andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[VIURE A DIETA]


Escolteu el podcast

No arriba a escàndol perquè a aquestes alçades ja s'ha perdut el sentit de l'escàndol. Una investigació llarga i costeruda del diari ARA ha desvelat que els membres de la mesa del Parlament de Catalunya continuen cobrant dietes ni que utilitzin el cotxe oficial que posa a la seva disposició la institució de la Ciutadella.

Al marge del debat obert sobre les dietes de tots els altres 135 diputats, si viuen fora de Barcelona i sempre amb el càlcul dels quilòmetres de distància, el fet dels membres de la mesa del Parlament té un caràcter diferent.

Segons les dades extretes del mateix Parlament, la mitjana de dietes d'un membre de la mesa que tingui residència a Barcelona és aproximadament de 1.400 euros mensuals, que a més, per ara i tant, no cotitzen IRPF. I si el membre de la mesa en qüestió té la sort de viure fora de Barcelona, la cosa puja fins a uns 2.000 o fins i tot 2.200 euros mensuals, que se sumen al sou que tots ells ja tenen establert.

Els ciutadans i contribuents de bona fe, els que gasten cada mes un abonament de ferrocarril o de bus o de metro per anar a la feina sense dret a dietes de desplaçament, pensaran que, honestos com són els representants polítics, si utilitzen el cotxe oficial, el més segur és que hagin renunciat a cobrar aquest sobresou per desplaçament. Doncs, no. La primera que hi ha renunciat ha estat la presidenta Laura Borràs, que viu a Barcelona, i que ha deixat de cobrar els 1.400 euros mensuals de dietes des del gener d'aquest mateix any. Presidents anteriors, però, malgrat tenir el cotxe oficial a la porta, van anar rebent les dietes amb alegria cada mes en totes les legislatures anteriors: el president Roger Torrent, la presidenta Carme Forcadell, la presidenta Núria de Gispert, el president Ernest Benach... i així anar tirant enrere.

Ja he dit que la controvèrsia no arriba a escàndol perquè s'ha perdut el sentit de l'escàndol. Però sí que queda clar el que recomanen els professionals de la salut: viure a dieta allarga la vida. I si és la dieta mediterrània, encara més, com la dieta de la mesa del Parlament de Catalunya.


Música: Ukelele
Intèrpretació: Albert Pla, The Pinker Tones
Composició: Àlex Llovet i Salvador Rey
Àlbum: Rolf & Flor, 2012


[02-05-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |