«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 63 - Gener 2007

Una hora més de castellà i cinc minuts a les fosques
Quines coses té la vida! Resulta que mentre l'hora de més de castellà, dita "la tercera", que imposa a partir del curs vinent el govern espanyol a l'ensenyament primari s'ha convertit en el tema central de la política i el que menys preocupa els ciutadans, els mateixos polítics s'entretenen a apagar cinc minuts, el vespre d'autos, els llums dels edificis públics després que ecologistes francesos haguessin muntat l'acció reivindicativa precisament contra el desinterès dels polítics que es presenten a les eleccions presidencials de la República, per l'anomenat "canvi climàtic", i el poble ras no bufa ni l'espelma per quedar-se mal que sigui uns segons a les fosques. I és que el món està mal repartit. Mentre uns tiren per un cantó, els altres l'estiren per l'altre. És a dir, mentre els d'Endesa fan pam i pipa a Gas Natural, els alemanys d'E.ON diuen que, amb el nostre patrimoni energètic enriquit a base d'impostos, destrossa paisatgística i desequilibri ecològic, es folraran de "lo lindo" durant els pròxims anys.

Quatre dels nostres Quatre Gats han sortit al carrer aquest gener per comprovar com està això del castellà en terres catalanes. I s'han emportat un autèntic disgust. Tan gros, que han acabat pensant que els que demanen no una hora més de castellà sinó tot l'ensenyament en castellà, tenen raó i tot. I és que, en un treball de camp, els Quatre han comprovat, per exemple, que no hi ha cap sala de cinema que projecti pel.lícules doblades a l'espanyol, totes, totes són en català, i, al damunt, en algunes sales —molt poques—, tenen la barra de posar cinema en VO subtitulada en català. Ja em direu! Anar a veure una pel.lícula —amb el car que es posa el cinema i el que s'hi posarà quan tot es vengui per Internet!— encara has d'aguantar que la pel.lícula parli en coreà, en xinès, en anglès, en francès o en berber i, les lletres que surten a sota, són totes, totes, en català.

Després, els Quatre han donat un tomb pel centre de la ciutat on hi ha els comerços més grans i les grans superfícies. En uns grans magatzems de llibres, per exemple, feinada rai a trobar un llibre en castellà... gairebé totes les prestatgeries estaven plenes de llibres en català... Una vergonya... I a la secció de videojocs, i a la de DVD's, i a la de llibres de cuina, i a la de llibres d'informàtica, tots, tots, eren en català. En uns altres grans magatzems, als Quatre els ha agafat gana i han baixat al Supermercat a comprar-se un brioix i una xocolatina. I en ser a la caixa, la noia no els ha dit res, potser perquè eren Quatre Gats, i simplement ha agafat el brioix i la xocolatina i els ha passat per la màquina computadora que ha fet pit!, pit! i ha sumat el que pujava tot i ha dit, somrient, "quatre seixanta", en català. Una feinada, vaja, a entendre què volia dir, i els Quatre li han dit si els ho podia repetir en castellà, però ha resultat, per mala sort, que la noia era immigrada ucraïnesa i no sabia ni un borrall de castellà, només sabia català, bé, i la seva llengua, que deu ser l'ucraïnès, si és que existeix.

Després els Quatre han tingut ganes d'anar a algun teatre del centre i han mirat la cartellera teatral... i han comprovat que en tots els teatres, tots, feien espectacles només en català. Només en una sala alternativa, però que estava fora de la ciutat i que s'hi havia d'anar en taxi, feien una obra en castellà, però era amb subtítols en anglès, ja direu per què, i han desistit d'anar al teatre i han preferit entrar en una cafeteria a fer un tallat carregat de conyac i feinada rai a saber el que volien. «Cuatro carrajillos», han dit. I el cambrer, un xicotet amb cara de xinès, els ha dit que no sabia què volien. «Cuatro carrajillos, hombre». I el xinès, res, cara de xinès. Fins que no li ho han dit en català, al xinès no se li han il.luminat els ulls: «Quatre carrajillus, home». «Ah! —ha dit el xinès, aleshores—, haver parlat abans clar i català, quatre cigalons, volant!».

Vaja, que després de l'experiència del cinema, del teatre, del brioix i la xocolatina del supermercat i dels cigalons, els Quatre Gats han pensat que potser sí que els del govern espanyol tenen més raó que un sant i que això de la tercera hora és l'única manera de salvar una llengua que ni es parla, ni se sent parlar. I no diguem de la televisió!, que amb la digital i les parabòliques, tots els canals són en català i no tens manera de pescar-ne ni un de sol, per compassió, que parli castellà.

Per això, els Quatre Gats no han entès que amb un problema tan gros com tenim, els polítics encara s'entretinguin a apagar el llum cinc minuts i així no hagin permès que els ciutadans i les ciutadanes, els nens i les nenes, els jornalers i els burgesos no hagin pogut estudiar, durant aquells cinc minuts, les lliçons d'espanyol de cada dia. N'hi ha que segueixen el curs «Aprenda español en diez días» i els Quatre Gats han calculat que, si tal com es va fer amb l'apagada de cinc minuts pel famós canvi climàtic, es fes pel canvi lingüístic, en només cinc minuts arreu del món, s'estaviarien de llegir tant de català, almenys, 3'3 megavats de potència, amb la qual cosa potser E.ON no caldria que comprés el nostre patrimoni energètic cedit gentilment a Endesa per tots nosaltres i no caldria que engreixés les butxaques dels accionistes Endesaires que, a la vegada, amb el benefici que han fet amb la venda, es faran accionistes d'E.ON i s'hi faran el torró amb els milions de dividends que els alemanys tocaran quan ens tinguin a tots acollats amb les seves factures per l'energia que malgastem i ens amenacin a deixar-nos per sempre a les fosques amb una nuclear en una mà i un molí eòlic a l'altra.
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |