«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 98 - Gener 2010

«Un afer de banyes»
Ni la crisi econòmica, ni la reforma de la llei electoral catalana, ni els problemes de l'atur, ni l'encara vergonyós vigent impost de successions en tràmit de mort, ni les pensions mínimes, ni les pensions de les viudes estafades amb una promesa darrere l'altra, ni els deutes que arrosseguen els beneficiaris de la llei de la Dependència o els de l'ajuda de lloguer als joves o les mares treballadores amb criatures menors de tres anys, ni les cases okupades que deixen els seus propietaris sense cap possibilitat de recuperar el que és seu, ni l'augment dels robatoris per bandes criminals organitzades en poblacions petites i urbanitzacions d'un idíl·lic país de pessebre, ni la prostitució al carrer, ni l'entrada de droga a tones pels ports del sud, ni els trilers de les Rambles, ni els venedors amb manta, ni cap altre dels petits problemes que afecten el país aquest inici de segle i que, per la falta de resposta decidida i contundent, fan augmentar el divorci entre pobletans i governants, a més de fomentar el caldo de cultiu, que diuen, perquè creixin com la mala herba les formacions presumptament polítiques de caràcter xenòfob i ultraviolentes, són tan importants, ni tenen tan ressò mediàtic per part dels mitjans estrangers, com el debat al Parlament de Catalunya sobre la llei antitaurina que aspira a acabar amb les curses de toros i, diguem-ho també a l'avançada, deixar com a patrimoni nacional els correbous. Mentre estudiosos, científics, professorat, professionals de la medicina, economistes o artistes de tota mena tenen un accés reduït a intervenir en les opinions latents de la societat perquè arribin al govern, la notícia, la gran notícia, és que dos toreros en actiu i un matador penedit colombià compareixeran a l'hemicicle per defensar o triturar la pretesa llei antitaurina.

Doncs, sí. La cosa és que el torero alacantí, Luis Francisco Esplà, i el madrileny, Jose Miguel Arroyo "Joselito", així com l'exmatador colombià penedit Álvaro Múnera "El Pilar" són alguns dels noms proposats perquè donin als senyors i les senyores diputats catalans la seva opinió sobre la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretén prohibir les curses de toros a Catalunya. Hi ha qui vol que hi compareguin toreros de sang catalana, però costa de trobar-los. Els partits catalans favorables a la Iniciativa Legislativa Popular en qüestió volen que l'extorero, 'El Pilar', completi els arguments dels antitaurins, i el seu testimoni serà un d'entre la trentena que es pensen escoltar al Parlament un dia o altre d'aquest 2010 de gràcia.

Per la seva banda, els contraris a les curses tenien entre els seus candidats el filòsof Josep Maria Terricabras, l'exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Lluís Ferrer, o bé un membre del partit verd europeu, entre d'altres. I hi ha qui també volia que comparegués el regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, que és biòleg de formació i, per tant, entén en toros. Professors universitaris, filòsofs i representants del món de la cultura són altres dels noms que estan en la llista privilegiada dels antitaurins, mentre que els pro taurins volen portar-hi el filòsof Víctor Gómez Pin, el catedràtic francès de filosofia, Francis Wolff o bé l'inaccessible i invisible empresari de sales de cinema Pedro Balañá, propietari de la Monumental, l'única plaça de toros catalana que queda dreta.

Els de Convergència i Unió volen que hi facin cap també les penyes i les comissions de les festes de correbous de les comarques de l'Ebre i tot fa pensar que l'estratègia obeeix al fet que mentre s'intenta prohibir els toros condemnats a mort a la plaça de les Glòries s'indulti la tradició del bou embolat i altres pràctiques ancestrals del sud de Catalunya que fan l'alegria de les festes ebrenques. El cas és que, mentre el desembre passat, iaviadaveri un caganer, el Parlament va obrir l'aixeta perquè es pogués debatre la prohibició de les curses de toros a Catalunya en el moment que, per sorpresa de molts i en haver deixat llibertat de vot als senyors diputats i les senyores diputades, es va acceptar per majoria que tirés endavant el tràmit antitaurí de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que havia arribat a ca la Ciutadella avalada per les signatures de 180.000 catalans.

¿No és aquesta, una entranyable manera de començar l'any 2010, l'any que posarà de cantell la crisi econòmica i afectarà desenes de milers de famílies sense cap mena d'ingrés i amb l'habitatge embargat pel banc o la caixa corresponent? ¿I si, en comptes de fer perdre el temps als uixiers i pixatinters del Parlament de Catalunya, es muntés una altra Consulta Popular pel Dret a Decidir si s'han de prohibir o no les curses de Toros? És tan bonic fer consultes d'aquesta mena... Fins i tot, amb una mica de voluntat i seny, potser d'aquí a uns anys les esmentades consultes arribarien a ser tan populars com les Fires Medievals, els Pessebres Vivents o els Concursos de Menjar Calçots... ep!, això sí, sense carn de toro al plat!
Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |