està creant un pla estratègic perquè el llibre sigui llegit per tots els nens de les escoles públiques del seu Estat de cara a la seva formació cristiana. I grups com Catholic Exchange i Catholic Outreach regalen entrades per atreure l'atenció dels joves i han produït kits per explicar la doctrina cristiana a l'obra.

I no cal dir que els agnòstics i els ateus per la seva banda han fet, des de les seves trinxeres, tot el que han pogut per desacreditar l'obra.

Aquesta utilització tan descarada és una traïció a l'esperit de l'obra de Lewis. Per a Lewis, la presència dels elements cristians de l'obra havia de ser molt subtil, gairebé inapreciable. Sempre havia negat que l'obra fos directament una al·legoria, ell que era especialista en el tema gràcies a la publicació d'una monografia ja clàssica: The Allegory of Love (1936).

La batalla campal per exercir el control sobre C.S. Lewis i la seva obra hauria de servir d'exemple dissuasiu respecte als extrems grotescos i destructius als quals poden arribar els sectors editorials i cinematogràfics quan renuncien als valors artístics, als valors morals i als valors socials, i es dediquen sense frens de cap tipus a vendre el seu producte al preu que sigui.

Hem d'evitar aquests extrems abans que el cinisme brutal i indiferent del neoliberalisme acabi carregant-se tot allò que és la base de la nostra tradició cultural i li dóna sentit.

D. Sam Abrams

Poeta, assagista i traductor

Botons