«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 77 - Març 2008

Catalans, la Generalitat vetlla per vosaltres!
Durant uns dies, aquesta és una de les crides que s'han pogut escoltar en l'exposició sobre els bombardejos de Barcelona del març del 1938 feta al vestíbul de la L2 del Metro de Plaça Universitat. La crida era emesa quan hi havia perill de bombardeig i la població s'havia de refugiar on més bé podia. Una mena de crit de consol que, en el seu moment, dissortadament, ja provocava l'escepticisme dels qui l'escoltaven o el somriure mofeta. Aquest escepticisme i aquest somriure mofeta es repeteix ara quan s'escolten promeses sobre l'atur, el medi ambient, la falta d'aigua, la feblesa de l'economia domèstica i tantes altres necessitats primàries de la societat.

La més sonada de totes, esclar, ha estat la de la falta d'aigua. Als governants catalans només els falta enregistrar una falca publicitària que es repeteixi per ràdios i televisions i que els digui amb veu d'ultratomba: «Catalans, si patiu sequera, no patiu per l'aigua. La Generalitat vetlla per vosaltres!» La veritat és que és imprevisible quina podria ser la reacció del poble brut quan, mentre estigués rentant-se les dents i tingués la boca plena d'aigua i dentrífic, o mentre es dutxés i tingués el cos ensabonat, o mentre rentés els plats a la pica i tingués els olis escampats per tots els atuells, escoltés la proclama.

De fet, amb proclama o sense, la reacció ja s'està produint. Quan, durant dies, el conseller del ram de l'aigua —renoi, amb les trampes de la llengua!— anava promocionant el traspàs —no transvasament— provisional d'aigua del riu Segre als dipòsits de la corona més poblada del país i els sectors diversos —pagesia, política de l'oposició, polítics del mateix partit, institucions de qualsevol índole, opinadors, columnistes i tertulians— anaven arrufant el nas per aquesta decisió fins al punt de tenir imatges cèlebres com la dels voluntaris patriotes arrencant les primeres fites per on havia de construir-se la canonada del Segre fins a la "capital".

Les reaccions escèptiques i els somriures mofetes s'han continuat produint quan, vint-i-quatre hores després de la presa de possessió del nou govern —i no tan nou— del president José Luis Zapatero, s'ha preparat amb tota obra i tota pompa una presentació i proclama pública del president espanyol i el president català —sí, buana— per anunciar que del Segre, re de re, i que tot sortirà de l'Ebre per una canonada que serà l'admiració i l'atractiu turístic d'aquest estiu per als que viatgin per l'autopista amunt i avall cap al sud o cap a Port Aventura.

L'aigua és un bé escàs, diuen. Però un surt amb una vareta de saurí per aquests mons de Déu i veu jardins ultragespats, parterres ultraregats, camps de golf ultraconservats, complexos turístics hotelers ultrapreparats amb jacuzzis, piscines ultraescampades per tot el territori més sec d'Europa i clapes boscoses ultramortes per la sequera que no ve d'un any ni de dos sinó de molts anys enrere d'un mal anomenat canvi climàtic que amaga la irresponsabilitat d'un mai anomenat maltractament del medi.

Davant de tot això, si Déu no hi fa més que nosaltres —i tot fa pensar que amb un govern d'esquerres, Déu Nostru Senyó no hi vol saber gaire res— i no engega una aixeta que ragi a doll gros sense parar durant unes quantes setmanes, per molts vaixells que arribin a port amb cisternes, per molts Segres que es desnonin, per molts Ebres que es comprin dels excedents sota risc de la impopularitat de la gent de la zona, per moltes dessaladores que es construeixin per a funcionar d'aquí a mitja dotzena d'anys i per molts Roines que es desnonin perquè és el riu més contaminat de la Vella Europa i, a més —atenció, al detall— en mena els rems de navegació el matrimoni imperial Sarkozy-Bruni, al govern català no li tocarà altre remei sinó inventar alguna cosa o altra que faci més suportable les fortors de suor, les pudors de roba bruta i les flaires de tigre que es veuen a venir tot dient pels altaveus públics: «Catalans, arrosegueu la vostra brutícia amb dignitat. La Generalitat renta per vosaltres!»
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |