logo

Jostein Gaarder


foto Jostein Gaarder va néixer el 1952 a Oslo. Ha estat molts anys professor de filosofia i és un dels escriptors contemporanis que s'ha popularitzat més del seu país i que més s'ha traduït. Es dedica professionalment a la literatura. El seu primer llibre que es va publicar en català, 'El món de Sofia' va representar un èxit editorial. A tot el món, Gaarder ha venut més de cinc milions d'exemplars d'aquesta obra. És autor, entre altres, de les novel.les 'El misteri del solitari', 'L'enigma i el mirall', 'Vita brevis', 'El misteri de Nadal', '¿Què hi ha algú?', 'El palau de les granotes' i 'Maya', totes traduïdes al català. • El misteri del solitari (Kabalmysteriet)[fragment]

  Em vaig quedar llegint el llibre del brioix fins ben entrada la nit. Quan vaig despertar-me d'hora, l'endemà, vaig saltar del llit. El llum de la tauleta de nit encara estava encès. Vaig entendre que m'havia adormit amb la lupa i el llibre del brioix entre les mans.
  Em vaig tranquil.litzar quan vaig veure que el pare dormia. La lupa era damunt del coixí, però no podia trobar el llibre del brioix. Finalment, el vaig trobar sota el llit. Vaig apressar-me a amagar-lo a la butxaca dels pantalons. Després d'esborrar totes les empremtes em vaig llevar.
  El que havia llegit abans d'adormir-me era tan emocionant que notava un neguit a tot el cos.
  Vaig descórrer les cortines i em vaig col.locar davant la finestra. A fora només es veia el mar. A part d'uns petits vaixells de vela, no vaig veure cap mena de trànsit marí. era just abans de l'alba. La vermellor del matí s'escampava com un cinturó entre el cel i el mar.
  Quina relació misteriosa hi havia entre tot plegat? Naturalment no sabia si el que llegia era veritat. Però tot allò que es referia a en Ludwig i a l'Albert a Dorf m'havia semblat tan autèntic... Sens dubte, la gasosa porpra i els peixos daurats provenien de l'illa on havia arribat Hans el pastisser. I una peixera amb un peix daurat l'havia vist amb els meus ulls a la petita pastisseria de Dorf. No havia tastat la gasosa porpra, però el vell pastisser que em va donar una ampolla de gasosa de pera havia parlat d'una gasosa que era molt millor.
  Tot plegat podria ser una invenció. No era segur que existís una gasosa porpra enlloc, i tot el que deia el llibre del brioix podia ser una fantasia.

  punts  [Copyright© 1995. Jostein Gaarder i Editorial Empúries. Traducció d'Alexandra Pujol Skjönhaug. All rights reserved.]
  [Dalt] | [Índex]