andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[PUTA NIT I BONA... TEVETRÈS!]


Escolteu el pòdcast

No han calgut més de cinquanta programes, cinquanta nits, perquè el “late night” «Zona Franca» de TV3 estigués a l'ull de l'huracà polític. Després de dos o tres incidents pels límits del seu humor el sintagma «Zona Franca» s'ha sentit repetidament en les últimes sessions de control del Parlament de Catalunya destinades a fiscalitzar del dret i del revés la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Sobretot des de les preguntes dirigides pels portaveus de VOX, Ciudadanos —respectem el seu nom en la llengua que els agrada ja que sempre parlen en espanyol al Parlament—, PP i, de tant en tant, també el PSC.

Tots, com es veu, partits nacionalistes o ultranacionalistes espanyols que tenen el dit posat a l'ull de la televisió catalana ja sigui sobre el «Polònia» o sobre qualsevol altre programa més o menys irreverent que traspassi els límits que ells s'han marcat ni que, per sota, es morin de ganes d'aparèixer-hi o veure-s'hi esmentats.

L'últim escàndol a TV3 ha estat el de l'expulsió de l'equip de «Zona Franca» de l'humorista i col·laborador Manel Vidal per un gag que relacionava el PSC amb una esvàstica arran dels pressupostos catalans. Un mem que podria semblar el del Laberint d'Horta, per exemple, tenint en compte que l'humorista en cap moment va fer referència al nazisme.

Com que ja hi ha posat prou cullerada tothom i alguns articulistes que s'havien desfet en elogis cap a «Zona Franca» ara li giren l'esquena, no és d'aquesta expulsió del que voldria “cafetar” sinó del que hi ha al darrere d'aquesta dràstica mesura presa per la direcció de TV3 d'acord amb la productora del programa, per cert, una decisió rebutjada de ple pel comitè professional de TV3 en un comunicat.

El més curiós de tot el que ha justificat la direcció en seu parlamentària és que es digui que a TV3 no hi ha “censura” sinó “responsabilitat”. Home, es pot anomenar com es vulgui, però si els pitjors censors que ha tingut el regne aixequessin el cap, segurament que també dirien que no “censuraven” sinó que vetllaven per la “responsabilitat”, la del règim establert, esclar.

El cas és que arran d'aquest incident, s'ha fet públic el que potser és una estranya norma en temps de llibertat d'expressió: que el guió i el contingut del programa «Zona Franca» passa cada dia per una revisió prèvia de TV3 abans d'enregistrar-se —perquè ara ja se sap que és un fals directe elaborat unes hores abans— per controlar tot el que després sortirà a la pantalla.

S'entén que la direcció actual de TV3 pertany a una nova generació que sovint és la de l'oblit i la desmemòria. No en tenen cap culpa. Els que hem passat i patit d'una manera o altra l'autèntica “censura” sabem que aquestes supervisions són sempre un "control polític".

Fa més de cinquanta anys, entre el 1968 i el 1969, quan jo mateix —m'autocafeto i me n'excuso— presentava un programa radiofònic en directe, de cara al públic i en català, el règim franquista va decretar l'Estat d'Excepció el gener del 1969 i les autoritats pertinents de la Dictadura que començava a fer aigües van obligar a revisar anticipadament els guions i els continguts musicals de tots els programes radiofònics.

Una mesura que es feia impossible de complir en un programa en directe rigorós, amb públic i amb una part considerable d'improvisació al marge del guió! No cal dir que vam decidir que el programa tancaria el micro, i el vam tancar, entre altres coses perquè era inadmissible admetre un "control polític" d'aquella mena en un magazine cultural on, evidentment, actuava gent jove de la cançó del moment, de les arts o de les lletres que es movien encara en la semiclandestinitat.

Em temo que els que van imposar aquell Estat d'Excepció radiofònic potser no en deien tampoc “censura” i ho titllaven segurament de “responabilitat”. De “responsabilitat”, esclar, per mantenir encara viu el sistema de la Dictadura al qual s'aferraven com un clau roent.

Per això, quan ara s'escolta justificar accions com la que ha afectat l'humorista Manel Vidal, fa una certa angúnia que, ni amb més de cinquanta anys, ni amb una presumpta llibertat d'expressió, segons quins mètodes no canviïn mai del color de la camisa.

No és l'únic incident d'aquests últims dies a TV3. En el programa de tarda «Planta baixa», un desafortunat error tècnic va il·lustrar musicalment la imatge del president Carles Puigdemont amb una cançó amb una lletra ofensiva, «Rata de dos patas», de Paquita la del Barrio. Que el Déu de la música els perdoni pel mal gust. El rebombori tampoc no es va fer esperar.

La direcció de TV3 i la del programa van justificar aleshores que havia estat un error tècnic involuntari per culpa del directe i la coordinació, però de tan tècnic i tan involuntari que va ser, el cas és que, finalment, s'han separat els tècnics del control de la pista de sintonies i han col·locat al costat de «Planta Baixa», que és una productora externa de Ricard Ustrell, un tècnic de la casa perquè llenci les sintonies.

La ressaca d'aquest parell d'incidents acaba amb l'eliminació de la típica salutació del presentador Joel Diaz quan engega «Zona Franca» i que, des de fa més de cinquanta nits, diu: «Puta nit i bona Espanya». Sembla que tampoc agradava a la direcció de TV3, o se sentia pressionada pels embats que hi ha dedicat sobretot Ciudadanos, i que la salutació ha estat condemnada a passar a millor vida. Però això, sembla estrany que no se sàpiga, no evitarà l'efecte contrari com ha passat amb el gag de Manel Vidal que s'ha repetit i repetit i s'ha retuitat i retuitat i s'ha conegut molt més que si no se n'hagués parlat gens.

Amb la salutació de Joel Diaz, «Puta nit i bona Espanya», passarà que cada vegada que es pronunciï la salutació substituta, tothom recordarà subliminalment la salutació original i els més mals intencionats potser fins i tot la manipularan i els rebotarà al cervell com sempre se l'havien imaginada o com sempre haurien volgut que s'hagués dit per poder instar la direcció de TV3 que apliqués la “responsabilitat” dita “censura”: «Bona nit i puta Espanya!», es repetiran en veu baixa. Que la sort els acompanyi i, per si de cas, recordem-ho: «Puta nit i bona... tevetrès!»

[Nota: 48 hores després d'aquest comentari, el presentador Joel Diaz fa públic que deixa el programa «Zona Franca» i TV3 el retira provisionalment de la graella]

Veu: Andreu Sotorra
Música: Blasfemari.
Intèrpret: Quico Pi de la Serra, Amadeu Casas i Joan Pau Cumellas.
Composició: Quico Pi de la Serra.
Àlbum: Quicolabora, 2011.[28-01-2023]| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |