Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Més Sara que Carmen

Bàrbara Raubert Nonell

Carmen

Sara Baras, coreografia i intèrpret.

Teatre Coliseum, 29 de setembre.

Després de dos anys des de la seva estrena, la Carmen de Sara Baras torna a Barcelona per deixar-s'hi veure durant un mes llarg, amb aquest paper que li queda petit en personalitat, perquè Sara Baras no pot comprimir-se en un rol de dona vilipendiada, presa d'una societat hostil. La força i l'orgull de la bailaora de Cadis és més fort que tot això i, en aquest espectacle, més que a Carmen, a qui veiem ballar és a Sara.

Aquesta és la raó que fa que l'obra fluixegi en el sentit dramatúrgic i en el ritme global, ja que amb el vistiplau de la popularitat del llibret de Merimée s'han deixat els personatges a mig esbossar, i el detall prestat a vestuari i elements coreogràfics secundaris com els vanos o les modernes cues, es torna maldestre en el desenvolupament final.

Tampoc el vídeo que fa d'intermitent teló de fons aconsegueix l'esperit de modernitat i universalitat que es pretenia inculcar a la història. Amb un muntatge final desentonat a base d'imatges de dones d'ètnies i països diferents, que fa referència a la feminitat comuna en totes elles però que no es pot confondre ni amb els atributs de Carmen ni de Sara, per bé que l'amor, en molts llocs del planeta, no ha seguit l'esperit romàntic centreeuropeu del qual el llibret decimonònic es feia ressò.

Malgrat tot, Sara Baras queda com una de les millors bailaoras de sempre. El seu zapateado de metralleta és incomparable i la forma esculpida de braços és tan clara com si l'haguessin prèviament dibuixat. I és amb aquests braços vigorosos que ha dirigit un espectacle per a masses, encantades de veure la força de Sara esborrant, més enllà de la mort, la desgràcia de Carmen.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Dimarts, 6 d'octubre del 2009

Paraules clau: Sara, Carmen, Baras

AVUI+ Paper

Dimarts, 6 d'octubre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Octubre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
  • A+

Recomana

tanca