«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 64 - Febrer 2007

Alegria, alegria... que això és com el Cirque du Soleil!
Sota la carpa del sol hi ha un país petit i eixerit que viu ple d'alegria i de saltimbanquis que li fan pessigolles a la panxa perquè es passi la vida rient i fent-se ring ring al melic. En aquest circ rialler hi ha de tot: alts càrrecs que acaben de ser nomenats i no saben ni quina és la seva funció, exalts càrrecs que durant anys, a manera que han anat deixant les seves poltrones, han cobrat indemnitzacions il.legals, alts càrrecs que programen com ho faria una agència de viatges tots els xàrters que faran mentre siguin en el seu lloc i subs, vices i secres dels alts càrrecs que els riuen les gràcies. Som al País de l'Alegria... Una mena de Cirque du Soleil on, cada dia, els que en viuen, surten a la pista per distreure el personal i els conviden a cantar la tonada del seu himne preferit que alguns coregen contents i alegrets perquè l'alegria, ni que vingui dels que manen, també s'encomana.

Diuen que aquest ha estat l'hivern més calent des de l'any 1913. ¿Deu ser per l'escalfor climàtica que, en aquella època llunyana, es quallaven entre altres projectes de futur les Normes Ortogràfiques, el Diccionari de la Llengua i altres bases que ara fan la migdiada, confiant que ningú no els prendrà el pa del cistell? ¿Deu ser que patir fred, com s'ha patit en aquests quasi cent anys des del 1913, ens congela els dits i les eines de pensar i que per això costa tant arribar al final? I si no és això, ¿com s'entén que quan torna a arribar l'hivern més calent, l'eufòria s'apodera dels qui ocupen els llocs de comandament i fan creure als pobletans que tot va més bé que als EUA i al Japó junts? ¿Quan hem viscut més bé que ara?, diuen. I els menys afavorits es miren en resignació, convençuts que només són ells, quatre gats escuats, els que les passen magres.

Tot va bé, doncs, sota la carpa del Cirque du Soleil que és aquest país petitó, però inflat com un paó, que es prepara per anar a Frankfurt amb tota la seva ambaixada cultural al complet, afegint-hi mostres de trossos d'illes, de terrenys del nord, de principats independents, de ciutats amb arbres de poma i arbres de cireres i de exemplars individuals de personatges expropiats de les terres del sud. En boca d'un coreògraf de nom internacional, fill de la Passó d'Esparreguera, Ramon Oller, gairebé com si es tractés d'una "espècie en perill d'extinció" que ha de ser portada a remolc i tota junta a voltar pel món.

Sota la carpa, doncs, del particular Cirque du Soleil que és aquest país petit, estirada per l'home forçut de la colla, el conseller de Cultura de torn, s'hi arrepleguen saltimbanquis, trapezistes, contorsionistes, pallassos, mestres de cerimònies, homes i dones bala, domadors de feres, clowns, comparses i xarangues disposats a no perdre's un mos del pastís que l'amo els ha promès... si són bons nois.

I ho són. Més que mai. Accepten amb submissió que els concedeixin allò que en diuen subvencions perquè puguin viatjar fora de les fronteres. Però, és clar, pobletans com són, han de demostrar davant de la troupe que guia el poble que allò que volen fer a l'estranger té un interès cultural remarcable, que la trajectòria cultural de qui els ha convidat és digna de ser considerada bona, que allò que aniran a fer a l'estranger tindrà una dimensió internacional, i que la capacitat de difusió de l'esdeveniment que es proposen a portar a terme no tendra parió. A més, han d'acreditar que tenen al dia les seves obligacions tributàries i davant la Seguretat Social. Un cop demostrat, potser els compraran els bitllets d'avió, de tren o de vaixell —ep!, sempre en classe turista!— i podran anar on vulguin pagats però, això sí, els piscolabis, els hotels i les despeses extres se'ls hauran de pagar ells.

Per això, per compensar, quan la troupe de dalt, des de l'home forçut que estira la corda fins als saltimbanquis, trapezistes, contorsionistes, pallassos i altres comparses viatgen a l'estranger —no se sap ben bé per què— ho fan en vols xàrter de classe preferent, s'allotgen en hotels de primera, passen comptes per les dietes extres i mengen en les millors taules que troben. I així, amb alegria, alegria, les ambaixades culturals i polítiques se'n van a l'Índia o als Estats Units o a la Xina i el Japó per ensenyar al món que el Cirque du Soleil del qual provenen és el paradís del progrés, l'economia, la investigació i la iniciativa empresarial.

Sí que de tant en tant, hi ha algun saltimbanqui o potser algun pallasso de la troupe que, potser perquè ha tornat l'hivern més calent de fa cent anys, s'escalfa i explica que els alts dirigents dels ferrocarrils catalans es van muntar un pla de pensions per no perdre el tren, és clar; que els exalts càrrecs d'organismes deficitaris com la ràdio i la televisió catalanes es van embutxacar indemnizacions milionàries no permeses per la legislació; que els viatges departamentals es cruspeixen bona part del pressupost que tenen per acontentar els pobletans; que mentre s'omplen la boca amb una llei de la dependència, milers de pobletans dependents veuen com es migren les seves esperances de morir dignament; que mentre els parlamentaris s'autoadjudiquen un augment del 2% dels seus sous —sense dir-ho massa alt!—, les nòmines dels pensionistes pugen al ralenti, els ajuts als vidus i les vídues s'escurcen, les hipoteques es disparen, els preus dels habitatges fan la claca del millor país del món i les mitjanes dels augments del cost de la vida no arriben a cobrir les despeses reals de cada pobletà.

Però la cultura va bé. A les biblioteques catalanes hi ha cues d'espera, com als hospitals. Per poder accedir a un llibre en préstec cal portar exvots a La catedral que hi ha prop del mar, acompanyat, si pot ser, de l'advocat Falcones, mentre en Ruiz Zafon veu com L'ombra... se la comença a emportar el vent. I és que, l'alegria del món, ni que sigui sota la carpa del Cirque du Soleil d'aquest país petitó, està mal repartida.
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |