«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 105 - Agost 2010

«Toro, torito, toro...!»
Brillant final de legislatura al Parlament de Catalunya amb el Ple aquest dels toros. Només ha faltat que alguns dels senyors diputats i senyores diputades es posessin a torejar al mig de l'hemicicle que, per cert, té una certa retirada arquitectònica a plaça de toros, i uns amb banyes postisses amb els dos dits índex de la mà i els altres amb la capa i l'espasa i marcant paquet fessin una demostració d'espontanis educats en l'art del toreig. Una altra cosa hauria estat veure entrar al Parlament un cavaller de l'estil Quixot amb l'estaca i la protecció de la bèstia. I encara hauria estat més coherent fer un paseíllo per l'hemicicle amb banda i tot, amb la colla de la tarda, ni que fos el matí.

Potser així, el torero impulsiu que a mitja tarda, com si fossin les cinc, es va presentar en una seu de les Joventuts d'Esquerra Republicana i, cadira en mà, la va estocar com si fos una banderilla amb la pota trencada al llom d'un dels voluntaris de la seu que estava repassant papers de la casa, s'hauria estalviat la faena.

L'espectacle ha estat una fiesta, sí, senyors i senyores. Una fiesta que, lluny de la promoció internacional que diuen que s'ha fet en aquestes dues legislatures tripartites, mai no s'havia superat un ressò mediàtic amb més de tres-cents periodistes de tot el món per informar als seus presumptes turistes i visitants a l'Espanya «catalana» que a Barcelona ja no es veurien toros a partir de l'1 de gener del 2012 i que, per tant, si en volien veure, s'havien d'afanyar durant tot el 2011 que encara n'hi hauria.

Això, esclar, sempre que no triomfi —com triomfarà— la proposta del PP presentada en una altra plaça, la del Congrés de Madrid, perquè la fiesta sigui considerada Bé d'Interès Cultural pels seus valors turístics. Els del PP, sempre tan trempats, s'emparen en la Constitució i demanen, concretament: «El Estado en el uso de sus competencias exclusivas, en virtud de los dispuesto en los artículos 149.1.1, 149.2 y 44 de la Constitución Española, deberá garantizar la igualdad de los españoles en el ejercicio de su derecho al acceso a la fiesta de los toros, como parte de nuestro Patrimonio Cultural, en todo el territorio nacional”.

Els del PP tenen clar que la fiesta és "patrimoni cultural espanyol" i una manifestació de "tradició i atractiu turístic" que transcendeix fins i tot les fronteres de l'Estat i s'erigeix en una de "les principals senyes de l'expressió cultural espanyola". Per això, intel·lectuals com són, els del PP volen també que la UNESCO es fixi en els toros, els agafi per les banyes i els consagri com a Patrimoni de la Humanitat i olé.

En el Ple del Parlament de Catalunya on el passat 28 de juliol es va aprovar votar a favor de la prohibició dels toros a Catalunya —una activitat tan en decadència que no hi creu ni l'empresari Balañà, el dels cines i els teatres, i el de la Monumental— no van ser tan salerosos com els del PP i es van dedicar més a la lírica. Va faltar banda sonora, música de fons, uns quants VIPS a les llotges i, si estigués permès fumar a l'interior, uns bons havans i uns quants barrets cordovesos.

Però, no, ni el president Montilla, cordovès de debò, no se'l va posar. Per ser el final d'una legislatura hauria estat millor el xou que el que fan per Nadal els senyors diputats i senyores diputades cantant nadales al Parlament. ¿Potser era això el que reclamaven els diputats de CiU picant com a escolars damunt els pupitres dels seus escons perquè no volien plegar tan d'hora sense haver berenat? ¿O no, era per una altra suerte que també espera estocada de fa temps, la del Palau de la Música Catalana...?

Com que al Parlament de Catalunya no hi va haver ni orelles ni cua per a ningú i cap diputat ni cap diputada va sortir de l'hemicicle carregat a espatlles dels altres, amb el seu traje de luces, als qui no anem als toros, només ens queda posar-hi alegria amb la cançó de Don Manolo, sí, don Manolo, l'Escobar, a qui si un dia enganxen per un carreró fosc les associacions feministes —que de segur que se saben totes les lletres de les seves cançons—, probablement sí que li tallin les orelles... i el rabo i tot!Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |