andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[DE TAL “PALO”, TAL BANDERA]


Escolteu el pòdcast

L'exprimer ministre escocès Alex Salmond ha visitat Prada i ha estat a la Universitat Catalana d'Estiu. Salmond ha dit el que li ha semblat sobre els camins a seguir cap a la independència, la d'Escòcia, la d'Irlanda, la del Quebec i la de Catalunya, entre altres, i que tothom entengui el que vulgui.

Però la conferència d'Alex Salmond ha quedat enterbolida per la polèmica de la bandera. Com si Prada fos la Moncloa madrilenya, els dirigents de la Universitat Catalana d'Estiu no han permès que es posés al costat de la bandera escocesa una estelada que brandaven alguns voluntaris assistents a l'acte.

Pel que es veu, la guerreta de les banderes ultrapassa amics, parents i saludats. Els dirigents de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada han justificat la seva decisió amb dues versions diferents, potser perquè, com en la conferència de Salmond, que cadascú esculli la que li plagui, i via fora, que deia aquell.

Un dels dirigents pradencs ha dit que no havien permès posar l'estelada al costat de l'escocesa perquè l'estelada no és una bandera d'estat. Però resulta que l'escocesa tampoc ho és. I l'altre dirigent de la Universitat de Prada ha reblat el clau dient que no s'havia permès posar l'estelada perquè a la sala només hi havia un pal, per a l'escocesa, però que si hi haguessin hagut dos pals, s'hi hauria posat la bandera oficial de Catalunya.

L'anècdota demostra que els refranys —i els mals hàbits— heretats dels dirigents espanyols continuen vigents: «De tal palo, tal astilla», diuen. És a dir: «De tal “palo”, tal bandera» perquè en el fons els testos s'assemblen a les olles. Ah, però testos i olles sí que tenen clar que volen ser independents... quan tinguin lliure un “palo”, esclar, per posar-hi la seva bandera.

Veu: Andreu Sotorra
Música: Flower of Scotland
Interpretació: The Pipes and Drums of The Royal Scots Dragoon Guards, The Regiment Band
Composició: Roy Williamson
Àlbum: The Floers of Scotland

[21-08-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |