GUIES DE LECTURA
Kor de Parallamps
[Il.lustració principal de la coberta de 'Kor de Parallamps', de la il.lustradora Núria Giralt]
[Portades de les primeres edicions de 'Kor de Parallamps' en català, castellà, gallec i basc (esquerre)
i portada (dreta) de les noves edicions dins la col.lecció Nou Tucà (+12)]
- Temes principals:
L'amor. El desengany. L'adopció. La interculturalitat. Moviments socials. Joves alternatius. La maduresa. L'amistat. La descoberta de mons nous. Retaule dels models de societat que conviuen en una mateixa època.
- Temes secundaris:
Ciutat. Residències avis. Avis i néts. Família. Sentiments. Humor. Aventura. Ecologia.
- Activitats
1. Localització ambiental. Dibuixar un mapa alçat d'una gran ciutat des de la muntanya mirant al mar. Es pot prendre com a model una fotografia aèria o, en tot cas, reproduir-lo sobre el terreny si s'és en una urbs de les característiques com la que es defineixen a la novel.la.
2. Patrimoni arquitectònic. Buscar informació sobre un edifici antic, similar a l'antiga leproseria de la muntanya conservada pel grup d'okupes. Establir-ne la història.
3. Moviment okupa. Buscar informació sobre aquests grups. Les seves motivacions. Els seus arguments per okupar edificis. Fer una entrevista amb algun grup que tingui una casa okupada per conèixer de primera mà les seves intencions.
4. Orfenats xinesos. Buscar informació sobre aquesta situació per la qual passen molts infants xinesos, i d'altres països. Establir quines són les funcions dels orfenats.
5. Renoms. A partir del motiu Kor de Parallamps que la protagonista de la novel.la s'inventa per anomenar el seu germà gran, buscar altres renoms i fer-ne una relació lligada amb gent coneguda del barri o la comunitat de veïns.
6. Urbanitzacions. Prenent com a model la descripció de la urbanització de la Rebeca, un dels personatges de la novel.la, mirar de definir els noms de les plantes, arbustos i arbres d'una zona urbanitzada i fer-ne un seguiment durant les diferents etapes anuals de fullatge, colors, canvis climàtics.
7. Àfrica. A partir de la referència de Gàmbia i la conversa amb el consol d'aquest país que es transcriu a la novel.la (pàgina 62), on es parla d'uns quants països africans que tenen necessitats vitals sanitàries, alimentàries o d'infrastructures, relacionar aquests països, buscar-ne informació, fer una relació de les necessitats més urgents. Posar-se en contacte amb alguna ONG per tenir-ne dades de primera mà d'algun grup que treballi especialment a l'Àfrica.
8. Metges i metgesses. Buscar informació sobre els estudis de medicina. Les principals especialitats de metges i metgesses. El paper de Metges sense Fronteres. Organitzar una visita a un centre hospitalari i alguns dels seus llocs més importants.
9. Can Masdéu. Buscar informació sobre aquesta antiga leproseria convertida en espai autogestionat i okupat a la Serra de Collserola de Barcelona. Història de Can Masdéu i l'Hospital de Sant Llàtzer, construïts el 1902 per l'Hospital de la Santa Creu (posteriorment Hospital de Sant Pau) en aquest enllaç i també web informatiu de l'actual comunitat que autogestiona Can Masdéu en aquest enllaç.
- Propostes de comprensió de la lectura
- Versió original catalana: Pla Lector (descarregueu propostes d'activitats en PDF elaborades per l'equip pedagògic del Departament d'Educació de l'Editorial Edebé) i Estratègies d'animació de la lectura en PDF elaborades pel mateix equip.
- Versión en español: Plan Lector (descarga sugerencias de actividades en PDF elaboradas por el equipo pedagógico del Departamento de Educación de la Editorial Edebé y Estrategias de animación de la lectura en PDF elaboradas por el mismo equipo.
- Altres propostes de treball (descarregueu document en Word elaborat pel grup de mestres del CEIP Marinada, de Cambrils).
[Per escoltar un fragment de la novel·la a IVOOX en la veu de l'autor, cliqueu aquí
Més propostes. Podeu ampliar més informació i propostes de treball descarregant aquest Itinerari de Lectura [format pdf], elaborat pel Servei d'Immersió i Ús de la Llengua, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a partir d'un treball de recerca dels autors: Montserrat Cerdà Morera, Francesc Gil Lluch, Marta Puig Sabanés, M. Josep Simó Peralta i Maria Areny Busquets [coordinació]. Barcelona, 1998. Revisat i actualitzat per M. Àngels Rubio Sánchez. Barcelona, 2008. Edició a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2009.
Tornar a Catàleg Llibre
Tornar a Índex Guies de Lectura