«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 106 - Setembre 2010

«La cultura piturrina»
La tardor porta, diuen, la «cultura catalana» a Madrid. Escarmentats com estem de les ensarronades a l'hora de parlar de «cultura catalana», mirem de reüll el programa que anomenen Trànsit i que organitza l'Institut Ramon Llull. Sí, sí, el mateix que també va portar la «cultura catalana» a la Fira de Frankfurt en aquella edició ja llunyana i recordada, a tot estirar, per la difusió del Pamano i la Tartera, que tot i el que pot semblar, dit així, no són una parella de gegants nous de barri, sinó dos gegantons de les lletres catalanes adoptats pels lectors germànics. Reüllat, doncs, l'esmentat programa, el mínim que a un li pot passar és que caigui de pompis quan repassa i repassa i es convenç del que es vol dir amb «cultura catalana» quan es va Alemanya o el que es vol dir quan es va a Espanya.

Fixem-nos-hi: la iniciativa concentrarà un seguit d’activitats que volen apropar a Madrid una mostra del que consideren que és la gran riquesa de la cultura de Catalunya i les Illes Balears per donar a conèixer les últimes tendències en música i espectacle a les grans capitals mundials de la cultura, tal com s'ha fet també durant el setembre a Chicago dins de la primera edició del Sònar als EUA.

La música —continuem extraient el programa— serà un dels punts forts de la programació de Trànsit. Tots els concerts previstos se celebraran en un dels espais amb més encant escènic de Madrid, el Teatro Circo Price. En aquest escenari únic, actuaran artistes consagrats al costat de figures emergents com Standstill, Peret, Los Manolos, Gertrudis, Joan Miquel Oliver, The New Raemon, Astrud i Col·lectiu Brossa i Mishima, que ja han confirmat la seva participació a Trànsit.

El primer concert comptarà amb la representació de tres generacions de la rumba catalana: Peret, Los Manolos i Gertrudis, que portaran el seu so inconfusible fins al Teatro Circo Price. Peret és un dels pares del gènere des de la seva creació als anys 50 a Barcelona. El grup Los Manolos va néixer al 1989 amb la intenció de donar un aire nou al gènere, combinant-lo amb nous instruments i una actitud més rockera. Finalment, Gertrudis forma part de l’última generació de grups de rumba catalana, juntament amb noms com Estopa, Muchachito Bombo Infierno o La Troba Kung-Fú.

Ara bé, segons extraiem encara del programa, Trànsit es fa el propòsit de no ser només música. Hi falta, esclar, el cabaret, amb Alfonso Vilallonga i Lisboa Zentral Cafè, com a màxims exponents. Igualment, es proposa una experiència cinematogràfica única amb la projecció d’'Ingrid', pel·lícula dirigida per Eduard Cortés, que compta amb música en directe sota la direcció de Micka Luna, compositor de la banda sonora original. A més a més, les arts escèniques tindran el seu espai propi amb els espectacles Lo Monstre i Sine Terra, de les companyies efímes i Res de Res respectivament. I també el circ, de la mà de la companyia emergent Atempo Circ, que representarà el seu primer i guardonat espectacle Atempo. Finalment, Las Naves del Teatro Español al Matadero de Madrid acolliran dos espectacles del compositor Carles Santos: 'La Pantera Imperial' i 'Piturrino fa de músic'.

Queda clar, doncs, que, en aquest cas, la «cultura catalana», passada pel sedàs de la rumba, també «catalana», s'ha tornat clarament «piturrina». En aquesta expedició de Trànsit a Madrid, només hi falta el toro d'Osborne, la banderassa espanyola de Carmen i els repel·lents legionaris de la cabra que Don Bieito ha clavat al Liceu. ¿Ha d'estranyar algú, que els més conservadors del teatre de la Rambla, s'hagin cabrejat?

Deixem, doncs, la «piturrinada» de tardor del Llull a Madrid i toquem de peus a terra de la Rambla de Barcelona. Sota Colom, molt aviat, els creadors literaris catalans hauran de lliurar els seus totxos que han estat subvencionats degudament per la Institució de les Lletres Catalanes aquesta temporada. El lliurament, enquadernat i com Déu mana —perquè ni el llapis USB ni el CD no compten per als arxius burocràtics— s'han de fer en temps de castanyes, panellets i moniatos (i amb això els moniatos no volem dir que s'hagi de malinterpretar res).

Creiem que fem un bon servei a la societat si relatem ara i aquí quins són els «piturrinos» i les «piturrines» literaris subvencionats d'aquesta collita: Jaume Benavente, Abel Cutillas, Ramon Erra, Víctor Garcia Tur, Eduard Màrquez, Esteve Miralles, Maria Antònia Oliver, Jordi Puntí, Care Santos, Mercè Sàrrias, Manuel Veiga, Antoni Vidal Ferrando, Enric Vila Delclòs, Lluís Vilarrasa, Andreu Gomila, Jordi Julià, Jordi Marrugat, David Serrano i —atenció!— la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona que prepara un diccionari d'acadèmics, esclar, de bones lletres.

Però també és un bon servei a la societat si ara relatem quins són els «altres piturrinos» i les «altres piturrines» que han vist denegades les subvencions per a les seves creacions literàries. Heu-los aquí: Anna Aguilar-Amat, Josep Albets, Francesc Amat, Sílvia Aymerich, Hugoborja Bagunyà, Marta Biadiu, Olga Blanco, Joan Carles Blanco, Carlos Blanxart, Lolita Bosch, Àngel Burgas, Antoni Cama, Antònia Cañellas, Carles Cano, Eugeni Casanova, Jordi Colomer, Roger Cònsul, Aleix Cort, Hilari De Cara, Carles Decors, Alba Dedeu, Rodolfo Del Hoyo, Neus Devesa, Josep M. Diéguez, Borja Duñó, Nahat El Hachmi, Miquel Fañanàs, Daniela Feixas, Daniel Ferrer, Aleix Gallardet, Joan Gallart, Núria Garcia, Joan Garí, Àlex Garrido, José Ignacio Garzón, Patrick Gifreu, Albert Grabulosa, Silvestre Hernàndez, Carles Hèctor Hernàndez, Gabriel Janer Manila, Josep Julien, Mireia Lleó, Núria Martí, Hermínia Mas, Elena Mas, Antoni Mateu, Albert Mestres, Xavier Mínguez, Juan Jorge Miralles, Josep Maria Miró, Asha Miró, Marta Monedero, Anna Monreal, Òscar Montero, Àfrica Moreno Ragel, Josep Maria Morreres, Emili Olcina, Daniel Oliva, Jesús Pacheco, Òscar Palazón, Isaac Palmiola, Carles Pàmies, Elisabet Pérez, Josep Maria Pinto, Pere Planella, Natàlia Pons Rooussel, Sílvia Pons, Maria Antònia Ramentol, Carles Rabassa, Joan Renter, Irene Rico, Joan Roca, Albert Roquer, Gregori Royo, Víctor Sabaté, Marta Salinas, Josep Santasmasas, Carles M. Sanuy, Isaac Sastre, Arnau Segarra, Jordi Serra, Aleix Solà, Esteve Soler, Xulio Ricardo Trigo, Vicent Usó, Pau Vadell, Josep M. Vall, Misericòrdia Valls, Orland Verdú, Vicens Vicens Planagumà, Ruth Vilar i Marcer Vilarós.

La llàstima potser és que molts dels «piturrinos» i les «piturrines» que no han estat de sort no toquin rumba. Qui sap si, en lloc de teclejar un ordinador haguessin rascat una guitarreta i haguessin après a fer el ventilador del Peret o el dels altres de Gràcia, si no n'haurien tocat més de calents. Mentrestat la cultura «piturrina» va fent i com que aquest setembre ha estat marcat per la vaga general del 29S, una mica de Peret i, després de la publicitat per pagar el cànon gratuït, va que xuta:Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |