Dimarts, 3 d'agost del 2010

Cultura
Imprimeix Augmentar la font Mida de font normal Disminuir la font
Enviar un comentari
Crítica
dansa

Brilla la pluja

El flamenc contemporani s'expressa per vies molt diverses, però sovint la gràcia és reconèixer els girs cap als orígens que el vinculen a la tradició. Amb Eva Yerbabuena, malgrat el seu pas per la companyia de Pina Bausch o els nombrosos contactes amb el teatre i corrents de dansa molt diversos, els orígens són dins seu, en les entranyes del seu cos menut que pren de la terra una energia brutal i la transforma en ondulacions de malucs i trencaments de braços com ningú altre.

La seva darrera creació és Lluvia, un retrat de melancolia amb el qual la coreògrafa i bailaora granadina ha transformat l'escenari del Teatre Grec en una plaça de poble amb una gran porta de fusta al centre sobre la qual penja un número dos. El mur de maons que l'aguanta, en realitat un tul, en il·luminar-se deixa veure els músics allà amagats, enmig de bodegons d'objectes familiars i onírics, imatges de records passats. Però més enllà de tota tristesa, es tracta d'un espectacle mesurat en els ritmes i encadenaments dels pals, un equilibri perfecte que desemboca en una soleá amb bata de cua negra i mantón vermell que fa les delícies dels més exigents. Aquí és on passat i futur es donen la mà, amb un vestuari que sembla prolongació de la seva pròpia pell per la facilitat amb què el domina.

Part de l'equilibri de Lluvia es recolza en els quatre ballarins del cos de ball –amb un rigor coreogràfic no mancat de gràcia individual– i en els tres cantaores i músics capitanejats per Paco Jarana i el trémulo de la seva guitarra: partícules brillants que cauen damunt l'escenari com pluja fina. Lluent de suor, Eva Yerbabuena marxa descalça entre el pati de butaques, posseïda encara pel seu geni, i arrossegant el públic fins a fer-lo aixecar.

Lluvia
Eva Yerbabuena
Teatre Grec, 31 de juliol
Darrera actualització ( Dimarts, 3 d'agost del 2010 02:00 )
Publicat a
  • Avui 03-08-2010 Pàgina 34

Desar aquesta pàgina a:

Google! Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Live! Technorati! StumbleUpon! Simpy! Yahoo! Wikio Barrapunto.com webeame.net Meneame Twitter Facebook! La Tafanera

Comentaris

Escriure un comentari
Identificar-me. Si ja esteu registrats, abans d'enviar un comentari us heu d'identificar.
Registrar-me. Per opinar sobre aquesta notícia cal estar registrat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable donar-se d'alta en el registre del Grup Hermes i acceptar les Normes de Participació. No s'admetran registres incomplets ni comentaris que vulnerin els drets i l'honorabilitat de les persones.
El Grup Hermes no es responsabilitza dels comentaris fets pels usuaris ni els comparteix perquè enten que són responsabilitat exclusivament seva. Per aquest motiu tots els comentaris es veuran signats amb el nom, els cognoms i la població de llurs autors.
El Grup Hermes es reserva el dret de no publicar els comentaris que no s'ajustin a aquestes normes.
 

Canvi de municipi

Tenim 1.853 municipis amb continguts locals. Trieu-ne un:

Llista municipis
Darrers municipis visitats:
Fés Barcelona/Nacional la pàgina d'entrada de l'Avui.Elpunt.cat

Enquesta

La congelació de les pensions abocarà molts jubilats a la pobresa?
 

Tradueix-nos - Translate