«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 33 - Juliol 2004

La televisió no interessa... si no hi sortim
A les èpoques daurades (¿n'hi ha hagut cap?) els que es dedicaven a les arts i les lletres (per eufemismes que no falli) preferien prescindir de la televisió, aquella mena de caixa anomenada xitxarel.la que primer va començar en blanc i negre i que després va continuar en colors fins a fer-se la mestressa de casa. Ara, però, des que la televisió és, pel que sembla, l'únic mitjà que interessa i uneix tothom, fins i tot els poetes, una espècie que es considera protegida però no precisament per extinció sinó per excés, tenen una fal.lera per sortir a la televisió, tot i que s'han fet el seu món en bars de barris vells, tavernes de mala mort i racons de places petites de segons quines ciutats. I si la classe lletraferida va començar interessant-se sobretot i tirant els seus dards sobre els programes d'humor, els quals qualificaven d'autèntica matèria d'abocador d'escombraries, ara la tenen posada en els programes de caràcter culte, sobretot els pocs programes, per no dir únics, que es fan sobre llibres. Tot just ha passat un any de la posada en marxa a Televisió de Catalunya del programa 'Alexandria', al Canal 33, i uns quants, de l'emissió del programa 'Saló de Lectura' a BCN Televisió, que la mirada crítica sobre els franctiradors no s'ha fet esperar. El crític Sam Abrams ha obert el foc i el conductor del programa 'Alexandria', Màrius Serra, ha caigut a les brases en una resposta que ha servit perquè encara avivés més qui havia encès la metxa. Aquí els teniu:
Article 'Llet i vi', de Sam Abrams; Article 'Torna-t'ho a mirar, Sam', de Màrius Serra; Article 'Carta a Màrius S'erra', de Sam Abrams
El pim, pam, pum, té prou suc perquè no el deixem passar per alt tot sencer. I és més que important, si tenim en compte que totes les televisions del món viuen amb l'ai al cor per les audiències i que ni 'Alexandria' ni 'Saló de Lectura' són, precisament, programes de màxima audiència. Pendents encara d'un debat profund i seriós, sobretot portat a terme pels professionals dels mitjans de comunicació, sobre si és millor que els llibres es normalitzin com un producte corrent en programes de contingut general de gran audiència --com ja passa en alguns-- o que, ben al contrari, mantinguin la seva pàtina elitista en programes específics que, en tot cas, haurien de ser per a erudits i no per a públic de masses, la polèmica Abrams-Serra en la qual s'ha mantingut discretament callat Emilio Manzano, el conductor de 'Saló de Lectura' a BTV, deixa la qüestió oberta, amb el perill que, en èpoques de revoltes comunicatives, massa soroll acabi engegant a pastar fang les dues úniques finestres que, amb més o menys mitjans, amb unes intencions o unes altres, es mantenen a la pantalla casolana on és més fàcil trobar deu programes de com fer una truita amb pèsols que no pas una crítica reflexiva sobre la mitja dotzena d'obres literàries que ningú no s'hauria de perdre aquesta temporada. Vegeu, doncs, el fil de la polèmica.


Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |