andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[EL GENERAL BUM BUM VOL TORNAR A LA GUERRA]


Escolteu el podcast

El febrer del 2003 el món es va mobilitzar contra la guerra amb manifestacions multitudinàries a les principals ciutats, arran de la invasió de l'Iraq per part dels Estats Units. Els catalans no van ser menys, a la majoria de poblacions del país, i només a Barcelona es va omplir de gom a gom el Passeig de Gràcia en una de les concentracions milionàries considerades històriques.

Han passat divuit anys d'aquells fets i quan encara ressona el fracàs de les últimes invasions bèl·liques, com la de l'Afganistan deixada a la mà d'Al·là, la tensió s'ha centrat ara en l'eix europeu fronterer entre Rússia i Ucraïna, amb el gas com a ase dels cops.

Però el general Bum Bum no escarmenta. Si aquell Bum Bum del 2003 va posar els peus damunt una taula amb el cafè, la copa i el puro, a l'estil Groucho Marx, aquest Bum Bum del 2022 ja s'ha avançat als esdeveniments i ha enviat tres vaixells de guerra al Mar Negre, aliats amb l'OTAN, i tarzanejant-se el pit de medalles ha posat els caces de l'exèrcit —aquells caces que un dia a l'any fan filigranes per distreure la cabra amb fums de colors als núvols a vegades adulterats mentre es llancen amb paracaigudes fins a enganxar-se en un fanal— tots al servei de la rereguarda a Ucraïna per si les anunciades macromaniobres russes, que amenacen amb un desplegament de 140 vaixells de guerra i més de 10.000 soldats, es despisten i, xino xano, s'endinsen, mal que sigui un mil·límetre, endins de la frontera ucraïnesa, resguardada zelosament, no tant per l'orgull patriòtic sinó pels interessos econòmics de fons de la Unió Europea.

Actituds de pinxo com el del general Bum Bum d'ahir, d'avui i de sempre recorden aquella faula del colom i la formiga de Jean de La Fontaine. Un colom es fa passar la set en un bassal quan una formiga ensopega i cau a l'aigua. La formiga vol guanyar la riba i el colom, caritatiu, amb un bri d'herba com a soga, treu la formiga de l'aigua. Però vet aquí que, aleshores mateix, passa un pagerol, armat per atzar amb una ballesta. Mentre en tensa la corda i la sageta, la formiga va i pica amb una mossegada el turmell del pagerol. El pagerol fa ai!, de la sentida, i abaixa el cap. I el colom, que se n'adona, va i aixeca el vol. «Adéu, àpat, adéu!», diu el pagerol, «amb un colom que vola no s'omple la cassola!»

Davant el conflicte prebèl·lic d'Ucraïna i Rússia amb Europa pel mig i els Estats Units a la llotja, ¿qui de tots ells és el colom, qui de tots ells és la formiga i qui de tots ells és el pagerol? O dit d'una altra manera: ¿qui té el foc a punt per fer-hi bullir l'olla?

[20-01-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |