recerques
WHILE GOING TO A CONDITION + ACCUMULATED LAYOUT
Amb Hiroaki Umeda
Modernitat

Japonès és sinònim de tecnològic, de modern, d'exactitud, de fredor, de força de treball i de misteri, tota una sèrie d'atributs que escauen perfectament a Hiroaki Umeda, el jove creador conegut breument al Festival Imatge, Dansa i Nous Mitjans del Mercat de les Flors de l'any passat. El Grec el fa tornar per presentar una segona part del seu particular techno breakdance.

En Umeda ens fascina el domini i la força del seu cos menut coronat per un cap rodó i pelat que dirigeix amb estrebades el moviment de tronc i cames. La seva tècnica corporal, una singular versió del que podria ser una base de breakdance, es compon de curtcircuits orgànics i onades esmunyedisses, tremolors i sacsejos de ritme creixent que acaben en un orgasme de llum estroboscòpica.

Perquè, amb el magnetisme del seu cos electrificat, hi ha el treball electrònic i lumínic que actua en una dimensió pròpia. La seva aparició al ritme de la música industrial és com la d'un intèrpret més, i es va poc a poc accelerant amb la resta d'elements coreogràfics i escènics en un trànsit musical i plàstic.

El joc visual i sonor que s'aconsegueix amb aquest teló de fons negre, sobtadament -i amb canvis secs- il·luminat per franges o línies blanques ara verticals, ara horitzonals, ara totes dues alhora, té un efecte òptic a partir de la retenció retiniana semblant a un tall cinematogràfic sense transició, com en els videoclips de música electrònica en què els objectes filmats van saltant de posició d'una seqüència a l'altra sense haver-se mogut del lloc i creen una estètica de l'inassolible. Així de captivant és Umeda, que a l'ovació del públic va respondre amb un moviment de ressort amb el cap, petita mostra més de la seva habilitat electrificant.


Bàrbara Raubert Nonell
Avui 09/07/2008