recerques
IT DANSA
Mercat de les Flors
Amb Sílvia Albanese, Anna Altés, Imma Asensio, Gaetano Badalamenti, Eulàlia Bergadà, Dan-Erik Dahlin, Ares d’Angelo, Robert Gómez, Núria Guiu, Anna Hierro, Jori Kerremans, Annamari Keskinen, Hyung-Bo Kim, Yuval Lev, Arnaud Macquet, Estela Merlos, Lorena Nogal, Guido Sarli
Quan els pensaments es despullen

La jove companyia IT Dansa està assolint uns nivells de qualitat que no tenen res a envejar a la resta de grups professionals. Els divuit ballarins que la integren, tot i estar en aquell terreny incert entre el final dels estudis i la vida laboral, mostren una tècnica i un estil irreprotxables. La nova promoció es pot lluir aquests dies, a més, estrenant dues coreografies creades expressament per al grup de dos artistes emergents: Rafael Bonachela i el suec Àlex Ekman.

A l'estrena, dijous, va obrir la vetllada Whim. Fractured fairytale, d'Ekman, una peça coral desacomplexada i amb molt d'humor. Els ballarins, vestits amb bates blanques, representen un joc entre la col·lectivitat homogeneïtzadora i la individualització a partir del gest. Una de les escenes més divertides situa tots els intèrprets un al costat de l'altre, al davant de tot de l'escenari. En sentir el seu nom, pronunciat per una veu anònima, el ballarí anomenat fa un gest ràpid i exclusiu. Això, a tota velocitat, i amb diferents noms, crea un quadre d'allò més sorprenent i original.

Amb un to més agressiu i punyent, la coreografia de Bonachela, Naked thoughts, va aconseguir impactar el públic. El jove català resident a Londres despulla els pensaments a base de moviments aerodinàmics que recorden les acrobàcies més agosarades. Per parelles (i de vegades del mateix sexe), els vuit intèrprets s'afronten, es repel·leixen, s'eviten i s'embolcallen en tot de gestos, ara fluïts, ara maquinals. D'un alt nivell d'exigència tècnica, els ballarins van apurar la seva bona forma física per confeccionar figures impossibles i equilibrades. Bonachela també té humor.«No se ría, señor presidente», resa un dels poemes que acompanyava la dansa. Tot plegat, molt apocalíptic i absorbent.

Una de les peces del repertori de la companyia, Fièvre, del noruec Jo Stromgren, va servir per tancar la nit. Després de veure els treballs d'Ekman i Bonachela, aquesta coreografia estrenada el 1998 a París resultava un xic polsegosa, amb passes que semblaven extretes de West side story. Tot i això, els ballarins van saber posar-hi tota l'energia de la seva joventut i treure'n el suc. Molts aplaudiments al final d'aquest espectacle programat fins diumenge, que val la pena no deixar perdre.


Valéria Gaillard
El Punt 28/07/2007