andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[¿EL MÓN A L'ABAST D'UN HOME SOL?]


Escolteu el podcast

El món torna a estar a l'abast de les barbaritats d'un home sol. He dit “home”, esclar. Però caldria començar a buscar qualificatius desacomplexats: ¿dictador, tirà, assassí, despòtic, opressor, criminal, psicòpata...?

Les poques imatges dels fotoperiodistes o reporters de televisió que arriben de la medieval invasió d'Ucraïna per l'exèrcit desinformat i sembla que poc preparat de Vladímir Putin han deixat de ser les imatges d'una operació militar i s'assemblen cada vegada més a les que van començar a arribar de Sarajevo la dècada dels anys noranta, l'any dels Jocs Olímpics.

Infants de mesos, ferits en braços de joves pares desesperats; famílies bombardejades en ple fals corredor d'evacuació humanitària i estesos a terra al costat de la maleta de rodes que no ha pogut completar el camí; masies i edificis incendiats després del bombardeig; el video testimonial dels cinc minuts de terror dels quatre periodistes de la cadena Sky News tirotejats una i una altra vegada per presumptes sabotejadors dins de les files ucraïneses proveïts d'armes sense cap control; refugiats —dones i criatures— amuntegats a les andanes dels trens, amuntegats als vagons dels trens amb pujada lliure... refugiats, més refugiats, més refugiats... I tot això perquè a un home sol se li ha capgirat el cervell, se li ha encès la llumeta de l'odi i actua mentint sense vergonya davant del que diu que és el seu poble i de tot el món.

La reflexió que faré potser és ingènua, però no per això prescindible: ¿No hi ha ningú més al voltant de Vladímir Putin? ¿Només ell és el culpable d'aquesta crisi humanitària europea, la més dramàtica, refugiats d'altres guerres tribals a banda, després de la Segona Guerra Mundial? ¿De debò que només cal posar totes les mirades en Vladímir Putin? ¿Què fan els multimilionaris oligarques russos que l'envolten? ¿Què fan els caps militars que l'envolten? ¿Què fan els diputats de la Duma que com un ramat diuen amén a les seves propostes diabòliques? O dit d'una altra manera: ¿El genocida Adolf Hitler va ser l'únic culpable de l'Holocaust? ¿Què feien els oficials nazis de l'exèrcit que l'envoltaven? ¿Què feien els soldats rasos nazis que eren als camps i les poblacions que arrasaven? ¿Què feien els governants del règim que li va donar el poder?

I tant si parlem d'aquell llunyà 1939 com si parlem del present 2022, ¿què fa la població russa que, malgrat que sabem que no rep la informació objectiva i real que hauria de rebre, molts d'ells no volen escoltar el que els diuen els refugiats que han marxat d'Ucraïna i els russos que fa temps són fora de Rússia?

El president ucraïnès ha dit que, si els aliats internacionals no ajuden decididament Ucraïna, l'OTAN i els governs europeus seran tan culpables dels morts de la massacre russa com ho és el mateix Vladímir Putin. El president ucraïnes Volodímir Zelenski demana avions de combat. És, certament, una denúncia i una demanda de desesperació que posa les forces de Polònia entre la terra i el cel.

Si la vella Europa se'n surt, d'aquesta nova crisi humanitària en clau de guerra, i si els ucraïnesos aconsegueixen fer un tallafoc de seguretat entre Europa i Rússia, serà només gràcies a l'heroisme numantí que ells tots sols estan llegant com a exemple de lluita i dignitat personal al món contemporani. Un món contemporani que ha estat fent una llarga becaina arran del fals benestar, que se li ha posat en safata, de fet. Un món contemporani que està poc avesat a viure en pròpia carn quadres èpics com els que es viuen a Ucraïna aquests foscos dies de ple segle XXI.


Veu: Andreu Sotorra
Música: El cant dels ocells
Intèrpretació: Andrea Motis i Yo-Yo Ma
Composició: Tradicional (popularitzada arreu del món pel violoncel·lista Pau Casals i convertida en un himne universal de pau)
Producció: Jesse Lewis
Àlbum: Notes for the Future, 2021

[7-03-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |