recerques
EUROPE IS LIVING A CELEBRATION
La Caldera
Director d'escena: Àlex Serrano
Diamants en brut

La Caldera ha acollit la tercera part de la trilogia Autòpsia, d'Àlex Serrano, un dels creadors motrius d'Areatangent, aquest centre experimental d'on estan sorgint iniciatives d'allò més estimulants. Europe Is Living a Celebration és el canemàs d'un espectacle que ha de culminar d'aquí uns mesos. Això diu l'autor, perquè el que hem vist és molt més que un canemàs. És tota una declaració de poètica vigorosa a l'entorn de l'anàfora, figura retòrica que aquí dóna compte de la repetició del cosmos, de l'al·literació en el temps i en els ritmes, de la reiteració de les accions humanes, del sempitern cicle de naixement, mort i renaixement o resurrecció.

El text de Serrano i Pau Palacios acosta conceptes filosòfics a relats imaginatius que els intèrprets diuen des de la performance, la dansa, la construcció sonora o la projecció audiovisual. L'espectacle s'inicia amb una sentència il·luminadora: "No hi ha res que temi més l'home que ser tocat pel desconegut". I és des de la por al desconegut que l'artista passa el llindar, s'arrisca i prova d'arribar allà on intueix que trobarà el que busca.

El conte de la granota i l'escorpí travessant el riu Níger s'il·lustra amb una imponent acció d'Ester Forment que cau i s'alça una i altra vegada, en una cadència coreogràfica bellíssima que reflecteix perfectament la naturalesa humana, sempre ensopegant amb la mateixa pedra. Els performers Diego Anido i Susana Gómez protagonitzen les seqüències més hilarants, posant en marxa el Kit de Resurrecció europea amb tots els ingredients per fer reviure un mort, o demostrant la teoria de l'extermini per la supervivència, metàfora de l'autofàgia europea. La imatge de l'extinció i el ressorgiment presideix una proposta que caldrà tornar a veure finalitzada. Estarem atents!


Francesc Massip
Avui 19/07/2007