«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 100 - Març 2010

«Paper, pantalla... tisora»
La campanya de Sant Jordi 2010 podia haver estat la del llibre de paper lluitant ferotgement contra el llibre digital. Però no serà així. Autories, editorials, distribuïdores i llibreries continuen revisant paginades, galerades i imprimint quilos i quilos de paper i traginant tones de llibres per fer la competència a les mones de Pasqua i sortir als aparadors amb faldilles de bandera com sempre, amb els seus volums de cinc-centes pàgines per amunt, tapes en cartoné i paper reciclat o, dit d'una altra manera, paper que put a detritus.

L'aparició del llibre digital, àlies e-book, serà, encara, una anècdota. S'ho han guayat a pols els mateixos editors que, tot fent veure amb una mà que apostaven pel llibre digital, carreguen amb l'altra els palets de capses i capses de llibres en paper camí de les seves destinacions efímeres —altrament dites llibreries— per tornar irremeiablement als seus orígens casernaris convertits en pasta. S'ho han guanyat a pols també els distribuïdors digitals que han vist en el nou suport una possibilitat de negoci i han reduït els preus dels llibres digitals a la mínima, fins al punt que el comprador reticent continua considerant que, amb un bon totxo de paper i cartró, per la diferència de preu que hi ha amb el digital, encara en treu, si no més profit, almenys més volum.

Regaleu un llibre i una rosa, repetiran les crides patriòtiques i tradicionalistes dels aucaires carrinclons del Dia de Sant Jordi. En cap moment, tampoc, als promotors de la festa paperera se'ls ha acudit de promocionar el nou suport digital i pregonar als quatre vents: regaleu un e-book i una e-rose o almenys una e-flower. Sant Jordi encara entra per l'olfacte, per la sentor del paper de baixa qualitat i per la fortor esmorteïda i sense perfum de roses d'hivernacle. La resta d'invents, com l'auto elèctric, ni que estigui subvencionat pel govern, són misèries del maleït progrés que es moren soles i pel camí.

Sant Jordi no matarà, doncs, ni l'aranya —per cert, ¿a quina aranya es deuen referir quan l'anomenen com si fos una deessa mítica?— ni el llibre de paper. Sant Jordi potser es comprarà un e-reader —sí, home, això, un lector de llibres per portar de viatge a cavall sota l'armadura!— i farà les primeres proves amb el lector digital tot i que encara intentarà acostar-hi els narius i, inútilment, ensumar-ne la flaire. Sant Jordi, que és un seguidor de les cotitzacions de l'IBEX 35, de l'Euríbor de les hipoteques, del Dow Jones i de les onades que pugen i baixen de la Borsa, farà números i potser es rascarà la butxaca de la targeta de crèdit per descarregar el primer e-book de la seva vida.

Però Sant Jordi descobrirà a Internet un portal de descàrregues il·legals i fliparà com un adolescent ho fa amb el seu primer iPod i les seves primeres trapelleries descarregant música sense pagar de la xarxa. Sant Jordi descobrirà que descarregar e-books és més engrescador i més estimulant que fotocopiar llibres. Entre altres coses perquè els de CEDRO —que són anys llum lluny de la persecució popular dels inspectors de la SGAE amb la música i les pel·lícules— encara estan carregant les bateries del seu primer e-reader i, d'amagat, quan es reuneixen per dissertar amb presumpte coneixement de causa sobre el fenomen de l'edició digital es passen apunts dels llibrets d'instruccions per veure si acaben de treure l'entrellat de com funciona.


Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |