andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[ELS VELLS BITLLETS D'EURO I COM ESCALFAR LA PANXA]


Escolteu el podcast

Com aquell qui no vol la cosa, fa vint anys que l'euro circula. Com aquell qui no vol la cosa, ja fa vint anys que l'obrer del matí, l'oficinista, el pintor de parets, la secretària i l'executiu es van adonar que el cafè del bar de la cantonada que els costava 100 pessetes els costaria, per art de màgia, 166 pessetes llargues.

Com aquell qui no vol la cosa, hi ha qui inevitablement encara fa el salt a l'euro i, quan ha de pagar qualsevol despesa imprevista, fa un càlcul mental convertit en pessetes per adonar-se del valor que tenia la pesseta i del poc valor que té l'euro.

Com aquell qui no vol la cosa, el Banc Central Europeu —que es veu que no té prou feina amb la crisi financera que encara s'arrossega i la crisi del coronavirus que no s'atura— ha dit que ara vol redissenyar els bitllets d'euro, que vint anys per als bitllets són una eternitat, que s'han fet antigots i que per demostrar que el Banc Central Europeu no és tan Central com sembla organitzarà una consulta popular d'aquí al 2024 amb grups de debat i discussió a tota la zona euro perquè proposin els temes que els semblin més oportuns de cara als futurs bitllets. Un expert de cada país soci de l'euro serà l'encarregat de fer una llista dels temes seleccionats.

Tot aquest esperit de modernor eurística ve a tomb perquè els nous europeus de les noves generacions s'hi sentin identificats. Té gràcia la cosa. Apel·lar al col·lectiu juvenil que més cantellut ho està passant perquè no té un euro a la butxaca és irònic. I encara ho és més si tenim en compte que és la generació que, quan pot pagar, paga amb el mòbil o aquella cosa antiga que es deia targeta de crèdit.

El cas és que, en el vintè aniversari de l'euro, el redisseny li ha arribat sisplau per força tancant un any horribilis que ha fet pujar la inflació gairebé al 7% per culpa del cost de l'energia que ens il·lumina.

Anant com anem de cara a substituir bitllets i monedes pel diner digital —aquell que ningú no veurà perquè no es mourà del núvol— el consol és que, si l'energia elèctrica no es pot pagar, sempre podem tornar a la llar de foc i, posats a fer neteja, fer servir els vells bitllets d'euro de paper per escalfar la panxa.

Llàstima que l'anunciat nou redisseny de l'euro potser no arribarà a temps d'oferir-nos el bo i millor dels seus sempre sorprenents dissenyadors.

[01-01-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |