logo

Michel Houellebecq


foto Michel Houellebecq va néixer el 1958. Havia publicat inicialment obra poètica. A partir de l'any 1994 es va donar a conèixer com a novel.lista amb 'Extension du domaine de la lutte', una obra que anticipava la desesperació lúcida de 'Les partícules elementals' (1998), un atac frontal contra els protagonistes del Maig del 68 que avui en dia controlen en gran part el poder (polític, econòmic i mediàtic). L'autor va ser considerat des d'aleshores per la crítica francesa com la gran revelació de la literatura francesa dels anys noranta. El 2002, els col.lectius àrabs i la Mesquita de París li posa una querella per unes frases en la seva novel.la 'Plataforma' que consideren una ofensa a l'islamisme i el comparen al risc que córrer Salman Rushdie, tot i no tenir una fàtua contra seu. • Les partícules elementals (Les particules élémentaires) [fragment]

  El matí del primer de setembre, Bruno va anar a esperar Christiane a l'estació del Nord. Christiane havia agafat un autocar de Noyon a Amiens, i després un tren directe fins a París. Feia un dia preciós; el tren va arribar a les 11:37h. Duia un vestit llarg sembrat de floretes, amb punys de randa. Bruno la va abraçar. Els seus cors glatien fortíssim.
  Van dinar en un restaurant indi, i després van anar a casa d'ell a fer l'amor. Bruno havia encerat el parquet, havia posat flors als gerros; els llençols eren nets i feien bona olor. Va aconseguir penetrar-la molta estona, esperar el moment que es corrés; el sol entrava per l'escletxa entre les cortines, li feia brillar la cabellera negra --s'hi distingien alguns reflexos grisos. Christiane va tenir un primer orgasme, i tot seguit un altre, la vagina s'estremia amb contraccions violentes; en aquell moment Bruno va ajecular dins ella. Just després es va arraulir en els seus braços, i tots dos es van adormir.
  En despertar-se, el sol davallava entre els blocs de pisos; eren si fa no fa les set. Bruno va obrir una ampolla de vi blanc. Els anys que havien seguit el retorn de Dijon no els havia explicat mai a ningú; ara ho faria.

  [Copyright© 1999. Michel Houellebecq i Editorial Anagrama - Editorial Empúries. Traducció de Maria Bohigas. All rights reserved.]  punts  [Dalt] | [Índex]