recerques
CALDERA EXPRESS ’07
La Caldera
Director d'escena: Alexis Eupierre
Negociacions físiques

Per al diàleg entre objectes i persones es fa imprescindible un alt grau de negociació física, és a dir, un espai de llibertat -a partir de moviments inestables- on tot pugui succeir. Aquesta és la proposta de l'americà John Jasperse, el convidat d'enguany a la Caldera Express, un projecte internacional que des del 1999 realitza anualment el centre de creació coreogràfica La Caldera per estimular noves formes de dansa i compartir-les amb el públic en un marc d'experimentació, i que, per primera vegada, s'ha inclòs en la programació del Grec.

Aixecar una escombra amb el nas, seure entre deu cadires, ballar amb els pantalons descordats... són la mena d'escenes d'alt risc que els intèrprets superen amb avidesa, humor, coneixement... i una dosi d'improvisació: aquestes són les eines que Jasperse vol dels ballarins, ja que és en el territori del que és imprevist on el creador troba la màxima potencialitat escènica. En les seves obres defuig tota teatralitat narrativa i la substitueix per un enllaç de situacions de la mateixa manera que s'encadenen els pensaments, aquí convertits en objectes i sensacions que desemboquen en una poètica del llenguatge físic.

Perquè "el cos és aquell lloc on passa la vida", s'explicava Jasperse en el vis-à-vis amb els espectadors després de l'espectacle. I així ha explorat la llibertat en la presa de decisions i també s'ha compromès a alliberar-se de les cadenes del consumisme, negant-se a comprar res per a l'espectacle. Objectes trobats, deixats o fins i tot algun de robat, formen l'escenografia-escultura de la peça, com la cortina de penjadors que fa de xarxa i de mur, que projecta la seva ombra d'orfebreria sobre les parets blanques de la Sala Zero. L'ombra s'esvaeix quan s'acaba l'espectacle, però el treball queda en les sensacions dels que l'han viscut.


Bàrbara Raubert Nonell
Avui 09/07/2007