Cultura i Espectacles

Crítica teatre

Ànimes entre cérvols

Bàrbara Raubert Nonell

The Deer House

De Jan Lawers / The Needcompany.

Teatre Lliure, 2 desembre.

Una sala s'assajos es transforma en un refugi a les muntanyes de Kosovo durant la guerra, amb les ànimes dels morts que volten amb banyes sense preu. Aquesta és la imatge de soledat i natura plàstica que es projecta a The Deer House (La Casa dels Cérvols) títol sonorament molt proper, en anglès, a la "casa estimada", un lloc on tots voldríem anar per trobar sentit a la vida, com Lawers l'aconsegueix a través de l'art.

The Deer House és, doncs, una recerca de comunió en el sentit literal del terme, sense Déu ni Església. Una redefinició de cerimònies seculars que tenen la voluntat de lligar-nos amb el passat i amb el futur. La noia que busca el seu germà, els ramats de cérvols que s'han de curar, el sopar de Nadal amb els morts a taula, són alguns dels elements de la darrera part de la trilogia Sad face / Happy face, la que fa del present el temps a viure.

"Vigila, el món no és darrere teu", ens diuen. Històries entrecreuades, mescles de vius i cadàvers, recerques infructuoses i sorpreses pel camí, bones narracions i fets que no haurien de passar mai, honor i amor lluitant fins a la mort, són empentes cap a l'avui, cap a la vida acceptada àmpliament, barreja de mil gustos igual que la fusió de dansa, text i música que flueix en l'obra com si fos un musical de Hollywood surreal i tràgic.

Els intèrprets de la Needcompany són amfibis que defugen qualsevol encasellament, tots els medis els són propis. Però el més important és que són ballarins amb ànima, plens d'aquesta cosa immaterial que omple l'espai per damunt dels cossos on habita i que fa de nexe entre els que restem i els que ja no hi són. Perquè sense els uns no s'entenen els altres, és un lligam infinit. De creació pura.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dissabte, 5 de desembre del 2009

Paraules clau: The, Cérvols, Ànimes, Deer

AVUI+ Paper

Dissabte, 5 de desembre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Desembre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
  • A+

Recomana

tanca