Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Malson al bosc i a la ciutat

Bàrbara Raubert Nonell

La bella dorment del bosc

De Projecte Galilei.

Mercat de les Flors, 11 d'abril

Un conte d'infants traduït al llenguatge dels adults, amb l'ajut d'uns i altres, ha convertit La bella dorment del bosc en un espectacle a cavall entre la faula i crònica històrica. Els treballs pictòrics que es projecten al teló de fons són l'obra que un octogenari pintor fa sobre el dolor del segle XX acompanyats pels dibuixos que uns nens petits fan del conte universal. Però, en realitat, la coherència és una de les virtuts del Projecte Galilei, conformat pel director Josep Galindo i el dramaturg Pablo Ley.

Direcció i dramatúrgia de la maneta, avançant i empenyent els intèrprets cap a frondositats de verdors canviants, amb l'estructura de tota la peça sempre al descobert: llums, instruments, material d'amplificació, tot hi és des de bon començament. I entre aquests clars i ombres queden l'actor Xisco Segura i la ballarina Maura Morales, duet de paraula i dansa amb l'acompanyament de quatre músics que els prenen el relleu protagonista quan la partitura de Txaikovski és desdibuixada cap a rics somniejos. La resta del temps, el quadrat de linòleum blanc posa el focus en la ballarina i es converteix en el castell infranquejable on havia quedat adormida durant 100 anys i que el príncep traspassaria per violar-la o potser per fer-li només un petó.

Les múltiples versions del clàssic són barrejades amb un somni llarg i dolorós sobre les ignomínies del segle XX que passen a través del cos de la princesa Aurora. Aquest dolor ens planteja una visió del nou segle com qui entra en la maduresa. L'obra acaba amb un petó llarg i complicat entre la granota i la princesa, un salt amb carambola que fa de happy end trampós: no hi ha res que ens faci intuir que el segle XXI serà millor que l'anterior.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dijous, 15 d'abril del 2010

Paraules clau: Galilei, Projecte, Segle

AVUI+ Paper

Dijous, 15 d'abril del 2010

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Abril

>>
<<

2010

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
  • A+

Recomana

tanca