andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[DE L'ESVÀSTICA DE HITLER A LA ZETA DE PUTIN]


Escolteu el podcast

Els símbols patriòtics o ideològics sovint no els dissenya el dissenyador sortit d'una escola de disseny d'última fornada sinó el diable, que també té molta tradició de dissenyador. Que la Z, o més aviat la forma de la lletra Z majúscula, s'hagi convertit en el símbol de la invasió russa perpetrada pel malèfic Vladímir Putin porta inevitablement a pensar en l'adopció de l'esvàstica o creu gammada que va fer durant els anomenats feliços vint del segle XX el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys i, posteriorment, el règim nazi d'Adolf Hitler. Des d'aleshores, l'esvàstica —com se sap, un símbol prohibit a Alemanya—, representa el feixisme i, potser per això, alguns partits d'ultradreta europeus, l'han tret de la “nostalgerie” a passejar pels carrers un segle després de la seva primera adopció.

Trist destí, el de l'esvàstica! Originària de l'alfabet grec, significa aproximadament “camí cap al benestar”. Vista la seva manipulació durant la Segona Guerra Mundial, és irònic i dramàtic a la vegada el concepte de “benestar”. Encara és més trist el destí de l'esvàstica si es té en compte que els budistes la tenien com a símbol, els hindús la tenen als temples, i alguna ceràmica celtíbera la va patentar com a decoració.

Però encara hi ha més contradicció històrica pel que fa a l'esvàstica: va ser la bandera de la força aèria finesa —la del govern de Finlàndia que, com el suec, ara demanen urgentment entrar a l'OTAN—, ho va ser fins al 1944, quan es va veure obligada a esborrar-la dels seus avions. I l'escriptor britànic d'origen indi, Rudyard Kipling, autor d'«El llibre de la selva», va ser un fan de l'esvàstica i la tenia en tots els seus llibres, també fins que el nazisme se'n va apoderar. Com a súmmum de la seducció de l'esvàstica, només cal recordar també que els primers Boy Scouts de Baden Powell la van tenir com a símbol fins als anys trenta, quan va caure en desgràcia.

Vista aquesta trajectòria del símbol de l'esvàstica, un es pregunta què li pot passar a partir d'ara al símbol de la Z majúscula, adoptada per Vladímir Putin i acceptada per aquells que el segueixen amb els ulls clucs. Segons el règim rus, la Z majúscula retolada als tancs, als camions, als avions, als edificis i a les peces de roba de vestir significa “camí cap a la victòria”. I una altra vegada es fa inevitable la comparació: ¿quina diferència hi ha entre simbolitzar amb l'esvàstica el “camí cap al benestar” del règim nazi o, amb la Z majúscula, el “camí cap a la victòria” del règim rus? I el més curiós és que la Z majúscula no forma part de l'alfabet cirílic, cosa que reforça el seu caràcter antiestranger, reinterpretat i difós per Vladímir Putin com a símbol antinazi ucraïnès i model de “desnazificació”.

No hauria d'estranyar, doncs, que a partir d'ara, davant la invasió, la destrucció i el genocidi subtil del règim rus de Vladímir Putin sobre el poble d'Ucraïna, la Z majúcula caigui també en desgràcia. ¿Què passarà amb tots aquells que van néixer entre el 1994 i el 2010, hereus de la generació anterior, la millennial, autodidactes, emprenedors, addictes a l'atur, addictes a la desafecció política i a la incertesa de futur? ¿Què passarà amb aquells que formen part de la que es va batejar com a Generació Z? Els camins de les lletres de l'alfabet, com els del Senyor, són inescrutables, sobretot si, com va fer Adolf Hitler amb l'esvàstica, se n'apodera Vladímir Putin amb la Z. I això que Putin, ni que ho sembli per la freda fisonomia que mostra darrere les càmeres de televisió al seu servei, ni fa “zopes” ni parla papissot!


Música: El Papissot
Intèrpretació: Le Croupier
Composició: Joan Misterio
Producció: Carles Xirgo
Àlbum: Esperança Dinamita, Le Croupier, 2014


[08-05-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |