recerques
ENSAM
Director d'escena: Teresa Vilardell
Amb Pere Arquillué, Tamara Cunill, Ferran Vilajosana
Intens, evocatiu, redemptor

D'August Strindberg, se'n coneixen algunes etiquetes com ara la de misogin i la de desequilibrat psíquic. La posada en escena de fa un parell de temporades al TNC de Play Strindberg de Dürrenmatt en què feia una adaptació de Dansa de mort (1900) de l'escriptor suec, tampoc no ajuda gaire a pensar en aquest autor com una persona contemplativa, en pau amb si mateix i els seus records. La directora Teresa Vilardell es va sorprendre amb un Strindberg a les antípodes de les etiquetes d'home rebel i boig en una narració, no pensada per dur a escena, escrita després d'un llarg període de crisi psicopàtica.

Ensam (Sol) s'ha convertit en un text que redimeix l'escriptor i dramaturg de tot allò que l'havia torturat durant la joventut. El va escriure, el 1903, quan havia fet la cinquantena i decidia mirar-se la vida des de la panoràmica del que sap que li queda poc camí per recórrer. Efectivament, nou anys després moria.

L'actor Pere Arquillué s'ha fet seu el testament poètic, gairebé vitalista, de Strindberg amb un muntatge d'alta densitat i amb recursos d'alta graduació estètica. Forçosament un text contemplatiu, un cant a viure en soledat d'ermità enmig de la seva ciutat i navegant sense melangia pels escenaris de la infància, disposa d'un ritme lent. És un gota a gota que amara la terra, que omple la copa de cristall. Arquillué compta amb dos actors a escena amb els quals dialoga (més físicament que oralment). El jove músic i la noia, que executa un ventall de personatges femenins (des de la mare fins a una noia que desitja), són un contrapunt com els freds fluorescents en una escena íntima, poètica, evocadora.

La posada en escena té detalls que denoten moltes relectures en què es poden descobrir plecs en els quals es pot incorporar un joc de moviments. Com ara el detall de posar-se d'esquena quan es recomana utilitzar els miralls que ajuden a veure el darrere. O quan el cabdell que la dona desfila és, a escena, llana del jersei del solitari. La seva ànima es reconforta de reconèixer els silencis dels amics, mirant pels binocles com els efectes de les estacions atempten contra la costa. Ell se sent moderadament feliç, refugiant-se en la soledat. Vilardell atrapa la poètica en un espectacle que es redimeix amb la quotidianitat.


Jordi Bordes
El Punt 15/07/2008

Passeres de l'ànima

Narració en primera persona sobre els avatars de la solitud, amb els seus avantatges, inconvenients i vaivens. L'adaptació en forma de monòleg de Pep Paré desbrossa un text intens i vívid on Strindberg es fa eco de la crisi dels 50, alhora que traça un itinerari de pensament a través de l'evocació del passat i una pugnaç anàlisi del present. L'escenografia presenta un entramat de palets, com els insondables camins de l'ànima, il·luminat per una teranyina de fluorescents que subratllen els estats interiors de la consciència. Enfonsat a l'escenari, s'enclota un piano de cua on Ferran Vilajosana aporrina el teclat. Pere Arquillué pronuncia el poderós soliloqui, dinamitzat per la presència de Tamara Cunill, que ara sembla una presència fantasmàtica, ara un gos baladrer, ara una marassa sol·lícita, ara l'objecte del desig. Les accions de la dona i el pianista constitueixen un ornament, potser poc justificat, que funciona com a element de variació per acompanyar la paraula despullada d'Arquillué. El poderós i punyent verb de Strindberg no necessita galindaines. Hi són. No molesten, però tampoc afegeixen res de substancial a la sòbria, intensa i potent interpretació d'Arquillué. Així com Strindberg ironitza quan diu "en un matrimoni, tres són multitud", en aquest monòleg esdevenen marabunta. I més quan s'exalça la vida solitària, el plaer d'escoltar el silenci i nodrir l'esperit, l'esponjosa força que atorga la solitud que embolcalla l'individu en una crisàlide a punt per a la metamorfosi. Els somnis, que Strindberg utilitza com a mirall de coneixement interior, aquí s'exterioritzen en dubtoses accions que acompleixen aquests personatges espectrals, com quan la noia fa calça puntejant com un rellotge el pas del temps tediós. Una aposta més frugal i concentrada hauria bastat.

Francesc Massip
Avui 15/07/2008