logo

Mario Puzo


foto Mario Puzo va néixer a Manhattan el 1920 on va morir el 1999. Va estudiar a la Universitat de Colúmbia. Es va consagrar com a escriptor amb la publicació de la novel.la 'El Padrí', llibre que va estar cinquanta setmanes seguides en el número u dels més venuts dels Estats Units. Era conegut també pels seus guions cinematogràfics, entre els quals destaca la trilogia de la mateixa novel.la 'El Padrí', de Francis Ford Coppola, que li va valdre dos Oscars. Alguns altres títols seus són 'L'últim Don' i 'Omertà'. Amb 'El Padrí', per primera vegada la màfia apareixia novel.lada. L'autor la presenta no com una simple associació de financers, sinó com una societat complexa que disposa d'una cultura pròpia i una jerarquia establerta molt fortes. Quan tan sols tenia dotze anys, Vito Corleone va arribar com a immigrant a Nova York des de la seva Sicília natal per convertir-se en el pilar d'aquesta societat, en el Don més respectat de Nova York. Don Corleone és impacable amb els seus rivals, i és també un home intel.ligent, astut i fidel als principis de l'honor i l'amistat. La vida i els negocis de Don Corleone, i també del seu fill i hereu Michael, conformen l'eix d'aquesta obra. 'El Padrí' és una novel.la que ha fet escola i la seva publicació va sacsejar el món literari del moment; amb 'El Padrí', la màfia s'ha convertit en el tema central d'una gran quantitat de novel.les i pel.lícules. • El Padrí (The Godfather) [fragment]

  La sagnant victòria de la família Corleone no va ser del tot completa fins al cap d'un any de delicades maniobres polítiques, que van acabar d'establir en Michael Corleone com el capo més poderós dels Estats Units. Durant dotze mesos en Michael va dividir el seu temps entre el quarter general de Long Beach i la seva nova casa de Las Vegas. Cap al final d'aquell any, però, va decidir tancar les operacions de Nova York i vendre la propietat de Long Beach. Per això, es va endur tota la família cap a l'est per a una última visita. S'hi estaria un mes, liquidarien els negocis i la Kay acabaria d'organitzar el trasllat dels objectes i els mobles de la casa. Hi havia mil petits detalls per arreglar.
  El poder de la família Corleone era inqüestionable. En Clemenza tenia la seva pròpia família i en Rocco Lampone era el nou caporegime dels Corleone. A Nevada, l'Albert Neri era el cap de seguretat de tots els hotels controlats per la família. I en Hagen també formava part de la nova família d'en Michael a l'oest.
  El temps va ajudar a tancar les velles ferides. La Connie Corleone es va reconciliar amb el seu germà. Al cap d'una setmana de les terribles acusacions, la Connie va demanar disculpes a en Michael pel seu comportament i va assegurar a la Kay que tot el que havia dit era mentida, que s'havia deixat endur pel dolor i els nervis del moment.
  La Connie Corleone no va trigar gaire a trobar un nou marit; de fet, no va pas esperar l'any preceptiu de respecte abans de tornar a omplir el seu llit. Era un joven ben plantat que havia entrat a treballar de secretari per a la família Corleone. Venia d'una família italiana de confiança i s'havia graduat a la millor universitat d'estudis empresarials dels Estats Units. Naturalment, casar-se amb la filla del Don li va assegurar el futur.
  La Kay Adams Corleone va complaure la seva família política convertint-se al catolicisme. Els seus dos fills, és clar, també van ser educats en aquesta fe. A en Michael Corleone no li va entusiasmar aquest canvi. S'hauria estimat més que els seus fills fossin protestants, era més americà.  punts  [Copyright© 1969 i 2001. Mario Puzo i Edicions 62. Traducció de Núria Panadès. All rights reserved.]
  [Tornar a dalt] | [Índex]