EL CAFETÓ
[LES BANYERES DEL CANAL D'URGELL]
Escolteu el pòdcast
Per primera vegada en 160 anys el Canal d'Urgell tanca l'aixeta del reg per mantenir la mínima reserva d'aigua de boca de les poblacions que abasteix.
No sé què en pensarien els àrabs que van construir les primeres sèquies dels rius Segre i Corb. O què en pensaria el rei Carles I o el seu fill Felip I d'Aragó que al segle XVI ja van fer els primers projectes per canalitzar l'aigua sense èxit.
Fins que no arriba el segle XVII, no hi ha un primer projecte de l'enginyer Bernardo Lana que proposa pensar en la construcció d'un canal. Però no serà fins al 1853, per tant a mitjan segle XIX, que es consolida el projecte definitiu del Canal d'Urgell. I no es rega la primera finca fins al 1862.
Des d'aleshores, mai no s'havia hagut de tancar l'aixeta com s'ha fet ara. L'absència de pluja encamina la situació cap a l'estat d'emergència. Però com que generalment només fem memòria de Santa Bàrbara quan trona, l'amenaça de la sequera no sembla que preocupi a tots els sectors de la mateixa manera.
El mateix dia que saltava la notícia del tancament del Canal d'Urgell, en saltava una altra: els hotels —que tornen a vessar de plens— tenen un consum d'uns 300 litres per cada banyera que s'omple. Una dutxa ràpida es calcula que en pot arribar a gastar només uns 50 litres.
Mentre es prenen mesures restrictives que afecten els conreus, la supervivència de la pagesia i, en conseqüència, la bona salut dels consumidors de productes de proximitat, es manté la butlla per a la mina del turisme.
És evident que els hotels no trauran les banyeres de cadascuna de les habitacions. Però sí que una normativa coherent, respectuosa amb la pagesia, podria decretar un segellat provisional de les aixetes de les banyeres hoteleres. De segur que els turistes que s'allotgen en hotels catalans ho entendrien ecologísticament. I potser fins i tot tindrien més pressa de tornar cap a casa... per poder relaxar-se ben ensabonats a les seves banyeres.
Veu: Andreu Sotorra
Música: The Way Thing Are.
Interpretació: Luthea Salom.
Composició: Luthea Salom.
Àlbum: The Little Tings We Do, 2013.
[24-04-2023]
| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |