andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[ELS AIGUATS DE SANTA TECLA]


Escolteu el pòdcast

Els últims aiguats del litoral Mediterrani s'han guanyat l'honor de ser provocats pel presumptament modern canvi climàtic. És el recurs habitual per justificar l'embranzida espontània de la natura. Però la memòria és feble. Els recents aiguats de Santa Tecla, abraonats sobre el Camp de Tarragona, i tenint com a eix el riu Francolí, podrien ser una bona oportunitat per recordar que la història —la de la natura també— malauradament sempre es repeteix.

L'any 1874, precisament entre el 22 i el 23 de setembre, es va produir el fenomen conegut com a Aiguat de Santa Tecla. Era el 1874, repeteixo, i ja aleshores va provocar més de 500 morts a tot el Camp de Tarragona, el Priorat i la Conca de Barberà. Es van ensorrar més de 700 cases, es van esfondrar ponts antics a poblacions com Vimbodí, l'Espluga de Francolí, Montblanc o Vilaverd... Al Baix Camp, es van ensorrar cases a Reus, Riudoms, Cambrils o Mont-roig del Camp. I a les platges de l'Hospitalet de l'Infant, Cambrils i Salou es van recollir molts dels cadàvers que l'aiguat es va emportar.

El 1874, la data de l'històric Aiguat de Santa Tecla, ningú no parlava del canvi climàtic. Els boscos encara estaven treballats, l'agricultura encara s'encarregava de la regeneració, el bestiar era una activitat habitual i l'equlibri ecològic mantenia presumptament el benestar del planeta. Tot allò que ara es troba a faltar i que s'atribueix exclusivament a l'anomenat canvi climàtic.

Encara més recentment, el 1994, la mateixa zona del Mediterrani, sobretot amb la capçalera al Priorat, va patir l'embat d'uns enormes aiguats. I el 1994, com al 1874, tampoc no es parlava del canvi climàtic tant com ara se'n parla.

Es diu que aquests fenòmens, com el nou aiguat de Santa Tecla del 2022, es repetiran cada vegada més. Però no es recorda que es repeteixen cíclicament: el 1874, el 1994, el 2022...

Fa la impressió, doncs, que l'anomenat canvi climàtic no és tan nou ni tan canvi com es pretén sinó que és més vell que Matusalem, un personatge bíblic que, per cert, era antediluvià. I això vol dir que va ser un dels primers pseudocientífics autodidactes expert en ecologia que va superar fins i tot el diluvi universal.

Veu: Andreu Sotorra
Música: Retaule de Santa Tecla
Interpretació: Cobla La Principl de La Bisbal
Composició: Esbart de Santa Tecla, a partir de la Moixiganga del 1775 referent a l'arribada del Sant Braç de Tecla d'Armènia.
Àlbum: Retaule de Santa Tecla, 1999

[24-09-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |