andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[ELS OUS DE TV3]


Escolteu el pòdcast

La nova temporada de TV3 ens ha acostumat a tot. Una de les bestieses més inacceptables és l'esclafament d'ous cada divendres, abans del Telenotícies Vespre, dins del programa, pretesament d'humor, «Tots són problemes». Sort que, tal com fa la resta de la setmana l'«Està passant», els divendres no connecten amb Toni Cruanyes perquè no seria gens estrany que qualsevol vespre també li caigués un ou ros al cap amb closca i rovell inclòs.

L'última ensarronada de TV3 ha estat l'espot encobert de La Marató després de fer creure a l'audiència —i s'ha d'admetre que també als mitjans de comunicació més rigorosos— que la parella d'intèrprets formada per l'actor Julio Manrique i l'actriu Cristina Genebat —parella també a la vida real— estrenaven una minisèrie de sis capítols de vint minuts cadascun amb públic en directe.

¿Saben allò que s'atrapa abans un mentider que un coix? Doncs, alguna cosa hi havia d'això quan, durant dies, han anat repetint sense immutar-se que la minisèrie era una proposta innovadora i que mai s'havia fet res així a TV3 amb públic al plató. Una lleugera sospita s'havia obert sobre per què TV3 passava olímpicament de la seva història i oblidava que la popular sèrie «Plats Bruts», l'any 1999, ja s'havia rodat amb públic.

L'ensarronada de TV3 no ha arribat a nivells de «La guerra del mons», d'Orson Welles, però deunidó. Només començar el primer episodi, l'actriu Cristina Genebat, enmig d'una discussió per una separació amb l'actor Julio Manrique —o els seus personatges de ficció establerts a Igualada— ha esglaiat amb una mena d'atac de cor que —als de casa segurament que no perquè a la mateixa hora l'actriu estava treballant al Teatre Goya amb «La trena»—, però al públic que va participar en directe en el rodatge sí que els ha representat un xoc que ha passat inicialment de creïble a entendre després que havien participat enganyats en un espot promocional de La Marató.

Si l'ètica informativa és sagrada, l'ètica de la ficció no ho hauria de ser menys. No hi ha dubte que l'impacte del departament de màrqueting de La Marató dedicada a la salut cardiovascular pot haver funcionat, però anunciar una minisèrie, fer entrevistes i vendre-la com un projecte innovador és tan poc ètic com esclafar ous rossos al cap els divendres al vespre, ni que els protagonistes de la falsa sèrie, com els ous, siguin de proximitat.

Veu: Andreu Sotorra
Música: Tout est faux
Intèrpret: AK 100 Grave
Composició: Ak 10 Grave
Àlbum: Tout est faux, 2022

[16-11-2022]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |