«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 78 - Abril 2008

¿Llegir ens fa +... què?
Diuen que de cada cent catalans, vuitanta llegeixen en castellà i vint s'ho fan en català. De fet, davant la incredulitat que sempre provoquen les enquestes, hi ha una evident correlació entre aquestes dades i la presència de paper imprès en un lloc com el metro, els ferrocarrils o els aeroports. Un recompte ràpid de cap a cap de metro, de tren, o de sales d'espera d'aeroport, dóna més o menys aquest mateix resultat... fins i tot més que menys. És a dir, que en molts casos, en un metro, la presència del llibre català és totalment un miratge.

Els més optimistes hi busquen la part positiva i proclamen que no cal preocupar-se perquè no anem tan malament. Segons ells, els barems de televisió, cinema doblat, premsa gratuïta i premsa de pagament, internet, ràdios i altres mitjans de difusió tenen si fa no el mateix percentatge... Si fa no fa més que menys, una altra vegada, perquè un recorregut per les sales de cinema catalanes, les pàgines d'Internet, els concursos de participació popular de microrelats de TMB o El Periódico tornen a constatar que la presència del català és simbòlica.

Davant d'aquestes dades —les coincidèncis són tan traïdores! Si es parla de la sequera, a fora del Parlament plou a bots i barrals; si es parla de dades negres de la lectura, a dins, el conseller del ram del Govern Tripartit presenta un Pla de Foment de la Lectura que un funcionari llogat per a tal finalitat, exdelegat del llibre en època del govern de CiU i director d'una Revista del Departament de Cultura amb un únic número al carrer, ha preparat durant uns mesos.

El Pla ja està en marxa. Vist a llarg termini, d'aquí al 2010, ha començat a caminar i tots els indicis fan pensar que tornarem a l'eufòria d'anuncis televisius, pàgines de diari, banderoles, paper transparent als busos i metros i altres galindaines que reptaran el no-lector i l'acusaran a qualsevol cantonada, des de les branques d'un plataner o un lledoner de l'Eixample, o a través dels vidres d'un comboi del metro o d'un bus alimentat amb Gas Natural.

Vist des de l'ombra, però, fa l'efecte que el Pla de Foment de la Lectura neix tímid i coix. Primer perquè en cap moment s'ha garantit que el Pla vagi encaminat a disminuir aquest vint per cent irrisori de lectors en català. I després perquè no opta per l'acció directa sobre el malalt —el 40% que admet que no llegeix mai— sinó per una acció persuassiva light sobre el comú de la població, tant si diu que llegeix i enganya com si no diu res.

Com en totes les campanyes, tret de les que adverteixen que si no compleixes el que et diuen, et clavaran una multa, els resultats són més que dubtosos. Un quart de segle llarg després de la represa de l'ensenyament en català i democràtic, els índexs de lectura no han augmentat sinó que, comparats amb l'augment de població, han disminuït. Tot i així, encara són moltes les veus de la ingenuïtat que continuen assegurant que ara sí, que amb l'escola, es faran lectors. Ningú no ha demostrat fins ara, ni aquí ni arreu del món, que l'hàbit de la lectura s'agafi només a l'escola. I molt menys en una època que avança progressivament cap a la cultura de la comoditat del sofà i del comandament. Malgrat la recuperació de la lectura que ha representat Internet, la imatge ha tornat a substituir aquesta lleugera esperança que s'havia obert i els sms's i els youtube's tornen a dominar sobre la lletra escrita.

Malgrat tot, el Pla de Foment de la Lectura ha traçat unes línies d'acció que vénen avalades per unes quantioses partides pressupostàries d'entre les quals cal advertir que la meitat se n'aniran per l'aigüera, com l'aigua bruta, i que una petita part servirà per alimentar alguns desenfeinats pendents sempre de la subvenció de torn.

I, si no, només cal observar els 800.000 euros que es destinen a la publicitat de la campanya de només un mes, que promou el lema «Llegir ens fa + grans» entre altres adjectius rotatius que destacaran per la seva falta de certificat de garantia que sigui així. ¿Llegir ens fa + grans? ¿Llegir ens fa + lliures? ¿Llegir ens fa + més savis? ¿Llegir ens fa + persones?... Si és així, ¿com s'entén que els que fa temps que llegeixen sense parar no es lliuren de caure en la petitesa, en la falta de llibertat, en la falta de saviesa, en la falta de ser persones...? El més important de les campanyes és que totes tenen un lema que ningú no es creu.

Les altres partides pressupostàries es poden veure en aquest esbós del Pla que oferim a sota. Només pararíem l'atenció sobre una partida de 3 milions d'euros anuals destinats a les subscripcions gratuïtes d'un diari o revista dels que compleixen 18 anys entre el 2008 i el 2010, cosa que ha aixecat unes certes expectatives en els empresaris de premsa, sense gaire entusiasme. Tampoc no s'han de perdre de vista els 550.000 euros que es destinen als opuscles de les novetats que es repartiran en espais públics. Els 200.000 euros d'un certamen de lectura que ja feia Enciclopèdia Catalana. Els 270.000 euros per una Setmana de la Lectura que farà TV3 i els 190.000 euros que rebrà el Club Súper 3 de la mateixa televisió. O encara el centenar de prescriptors que es pretenen formar per promoure la lectura... ¿potser per cobrir les places de treballadors de la Llei de la Dependència que encara està encallada i amb els avis immòbils a les seves llars esperant una resposta? És a dir que, per ara i tant, els que s'estan fregant les mans són els productors, els empresaris de mitjans de comunicació i els repartidors de publicitat, mentre els beneficiaris directes del Pla continuen sense llegir... ni tocar un euro. ¿Ningú no ha pensat a fer una deducció de l'IRPF o de la quota de la hipoteca o dels impostos de manteniment dels serveis públics d'aquells infeliços que encara llegeixen?

Per això, potser valdria més interrogar els no lectors amb una frase contundent que els fes pensar que no tenen resposta, com per exemple: «Llegir ens fa +...què? El qui encertés la resposta, ja sigui perquè fos xocant, guai, divertida, enginyosa o original, premi gros. De segur que a les arques institucionals els sortiria més barat i potser s'acabaria trobant la solució. Si més no, al cap d'uns quants mesos tots els que haguessin aconseguit arribar a llegir la pregunta, de segur que farien compensar la balança negativa de la lectura.

TRETS PRINCIPALS DEL PLA DE FOMENT DE LA LECTURA FETS PÚBLICS PEL DEPARTAMENT DE CULTURA I MITJANS DE COMUNICACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

TREBALL AMB EL PÚBLIC EN GENERAL

Accions massives destinades a incrementar els índexs de lectura i a captar nous lectors. Les actuacions principals en aquest àmbit són:

Programa de subscripcions a diaris i revistes per a joves de 18 anys

Aquest programa permetrà que tots els joves que compleixin 18 anys al llarg del 2008, 2009 o 2010, uns 170.000 aproximadament, puguin obtenir una subscripció gratuïta a un diari o revista per un temps determinat. Amb aquesta iniciativa es vol potenciar l’hàbit de la lectura entre els joves catalans i rellançar el sector de la premsa impresa en un segment de consumidors que en aquests moments està disminuint.

Els diaris i revistes podran adherir-se a aquesta iniciativa de forma voluntària. Actualment les bases del programa es troben en procés de consulta amb les associacions representatives del sector de la premsa periòdica (ACED, ACPC, APPEC).

Aquest programa està promogut pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i compta amb la col·laboració de les associacions del sector. La Generalitat destinarà a aquest programa 3.000.000 d’euros anuals.

Programa Tasta’m

S’editaran 50 opuscles que contindran extractes o primers capítols de novetats editorials. De cada novetat se n’editaran 150.000 exemplars que seran distribuïts setmanalment (una novetat cada setmana) a través dels transports públics de Catalunya i Balears.

El Programa té com a objectius promoure la lectura i la compra de llibres en català i compta amb una aportació de 550.000 euros del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Tasta’m és un programa organitzat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, amb la col·laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i l’Autoritat del Transport Metropolità.

Programa Lletres al camp!

El programa Lletres al camp! consisteix en l’edició d’un opuscle amb una selecció d’onze títols literaris distingits per la crítica com els millors publicats durant els darrers mesos, que sumen una proposta de lectures en els gèneres de la novel·la, el conte i la poesia.

L’opuscle, que també conté textos inèdits creats pels autors expressament per a aquesta ocasió, es repartirà dissabte vinent, 19 d’abril, als assistents al partit que jugaran el FC Barcelona i el RCD Espanyol de Barcelona, a les 20 hores al Camp Nou. També és previst que els dos clubs duguin a terme una activitat conjunta per fomentar la lectura. Es preveu que, fins al 2011, es puguin adherir a la iniciativa altres clubs esportius d’arreu de Catalunya.

TREBALL EN ENTORNS LECTORS

Es tracta d’accions en entorns habituals de lectura (biblioteques, escoles, universitats, etc.) amb la finalitat d’incrementar els índexs de lectura i la competència lectora. Les activitats més destacades en aquest àmbit són:

Què llegeixes? Connecta’t als llibres!

Aquest programa, que es posa en marxa el 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, pretén esdevenir el gran espai de trobada de la comunitat lectora catalana, per mitjà d’un fòrum a Internet sobre els llibres i la lectura obert al públic de totes les edats. Es tracta d’un espai de debat on tothom pot expressar la seva opinió sobre llibres, literatura, escriptors i món editorial. També és un espai lúdic per divertir-se i jugar amb els propis coneixements sobre els llibres i la literatura.

A partir del mes de setembre, coincidint amb el nou curs escolar, el programa Què Llegeixes? entrarà a les escoles. D’aquesta manera, els alumnes podran participar en grups de debat virtual, moderats per professors, sobre les lectures obligatòries i voluntàries.

El fòrum pretén superar els 50.000 participants i aconseguir l’autogestió del portal per part de la comunitat virtual de lectors.

Aquesta activitat està organitzada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Departament d’Educació, promoguda per Vilaweb, i compta amb la col·laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya, la Llibreria La Central, la Casa del Llibre, el Portal Lletra de la UOC i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre d’altres.

Programa Municipi Lector

Organitzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, amb la col·laboració dels ajuntaments i del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, aquest programa pretén involucrar tota la població del municipi (escola bressol, escola de primària, biblioteca, llibreries, ajuntament, comerços, etc.) en el foment de la lectura.

Els objectius del programa són promoure el gust per la lectura entre els infants de la població, des de l’escola bressol fins a 6è de primària; aconseguir un major nivell de comprensió lectora entre els infants de la vila, i formar ciutadans culturalment actius, compromesos amb el seu entorn i amb una visió més àmplia del món.

El Pla preveu arribar als 25 municipis lectors l’any 2011, amb un suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de 300.000 euros.

Programa de suport a plans de foment de la lectura per a municipis menors de 50.000 habitants

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha creat aquest any una nova convocatòria de subvenció per al desenvolupament de plans de promoció de la lectura d’àmbit municipal. Aquesta línia de subvenció és pluriennal i va adreçada a municipis amb població menor de 50.000 habitants que disposen de biblioteca integrada al Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Aquesta convocatòria de subvencions pretén incentivar els ajuntaments de Catalunya a dissenyar i desenvolupar plans de foment de la lectura conjuntament amb les biblioteques municipals. El programa té un pressupost de 300.000 euros.

Programa Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta (CNLVA)

Es tracta d’un concurs de lectura en veu alta entre les escoles de Catalunya i la resta de terres de parla catalana. El CNLVA s’estructura en quatre categories, tres de participació individual i una de participació col·lectiva.

Organitzat per la Fundació Enciclopèdia Catalana, amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i les escoles de primària i secundària de Catalunya, el programa pretén crear espais de lectura col·lectiva i fomentar l’afany de superació i l’autoexigència, el respecte pels companys i el treball en equip.

El Pla vol passar de 48 (2007) a 200 escoles participants (2011) i té un pressupost de 200.000 euros per part del Departament.

ESTRATÈGIES ESPECÍFIQUES DE COMUNICACIÓ I DIFUSIÓ

Campanya Llegir ens fa + grans

Com a element de reforç al Pla de Foment de la Lectura, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació engega avui una campanya de publicitat institucional a través dels mitjans de comunicació, amb el lema Llegir ens fa + grans.

Els objectius de la campanya són difondre els beneficis individuals i col·lectius que es desprenen de l’adquisició de l’hàbit de llegir i difondre la lectura com un hàbit que genera progrés nacional i cohesió social.

La campanya, que té un pressupost de 800.000 euros, va adreçada a tot el públic que és potencialment lector –infants i joves, tercera edat, nouvinguts, etc.

La campanya es farà, del 17 d’abril al 18 de maig, en els mitjans següents:

 • Televisió: espot de 25 segons, a Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, Antena 3 (desconnexió a Catalunya), BTV, 8TV i cadenes locals.
 • Ràdio: falca de 25 segons, a les emissores generalistes i de radiofórmula.
 • Mitjans impresos: anuncis en premsa diària, comarcal, gratuïta i revistes.
 • Internet: bàners als webs de premsa digital i altres afins.
 • Exterior: cartells al metro i autobusos, i altres accions especials.

  Setmana de TV3 dedicada a la lectura

  TV3 programarà una setmana temàtica sobre la lectura, com a primera concreció del compromís de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb el Pla de Foment de la Lectura. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació hi aporta 270.000 euros. La Setmana de TV3, que tindrà lloc durant el mes de maig d’enguany, permetrà reforçar la campanya institucional i estendre el missatge al conjunt del domini lingüístic.

  Club Súper 3: M’encanta llegir

  M’encanta llegir és un projecte multiplataforma (televisió, web, cançó, premsa escrita, Festa dels Súpers, etc.), amb l’objectiu de fomentar la lectura entre la població infantil catalana a través del programa televisiu Club Súper 3. Aquesta acció, que es durà a terme durant el darrer trimestre del 2008, està organitzada per Televisió de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, que hi aporta 190.000 euros.

  CREACIÓ DE RECURSOS I EINES PER AL FOMENT DE LA LECTURA

  Accions encaminades al reforçament d’elements estructurals del Pla de Foment de la Lectura, com la formació de formadors en foment de la lectura o la creació de bancs de dades de bones pràctiques. Algunes de les accions en aquest àmbit són:

  Programa Formació de formadors en foment de la lectura

  Es tracta d’un nou programa que inclou cursos dirigits a mestres i professors, gestors culturals, associacions de mares i pares d’alumnes i qualsevol persona interessada en la prescripció de la lectura. L’objectiu del programa és formar formadors en foment de la lectura que reforcin i millorin les pràctiques que actualment es duen a terme a Catalunya en aquest àmbit. És previst que el 2011 s’hagin format 100 prescriptors.

  El programa està organitzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Departament d’Innovació, Universitats i Comerç. Té un pressupost de 120.000 euros del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

  Programa Banc de recursos

  El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació posarà en funcionament una intranet que reculli exemples de bones pràctiques de foment de la lectura aportades per la Xarxa de Biblioteques, així com plantilles i indicadors d’avaluació per tal de dissenyar i desenvolupar plans municipals de promoció de la lectura de qualitat.

  Es pretén crear una referència que permeti mesurar la qualitat dels projectes de foment de la lectura d’acord amb un barem de bones pràctiques i establir una xarxa d’interrelació entre les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.


  Circulars anteriors mes


  | Condicions per formar part del Fòrum |
  | Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
  | Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
  | Portaveu del Fòrum |