Text íntegre del primer apartat del document "Projecte de producció de diverses TV-movies (telefilms) per a les televisions autonòmiques" elaborat per la Federació d'Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmics (Forta).
1. Definició de línies argumentals
Públic familiar
La necessitat de fer rendible la inversió en TV-movies amb passis successius de les obres produïdes en diferents 'slots' i franges horàries exigeix plantejar pel.lícules dirigides a un públic familiar, obert i heterogeni. Cal apostar per històries en les quals es puguin veure identificats sectors amplis de la societat amb un tractament i un "to" lleuger (per evitar plantejaments truculents o minimalistes) que aboquin, en general, a un final "feliç".
Bones històries
Per damunt de qualsevol altra consideració, es valorarà l'interès i l'expectativa que la història i els arguments plantejats puguin despertar en públics majoritaris.
Varietat de gèneres i temàtiques
Partint dels dos primers punts, cal plantejar-se diversos gèneres (drama, comèdia, 'dramedy', thriller, etc.) i situacions a les TV-movies per produir. Drames familiars que afectin a gent corrent de classes mitjanes, històries d'amor i desamor, aventures amb adolescents, relacions intergeneracionals, personatges de doble vida, successos, històries lligades a l'esport... Són temes que estan obtenint molt bons resultats d'audiència. La característica comuna d'aquestes històries és que els protagonistes i el públic de referència són gent de classe mitjana. Si bé s'han de prioritzar tractaments i arguments dirigits a públics familiars, cal apostar també per alguna obra que estigui adreçada, en principi, a públics més específics.
Llenguatge cinematogràfic
Evitar històries i situacions que, presentades com a TV.movies, no marquin una distància clara respecte a les sèries per a televisió en format 'dramedy' o comèdia de situació. Prioritzar, en conseqûència, exteriors abundants i atractius.
Missatge social
Cal posar l'accent en la història i no cal que aquesta contingui un missatge social pretès i explícit. N'hi ha prou de defugir situacions morboses i exhibicions de violència gratuïta.
Localismes
No s'ha de potenciar ni evitar artificialment situacions i/o temes locals. A vegades allò més local és allò més universal. Per descomptat, són acceptables i fins i tot recomanables només aquells localismes que puguin impactar en públics d'altres cultures.
ADRECES D'INTERÈS A INTERNET