«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 73 - Novembre 2007

Papà, vine en bici(ng)!
Alguns dels representants polítics que tenen acta de parlamentari i que han d'acudir al Parc de la Ciutadella gairebé cada dia, ja sigui per formar part de les diverses comissions o per participar en els plens, demanen que a prop del Parlament es posi una de les estacions del Bicing. Són els parlamentaris, esclar, que tenen la dèria de circular amb bicicleta per la ciutat i, segurament que poc avesats al metro o a l'autobús, volen compensar el greix que se'ls acumula de tant seure als escons amb una mica d'exercici anant i venint de la feina. Però la companyia del Bicing que té l'exclusiva a la ciutat de BCN ha dit, per ara, que no. Que ja hi ha prou estacions i que ja té prou maldecaps havent d'augmentar la flota de bicicletes i havent d'adaptar-se a les normes de circulació, com els llums davanters i del darrere o els timbres obligatoris, peces que cada dos per tres no funcionen.

El cas és que els parlamentaris de la bici no diuen ni piu de les dietes per locomoció que tenen tots els que resideixen fora de BCN. ¿Si un dia la companyia del Bicing instal.la una estació a tocar del Parlament, el cost de l'abonament anual els el finançarà la partida de dietes de la institució?

Sabut és que tant el Molt Honorable President de la Generalitat com els consellers tenen dret a unes dietes del Parlament en concepte de despeses de desplaçament i de viatges a pesar que tots ells disposen d'auto oficial. Actualment, segons les mateixes dades que té públiques el Parlament de Catalunya, José Montilla, Joan Saura, Joan Puigcercós i Antoni Castells cobren 19.989 euros anuals per viure a BCN o la seva àrea metropolitana. Joaquim Nadal i Josep-Lluís Carod-Rovira cobren 27.901 euros perquè resideixen a Girona i Tarragona, respectivament. Tant ells, com tampoc els expresidents de la Generalitat i els exconsellers —siguin Tripartits o siguin CiU's— han renunciat mai a aquestes dietes malgrat l'ús que tenen de cotxe i xofer.

Quan un parlamentari és nomenat conseller, ha de renunciar, segons el reglament del Parlament, a un dels dos sous. Tots trien el de conseller, que és més elevat, i rebutgen el de parlamentari. Però cap d'ells ha renunciat, fins ara, a les dietes de locomoció ni que vagin a peu, en bicicleta, en tren —si les obres del TGV ho permeten— o en cotxe oficial.

Aquestes dietes haurien de cobrir les despeses que els diputats del Parlament de Catalunya tenen en gasolina, peatges d'autopista, trens o transports públics. Vaja, com qualsevol treballador que va i ve de la feina cada dia, amb l'única diferència que aquests últims se les paguen ells. Els parlamentaris que resideixen a BCN o l'àrea metropolitana cobren 19.989 euros anuals. Els que viuen fins a 190 quilòmetres, cobren 27.901 euros anuals. I els que viuen a més de 191 quilòmetres, en toquen 28.137 euros per any. Només se'n lliuren el president del Parlament i els membres de la Mesa que, com a membres del Parlament, disposen de cotxe oficial, i aquest sí que no poden permetre's la picaresca de cobrar propina per unes despeses que no tenen.

Es dóna el cas que els consellers que van concórrer a les eleccions catalanes com Montserrat Tura, Ernest Maragall, Marina Geli i Josep Huguet, no cobren aquestes dietes perquè han deixat l'acta de diputat del Parlament. Mala sort, nois! Molts exconsellers de les anteriors legislatures han rebut les dietes de locomoció sense adonar-se que només viatjaven amb el seu cotxe o el transport públic quan feien festa. Entre ells es troben el mateix president Jordi Pujol, durant vint-i-tres anys; Artur Mas, Josep Antoni Duran Lleida, Eduard Rius, Josep Grau, Antoni Fernández Teixidó, Pasqual Maragall, Joan Saura, Antoni Castells, Joaquim Nadal, Josep Maria Vallès i Marta Cid.

La notícia, un cop feta pública, ha estat rebuda en silenci. Difícilment s'inclourà una normativa que prohibeixi als consellers que utilitzen el cotxe oficial cobrin dietes de desplaçament, com passa en altres Parlaments de les Espanyes, tret del de la comunitat de Madrid que té una targeta de 900 euros mensuals per a trasllats. Però ¿no és cert que en altres llocs de les mateixes Espanyes no es paguen peatges? Doncs, els honorables consellers catalans deuen considerar que hi tenen dret... el mateix dret que, posats a fer, haurien de tenir els obrers de la construcció que es traslladen cada dia des de BCN a poblacions del nord o del sud per treballar a l'obra, o els empleats de fàbriques i empreses, o els estudiants universitaris que es mouen pel territori en precaris serveis de rodalies i carreteres col.lapsades.

Davant d'això, no és estrany que alguns parlamentaris hagin demanat que el Bicing els instal.li una estació al Parc de la Ciutadella. D'aquesta manera, passarien amb un abonament de 24 euros anuals i —feta la llei, feta la trampa!— continuarien cobrant les dietes milionàries del Parlament en concepte de trasllat de casa a la feina i de la feina a casa. Amb una mica de constància, alguns fins i tot potser s'estalviarien d'haver d'anar al gimnàs per mantenir la forma.
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |