andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[EL «BON VESPRE» DEL FAQS I EL BON DIR DE «MAESE« VIRGILI]


Escolteu el podcast

El programa de TV3, «Preguntes freqüents», àlies FAQS, ha fitxat el catedràtic d'institut Josep Maria Virgili i Ortiga, ara jubilat de la docència, i compatriota de Riudoms —ciutat del Camp que comparteix una part de l'origen familiar d'Antoni Gaudí.

Virgili i Ortiga, com un autèntic i venerable «maese» —ai!, diguem-ne «mestre»!— està tancat en una mena de gabial gegant de disseny escoltant el que diuen la presentadora, els periodistes i els personatges i col·laboradors convidats per posar després sobre la taula —o sobre els fulls d'una carpeta groga— els encerts i els barbarismes o les incorreccions de la llengua que hagin pogut dir en el transcurs del programa.

Jugar amb la llengua, en aquest país, és perillós. En el primer programa de la temporada, la mateixa presentadora es va trobar amb el dilema de si havia d'utilitzar el «vos», el «tu» o el «vostè», segons el grau de coneixença amb l'entrevistat. És a dir, segons «maese» Virgili, d'entrada, «vos», i quan es coneguin, ja pot tirar de «tu». El Llibre d'estil de la casa, al foc.

Un altre dels dilemes d'aquesta mena de primera classe de llengua a distància del FAQS va ser l'ús i abús de la salutació «bon vespre», estranya i forçada quan ja s'ha fet fosc i són més de les deu... de la nit.

Venim d'una tradició tan simple que deia només «bon dia» mentre s'hi veia i «bona nit» quan es feia fosc. Les salutacions «bona tarda» o «bon vespre» són aportacions postmodernes, en part introduïdes per la televisió catalana que, a dos quarts de tres —una de les hores més tardanes de tot Europa per emetre un Telenotícies— saluda dient «bona tarda» quan el programa s'anomena contradictòriament «TN Migdia» i a l'hora de sopar —de sopar tard, esclar!— saluda dient «bona nit», quan el programa s'anomena contradictòriament «TN Vespre»!

«Maese» Virgili i Ortiga —molt popular a Twitter amb prop de 70.000 seguidors perquè es dedica a esmenar la plana de segons quins disbarats lingüístics en català— té feina llarga si el FAQS el continua mantenint a la gàbia de control lingüístic, una gàbia, per cert, que no sé si vol dir que a TV3 no hi ha departament lingüístic o si, ben al contrari, vol dir que, ni que n'hi hagi —que n'hi ha—, sempre és més ben rebut el xarop de fora que el que tens a casa.

«Maese« Virgili i Ortiga també s'ha posicionat en aquest últim FAQS sobre el recent infantilisme «totis» al qual s'han apuntat fent mambelletes els antics partidaris del «tots» i «totes».

I com que la llengua és cosa de tots —ai!, de tothom!—, fins i tot la nova presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans hi ha dit la seva, admetent que si el poble tira per «totis» un dia o altre caldrà estudiar-ho, però que, com tot a l'Institut d'Estudis Catalans, la cosa va per llarg.

És a dir, que abans que el «totis» faci companyia a una de les decisions de l'Institut d'Estudis Catalans, com la dels difunts diacrítics, «bona nit i tapa't»... o, com ara diuen al FAQS a les deu tocades: «Bon vespre... i tapa't».

[05-09-2021]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |