Cultura i Espectacles

Crítica dansa

Capes de gel, sentiments

Bàrbara Raubert Nonell

Schritte Verfolken (2007)

De Susanne Linke.

Mercat de les Flors, 16 d'octubre.

La memòria d'espectacles que han marcat una època segueix sent la línia de la programació del Mercat de les Flors, que amb la revisió de la peça de Susanne Linke presenta un solo dividit per a quatre ballarines, operació amb un grau d'emotivitat altíssim, augmentat en cada moment per una personalitat escènica concreta que reforça i amplia la idea de l'obra primigènia.

Això que podríem anomenar solo multiplicat, desenvolupa la idea del pas del temps com un etern retorn. L'autobiografia de Linke va subministrar el material per a la peça i demostra que aquesta dona ha passat ja per moltes vides, i així és com s'ha anat fent més sàvia i eterna, clàssica.

La peça està formada per quatre moments vitris, imatges clarividents i cercles concèntrics que, amb aparent senzillesa, es veuen suspesos per la música de Chopin, de Berlioz o de Mahler, avançant com el vent d'una locomotora, esculpint el contorn dels cossos canviants fins a clavar-se a la nostra ànima, corpresos per aquesta dama de la mort que aguanta la falç en equilibri, per la noia al manicomi, per la dona que balla jazz o per la mateixa Linke, amb la seva blanca maduresa aguantant el vestit a mig caure com si una capa de glaç nòrdic hagués guardat tots els sentiments que un dia van travessar-li el cor i avui ens els ensenya.

L'emoció sorgeix de la claredat amb què els moviments laterals creen desplaçaments involuntaris, de la instrumentalització del propi cos per emular la lluita que arriba en les estructures de cada època i de la valentia d'una dona que encara avui pot compartir-ho, actualitzar-ho, estimar-ho. Com es fa estimar.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 44. Dimecres, 21 d'octubre del 2009

Paraules clau: Linke, Peça, Capes

AVUI+ Paper

Dimecres, 21 d'octubre del 2009

Tots els continguts de l'AVUI són consultables a través d'internet, de forma oberta i gratuïta. Les pàgines originals en paper, en canvi, no es podran consultar via PDF i només s'oferiran al quiosc.

Especials

Edicions locals

<<

Octubre

>>
<<

2009

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
  • A+

Recomana

tanca