Educació amb tradició familiar, immigració, marginació social, supervivència, Àfrica, Europa, creences i supersticions, desert, dones, ritus, conreus, folklore, medi ambient, pesca, vaixells, tràfic d'armes, persecució política.
Activitats
1. Desajustos socials. Fer un triangle comparatiu del sistema social i econòmic actuals entre el Senegal, una ciutat de la conurbació Mediterrània i París.
2. Cultura tradicional. Partint de les supersticions, els jocs i les cançons que s'esmenten a la novel.la, fer un esquema que relacioni els elements propis de la cultura africana i la catalana. Si per la composició del grup de treball és possible, afegir-ne de nous, tant de catalans com d'africans. Si el grup no té ningú d'origen africà, es pot buscar informació en agrupacions d'immigrats africans.
3. Art. Buscar informació sobre l'escultura de la Victòria de Samotràcia (Museu del Louvre).
4. Parcs d'atraccions. Fer un informe sobre les diferents modalitats de parcs temàtics que es poden trobar a la costa Mediterrània. Les oficines de Turisme són una bona font d'informació.
5. Immigració. Recopilar informació sobre la llei d'estrangeria. Discutir els aspectes més conflictius i valorar-ne les conseqüències intentant veure-les des de l'òptica de l'immigrant.
6. Debat. La novel.la permet proposar molts temes. Esmentem-ne només un de central: el ritu tradicional en alguns pobles
africans de l'ablació del clítoris. ¿Cal respectar les tradicions dels grups ètnics que emigren a altres cultures?
7. Guia completa en PDF editada per La Galera dins de la sèrie «La bodega del corsari». [Document en pdf].
8. Protocol d'actuacions per prevenir l'ablació editat per la Comissió de Seguiment integrada pels departaments d'Acció Social i Ciutadania, Educació, Salut, Interior i Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya. [Document en pdf].
Per escoltar un fragment de la novel·la a IVOOX en la veu de l'autor, cliqueu aquí
Més propostes. Podeu ampliar més informació i propostes de treball descarregant aquest Itinerari de Lectura [format pdf], elaborat pel Servei d'Immersió i Ús de la Llengua, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a partir d'un treball de recerca dels autors: Montserrat Cerdà Morera, Francesc Gil Lluch, Marta Puig Sabanés, M. Josep Simó Peralta i Maria Areny Busquets [coordinació]. Barcelona, 1998. Revisat i actualitzat per M. Àngels Rubio Sánchez. Barcelona, 2008. Edició a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2009.
Més informació sobre el Senegal. Podeu visualitzar aquí un vídeo, un amb algunes imatges de la vida quotidiana de la regió de Tambacounda (Senegal), d'on és originària la protagonista de la novel·la; i un altre sobre el paper de la dona en l'economia senegalesa.
La Grande Arche de la Défense. La protagonista de la novel·la «La filla del ral·li» fa una mirada al seu passat des del capdamunt d'aquest monument conegut com el «Gran Arc de la Fraternitat» (Grande Arche de la Fraternité), i també amb el nom de l'Arche de la Défense o Grande Arche, amb una alçada de 110 metres, situat al barri de La Défense a l'oest de París. Els treballs de construcció van començar el 1983, després del concurs Tête Défense, sota el govern del President François Mitterrand per allargar l'Eix històric de París que va del Museu del Louvre passant per l'obelisc de la place de la Concorde i l'Arc de Triomf. Aquest concurs reunia 484 projectes anònims arribats de tot el món. Finalment es va seleccionar el projecte innovador de l'arquitecte danès Johann Otto von Spreckelsen. Construït per l'empresa francesa de treballs públics Bouygues, es va inaugurar el 14 de juliol del 1989, any del bicentenari de la Revolució Francesa i en ocasió de la cimera del G7. [Podeu trobar aquí més informació i imatges de La Grande Arche de la Défense].
Una mirada a Dakar Reportatge sobre la capital del Senegal, Dakar, i altres indrets del país en un viatge documental. [Descarregueu-lo aquí en PDF]