«ELS QUATRE GATS»
Fòrum d'opinió independent

Circular Informativa núm. 113 - Abril 2011

«Un petó val més que mil 'morrejades'»
Com que la primavera, la sang altera, ni que la primavera russa no sigui com la primavera mediterrània, per qüestions de clima, la sang s'ha alterat igualment. I així és com un grup d'activistes que es coneix amb el nom de «Voina» —que vol dir "guerra"— ha posat en un compromís les agents de la policia del metro de Moscou amb una arma més vella que la sopa d'all: el petó a la boca. Això, en una ciutat russa on fer segons quin gest pot ser considerat una agressió i on la policia té fama de corrupta des de la caiguda de la Unió Soviètica, ha posat el grup artístic al carrer entre l'espasa de Putin i la paret dels policies. El col·lectiu de petonaires artístics va néixer el 2007 i el va crear Dmitriv Prigov. Diu que ja superen els dos-cents simpatitzants o activistes. De fet, no és la primera acció que fan. L'estiu de l'any passat, van saltar a la fama amb una performance de nom salpebrat: "Polla capturada pel KGB", dibuixant un penis de 65 metres en un pont de Sant Petersburg. Ara, el col·lectiu va baixar al metro de Moscou, un lloc marcat per la seva riquesa artística, però també pel temor contemporani a un atemptat terrorista. Doncs, bé, en un espai com aquest, diverses noies activistes del grup s'han anat llançant al coll de les agents que vigilaven els vagons i, sense deixar-les reaccionar, els han anat petonejant a la boca, en un exercici de "morreig" sense concessions. Naturalment, d'una acció com aquesta, sense un testimoni gràfic a YouTube no existiria. Vet aquí una prova:¿I què pretén el col·lectiu «Voina» amb aquestes accions? Aquest són els seus principis:

«1. Renaixement dels ideals heroics d'un artista intel·lectual, a la manera del 'decemberism' libertari rus. Cració de la imatge de l'artista com heroi romàntic, que preval sobre el malvat. Creació de models romàntics i alegres en l'art malvat actual.

»2. Renaixement de l'art expressiu viscut, que és sincer i honest i provoca una profunda experiència emocional a l'observador. Actualització de gèneres expressius monumentals, on les grans escales harmonizan en l'orientació del contingut, en contrast amb la hipertròfia passada de moda de les formes, no tenen sentit.

»3. Creació d'un llenguatge artístic actual, produït per a l'art pur i no per diners. Això significa, llenguatge adequat al context cultural i sociopolític actual, que pugui ensenyar l'actualitat de la nova època, que no té anàlegs en el passat. Creació d'un art nacional rus, sense estar passat de moda i sense provincianisme, i que provoqui admiració entre els intel.lectuals al voltant del món.

»4. Renaixement de la cultura russa riallera, tradicions de l'absurd i del sarcasme en context del gran art, que és el renaixement del vívid alegria en els espais artístics. Creació del art de carrer polític a Rússia, amb les millores tradicions del skomorokh i de l'art medieval carnavalesc.

»5. Destrucció conceptual del glamour temps-dependent i del mercat artístic conformista rus, que reprodueix formes d'art passades de moda, processos de taxar artificialment el mercat artístic i creant una piràmide financera de l'art escombraries devaluat.

»6. Creació d'un front artístic d'esquerres a Rússia en les tradicions del futurisme dels anys vint, que treu radicalment tots els pols ideològics amb el fet d'existir. Renaixement de l'art de protesta polític al voltant del món.

»7. Lluita contra els 'homes llop lligats' per a la llibertat de l'art contemporani. Guerra contra l'obscurantisme i la ultra dreta per al triomf de la nano-modernització a Rússia. Subverión i destrucció dels símbols sociopolítics i ideologies del la repressió patriarcal passada de moda. Guerra-art contra el món global per al triomf de la justícia en l'àrea artística.»

¿I qui és l'Art-Grup Voina?

«Art-grup Vojna defensa l'art de carrer i l'acció. L'art de carrer i l'art d'acció escampat a l'Est des de fa molt temps, és reconegut pels experts com una de les adreces més valuoses d'art contemporani. Però es tracta d'una via bastant nova en l'art contemporani rus.

»Art-grup Vojna va ser creat el 23 de febrer de 2007. El líder i ídol de l'art-group va ser i continua sent el genial artista rus Dmitriv Prigov. Avui en dia, art-group Vojna congrega més de 200 activistes, els quals realitzen diferents accions en nom d'Art-group Vojna i sovint no informen a Art-group.

»Després de la mort del líder i ideològica Dmitriy Prigov, Art-group va rebutjar la idea de líder i va donar poders als activistes per crear i realitzar accions per ells mateixos.

»
Aquesta web és l'única font d'informació d'Art-group Vojna. Art-group Vojan no té connexió amb altres blocs, twiters i webs.

»Abans d'aquest moment, Art-group Vojna no va tenir mai una font d'informació pròpia i va permetre als periodistes escriure lliurement sobre el grup, tot i ser dubtoses.

»L'artista, crític i amic d'Art-group Vojna-Alexey Plucer-Sarno, dóna suport Art-group a LiveJournal-blog mitjançant les seves publicacions. Plucer-Sarno ha fet mitja-art per Art-group. Però totes les seves publicacions tenen una gota de ficció i no són declaracions oficials d'Art-group, i per tant no poden ser usades com evidències documentals.

»Alexey Plucer-Sarno no viu a Rússia i no va prendre part en les accions de l'últim any, no ha estat mai un ideóleg d'Art-gropu. L'inspirador és Dmitriy Prigov.

¿I quines han estat fins ara les accions del grup?

«1. Acció 'Polla capturada pel KGB'. 14 juny 2010. Aquesta acció va ser feta per afirmar el poder de l'inconquerible fal·lus rus, al qual la gent petita del món ha de renunciar.

»2. Acció 'Llenya boja és el nostre president!' 22 maig 2010. Acció per ajudar a la policia de trànsit demanant als propietaris dels automòbils seguir les regulacions de trànsit. Una altra demanda va ser privar els cotxes amb intermitents blaus especials d'incomplir bruscament les regulacions de trànsit.

»3. Acció 'Concert a la sala del tribunal'. 29 maig 2009. Acció per demanar la fi de la persecució criminal de Andrey Erofeev i Jury Samodurov i aturar tots els processos criminals contra la comunitat artística russa, començat pels radicals de dretes.

»4. Acció 'Prohibir l'entrada a discoteca'. 28 desembre 2008. Regal d'Any Nou a tots els russos. Suport a la tradició russa de celebrar l'Any Nou com unes vacances familiars.

»5. Acció 'Tempesta de la Casa Blanca'. 7 novembre 2008. Acció en l'aniversari de la Gran Revolució d'Octubre, realitzada per a celebracions especials la festa de la unió nacional i per honorar la memòria de VI Lenin.

»6. Acció 'En memòria de Decembrists'. 7 setembre 2008. 'Execució dramatitzada dels treballadors convidats 'Moscou ciutat de vacances'. L'acció expressa la desconfiança de la gent a la policia de Yury Luzhkov.

»7. Acció 'Censura SUX'. 22 maig 2008. Acció en defensa de l'art social, escola en l'art contemporani. L'acció va acabar amb els eslògans Repin està viu i Glòria a Ajvazovskij!

»8. Acció 'Educació de la policia a casa'. Acció-felicitació del president el dia de la inauguració. El grup va penjar retrats del nou president als departaments de policia.

»9. Acció 'Collons l'hereu, el peluix de Medved!' 29 febrer 2008. Acció 'mágica' per donar suport al president que va ser electe.

»10. Acció 'Monument a Prigov'. 28 novembre 2007. Acció a la seu de l'artista, dedicat al tardà líder-fundador del grup VOINA, DA Prigov.

»11. Acció 'Banquet'. 24 agost 2007. Banquet-funeral en memòria del líder i fundador del grup VOINA, DA Prigov.

»12. Acció 'Hora Mordòvia'. 1 maig 2007. Acció-felicitació a tota la gent treballadora amb el Dia Ai! L'acció va ser completada amb una xerrada sobre la protecció animal.»


Circulars anteriors mes


| Condicions per formar part del Fòrum |
| Alta de subscripció gratuïta | Modificacions subscripció | Baixes subscripció |
| Propostes, articles, notes informatives, comentaris i suggeriments |
| Portaveu del Fòrum |