andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[CANÇÓ D'AMOR I DE GUERRA]


Escolteu el podcast

La imatge condiciona el viure contemporani. Les imatges de la guerra condicionen el nostre viure quotidià. Ens hem habituat a l'horror de la guerra. Ens hem habituat a veure barris, pobles i ciutats devastades. Ens hem habituat a veure edificis emmascarats i esventrats. Ens hem habituat a veure cossos de cadàvers abandonats al costat d'un carro de compra, una bossa de patates escampades o una garrafa d'aigua. Ens hem habituat a les cues de refugiats buscant un forat en un tren sense destí.

Hem après a dir Ucraïna amb la força a la i. Hem après noms de ciutats que no coneixíem. Hem après a conèixer riqueses patrimonials que ara veiem protegides com una instal·lació amb sacs de sorra. Hem après a pronunciar Vladímir i Volodímir amb accent a la i i amb la ve ben baixa de la mateixa manera que abans havíem après a pronunciar Dostoievski, Txhékhov, Puixkin, Gógol, Turguénev o Tolstoi.

Hem oblidat consignes ingènues com les que ens deien: «Feu l'amor i no la guerra!». Ens han fet creure que si volem guanyar la pau, hem de fer la guerra. Hem fet combois carregats de medicaments, aliments i roba de segona mà al costat de combois carregats de míssils, armes d'última generació i munició en nom d'un fons anomenat «de pau». Hem oblidat fins i tot de sortir al carrer i dir, com els antics, «Via fora!» i repetir una altra vegada i «ara mateix» que «tot està per fer i tot és possible!». Posats a oblidar, hem oblidat fins i tot de cridar ben fort: «No a la guerra!».


Veu: Andreu Sotorra
Música: La vita è bella
Intèrpretació: Nicola Piovani
Composició: Nicola Piovani
Àlbum: In quintetto, 2011


[13-04-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |