recerques
AQUESTA CRIATURA
Director d'escena: Antonio Simón Rodríguez
Amb Ferran Lahoz, Resu Belmonte, Isabel Rocatti, Andrea Montero, Josep Minguell, Inés Díaz, Xavi Francès
Anatomia del lligam ancestral

El dramaturg i director Jöel Pommerat, un dels elements més actius de l'escena contemporània francesa des de la dècada dels noranta amb la seva companyia Louis Brouillard, va estrenar Cet enfant al Théâtre Paris-Villet el 2006, un text que aquesta temporada encara gira per diferents ciutats del país veí. Un projecte que s'inicià el 2002 amb una sèrie de converses amb dones sobre la parentalitat. Sense transcriure dramàticament cap de les experiències explicades, l'autor construeix un seguit de deu escenes, sense relació de continuïtat entre elles, per tractar dels lligams entre pares i fills plasmats en forma de confrontació familiar. Una història dramàticament ben travada, amb el recurs de la repetició textual molt ben mesurat, que no jutja ni aconsella, simplement exposa. Sense buscar el teatre de denúncia ni el realisme social. Precisament per això l'espectador queda atrapat en aquesta anatomia del lligam ancestral en què qualsevol reconeixerà alguna expressió, alguna conversa o fins i tot alguna situació de les que es desenvolupen a escena.

El director Antoni Simón n'ha fet un muntatge excel·lent donant protagonisme al text i sobretot als actors. Però cal tenir en compte també dos elements que potencien el bon resultat de l'espectacle. D'una banda l'escenografia de Paco Azorín, un banquet blanc que gira sobre una plataforma com la mateixa roda de la vida. De l'altra, la il·luminació de Sylvia Kuchinow acurada i sense efectisme on es reparteix la llum i l'ombra de manera curiosa i arriscada. La poca claror en els rostres dels intèrprets, sobretot al principi, denota que aquests personatges poden ser qualsevol dels asseguts a la platea. Aquesta màgia que aconsegueix Kuchinow implica encara més el públic i alhora potencia les situacions.

Pel que fa al repartiment estem davant d'una peça coral en què el director ha sabut esprémer al màxim els intèrprets i donar-los l'oportunitat perquè cadascun d'ells tingui un monòleg ben resolt i convincent. L'estructura del text i el ritme triat permet que després d'alguna intervenció dramàticament al límit el mateix intèrpret torni a escena construint un personatge absolutament allunyat de l'anterior lluint, així, la seva professionalitat.

Aquest és un muntatge de petit format que no es mereix ser flor d'estiu i quedar simplement com a part d'un festival, sinó que els programadors d'aquest país haurien de tenir en compte per a la propera temporada a les seves sales. No només a Barcelona, sinó a qualsevol indret de Catalunya.


Teresa Ferré
El Punt 29/06/2008

Combat entre pares i fills

Antoni Simón ja no és un director habitual de la cartellera de Barcelona. I ho hauria de ser. Cada temporada el públic hauria de tenir l'oportunitat de trobar-se amb una feina que, sense efectes especials, dignifica l'essència de l'ofici teatral: text i intèrpret. Amb Aquesta criatura -obra sobre la tragicomèdia de les relacions paternofilials- ha tornat a demostrar el seu encert en l'elecció del text i el seu talent per obtenir el millor resultat d'actors i actrius. És un director que evita el protagonisme i cedeix tot l'espai artístic a l'autor i les seves criatures.

Una actitud generosa recolzada per una escenografia minimalista de Paco Azorín -pura geometria dramàtica- l'eix de la qual és un element rotatori obert a moltes interpretacions.

L'obra de Joël Pommerat és una suma d'escenes falsament realistes. A partir de deu variables sobre l'etern conflicte entre pares i fills -amb totes les combinacions possibles d'amor-odi- s'estableix un quadre d'emocions complex, d'alta intensitat dramàtica. Una per una, les frases poden semblar tòpics d'intramurs familiars, però el conjunt s'escapa del reconeixible per mostrar-se com una farsa tràgica que exigeix una especial entrega i col·laboració dels intèrprets, sotmesos a constants i ràpids canvis de personalitat. Un repartiment harmònic, en el qual tots tenen el seu moment de visibilitat dramàtica. Un treball interpretatiu compartit per aconseguir junts el millor resultat possible. Un enorme esforç -també emocional- coronat amb èxit per Josep Minguell, Isabel Rocatti, Resu Belmonte, Ferran Lahoz, Andrea Montero, Inés Díaz i Xavi Francès.


Juan Carlos Olivares
Avui 28/06/2008