andreu sotorra
EL CAFETÓ


cafeto


[LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL DE LA VANGUARDIA]


Escolteu el pòdcast

Després diran que no estem al dia. El diari La Vanguardia ha inaugurat el periodisme enfornat amb el ja popular ChatGPT en la crònica d'urgència del primer concert de Bruce Springsteen a l'Estadi Lluís Companys de Montjuïc.

Cal molta “intel·ligència artificial” per escoltar que el Boss diu “Espanya” on en realitat diu “Catalunya” i el cronista de guàrdia escriure-ho en l'edició de paper. I cal, a més, molta més “intel·ligència artificial” perquè l'editor del vídeo tingui la capacitat de manipular l'enregistrament deixant només el crit d'“Hola, Barcelona!” i esborrar el de “Catalunya”. Llàstima que aquí, en el suport vídeo, la intel·ligència artificial no hi hagi pogut afegir l'“Espanya”, com en la versió escrita.

Però la intel·ligència artificial, en aquest assaig periodístic pioner de La Vanguardia, ha estat qüestionada per tots els altres cronistes dels altres mitjans, menys intel·ligents, segurament, i menys artificials que el de La Vanguardia, i que durant la nit a l'Estadi Lluís Companys sí que van sentir diverses vegades no només “Barcelona” sinó “Catalunya”, almenys més de tres vegades, i en cap moment van sentir que el Boss es referís a “Espanya”.

La senyora de la neteja de La Vanguardia se'n devia adonar només arribar a la redacció a mig matí i sembla que, tot i que ja no es podien parar les màquines per a l'edició tradicional en paper, ni tampoc esmenar el PDF a Internet, sí que es va esmerar a passar el motxo per la crònica de la versió digital i en va fer desaparèixer la referència a l'“Espanya” imaginària que la intel·ligència artificial li havia colat, al cronista de nit.

Un cronista que, amb la ressaca, potser somniava que el diari que li paga el sou es deia encara “La Vanguardia Española”, com se'n va dir fins al 1978, quan ja feia tres anys de la mort del Dictador, i no només “La Vanguardia”, com es va maquillar la capçalera amb la nova airada política, ni que fos per obrir l'armari de les conveniències i posar-se la camisa que a partir d'aleshores aconsellaven els nous aires democràtics. I el que té més merit: el canvi de camisa es va fer sense que hagués arribat encara el ChatGPT i la popular intel·ligència artificial.

Veu: Andreu Sotorra
Música: Hungry Heart.
Intèrpret: Bruce Springsteen.
Composició: Bruce Springsteen.
Àlbum: The River, 1980.

[30-04-2023]

vanguardia
En l'edició de l'endemà en paper La Vanguardia ha publicat
una fe d'errades admetent l'error.
| El cafetó | Índex Llengüets | Bon cop de Mac! | En fila índia | Índex Publicacions | Home Page |