«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 72 - Octubre 2007

«Auf Wiedersehen, Frankfurt!»
Sovint la ficció supera la realitat. Pocs dies abans de donar el tret de sortida a la cursa de Frankfurt, el Suplement de Cultura del diari AVUI del 4 d'octubre donava una recepta en clau de «Diccionari recreatiu». Com que el paper és efímer, el seu contingut seria una llàstima que es perdés entre embolics d'entrepans de berenar o escampall per fregar a terra. Ara només cal comparar la realitat del que s'ha viscut amb el que predestinava la ficció. I, a la salut de tots —de tots els que han patit, han sofert i han vençut sense ganes de tornar-hi— malgrat la Fira de Frankfurt, fer-nos un fart de riure. Salut!

ADRIÀ, FERRAN: cuiner català expert a rifar-se alemanys amb la pràctica del 'bulling'. Ho ha fet a Kassel. Reincidirà a Frankfurt?

AGENT LITERARI: persona que va al mercat (de Frankfurt) a comprar i vendre escriptors (també dits 'drets d'autor')

ALEMANY/A: ciutadà/ana que estiueja a Mallorca, estima molt la cultura espanyola i, per raons òbvies, li causa un profund malestar tot el que li soni a nacionalisme.

BARGALLÓ, JOSEP: quart director de l'Institut Ramon Llull en cinc anys. Ho té fàcil per batre el rècord de permanència. Fins i tot hi ha qui ja ha rebatejat el Llull com a Institut Bargalló.

BEZSONOFF, JOAN DANIEL: escriptor russofranconord-català que anirà a Frankfurt a explicar la literatura... catalana.

BOOS, JÜRGEN: director de la Fira de Frankfurt convers al catalanisme. Va passar del croissant de Pablo Tuset al 'Tirant lo Blanc'.

BOTIFARRA: gest propi dels escriptors que passen d'anar a Frankfurt. Pot cuinar-se en català o castellà i sempre dóna plaer.

CALVO, CARMEN: exministra de Cultura espanyola que a la Fira de Frankfurt hi portaria escriptors en castellà i que a la de Londres va oblidar-se de portar-ne ni tan sols un de mostra de català.

CATALUNYA: país que mai no serà convidat enlloc perquè oficialment no existeix.

CiU: partit que es va inventar el Llull, va somniar un Frankfurt català i que ara vol i dol.

CONVIDAT D'HONOR: país o cultura que dóna color a la fira. Quan no tens clar a qui convides, passa el que passa.

COCA, JORDI: escriptor que ja fa temps va decidir quedar-se tranquilet a casa, escrivint.

CULTURA CATALANA: eufemisme per designar Catalunya com a convidada d'honor.

DIA DE LA HISPANITAT: 12 d'octubre. Un any més, no se celebrarà a Frankfurt.

DIU QUE ANIREM TAN BÉ: lema oficiós per a Frankfurt, que han mantingut, inalterable i amb extraordinari entusiasme, tots els responsables del Llull.

EDITOR/A: homa o dona de negocis que un cop a l'any omple el sac i va de copes a Frankfurt.

ERC: partit que es voldrà apropiar de l'èxit de Frankfurt, amb la qual cosa l'èxit serà menys èxit.

ESCRIPTOR: l'últim mico de Frankfurt, escrigui en la llengua que escrigui.

ESPANYA: país convidat d'honor a Frankfurt el 1991, on va presentar-se amb la 'ñ' i el toro.

FRANKFURT 2007: festa que reunirà a la ciutat alemanya homònima la densitat més gran d'escriptors en català mai vista.

FURT: robatori. Ve de Frank(furt). Fa referència al famós intent frustrat de robar el minutet de glòria internacional a la literatura catalana.

GREMI D'EDITORS DE CATALUNYA: entitat que manté una relació d'amor-odi amb la seva companya de viatge, l'Associació d'Editors en Llengua Catalana.

GUADALAJARA, FIRA DE: precedent del Frankfurt català l'estil bilingüe.

ICV: partit que passa de Frankfurt, tot i que a Alemanya és ple de verds i excomunistes.

ÍNDIA: país convidat d'honor a Frankfurt 2006. Va deixar el llistó tan baix que no passa res si Catalunya fa una mica l'índio.

INDÚSTRIA EDITORIAL: és la que ha organitzat el sarau, amb el permís del Llull.

INSTITUT RAMON LLULL: entitat que porta la presència catalana. És un ens en permanent estat de transformació, d'on surten i entren governs (ara hi tornarà el balear) amb sorprenent alegria.

KULTUR: paraula alemanya molt seriosa que no té res a veure amb l'homònima catalana.

LITTELL, JONATHAN: escriptor nord-americà en llengua francesa que viu i escriu a Catalunya i que, malgrat això, no se sent víctima de cap exclusió nacionalista. No anirà a Frankfurt, esclar.

LITERATURA: a qui li importa, a aquestes altures?

LITERATURA CATALANA: encara li importa a menys gent. Després de Frankfurt, tornarà a desaparèixer del mapa internacional i català?

LLISTA, LA: si els autors en castellà arriben a dir que sí, que volen anar a Frankfurt, no se sap on s'hauria ficat tanta penya.

LLULL, RAMON: filòsof medieval català que, curiosament, entre d'altres llengües, també escrivia en català. Avui dia és molt famós, tot i que ara es fa dir 'Institut' i té una naturalesa canviant i voluble.

MONTILLA, JOSÉ: president de Catalunya. Com a escriptor, presumiblement no podria anar a la fira.

MONZÓ, QUIM: escriptor oficial número 1 de la cultura catalana a la cita. Serà el primer a parlar i a donar el to de la magnitud de la comèdia.

MUNDO, EL: diari que ha fet, fa i farà tot el possible per aigualir la festa de la literatura catalana a Frankfurt. I no ha estat l'únic.

OCTUBRE, 9: dia en què comença el xou.

PÀMIES, SERGI: es perdrà el xou, però encara no ha volgut dir per què.

PP: partit que considera que la literatura catalana és, a grans trets, un invent nacionalista. Si arriben a manar, la cultura catalana no hauria estat la convidada d'honor perquè no hauria obtingut l'aval diplomàtic espanyol.

POLÍTICA: paràsit adherit a la cultura, sigui catalana, espanyola o de Honolulu. La seva presència s'accentua davant les grans cites: Frankfurt, el Nobel...

POLÈMICA DE FRANKFURT: ha estat tot un èxit mediàtic. Que parlin de nosaltres encara que sigui bé.

PORCEL, BALTASAR: escriptor mallorquí que posarà el punt final a la presència catalana segurament parlant dels clàssics grecs.

PRESSUPOST: 12 milions d'euros, dels quals 4'5 els paga el ministeri d'Indústria gràcies als senyors Montilla i Clos. Tot queda entre catalans. A veure si la Chacón s'espavila.

PROJECCIÓ EXTERIOR: allò que tothom diu que tant necessita la cultura catalana i que, oh!, ves per on, serveix per emmascarar les misèries interiors.

PSC: partit que hauria fet de Frankfurt un aparador del bilingüisme políticament correcte.

QUE TINGUEM SORT: com que Lluís Llach ja ha plegat, aquest no serà l'himne cultural català a la fira alemanya, que d'altra banda tampoc cal confondre amb una Ítaca literària. De totes maneres, bon viatge als escriptors que al seu poble són fidels.

QUI SOM: si no ho sabem ben bé ni nosaltres, com voleu que ho expliquem a Frankfurt?

ROMÀNIC: exposició d'art català que no es farà a Frankfurt. S'ha fet tard.

RIERA, CARME: autora més traduïda a l'alemany que al castellà. Per cert, és experta en literatura espanyola. Hi anira, sí.

RODOREDA, MERCÈ: escriptora que l'any que ve compleix 100 anys, una bona part dels quals els va passar escrivint i la resta a la tomba, d'on excepcionalment sortirà per anar a una famosa ciutat alemanya.

SÁNCHEZ PIÑOL, ALBERT: escriptor de superèxit a Alemanya i al món ques'ha deixat convèncer per anar a la fira tot i que no hi creu gens ni mica.

SOLER-PONT, ANNA: comissària de Frankfurt 2007. Ella també diu que aniram tan bé! Que bé.

STEGMANN, TILL: catalanòfil oficial a Alemanya. Se li ha girat feina.

TOMÀS, JOSÉ: torero. Si fos per alguns, seria l'estrella de la cultura catalana a Frankfurt al costat de Ferran Adrià.

TRESSERRAS, JOAN MANUEL: conseller de Cultura de Catalunya que curiosament no pinta res en l'anada de la cultura catalana a Frankfurt.

TRADUCCIONS: Frankfurt ha acabat de demostrar que es pot traduir directament del català sense haver de passar pel castellà.

VACANCES PAGADES: les que necessitarà tota la penya del gremi a partir del 14 d'octubre.

[Nota: Aquest «Diccionari recreatiu», els 4 Gats el consideren tan summament valuós i històric que no poden permetre que es quedi confinat a galeres de l'hemeroteca fent barcos de paper i per això fan constar que la seva autoria pertany al periodista Ignasi Aragay, de qui són tots els drets morals i de copyright que li corresponguin.]
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |