logo

Roald Dahl


Roald Dahl Roald Dahl (1916-1990) va néixer a Llandaff (País de Gal.les). Els seus pares eren noruecs, però ell es va educar a Repton School. És autor, entre d'altres, de 'Over to You', 'Someone Like You', Kiss Kiss', 'My Uncle Oswald', 'Charlie i la fàbrica de xocolata', 'Charlie i el gran ascensor de vidre', 'El Gran Amic Gegant', 'Els culdolla', 'El fantàstic senyor Guillot', Danny, el campió del món', 'El rector de Nibbleswicke' i 'El nen', entre molts altres. És un autor que ha estat conegut més per les seves obres per als lectors joves, alguna de les quals s'han adaptat al cinema com 'James i el Préssec Gegant'. • James i el Préssec gegant (James and the Gegant Peach) [fragment]

  El préssec havia sortit del jardí i anava rodolant i saltant cap avall a una velocitat increïble per la falda dretíssima del turó. Cada cop corria més i més de pressa, i quan la corrua de gent que pujava muntanya amunt va veure aquella cosa monstruosa que se'ls precipitava a sobre, es van posar a cridar i es van anar escampant a banda i banda a mesura que allò anava baixant.
  Quan va ser al peu del turó, va travessar la carretera i en va passar, es va emportar un pal de telègrafs i va aixafar dos cotxes que hi havia aparcats.
  Després, va córrer esbojarradament per una vintena de camps i va trencar totes les tanques i els marges que va trobar pel camí. Va passar ben bé pel mig d'un ramat de vaques de Jersey i després, dispersà una ramada de bens i després creuà una cleda plena de cavalls i una cort plena de porcs i ben aviat, tot el camp va ser un formiguer d'animals aterrits que fugien a l'estampida, en totes direccions.
  El préssec encara corria a tota brida i no semblava pas que tingués ganes de frenar i una milla més enllà va arribar a un poble. Va rodolar carrer major avall, i la gent s'apartava cap a la dreta o l'esquerra mig morts de por, i al final del carrer va rebentar la paret d'un edifici enorme, i va sortir per l'altre costat deixant dos forats a les parets.  punts  [Copyright© 1989. Roald Dahl i Edicions La Magrana. Traducció de Joan Mateu i Besançon. All rights reserved.]
  [Tornar a dalt] | [Índex]