andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[EL BOU, A L'AJUNTAMENT... I LA MULA, A LA GENERALITAT!]


Escolteu el podcast

Pessebre de pessebres. Barcelona no abandona la tradicional polèmica del Pessebre de cada any. La novetat, ara que diu que en fa seixanta des que es va instal·lar a la Plaça de Sant Jaume, és que els ciutadans del 2021 han de fer un recorregut des del carrer Ferran al carrer Jaume I on, en diferents aparadors i portals, hi ha versions de pessebres diversos —polèmics i tradicionals—, el portal de l'establia en un lloc humil i el caganer més aviat amagat perquè s'hagi de buscar com si fos un Wally a la gatzoneta.

Però el més sorprenent del disseny del Pessebre de l'Ajuntament de Barcelona del 2021, amb una instal·lació que costa vora dels 200.000 euros, és la discriminació que s'ha fet entre dos animals nobles, parella de fet, com són el bou i la mula.

Segons els responsables de la idea renovadora, el bou serà a la façana de l'Ajuntament. I la mula, a la façana del Palau de la Generalitat. I un es pregunta: ¿Aquesta separació s'ha fet als quinze dits? Si el bou és en una banda i la mula, en una altra... ¿qui escalfarà el nen Jesús i els seus pobres pares, no sé si dir, “adoptius”, per allò que tots sabem?

La Plaça de Sant Jaume, aquest Nadal 2021, va camí de convertir-se en una gran establia. Mentre a la part de mar bramulin amb «muuuus»!, a la part de muntanya es pot sentir renillar amb «ia ia ias»! ¿No és això una poètica metàfora de la situació política que viu el país després del pim, pam, pum dels pressupostos?

El perill d'aquest nou disseny pessebrista, pel que fa al divorci entre el bou i la mula, és que alguns ciutadans despistats —d'aquells que només baixen al Gòtic quan és Nadal— topin amb alguna filial de la cadena Ale-hop! i acabin pensant-se que la vaca de clapes negres que hi ha a l'entrada d'aquests establiments no és una vaca sinó que és un bou “trans” rebutjat per la família conservadora de l'establia.

I malfiats com som els catalans, ja tindrem la polèmica muntada aquest any en clau de “gènere” fins a tal nivell que no la podrà aturar ni la Verge... no, la Verge Maria, no, vull dir la Verge consellera d'Igualtat i Feminismes.

[23-11-2021]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |