logo

Karel Capek


foto Karel Capek va néixer a Malé Svatonovic, Bohèmia, el 1890 i va morir a Praga el 1938. Va destacar en tots els gèneres literaris: teatre, novel.la, conte, assaig, reportatges de viatge i cròniques periodístiques. D'entre les seves obres dramàtiques es pot destacar 'R.U.R. (Rossum's Universal Robots), obra del 1920 on apareix per primera vegada la paraula "robot" aplicada a les màquines construïdes per servir l'home. Dels seus reculls de contes destaquen 'Profídzy z jedné kapsy' (1929) i entre les seves novel.les, 'La guerra de les salamandres'. • Contes d'una butxaca (Profídzy z jedné kapsy) [fragment]

  El famós assassí, repetidament buscat per tot un exèrcit de policies i detectius, Kugler, havia afirmat que no l'agafarien i la veritat és que no el varen pas agafar, almenys no pas viu. El seu darrer cas d'assassinat que era el novè, fou quan va disparar a un policia quan aquest el volia detenir. Va matar el policia, això sí, però ell també va rebre set trets, tres dels quals foren absolutament mortals. D'aquesta manera, aparentment es va escapar de la justícia humana.
  La seva mort va ser tan sobtada que ni tan sols va tenir temps de sentir cap dolor especial. Quan la seva ànima es va separar del seu cos, s'hauria pogut meravellar de les estranyeses de l'altre món, d'un món fora de l'espai, fosc i infinitament buit; però no se'n va pas meravellar. Una persona que havia estat empresonada fins i tot a Amèrica considerava que l'altre món devia ser, simplement, un nou ambient en el qual, amb una mica de sort, es podria espavilar com en qualsevol altre lloc.
  A la fi va arribar el moment de l'inevitable Judici Final. Com que al cel sempre hi ha estat d'excepció, el varen portar davant del Senat i no pas davant del Tribunal, com era d'esperar per les seves accions.
  La sala del judici era senzilla com a la terra; per motius que aviat entendreu, hi mancava la creu on normalment els testimonis hi fan juraments. Els jutges eren tres, força vells, amb cares severes i avorrides.
  Les formalitats eren una mica pesades: Ferdinand Kugler, sense professió, nascut el dia tal de tal, mort... es va comprovar que en Kugler no sabia la data de la seva mort; i ell es va fixar que aquesta negligència no va ser prou ben vista pels jutges i es va mostrar reticent.
  --Quina és la seva culpa? --va preguntar el jutge suprem.
  --Cap --va contestar Kruger obstinadament.  punts  [Copyright© 1982. Hereus de Karel Capek i Edicions del Mall. Traducció de Monika Zgustová. All rights reserved.]

  [Tornar a dalt] | [Índex]