«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 71 - Setembre 2007

Jocs i apostes de Frankfurt i remake de «Cama para dos»
Els daus estan llançats. Costen 12 milions d'euros, que dit d'una altra manera, són uns 2.000 milions d'aquelles pessetes de les quals ningú ja no es recorda. Després que l'Institut Ramon Llull hagués presentat el programa definitiu, va rectificar —encara que tard perquè el mal ja estava fet— i va prescindir de donar una llista de representants, nom per nom, del gremi de la lletra —casualment una cosa suggerida temps ha en aquests 4 Gats— potser perquè encara seria més escandalós fer pública alhora una altra llista plena de noms d'artistes, gent de la gresca tradicional i popular, cuiners, arquitectes i funcionaris, delegats de delegats, secretaris de secretaris i altres estols de catalans de vestit blau marí que ni ells mateixos saben per què hi han estat inclosos —casualment, cal dir que aquest va ser temps ha un altre suggeriment d'aquests 4 Gats— si ni tan sols tenen temps de llegir un llibre a l'any, mal que sigui per engreixar els índexs de lectura.

La xifra que queda també és un secret a mitges. Parlar de 12 milions d'euros, ¿quins apartats dels fastos de cultura convidada a Frankfurt cobreix? ¿S'hi inclouen les despeses dels qui no entren directament en la llista de convidats? ¿S'hi sumen els costos del trasllat dels representants institucionals i els seus seguicis? ¿I el del desplegament dels mitjans de comunicació des dels de més audiència als que ni tan sols surten a les mesures d'audiència, a càrrec de qui va? Massa incògnites per a mitja dotzena de dies entre eufòria de paper, com si de cop i volta els efluvis del reciclat hagués emmetzinat els qui l'ensumen i no permetés veure més enllà. El més important de la cita de Frankfurt és que no passarà mai més. El més greu és que d'aquí a quatre dies ningú no es recordarà que hagi passat.

Enforquillada entre l'Índia i Turquia, la cultura catalana sembla més aviat haver estat convidada a fer el cornut i pagar el beure, que és un dels invents de la Frankfurter Buchmesse perquè una literatura més minoritària que l'alemanya acabi omplint-los la festa i, al damunt, pagant les cerveses ella. Fa esgarrifances pensar què s'hauria pogut fer a les terres de parla catalana amb una inversió de 12 milions d'euros sense límit, una inversió que tantes vegades ha estat reclamada i que sempre havia topat amb excuses de mal pagador. ¿Més traduccions? Potser sí. ¿Uns dies de ressò i curiositat per les lletres catalanes? Potser també. Però la majoria de llibres que s'han traduït mirant a Frankfurt ja venien d'iniciatives anteriors, privades d'agents o d'editors i, sobretot, per mèrits propis dels autors.

D'anècdotes no en falten. Però, d'aquest apartat, ja se n'encarreguen d'altres. La més sucosa és que a alguns del gremi se'ls van posar els pèls de punta quan van saber que, com en temps de la resistència o de quan eren estudiants, els tocaria compartir habitació. Les combinatòries donen per molt si un agafa la llista dels convidats i comença a creuar noms. Segons quines habitacions compartides poden donar resultats explosius, literàriament parlant. ¿Escriptors amb escriptors? ¿Escriptores amb escriptores? ¿Escriptors amb escriptores? ¿Escriptores amb escriptors? ¿Escriptors de gènere negre amb escriptors de gènere rosa? ¿Escriptores de realisme social amb escriptors de gènere fantàstic? ¿Escriptors malavinguts amb escriptors que es raspallen l'esquena?

I per sobre de tot, una faula que corre de boca en boca: l'Institut Ramon Llull es podria passar a dir, des d'ara, en honor del seu capitost, Institut Bargallull... Sí, ja se sap, sembla un anunci de festa fashion de les que s'organitzen a BCN de tant en tant, al parc del Fòrum, amb botellot inclòs. Però potser fóra una bona cosa, el canvi de nom. Sempre hi hauria algun despistat que no acabaria de llegir-ho prou bé i acabaria dient: Bargaiui! Més val estar preparats per si ens hi enganxem els dits i, en previsió del que pugui passar, tenir l'ui a punt.
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |