logo

Raymond Queneau


foto Raymond Queneau va néixer el 1903 i va morir el 1976. Va iniciar la seva activitat literària dins el grup surrealista. Va escriure poesia, assaig i novel.la. El 1951 va ser elegit membre de l'Académie Goncourt. Va dirigir importants projectes editorials i l'any 1956 va ser nomenat director de la prestigiosa Encyclopedie de la Pléiade, d'Éditions Gallimard. Era considerat com un dels més importants innovadors de la literatura francesa del segle XX. Entre les seves obres destaquen les novel.les Pierrot, mon ami (1942), Exercices de style (1947), Zazie al metro (1959), Les fleurs bleues (1965) i Le vol d'Icare (1958). • Zazie al metro (Zazie dans le métro) [fragment]

  Quinconyputtant, es va preguntar Gabriel, emprenyat. Sembla mentida, no es renten mai. Els papers diuen que ni l'onze per cent dels pisos de París no tenen quarto de bany i això no m'estranya gens, però bé es podrien rentar sense. Aquests que m'envolten, no s'hi deuen escarrassar pas gaire. Esclar que tampoc no deuen ser els més bacons de París. No hi ha cap motiu. Hi són per casualitat. No puc creure que la gent de l'estació d'Austerlitz facin més catipèn que la gent de l'estació de Lyon. No, no hi ha cap motiu. Sigui com sigui, quina pudor.
  Gabriel va treure's de la màniga un mocador de seda de color malva i es va tapar la nàpia.
  --D'on surt aquesta pudor? --va preguntar una bona dona en veu alta.
  No pensava pas en ella, quan ho deia. No era gens egoista, no. Es referia a la catipèn que feia aquell andova. --Això, mestressa --va replicar Gabriel que era ràpid de resposta--, és Barbouze, un perfum de Fior.
  punts  [Copyright© 1985. Gallimard i Editorial La Magrana. Traducció de Jaume Fuster. All rights reserved.]

  [Tornar a dalt] | [Índex]